Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.25 0 0 916
Who dares wins :]

Jó, persze én könnyen beszélek, tét nélkül.

Előzmény: Kovács Béla Sándor (915)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2004.02.25 0 0 915
2. Túl nagy a kockázat. Ti. a visszautasítás ügyében egyszer tett jognyilatkozat nem vonható vissza. Tehát, ha a gyámhivatal nem járul hozzá a kiskorú nevében tett visszautasításhoz, akkor már késő az édesanyjának, nagyapjának azt mondania, hogy akkor ő is elfogadja a házat.
Előzmény: Törölt nick (914)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.25 0 0 914
1. Nem is arra gondoltam, hogy az illetékkérdésben segítsen a kjö, hanem az öröklési kérdésben (például, hogy szerinte érdemes-e a visszautasításos megoldást megpróbálni)
2. Ezt nem tudhatjuk, persze nem valószínű a siker, de meg lehet kockáztatni.
3. Sajnos tényleg ez a teendő. :]
Előzmény: Kovács Béla Sándor (913)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2004.02.25 0 0 913
1. Nemigen hiszem, hogy a közjegyző jogi tanácsot adna a minél kisebb fizetendő illeték kérdésében.
2. Az örökösödési sorban szereplő kiskorú miatt nem lesz járható út az örökség mindenki által történő visszautasítása. Ti. az ő érdekeit a gyámhivatal is védi - és nem valószínű, hogy hozzájárulnának, hogy megfosszák egy potenciális vagyontárgytól.
3. Ez az eset van olyan bonyolult, hogy azt mondjam: tessék felkeresni egy jó ügyvédet.
Előzmény: Törölt nick (912)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.25 0 0 912
Szerintem hívd fel az illetékes közjegyzőt, ő majd felvilágosít a részletekről (mivel van ingaltan a hagyatékban, ezért szükséges hagyatéki leltárt készíteni, az ingatlan adó- és értékbizonyítványát az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat leltárelőadója végzi, keresd őt, ha nem tudod, hogy ki a kjö). hogy áll a hagyatéki eljárás?

(az, hogy az adott körzetben melyik közjegyző jár el, a halálozás napjától függ)

Előzmény: jenette (903)
_Zotya_ Creative Commons License 2004.02.24 0 0 911
Na igen, elég idős. Arról nem is beszélve, hogy sürgeti a dolgot. Szóval sajnos nem tudok várni. :-((
És azért nincs adókártyája, mert amikor Ő még dolgozott, nem volt. :-))
Zotya
Előzmény: bibercalmero (910)
bibercalmero Creative Commons License 2004.02.24 0 0 910
Talan elkerulte a figyelmedet nagyapo eletkora. Ilyen idosen minden nap ajandek.
Előzmény: ghosty9 (909)
ghosty9 Creative Commons License 2004.02.24 0 0 909
"13 és fél éve vette a lakást, tehát még adózni kell."

Egyebkent azt a masfel evet nem lehetne meg megvarni? Persze nem a bekoltozessel, csak az atiratassal.

Előzmény: _Zotya_ (896)
eksön_ Creative Commons License 2004.02.24 0 0 908
Már miért ne lenne jövedelem? Az ajándékozás során vagyonnöveményre tesz szert a megajándékozott, és az egyértelműen ingatlan átruházásából származó jövedelem. Szja. tv. 4. § (1) és (2).
Előzmény: Elm (907)
Elm Creative Commons License 2004.02.24 0 0 907
Ajandeknal SZJA?

Ha veszi, akkor kell szjat fizetnie, de azt is a nagypapa helyett, neki meg rendes illeteket. Ha ajandekba kapja, akkor nincs belole jovedelme, csak az ajandekozasi illeteket kell kicsengetnie (ami nyilvan azert magasabb, mint a visszterhes, hogy kompenalja a KIESO adot). Nem?

De 13 evvel ezelotti vetel miatt a nagypapa adoja eleg alacsony, ugyhogy szvsz is az adasvetel eri meg...

Előzmény: eksön_ (906)
eksön_ Creative Commons License 2004.02.23 0 0 906
Az azért elég érdekes, hogy nincs adókártyája, de mindegy, simán az éves adóbevallásban adózik, kérjen adókártyát.

Ha te ajándékba kapnád, akkor az egész ajándék értéke után fizetnél 20% SZJA-t+az illetéket, szóval nyilván az adásvétel éri meg.

Előzmény: _Zotya_ (905)
_Zotya_ Creative Commons License 2004.02.23 0 0 905
Még szép, hogy átvállalom (na nem papíron), csak kérdés nekem így is megéri-e (illeték+adó), vagy jobb-e az ajándékozási illeték. De gondolom még mindig jobb így, mintha kijönnek, azt mondják ez a lakás 18mFt és azután magas illeték. :-(
Újabb kérdés is van: nagyapónak kell ugyi adóznia, na de hogyan? Se adókártya, se semmi és 85 éves. Vagy bízzam rá ezt is az ügyvédre? Elvégre akár ezért is fizethetem. Nem mitha akarnám. :-))
Zotya
Előzmény: bibercalmero (904)
bibercalmero Creative Commons License 2004.02.23 0 0 904
A 'kar'-t ugy ertettem, hogy ha nagyapo eladja !de csak papiron! tehat penze nem lesz belole, akkor, ha adoznia kell az eladasbol szarmazo jovedelem utan, kara keletkezik, mert ugye odaad egy lakast ingyert es meg adot is fizet. Persze ezt atvallalhatja az unoka, de akkor megintcsak visszakerultunk az elejere, mert ugye az volt a kerdes, hogy hogy jonnenek ki jobban. De lehet hogy en nem ertettem valamit jol.
Előzmény: eksön_ (895)
jenette Creative Commons License 2004.02.23 0 0 903
ó nagyon szépen köszönöm a választ ! ! !

a helyzet pontosítva :

nagyszülők nincsenek
Énapukám és Énanyukám, Énapukámnővére1(sekutyájasemacskája), Énapukámnővére2(sekutyájasemacskája)az elhunyt
Én, Énbátyám, Énnővérem és férje
             és az ő kisbabájuk ( az elhalálozás előtt házasodtak és született a kisbaba )

azaz

Énapukám
Énapukámnővére1
Énbátyám
Énnővérem és férje és az ő kisbabájuk

mindnek vissza kell utasítani az örökséget ?
milyen formában kell visszautasítaniuk ?
akkor 8% illeték ? . . . egyéb költség / illeték / járulék / extraköltség ?

előre NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM ! ! !

Előzmény: Törölt nick (902)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.23 0 0 902
Szerintem ha apukád visszautasítja az örökséget ÉS Éntestvérem1 és Éntestvérem2 keresztnevű :] testvéreid is (feltéve, hogy nincsenek leszármazóik), akkor Te öröklöd az ingatlan tulajdonjogát.

Illeték szempontjából, ha jól emlékszem, akkor ez 8%-os öröklési illetéket jelent (III. csoport), míg édesapád öröklése esetén 6%-ot kellene fizetni, majd utána (attól függően, hogy elajándékozza vagy eladja neked) 11%-ot vagy a visszterhes átruházási illetéket.

De azért utánanézek majd ennek, most még elég álmos vagyok ehhez. :]

Előzmény: jenette (901)
jenette Creative Commons License 2004.02.23 0 0 901
köszönöm a választ ! ! !

a helyzet :

nagyszülők nincsenek
Énapukám-Énanyukám, Énapukámnővére1(sekutyájasemacskája), Énapukámnővére2(sekutyájasemacskája)
Én, Éntestvérem1, Éntestvérem2

Énapukámnővére2 hunyt el. Énapukámnővére1 lemond Énapukám javára, ill. a mi családunk javára az örökségről.
Mindenki egyetértésben összhangban azt szeretné ha az Én nevemre lenne irva Énapukámnővére2 kb 10 milliós panellakása.

Tehát van-e mód arra hogy közvetlenül én örököljem, hogy ne kelljen 2X illetéket fizetni, vagy egyáltalán hogy lehet ezt a legkisebb kiadással megúszni?

előre NAGYON KÖSZÖNÖM a választ ! ! !

Előzmény: Kovács Béla Sándor (900)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2004.02.22 0 0 900
(Nem sok adatot adtál meg, ezért itt-ott találgatni kell, de majd kijavítasz, ah valamit rosszul gondolok.)

Ha jól veszem ki a szavaidból, a néhai nagynéninek édesapád az egyetlen testvére, te pedig édesapádnak vagy egyetlen gyermeke. A nagynéninek sem házastársa, sem gyermeke nincs, és halálakor a szülei sem éltek már. Ez esetben
a legegyszerűbb az lett volna, ha édesapád még életében lemondott volna az örökságről, hiszen így te léptél volna elő.
Hogy ez így van-e akkor is, ha most visszautasítja az örökséget, azt majd valamelyik tanult kolléga megmondja.

Előzmény: jenette (899)
jenette Creative Commons License 2004.02.22 0 0 899
nagyon érdekes volt ez a beszélegés a _Zotya_ - val, de az én esetem kicsit más . . . ezért kérdezek :

apukám nővére meghalt, apukám örökli a lakását, de ezt mindjárt az én nevemre szeretné iratni.

ha jol sejtem ez ugy lesz, hogy
1. először is apukám megörökli, az ő tulajdona lesz,
2. majd onnantól egy teljesen külön téma, hogy a már az ő tulajdonában lévő lakást nekem adja.

Kérdés : lehet - e ezt valahogy rövidebbre zárni, tehát hogy közvetlenül én örököljem.

. . . mivel sajnos sejtem : NEM lehet, ezért másik kérdésem : mennyit kell apukámnak fizetni illetékként, és mit érdemes : ajándékoznia vagy eladnia a lakást nekem ?
És egyáltalán, milyen költségek merülnek fel, amíg apukám nővérétől az én tulajdonomba kerül a lakás ? ( egy kb 10 milliós panellakásról van szó )

előre NAGYON KÖSZÖNÖM a választ ! ! !

eksön_ Creative Commons License 2004.02.20 0 0 898
Az illeték mértéke 4 mio forintig 2% afölött 6%, ah jól emléxem, sé most nem változott, tehát mondjuk 12 milliós vételárnál ez 4*0,02+8*0,06,azaz 384 ezer Ft.
eksön_ Creative Commons License 2004.02.20 0 0 897
Egy II. kerületi 70 nm-es lakás, állapot ide vagy oda, biztosan 150-200 e Ft között van nm-ként. Legjobb, ha pár ingatlanneppernél érdeklődsz mennyiért lehetne eladni, aztámn írd azt a szerződésbe.

Az adóalap meg így jön ki:

Eladásból származó bevétel - beszerzésre fordított összeg*20%

Az adó mértéke az adóalap 20%-a.

Pl.: 12 millióért megveszed, 4 millióba került annó a bácsinak.

az adóalap (12-4)*0,2 azaz 1,6 millió Ft. Ennek 20%-a az adó, azaz 320 eFT.

_Zotya_ Creative Commons License 2004.02.20 0 0 896
Értem. Egyszer megnyugszik az ember, aztán jön a köv. fekete leves. :-))
13 és fél éve vette a lakást, tehát még adózni kell. Na de mennyit? És mennyiért vegyem meg? A lakás a II.ker.-ben van, 70nm. Mióta az öreg megvette nem volt felújítva, fullgenerál vár rá, lakhatatlan. Szerintetek mennyi lehet a piaci értéke és mekkora az az érték amíg az illetékhivatal nem piszkál? Mert ugye az után fogok illeték és adót fizetni. Azt is tudom, hogy 4mFt felett 6% az illeték mértéke, de azt már nem tudom, hogy mekkora adót kell fizetni? Ez is százalékos? Mennyi?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Zotya
Előzmény: eksön_ (895)
eksön_ Creative Commons License 2004.02.20 0 0 895
Valakinek mindenképpen adózni kell (márha a 15 év nem áll fenn. Ugye vagy nagyapó a bevételből, vagy a megajándékozott unoka az ajándék értéke után, mert az nála jövedelem biza.

Szóval adót kell fieztni (kivéve a 15 éves dolgot), de hogy hol lenne itt a kár azt nem értem.

Előzmény: Elm (893)
Elm Creative Commons License 2004.02.20 0 0 894
...bar csak kibicelek...
Elm Creative Commons License 2004.02.20 0 0 893
Szvsz nem valoszinu, nekem is rogton ez jutott eszembe, de valszeg nagyapanak tobb mint 15 eve megvan a lakas, es akkor ugye mar nem kell.
PErsze, ha ez nem igy van, akkor szamolni kell az adoval, de szvsz meg mindig olcsobb, mint az ajandekozasi illetek. Esetleg akkor nem, ha valami nagyonnagyon olcson vette a lakast, raadasul nemolyreg...
Előzmény: bibercalmero (892)
bibercalmero Creative Commons License 2004.02.20 0 0 892
Es nagyaponak nem lesz ebbol kara?! Pl adozni kell az "eladas"bol szarmazo haszon utan...
Előzmény: eksön_ (890)
pernahajder Creative Commons License 2004.02.19 0 0 891
A 20% kamatadó, ami az általad említett időszak egy részében terhelte a kamatokat, az vólószínűleg befolyt az államkasszába, mert azt a kifizetőnek kellett a 2002. dec 31-ig terjedő időszakra a törvény szerint levonnia. Azért tehát te nem felelsz. (Szerintem le is vonták, csak neked nem tűnt fel.)

Egyebekben meg támaszkodj eksön véleményére: Semmi közük a továbbiakban ahhor, honnan van a pénzed. Egyelőre vagyonadózás még nincs nálunk. Nyugi!

Előzmény: _Zotya_ (889)
eksön_ Creative Commons License 2004.02.19 0 0 890
Az APEH-nak nem fog feltűnni hogy van-e annyi pénzed, már csak azért is, mert a vagyonszerzási ügyek nem tartoznak hozzájuk. Amúgy pedig, még ha kellett is volan adóznod utána, már elévült.

Egyszerűen írjatok egy adásvételit, valami piaci áron, perkáld le a vagyonszerzési illetéket és csao. Az APEH-nál még mindig nem kell vagyonbevallást tenni. és az APEH nem tudhatja, hogy te 1996 óta nem tehettél-e fére 4 millió forintot.

Előzmény: _Zotya_ (889)
_Zotya_ Creative Commons License 2004.02.19 0 0 889
Sziasztok! Van egy hatalmas gondom, remélem jó helyre fordultam segítségért!
Én 23 éves vagyok, tanulok, saját kereset nincs. 3 éve apai nagypapámtól ajándékozási szerződés útján (2 tanú + ügyvédi ellenjegyzés) kaptam kötvényeket. Ezek a kötvények 1994-95-ben lettek váltva, de a bank csődbe ment. Az ügy jogi útra került 96-ban. Tehát így kaptam ezeket a kötvényeket, melynek összértéke 2,3mFt volt. Az ajándékozási szerződést követően kb. 1 évvel rendeződött a jogi hercehurca és 2 részletben kifizették nekem kamatokkal növelve a pénzt. Ez közel 4mFt volt. A gondom az, hogy kell-e, kellett volna-e ezután adóznom? Ugyanis szintén nagyapámnak (jól ment neki) van egy lakása amit nem használ. Ezt most rám akarja iratni, mert csak a gond van vele, nekem pedig épp szükségem van egy lakásra. Azt javasolták, hogy adás-vételi szerződést írjunk, mert így az illeték jóval kevesebb, mint ajándékozás esetén. Igen ám! De mi van akkor, ha az APEH-nak feltűnik, hogy nekem nincs is annyi pénzem? Ha azt mondom, hogy hát van az a 4mFt, akkor azt megadóztatják utólagosan? Szóval kéne valami megoldás, mert ez nem állapot. Javaslatokat, idevonatkozó rendeleteket ... stb. kérnék! Köszi szépen előre is!
Zotya
Gyorgyi Creative Commons License 2004.02.19 0 0 888
Kedves Zwiebel!

Inkább azt nem értem miért nem hiszed el amit az ügyintéző mondott??

Mert multkor egy masik ugyben nem kellett illetekbelyeget venni. Valamint az ugyvedunk is ezt mondta (o maga nem foglalkozik kozigazgatasi ugyekkel, nem is vallalta, hogy megirja a fellebezest).

Ha fellebezest nyujtunk be a Foldhivatalban gaz szolgalmi jog ugyben, utana mi a kovetkezo lepes?

Előzmény: zwiebel (887)
zwiebel Creative Commons License 2004.02.12 0 0 887
Vannak illetékmentes és vannak illetékköteles aktusai a földhivatalnak.Speciel az ingatlannyilvántartási bejegyzés elleni fellebbezés illetékköteles, 2003-ban ez 6000 ft volt./lehet, hogy most is annyi/

Inkább azt nem értem miért nem hiszed el amit az ügyintéző mondott??

Előzmény: Gyorgyi (886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!