Vaúúúúúúú! Hova vigyem kétezerért per darab? Nekem a csiga nem köll és sajna védett-nem védett, meg fogom ölni őket, mert iszonyú hogy mennyien vannak és mit művelnek. Kb. mint valami nagyobb préritűz: virág, zöldség, semmi sem marad a nyomukban, egy-egy napraforgómat fél nap alatt zabálták csonkká. Egyenként mindent mégse keríthetek körbe mésszel, és nem is tarthatom minden növényemet kennelben, hogy azon kívül garázdálkodhassanak szabadon a csigák.
A veteményesedet körbeszórod mésszel, és a csiga tuti nem megy át rajta. Amúgy ne bántsd őket, mert az éti csiga védett; eszmei érteke - ha jól tudom - 2000 pénz/db.
Jaaaaaaa! :-)
Hát én is remélem, hogy nem "ez a harc lesz a végső"! ;-D
Tegnap vizitáltam: már minden elvetett cucc kibújt. Nagy megnyugvás, de még nagyobb izgalom!
(Nyugi, gyerek nem érez ebből semmit, azért nem dimenzionálom túl a dolgokat!)
Viszont van egy kis problémám (ami gondolom, hatalmas probléma valójában).
A kertem tele van csigával.
A veteményes is.
Vagyis most csak a veteményesben láttam, de tutira csúcstalálkozót tarthattak, mert ahogy körbenéztem a birtokon (s ez most még ugye könnyű az 1-2-3 centis zöldek között), megszámoltam vagy 12-15 csigát. És ez egy 20-25 nm-es földterületen nem kevés.
Azontúl, hogy összeszedem őket (bleeee), mit tudok tenni?! Nesze nekem biokert. :-(
Hát Őszből!
-
Ne izgasd agyonra magadat!Nem tesz, jót a felnőtteket maga-alá-rondító hatással megdelejező babának sem!
Előre senki nem tud semmit arról, mi lesz a veteményesből!
Még jöhet jégeső is!
Ez ilyen.
Locsolással óvatosan.Van még ott víz szvsz.
csinnnKA,
ne keseregj, nézd a jó oldalát: ha megeszik a drótférgek a zöldségedet, majd rittyentesz belőlük egy kiadós vietnami vacsorát. Embörnek meg nem kell tudni, hogy mit eszik.... Azonkívül horgászni is lehet velük.
Cicka!
Fogadd irigykedéssel teli elismerésem! :-)
Tegnap nem néztem rá a kicsinyeimre, mert ihaj-csuhaj elfoglalt voltam (bementünk dolgozóba gyereket mutogatni, mit mondjak, megállt az élet, és mindenki maga alá rondított, hogy egy ember hogy lehet 5 hónaposan ennyire gyönyörű meg aranyos). Anyai keblem két számot duzzadt! :-)
De ma meglesem a kicsinyeimet, és délután talán már locsolni is kell (igaz? hiába esett ennyi eső, most már kell talán).
Monnyátok meg őszintén, hogy ez a nyüves féreg mekkora károkat tehet a vetésemben?
Ha sok van belőlük, elvileg elpusztíthatják az egészet? Vagy "csak" annyit jelent, hogy mondjuk a negyedét megrágja, és azokból nem fejlődik rendes növény. Vagy menet közben is zabálja? Hahh, ki tudja, mennyi van belőlük a földben. (Majd a rendszeres kapálás alkalmával kiderül, mi?)
Nagyon neki vagyok keseredve, bizony az a talajfertőtlenítés kellett volna.
Miért is nem ősszel hozattam a földet, ha akkor csináltatom meg, utána lefertőtlenítem, és most sterilről indulhatnánk. (Na ja, akkor a fürdőszoba meg a házfestés volt a legfontosabb, utána meg a dobozokból kirámolás, pár hónapig.)
Hát, mit mondjak... szorongok kissé... az olvasottak alapján meg is van rá minden okom! :-(
Hüpp! :-(
Bio és jó nincs.Mert a bio az a vakond.
A nem bio a talajfertőtlenítés.Az meg már lehetetlen, mert nem lehetne megenni a termést.
Marad az ima, hogy ez csak egyedül él itt magányban, és nem szereti azokat a zöldségeket, amit te viszont igen.
Ha ez sem jön be, akkor osztoztok a termésen....
Sebaj.Az idén ősszel terméskiszedés után majd adsz egy kis fertőtlenítést, és akkor jövőre tisztán kezdesz
Ahogy elnézem a földedet CsinnKa, erősen sóderes, nem kell félni, hogy befülled, elereszti az a vizet.
De ezen a képen látok valamit, ami gyanus, és nem tetszik.
Ez valami drótféreg?
Okosok, nézzétek meg!
Köszi a tanácsokat!
Mellesleg ma rájuk néztem! A fólia alatt már komoly kis levélkék fejlődtek, minden rendben, gyönyörűek, növögetnek. A nemfóliás szabad részeken most dugják ki icipici fejüket a növénykék! Annyira izgulok, hogy mi lesz ebből az egészből, nem is hittem volna, hogy tényleg ennyire izgalmas lesz számomra!
Jó, hogy a retkeket 5 cm-enként vetettem, mert úgy nézem, tényleg nem nagyon kell egyelni (bezzeg a salátát!).
egy hét külföld után hazatérve volt látnivaló a kertben. gondolom a sok esőtől 30 centis sóska és spenót dzsungel fogadott (meg gaz), a saláta pedig befejesedett az üveg alatt. két évig csak sírtunk az eső után, most örüljünk neki.
most kell pétisózni a füvet, legalább nem ég ki.
viszont az új-zélandi spenót még mindig nem bújt elő. :-(
A sok eső valóban káros lehet, főleg ha nem homoktalajon gazdálkodsz (a fényképeid alapján nem azon). De ahhoz nagyon sok eső, és kedvezőtlen (cuppogós-ragacsos-sáros) talaj kell, hogy tönkremenjenek a növénykéid.
Ha a fólia alatt nagyon bepárásodna a levegő,érdemes kicsit megnyitni, hogy szellőzzön, mert ha a föld is csurom víz és a fólia alatti levegő is tömör pára, minden adott a rothadáshoz (persze ha a fólia tényleg olyan szuper légáteresztő, meg minden, akkor nem biztos, hogy erre szükség van).
A nagy özönvízben már 3 napja nem voltam hátul!
Pedig a konyhakertemet szép lassan beborítja a közelében lévő hatalmas fűzfa összes lehulló virága! :-(
Azon gondolkoztam, hogy veszek a Baumaxban a paradicsom, illetve paprika palántából. Bent az áruházban gyönyörűen mutattak. Nagyon szép, erősek voltak. Gondoltam hátra megyek, szétnézek a kinti részen is. Tele volt növényekkel. Volt köztük paprika, meg paradicsom palánta is. Csak éppen abszolút lekonyult állapotban... Valszeg nem bírná a kinti időt még ez a palánta. Hát így nem vettem palántát a Baumaxban.
Lehet, hogy hülye vagyok és túlaggódom magam, de...
ez a rengeteg sok eső nem fog ártani a csíráinknak?! :-O
Úgy értem: nem tudnak kirohadni vagy ilyesmi?! :-(
Ó! Ennek naggggyon örülök, mert már a vége felé igazi lelkiismeretfurdalásom volt, hogy izélgetlek titeket ezzel a fóliával.AMennyit rohangásztatok érte......