Keresés

Részletes keresés

Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 417

Ja és majd szidunk :) Engem is lehet, én a magról pepecseléssel csak addig szórakoztam, amíg nem jártam dolgozni. Elég gyér hatásfokkal, úgyhogy most akkor se csinálnám, ha tényleg több időm lenne. Ha egy növény 10 centisen kerül hozzám, és ott nő meg, fejlődik naggyá és terem, az még bőven az enyém. Ilyen alapon szidhatnánk azt is, aki a magokat nem maga termeli meg.

Kivétel: szárzellert vetettem két napja palántázóba, kíváncsi vagyok, hogyan sikerül. Annyi az árnyékos helyem, hogy elgondolkodtam, mi is lehet az, ami ott szereti, és szembejött a szárzeller. Hát most kipróbálom :)

Előzmény: Zitka (415)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 416

Nemnem :) mondom, hogy nem mentaszerű. Ő is két éve van meg nekem, és csak egy helyben növeszti egyre nagyobbra a bokrát, de nem terjeszkedik.

Otthon majd lefényképezem neked és megmutatom.

Előzmény: Zitka (411)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 415
Nagyon lustának fogtok tartani, ha veszek egy növénykét "készen"? :-)  Láttam a piacon egy palántaárus néninél, talán 150 ft-ért adta. Volt nála lila levelű bazsalikom is, azt is akarok venni. Nem is a zamata miatt, inkább a színhatás kedvéért... :-)))
Előzmény: outdownS (410)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 414
Nem kell félni tőle, mert nem tarackol. A fölösleges magoncokat könnyen eltüntetheted. (Pl. viszed a konyhába) Én már két sziklevélkés korában megismerem - olyan aranyos, hogy már akkor is megvan a jellegzetes illata.
Előzmény: Zitka (411)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 413
Azt hiszem, minden érzékszervünk közül az orrunk teszi ránk a legmélyebb benyomásokat - olyan mélyeket, hogy nem is mindig tudatosulnak bennünk. Aztán kínlódunk a megfogalmazással, mit is érzünk. Engem pl. mindig nagyon elszórakoztat az a sok handabanda, amit a profi borkóstolók össze tudnak hordani. Nameg a parfümleírások.
Előzmény: Thor (407)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 412
Szia, tessék csak írni is! (-:)
Előzmény: kemorgo (406)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 411
Köszönöm a gyors válaszokat. :-) Igen, hallottam már a csombord nevet is. De - tudtommal - még sohasem ettem ilyen ételt.  Akkor ez is olyan növény lesz, amit csak óvatosan kell szaporítani, mert utána már csak irtani lehet... :-)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 410

Borsikafű van egynyári (ő a Satureja hortensis), meg évelő (Satureja montana).

 

Szerintem az egynyárit érdemes tartani. Aromásabbnak találtam, mint az évelőt. Egyszer vess belőle, aztán az elhullatott magokból a következő években magától kikel. Az arasznyi növénykéket tetszésed szerinti helyre palántázhatod, nem sértődős. (Azt mondanom sem kell, hogy szárazságtűrő és napfénykedvelő).

 

Alacsony, kb. kétarasznyi bokrocska lesz belőle, a szára elfásodik. Apró lilás virágai lesznek. Ebben az állapotában néhány tövet kihúzol, a gyökerét levágod és fejjel lefelé fölakasztod száradni. A száraz leveleket le lehet morzsolni télire.

 

Szárazon vagy zölden, én már a babféléket el sem tudom képzelni nélküle. Töltött káposztába, és általában nehezen emészthető ételekbe is ajánlott. Elvileg helyettesítheti a borsot (ezt nálunk gyakorlatileg semmi sem helyettesítheti).

 

Tehát érdemes, és hálás leszel, ha hallgatsz rám. (-:) Még elvetheted!

Előzmény: Zitka (405)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 409

örömmel olvasom, hogy a kert mellett a konyhát is kedvelik itt az emberek :) bár számomra ez adja magát, ugye milyen jó a saját kertből főzni!

 

na az én kertem a bemutatottnak csak a töredéke, gratulálok hozzá, nagymamámnál volt szerencsém látni hasonlót. azóta se...

 

nekem a kertben csak margaréta van, a rózsák gyönyörűek, de mindig elrettenek a vele járó gondtól. permetezés, brrr. azért  remélem majd teljes virágában is megkukkolhatom itt ezt a különlegességet.

 

Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 408
Nekem van. Évelő, hálás :) Az is jó nagyra nőtt egy Cora-i poharas növénykéből, szép, sűrű bokor, de azért nem burjánzik olyan tempóban és mértékben, mint a menta. Én szeretem. Főleg káposztás ételekhez jó, légyenek bár édesből vagy savanyúból, valamint savanyúkáposzta előállításához és egyéb zöldségek savanyításához. Biztos máshoz is, de eddig ezekkel ismerkedtem meg, ez régebben tipikusan erdélyi fűszernek számított csombord néven, az utóbbi években terjedt el itt. Otthon ezeket a felhasználási módjait tanultam, de ha másnak van más 5lete-tapasztalata, szívesen veszem :)
Előzmény: Zitka (405)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 407

Noigen, ez is szép mese, mint a többi fogyókúrás elmélet 99%-a :)

Engem ez a fahéjas bazsa likom inkább ánizsra, vagy mentolra vagy mire emlékeztet, fahéjra nem. De Ámmerikában minden hajlamos fahéjas lenni. Esetleg gyömbéres :)

Előzmény: outdownS (403)
kemorgo Creative Commons License 2005.05.25 0 0 406

Szia!

 

Bocs, hogy hívás nélkül bejöttem, nem rég fedeztem fel a topikot, eddig read only voltam itt köztetek.

 

Zitka, a borsikafű egynyári, de minden évben ottmarad a magja a kertemben és magától kikel. Csak vigyázni kell a kapálásnál, gyomlálásnál, hogy felismerd. Délután csinálok képet róla, talán sikerül feltenni. Én nagyon szeretem, nincs sok gond vele. Elvan az ösvényben, a különféle ágyásokban is.

 

Üdv, Kemorgo

Előzmény: Zitka (405)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 405

bucatini = makaróni. :-) Csak egy picit (talán...) vékonyabb.

Az off után valami témábavágót is hadd írjak: van valakinek borsikafüve? Ez évelő, vagy egynyári? Érdemes ültetni? Hálás növény? :-))

Előzmény: outdownS (404)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 404
Na, bucatinit biztosan nem mondtam volna (mert nem ismerem), de mára valami tésztavacsorát képzeltem. (-:)
Előzmény: Thor (402)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 403

Tudom, hogy fahéj (öreganyáink meg cimet-nek mondták a németes nevéből). A bazsalikom nem fahéjillatú, csak van benne valami, ami emlékeztet rá.

 

Tésztával is lehet fogyókúrázni, csak ne egyél hozzá fehérjéket, hanem kizárólag zöldféléket.

 

A kisujjamban van mindenféle fogyókúrás elmélet, csak a gyakorlatban nem válnak be. (-:)

Előzmény: erdeiboroka (401)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 402
Ne mondj neki ilyeneket, mert itt fogja nagybötűvel tagolni, hogy TÉSZ-TA, TÉSZ-TA, SPA-GET-TI, BU-CA-TI-NI, CAN-NE-LLO-NI, PEN-NE ... :)
Előzmény: erdeiboroka (401)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 401

Az első tasakban volt cirka 30 mag, akkor úgy döntöttem, minden tasakból csak a felét vetem el. Nincsenek illúzióim, mert nem friss magok, plussz én abszolút amatőr.

A cinnamon fahéjat jelent, úgy tudom. Nekem elég nehéz elképzelni egy fahéjillatú bazsalikomot, de hátha megnő, és megszagolhatom :)

A sima bazsalikomom viszont harsányan kel kifelé, legalább 5ven növényke :)))

 

tésztákat most légyszi ne emlegess nekem, mert elvileg diétázom :(

Előzmény: outdownS (386)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 400

Meg a kínai rózsa, amit kérdeztél out (pampapamm, ma meglett!:), ugyan nem esszük meg, de most hol mutassam? :)

 

 

 

Kinyílva teljesen kékeslila lesz és vadrózsaszerű, elmúlik belőle minden rózsaszínes árnyalat.

Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 399

Ím, az arany oregánó:

 

 

outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 398
Nekem a legtöbb fagyasztott fűszer csalódás. Olyan sóskamártásszerű ízük lesz. Nem mintha nem szeretném, de nem fűszernek.

Akkor már inkább a szárítottra szavazok.

Meg az olajokra. Pár éve csináltam, nagyon jó volt pl. a kakukkfüves sütéshez (persze nem tisztán, csak illatosítónak, meg mindenfélékkel fűszerezett salátához. Egy csomót el is ajándékoztam karácsonyra. (Akkor kezdtem üveget festeni, hogy dekoratív is legyen az ajándék. Néhány célszemélynél még viszontlátom őket díszként.)
outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 397
Sok-sok szép paprika (milyen meglepő) a fa alatt borsó? és az előtérben a katonás sorok?

Nagyon rendes az egész!
Előzmény: Frint (390)
Zitka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 396

Nekem az oregano okozott csalódást frissen. Valahogy jobbra számítottam... :-) Persze így sem rossz, de szárazon intenzívebb az illata. Pl. egy fetás-paradicsomos-uborkás szendvicsen...

Elég sok fűszert szoktam lefagyasztani, aprítva. Snidlinget, kaprot (mikor még jó zsenge, haragoszöld), tárkonyt. Ez utóbbi is egészen jó szárítottan, úgy tapasztaltam. A bazsalikomot tavaly paradicsommal turmixoltam össze, és jégkockatartóban fagyasztottam le. Így télen is putty néhány kocka a tésztaöntetbe, és finom nyári íze van. :-)  Snidlinget még nem is próbáltam szárítva. Azt hittem, leginkább fűíze lesz....

Előzmény: Thor (394)
Merci! Creative Commons License 2005.05.24 0 0 395
Szia! Nagyon csinos a konyhakerted. Mekkora családot lát el? Bio? Azért érdeklödöm, mert helyem van (jobban mondva lesz, ha feltöröm az ugart), de nem tudom, hogy mekkora kéne és hogy boldogulok-e a bioval... Miket ültettél?
Előzmény: Frint (390)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 394

Ezt azér nem kéne így nyomjátok ... ééééhes vagyoook! :)

 

Nekem van egy rakat vega rakottasom, mindegyikhez jó a kakukkfű, de kiemelten a cukkinis-padizsánoshoz (hagyma, padlizsán, cukkini, lehéjazott paradicsom karikákra vág és rétegesen összerak. Kakukkfű, rozmaring a fűszerei, a legvégén bazsalikom, de azt már csak a párolást befejezve adom hozzá, mert hamar elillan az íze-illata.

 

1ébként megfigyeltétek, hogy mennyire másként viselkednek a fűszerek fagyasztva-szárítva? Pl. a bazsalikom fagyasztva aromás marad, szárítva alig marad íze. A snidling meg pont fordítva.

 

Előzmény: Zitka (391)
outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 393
Ez a póréhagymába csomagolás jó ötlet! Én babérlevélbe szoktam, ha illik az ételhez.

A leírt kajához kísértetiesen hasonlót szoktam csinálni csirkemelficnikből vokban, csak jön még bele a tyúkhúsleves-kocka is, hogy csirkébb legyen. És ki lehet még próbálni sajttal is (maradék reszelttel, vagy pár cikk medvével), akkor másik étel.

Előzmény: Zitka (391)
outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 392
Szia Frint! Te nagybirtokos! (-:)

Ez a fránya masina most nem akarja kinagyítani a képet, de mindjárt hazamegyek, és otthonról megcsodálom jól.
Előzmény: Frint (390)
Zitka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 391

Már elég régóta friss "bouquet garni"-val csinálom a húslevest, ahogy a franciák. Kakukkfűvel, rozmaringgal, és egyéb finomságokkal. A friss csokrot általában belekötöm egy réteg póréhagymába. Levágok egy 10-12 cm-es darabot, és lefejtem a külső rétegét, ebbe tekerem a friss zöldfűszereket. Tényleg nagyon finom. :-)

Az abszolút kedvenc kakukkfüves ételünk a tejszínes-gombás-kakukkfüves apróhús. Zürchger Geschnetzeltes az eredeti svájci neve, és borjúból készül, de én szoktam pulykából, sovány disznócommból is csinálni. Dinsztelt hagymán kell lepirítani a húscsíkokat, sózni, borsozni, kakukkfüvezni, felönteni pici fehérborral, és fedő alatt párolni. Az utolsó 10-15 percben hozzáadom a gombát is, majd a végén kevés keményítővel elkevert 1-2 dl tejszínnel besűrítem. Időnként még 1-2 ek. tejfölt is adok hozzá, szeretem egy picit savanykásan. Persze a savanyúságot lehet több bor hozzáadásával is szabályozni. :-)

Előzmény: outdownS (384)
Frint Creative Commons License 2005.05.24 0 0 390

Sziasztok konyhakertészek !

Beszállnék a problémák tagolásába és az örömök megosztásába egy 300m2-es konyhakerttel... Ilyesféle:

 

kert jobboldala

 

Frint

outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 389
Nemis! (Na jó, időnként)

A laposkúszó és aranytarka nálam sem zöldül. De sok-sok éve, amikor a kert még csak hétvéginek számított, vettem fehértarka bokrosat, és azon teljesen eluralkodtak a zöld hajtások, mert nem is tudtam, hogy azokat rendszeresen el kellene tüntetnem. Szerencsére az illat maradt, és a sültcsirkének végülis mindegy, tarka volt-é a levél.

Sárgasághoz nincs más tippem, minthogy megsínylették az átültetést - lehet, hogy nem voltak előedzett, szabadföldhöz szoktatott palánták.

Ami konkréten az uborkát illeti, én salátának a kélgyót szeretem, savanyuságnak meg azt az apróka csemegét, amit az Ósn-ben veszünk üvegszám. Az élet túl rövid ahhoz, hogy még ubort is tegyen el az ember.

Aki korán kel - ha nem is lel aranyat - legalább hamarabb hazamehet délután, és akkor örül neki, hogy van egy-két órája csak magának/kertjének/könyvének, mielőtt az éhező család előkerül.
Előzmény: Thor (388)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 388

Gonosz! :)))

Lehet, hogy nekem hibás citromillatú kakukkfüvem van? Aranytarka, de egyáltalán nem hajlamos a visszazöldülésre, nem is annyira bokor, inkább hosszan elkúszik a többi növény töve körül.

 

Tudtok valamit arról, milyen szörnyűség bánthatja egy uborka, és vagy három padlizsánpalántámat, ha sárgulnak a levelei? A padlizsánoknak csak az alsók, de szegény ubi két nap alatt tetőtől talpig sárga lett :( aggódom miatta, még a végén kénytelen leszek megint piarcra menni, ha pótolni kell, és kitudja, mik történnek ott megint velem. :)

 

Nagyon ügyes vagy a hajnali kertészkedéssel, el is hiszem, hogy nem rontotta el a napod :) Nekem sem konkrétan a reggelizés a lényeg lelépés előtt, hanem hogy legyen időm egyáltalán feleszmélni és örülni az otthonomnak meg a nyárnak, ahelyett hogy ébredéskor rögtön a gályán találjam magam.

Előzmény: outdownS (387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!