egy hét külföld után hazatérve volt látnivaló a kertben. gondolom a sok esőtől 30 centis sóska és spenót dzsungel fogadott (meg gaz), a saláta pedig befejesedett az üveg alatt. két évig csak sírtunk az eső után, most örüljünk neki.
most kell pétisózni a füvet, legalább nem ég ki.
viszont az új-zélandi spenót még mindig nem bújt elő. :-(
A sok eső valóban káros lehet, főleg ha nem homoktalajon gazdálkodsz (a fényképeid alapján nem azon). De ahhoz nagyon sok eső, és kedvezőtlen (cuppogós-ragacsos-sáros) talaj kell, hogy tönkremenjenek a növénykéid.
Ha a fólia alatt nagyon bepárásodna a levegő,érdemes kicsit megnyitni, hogy szellőzzön, mert ha a föld is csurom víz és a fólia alatti levegő is tömör pára, minden adott a rothadáshoz (persze ha a fólia tényleg olyan szuper légáteresztő, meg minden, akkor nem biztos, hogy erre szükség van).
A nagy özönvízben már 3 napja nem voltam hátul!
Pedig a konyhakertemet szép lassan beborítja a közelében lévő hatalmas fűzfa összes lehulló virága! :-(
Azon gondolkoztam, hogy veszek a Baumaxban a paradicsom, illetve paprika palántából. Bent az áruházban gyönyörűen mutattak. Nagyon szép, erősek voltak. Gondoltam hátra megyek, szétnézek a kinti részen is. Tele volt növényekkel. Volt köztük paprika, meg paradicsom palánta is. Csak éppen abszolút lekonyult állapotban... Valszeg nem bírná a kinti időt még ez a palánta. Hát így nem vettem palántát a Baumaxban.
Lehet, hogy hülye vagyok és túlaggódom magam, de...
ez a rengeteg sok eső nem fog ártani a csíráinknak?! :-O
Úgy értem: nem tudnak kirohadni vagy ilyesmi?! :-(
Ó! Ennek naggggyon örülök, mert már a vége felé igazi lelkiismeretfurdalásom volt, hogy izélgetlek titeket ezzel a fóliával.AMennyit rohangásztatok érte......
A gazdabolt.hu-n, műanyagfólia/fólia alatt találod részletesen, 2*10 méteres, 955 forint. Bár én nem itt vettem, de ez ua. a fólia, mint amiről beszéltem.
Olyan anyga, ami vékonyan keresztbe - kasul szőtt szálakból áll, kicsit hasonlít a " varrónők által használt közbélésre" átereszti a vizet, és a fényt. Zacskóba vettem, tán 2m*8m volt, de erre nem emlékszem. Az Obiba láttam szintén fátyolfólia néven olyat, hogy sok-sok luk volt a fólián, de épp akkor nem vettem, most meg nem kapok. A lényeg, hogy mikor a mag a földben van, lazán letakarom vele, a széleken rögzítem földdel, vagy kővel, és ahogy nől a növény, ezt az anyagot emeli magával. Tartja a nedvességet, ami az aprómagvaknál rendkívül fontos, nem cserepesedik a talaj, puha porhanyós marad, a szél nem szárítja ki, és ami a legfontosabb, hogy a macskák sem tudják kikaparni a puha porhanyós földet. Saláta, répa, retek, zöldség, szóval a borsónál apróbbak ez alatt vannak.
Lassan minden földbe kerül. Bár, van még hely a kertben bőven. Vettem poréhagyma magot is. Kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Megjegyzem nekem a sárgarápa, meg egyéb ilyen magvak ,,túl kicsik", nem igazán tudom jól vetni őket, túl sűrűn rakom le.
Tegnap eldugványoztam a dughagymáimat (szombaton az uccsó percben kaptunk a piacon). Ha vége lesz az özönvíznek, akkor a korai sárgarépát is elvetem, és akkor fullra tele lesz a veteményes.
Esőben nincs hiány, remélem, hogy a köv. 3 nap tényleg olyan napos lesz, ahogy a méterlógatók ígérték! :-)
Levéltrágyaként kell annyi belőle mert így közvetlenül hasznosodik,beöntözve több kell.
Kéthetenként 10 liter vízbe tegyél fél decit belőle,jól keverd össze és valami spriccelős flakonnal permetezd a levelekre amennyit lehet,a maradékkal öntözd meg a kertet.
A bodobácstól nem kell félni,nem csíp,nem rug,nem harap és nem bántja a növényeket sem.Úgy tudom korhadó szerves anyagokat eszik,afféle takarítószemélyzet.
A sonkával vigyázz mert hízlal aztán majd rosszul esik lehajolni kiegyelni a retket.
Köszi! :-*
Ránéztire valami kerti poloskának látszik, kérdés, hogy bántja-e a zöldségeimet, növényeimet? :-)
FIÚK-LÁNYOK, SEGÍTSETEK!
Vettem levéltrágyát, aztán jól rá is van írva, hogy 5 lityi kell hozzá egy hektárra! Noooormális, Maaargit?! Most tényleg osszam vissza, hogy ha egy hektárra 5 lityi kell, akkor mennyi kell az én kb. 30 nm-nyi kiskertemre?!
Jó vicc, én meg elkezdeni nem tudtam azért, mert esett! :-)
Aztán tegnap nekiduráltam magam, semmi mással nem foglalkoztam, és megcsináltam egyszuszra. Most meg nyögöm a zizomlázat! :-)
Miket vetsz/vetettél?
Ja, cukkini...
mindenképpen érdemes 1-2 bokrot (palántát) ültedned vmelyik sarokba majd. trágya és víz az istene, viszont nyáron dögmelegben letépsz egy 25centis példányt, felkarikázod, kevés olivaolajon megpirítod, amikor átfordítod, a másik felére rányomatsz egy kevés tejfölös mustáros cuccot, tekersz rá kevés borsot, és kész a vacsi. a második adag után (ha nem fér el egyszerre) a serpenyőben maradt anyagra ráütsz két tojást, és még az embered is jól fog lakni.
a másik modja a "tökfőzelékes" kaja, azt is imádom.
bocs az OFF-ért, de ha már veteményezünk élvezzük is kicsit
Feri!
Mutatnám: Róla van szó! Róla van szó?! (Figyelem! Egyúttal megtekinthető a bizonyíték arra/arról, hogy az égegyadta világon semmi nincs ráírva, hogy mi a túró ez! :-)
Cac!
Köszi a leírásokat, asszem veszek ilyen lombtrágyát. (Simán így kell kérni/keresni?)
Te figyi... azé' ettől még BIO maradok!? :-))))
Nagyon ügyes vagy hogy egy nap alatt végeztél a vetéssel.10..12 nap múlva kikel a vetés,csak a nap süssön.
A paprika alatt megtrágyázhatsz ha mindenképpen most akarsz trágyázni.Nem égeti meg a gyökerét mert a trágyát be kell ásni és ezáltal mélyre leforgatod a földbe.
A lombtrágya koncentrált folyadék,literes flakonban árulják,600..800 Ft attól függ milyet veszel. 10 liter vízhez általában 1 kupaknyit kell adni és permetszerűen a levelekre juttatni kb kéthetenként.Öntözni is gondolom kéthetenként ajánlott,szerintem várd meg amíg kikelnek,és csak utána mert addig nincs a növénynek felülete ami felszívja és csak kárbavész.Ne vidd túlzásba,csak amennyit a flakonon írnak,mert a túltrágyázás sem jó.A növényeknek könnyen felvehető táplálék,aszály idején és gyenge földben van nagy jelentősége.Tavaly az aszályban akkora cukkiniket termeltem,hogy a szomszéd csak nézte irígykedve,mert az övé 2 méterrel arrább feleakkora volt.
Vigyázz,tűző napon és 25°C felett nem szabad hogy öntözővíz vagy tápoldat kerüljön a zöld növényekre,ilyenkor hajnalban vagy este lehet öntözni.Ha tudsz esővizet gyüjteni azzal öntözz.
Ügyelj a vetésforgóra,hogy minden évben máshova kerüljenek a kertedben a növények.
Csinálj komposztot és minden zöld dolgot,krumplihéjat,lenyírt füvet,stb oda dobálj be.Legegyszerűbb ha leversz négy karót egymástól 100..120 cm-re és körülkeríted drótkerítéssel vagy árulnak hasonló műanyaghálót is.Ne fedd le,hadd süsse a nap,áztassa az eső és szellőzzön.
Nem akartalak sértegetni,nem tudtam hogy ilyen tájékozott vagy.
Azaz!
Megtaláltátok a jó fóliát, és tényleg van olyan kiszerelés, hogy nincs ráírva semmi, de bontsd ki, lehet benne begyűrve egy ismertető.
A vízáteresztés érdekes lesz, mert ha rálocsolsz vizet, lehet, hogy gömbökben lefut róla de akkor is átereszti a vizet, csak az eső másképp esik, vagy mia fene??Meg a locsolóvíz is...
A veteményesre kiteheted, megakadályozza, hogy a földből kipárologjon a víz, de ha esik, az azért belemegy.Körben le kell fogatni, mert elviszi a szél.Kis kupacokban szórj a szélére földet.Olyan 30-50 centinként.Kicsit buggyosra kell hagyni, hogy tudjon emelkedni, amikor emelné a növényke.
A KOCKA EL VAN VETVE... tegnap elvetettem a súlykot... vagyis a magokat! Ennek következtében ma reggel alig tudtam kikecmeregni az ágyból (hihi, "nem szokta a cigány a szántást").
Asszem, elég jó lett, legügyesebben a retekkel meg a borsóval tudtam elbánna, sacc/kb. tartani tudtam a követési távolságot, szerintem ott nagyon sokat nem kell majd egyelnem.
Nem úgy a zellernél (ha kikel egyáltalán)... hogy annak milyen apró-semmilyense magja van! :-O
Szóval vetettem:
- hónapos retket
- tavaszi jégcsapretket
- fejessalátát
- borsót
- spenótot
- petrezselymet
- kaprot
- zellert
- 2 kis sor nyárvégi répát
(De hagytam 3 kis sornyi helyet a koranyárinak... csak még magot nem vettem hozzá.)
Embör -szegény- tegnap bejárta Tolnát-Baranyát, de dughagyma már sehol sincs! Brühühűűű! :-(
FÁTYOLFÓLIA: még mindig ezen görcsölünk. Vett valamit, amire azt mondták az ottani elárusítók, hogy ez az! Nagyon érdekes anyag, olyasmi, mintha vatta-textil-papír meg nemtommi keveréke lenne. Leginkább a vékony-puha papírabroszokra emlékeztet, majdnem kicsit papírzsebkendő jellege van. Még nem bontottam ki, ezt csak a zacsin keresztül (több rétegben látva) állapítottam meg. Mindenesetre, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ezen az anyagot átmegy a víz.
A képen ez az anyag van virágágyásra ráterítve, félig felhajtva. És nincs rajta SEMMILYEN FELIRAT! :-O
Vettetek Ti már bármit is az életben, amire semmi nem volt ráírva?! Becsszó lefotózom és megmutatom (scannerem nincs). Se neve, se az, hogy mi van a tasakban... megáll az eszem!
Asszem, le kéne tesztelnem, hogy átmegy-e rajta a víz... bár azt nemtom letesztelni, hogy vajh átmegy-e rajta a napfény?!
Mindenesetre, a csajszi nagy határozottsággal bizonygatta, hogy ez bizony a fátyolfólia. Embör meg megkérdezte tőle: "De akkor miért nincs ráírva?"
Na, ennyi! :-)
Roszics!
"a levéltrágyázás tényleg jó, akár locsolhatsz is vele, ha mégsem, lesz trágyázás.
" Hogy-hogy locsolhatok is vele? Miért, ez valami folyadék?! :-O
(Ne felejtsétek el, hogy egy kertészeti analfabétával van dolgotok, akinek -bocsi, de- mindent meg kell magyarázni, meg a szájába kell rágni.)
PAPRIKA ALÁ MARHATRÁGYA: hát az a helyzet, hogy ahová majd a paprikát szánom ültetni, oda most fejessalátát és retket vetettem. Ha ezeket leszüreteltem, még akkor sem késő beleásni a marhatrágyát? Mert akkor részemről rendben... majd ráveszem apát egy kis májusi kertészkedésre.
(Csak azon aggódok, hogy akkor megint a frissen trágyázott földbe kerülne a paprika-palánta... nem égeti szét a gyökerét?) Vagy mi legyen? A korai répának üresen meghagyott fél ágyást trágyázzam be, és ültessem oda majd a paprikapalántákat? (Hisz van még egy teljes hosszú üres sorom az egyik ágyásban, oda is mehet majd a tavaszi répa, tehát végső soron át tudom variálni, direkt hagytam ki egy üres hosszúsort -eredetileg persze a hagymának szántam-, meg egy fél ágyást.)
Jaj, annyira szeretném, ha ebből az egészből lenne valami! Most olyan hihetetlennek és kilátástalannak tűnik az egész! :-(
Cac!
Kösz a tanácsokat, ha elárulod, hogy a lombtrágya mire jó, vagyis van-e jelentősége, értelme mostanság kiszórni, akkor beszerzem (hogy kapjon valamit az a főd)! :-)
Ezt csak rá kell szórnom a tetejére? Vagy most már várjam meg, amíg kibújnak a balánták?
Ja és köszönöm a linkeket is! (DE: ne sérts meg, csak nem képzeled, hogy nem olvastam el már minden bötűjét? A topicnyitóban is onnan -Édenkertből- vettem a kis veteményes kert fotóját.) :-)
csinnnKA,
cac424 mindent megválaszolt, és a bálintgazdán, a mindenhéten szüretben te is elolvashatod a lényeges dolgokat. tehát a spenótnak mindig a nagyobb (gyerek tenyérnyi /2-4éves/)leveleit téped le, amennyi éppen kell, és majd rá fogsz jönni, hogy mikor kell majd felszedned gyökerestől. ne izgulj, észre veszed majd.:-)
Borsó: érdemes lesz locsolnod, mert több lesz rajt a termés, a másik dolog, hogy vhonnan emberrel vágatsz akác,v. tökmindegy milyen ágakat (csak szétágazzanak) és ezeket leszúrod a borsó sorok közé (pl 60 centinként). ettől mondjuk nem lesz szebb a kerted, viszont a borsó a kacsaival felkapaszkodik rajt, és nem fekszik el egymáson. cac424-nek igaza van, nálunk a tavaszi és az őszi termésből eszünk 3 főzeléket meg két levest, aszt annyi, de legalább a gyerekek elvannak a borsófejtéssel. Viszont én azért a paprika alá leásnám most azt a trágyát. valahol azt olvastam, ha csak ki van terítve a föld tetejére a cucc, akkor napról napra fogy belőle a tápanyag, szóval az ásást vagy most vagy ősszel nem kerülheted el (egyébként sem elég a kapálás, főleg a répa, petrezselyem miatt)
a férjednek meg az ásó mellett a helye!
a levéltrágyázás tényleg jó, akár locsolhatsz is vele, ha mégsem, lesz trágyázás.
répából a rövid teny.idejő a nyerő, mert a koraiak vannak inkább tele nitráttal, télen meg eszed a piacit. Én tavaly véletlenül vetettem (a spenót magok közé keveredett)és most már szépen növekedik (van vagy 3centis gyökere). ez a legrosszabb az egész veteményesben, hogy érzed az idő múlását. most elszórod, nyár közepén majd szeded, aztán felásod a helyét és már veted a jövőévit, amit fél óra alatt felzabálsz jövő nyáron, amikorrais egy évet öregedtél. Bocs.
még a fagyos spenótról: télen érdekes volt kinézni a kertbe és látni a fehérre fagyott földben a jeges saláta meg spenót leveleket. mínusz tízben hihetetlennek tűnt, hogy még élnek. pedig, ahogy írtam, már ett(ünk) is belőle. kemény télen egyébként nem árt fóliával, fűvel takarni, csak be ne gombásodjon alatta!