ezt nem tudom. de az enyemen is van egy fejlodo bimbo, aggodom erte, nagyon boldog lennek, ha meg az iden latnam viragozni. en egyelore nem hoztam be a folyosorol. ti mit gondoltok? hol jobb neki? kint vagy bent? illetve mikor kell elkezdeni teleltetni?
azota lattam a Kerteszeti Egyetemen, a viragkiallitason a kinai leandert, lenyugozo. azt mondtak, hogy igenytelen es nem kell teleltetni. ez igaz? mert mint elozo leveleimbol kitunik egyelore nekunk nincs alkalmas helyunk teleltetesre. ezert nem mertem venni sem. magrol osszel is kihajt? ha igen, en szeretnek kerni. elore is koszonet erte.
Hah,Demjengi,de rég jártál errefelénk!A kinai leánder sok helyre befészkelte magát,mert hamar szétfújja a szél.
Greenlak és Félixnyuszi,ha küldtök cimet,küldök kinai leánder magot.Sárga leánder hajtást is küldök szivesen,de csak jövőre,mert most nem akarom megcincálni,mert kicsik még.Tavasszal kiábáld rám,ha addig nem sikerül beszerezned.Horvát import az egyik,a másikat Komáromtól rendeltem.Kezdem utólérni magam,lassan csak a leánderek vannak kint a teraszon.
Szia demjengi!
Hol sikerült maghoz jutni?
Sajnos a ledugással történő szaporítás nem jött be egyszerűen nem volt hajlandó meggyökeresedni, de elszáradi ill. elrothadni (már amit földbe tettem)azt igen.
Valaki írta, hogy birtokol sárga színüt is, hol lehet ilyenhez hozzájutni?
Sziasztok!
Sziasztok!
Tavasszal magról ültetve is ki kelt a leander. Nekem most így lett egy jó pár a Tozatu féle kínai leanderrel együtt. Aki betért hozzánk annak ajándékoztam is belőle. Szépek.
A terméseket levágom,még kezdetben,de tavasszal csipkedem meg ott,ahol már nagyon megnyúlt.Máshol nem,mert később virágzik.Akkor a levágott hajtást esővizbe dugom és mikor kigyökerezett,földbe ültetem.Van aki egyből földbe teszi,letakarja,hogy ne párologtasson sokat el.
Sziasztok!
Ti, hogy szaporítjátok ha egyáltalán csináltok ilyet?
A terméseit (remélem jól mondom), és a levirágzott részeket nem vágjátok le összel, mert én igen jól teszem vagy nem kéne bántanom?!
Sokfajta,szinű leánderem van.Kaptam elsőt a Mamámtól,aztán importáltam a környező országokból is.Rózsaszin,fehér,bordó,barackos,sárga.Lassan az eleje olyan nagy lesz,hogy nehezen lehet őket hordozgatni.Majd nézek képet,hátha belelógtak.
szoval, ha facskat szeretnek, akkor nem kell megcsonkintanom, ugye?
egyebkent szerintem fanak szebb is, mint bokornak.
ha van kepetek, tegyetek mar fel plz, hadd gyonyorkodjunk...
Nekem jelen pillanatban 3 leanderem van. Eredetileg kettő volt, egy éve kaptam őket. Akkor olvastam, hogy ősszel kell visszavágni, úgy gondoltam az egyiknél megkockáztatom. Az most szépen bebokrosodott, de nem virágzott. Van egy másik, amiből viszont leander fát nevelnék. Van ismerősőm, akinek 3 db. majd 100 éves fácskája van, minden tavasszal ki a kertbe, aztán ősszel megy a folyosóra. Úgyhogy a nagyobbik leanderem oldalhajtásait leszedtem (ebből lett harmadik is), most kb. 80 centinél ágazik el- ilyen magas fácska elég lesz nekem. Sajnos pont akkor virágzott, mikor két hétig nyaralni voltunk, úgyhogy a színe ismeretlen...
koszi a tanacsokat, azota olvasgattam a tobbi topicot is es abban maradtam magammal, hogy csak akkor hozom be, ha mar fagy odakint. a metszes ugyeben jo, hogy varnom kell tavaszig, oszinten szolva nem lenne szivem megcsonkitani ot, olyan fiatal meg:)
neked milyen leandereid vannak? hany evesek? mekkorak? nincs keped veletlenul?
Szia,a leánderek birják -3ig odakint.Ha muszáj elviselik a fényhiányt,meleget,bár szerintem annyi nem megy a konyhából.Öntözéssel takarékoskodj.Ha nem jó a helye mindenféle baj megtámadja.Inkább tavasszal metszd,ha kell.Az enyémeket nem szoktam mindig,csak a túl gyenge ágakat.
friss leander tulajdonos vagyok - szuletesnapomra kaptam a paromtol - es kicsit aggodom. a leander olyan egyeves lehet, feher viragu, fa kinezetu. eddig a gangon volt, de most mar jonnek a hideg idok, be kene hoznom. a problema az, h a lakasnak csak egyetlen futetlen helyisege van, a spajz, de a konyhabol oda is bemegy azert a meleg, s csak egy kis ablaka van. szerintetek tulelne a telet, ha oda szamuznem?
masik kerdes, ahany konyv, annyi felet mond, hogy mikor kell megmetszeni, az egyik szerint osszel, a pihentetes elott, a masik szerint tavasszal, mielott kiraknam a szabadba. mi az igazsag?
a valaszokat elore is koszonom
A kényszer nagy úr, hogy folyosónkra ősszel beférjenek, muszály őket körbevágni, így évente elvesztik koronájuk felét. Mivel van 4 vagy 6 ilyen növényünk, így mindig utoljára kerülnek be, majd elsőnek ki. Úgy rémlik, tavaly is virágoztak, majd jelzem, hogy idén mikor kezdik el.
Ha valakinek van felesleges, kiserleteznivalo leandere, az megprobalhatja teljesen tovig visszavani. Akkor lesz igazan szep bokros noveny. Igaz, nem is viragzik, de ha aztan beindul...
Lehet, hogy hülyeségnek tűnik, de korántsem logikátlan szerintem. Mindenki azzal bajlódik, hogy nem tudja megmetszeni rendesen a leanderét, mert akkor oda az azévi virágzás. Miért nem metszük meg ősszel amikor még nem kezdte el fejleszteni a bimbókat? Nekem van egy 3 éves dugványom ami még csak most kezdte el először fejlesztgetni a virágait. Mindenévben, legfeljebb egy 10 centis darabot vágtam le a végéből, és mostanra meglehetősen hülyén néz ki. Szeretném jól visszavágni, hogy bokrosodjon, viszont ott van annak a ténye is, hogy még nem láttam virágozni. Szóval lehetne ez így vagy ütközik valamibe ami a leanderek kárára lenne?
AVEIK, és bocs ha hülye voltam!
Sziasztok!
Ensingmosing
Ha van kéznél fahamu,azzal szórd be,ha kenőszappanod van,készíts oldatot/kb.20dkg1l vízbe/,vagy rovarölőszerrel permetezd,ha szabadban van.7-10naponta ismételd,mert egy darabig kelegetnek a peték.
Könyv: permetezzünk szappan-denaturált szesz oldattal vagy csalánkivonattal. Az eltetvesedett részeket vágjuk le és semmisítsük meg. Permetezzünk speciális inszekticidekkel(?).
heeelpppp!!!
körfolyosóra kitett leánderjeink közül az egyik kisebb növény hajtását sárga tetvek lepték meg!
mivel lehetne védekezni ellenük?
egyenlőre csak dohánylével spricceltem le őket, de félek ez kevés lesz
A leánderek nem pincében,hanem fűtetlen fáskamrában voltak,félhomályban,2x locsoltam meg őket január végéig,utána sem sűrűn.Remélem a teraszon nem fagynak meg.ha már kibírták a nagy hidegeket.
Nem akarlak elkeseríteni, de a vizet nem biztos, hogy a növény szívja fel, lehet, hogy csak a föld szívja meg magát... (hajszálcsövesség, vagy mi a ragya)
Valamit viszont rosszul írtam valszeg (118):
És mint mediterrán növény, télen néhány °C, és asszem bőséges csapadék, + mindenképpen fény. Ebből a bőséges csapadék nem biztos, hogy igaz, legfeljebb ősszel és tavasszal. A pincés leánderek locsolásával csínján kell bánni a hidegben, nehogy elrothadjanak a cserépben vagy dézsában.
Szabad legyen megosztanom veletek a tapasztalataimat, melyek évtizedekben (2) mérhető múltra néznek vissza és korántsem jelentik hogy pontosan tudnám mikor mi jó nekik. Amint az előző hozzászólásaimból olvashatjátok tanácstalan vagyok sokszor. És ez többnyire tavasszal és ősszel, valamint télen fordul velem elő. Lehet hogy nyáron is, most erre nem emlékszem.
A lényeg: régebben(előző lakóhelyemen) világos fűtetlen lépcsőházban tartottam őket. Egy kicsim kifagyott, mert a lakótársaim valamelyike szellőztetett(-20 fokban) Amúgy jól voltak, csak néha elnyurgultak, mert ott nem bírtak a természetükkel és ott fordult az is elő hogy ledobták a levelüket. Ritkán locsoltam őket(most is). Tavasszal csak sokára tettem ki az erkélyre mert ott a hegyen sokáig hűvös van, és szörnyű szelek fújnak. Voltak problémák, de szépen kinőtték az erkélyt, meg szaporodtak is mert mindíg "szereztem" újabb gyökereztetni valót. Kalandos dolgok voltak, majd egyszer írok egy könyvet erről.
Három évvel ezelőtt kertes házba sikerült költöznünk, de nincs pincém. Van viszont egy garázs hátsó fertálya ahol szabad az én dolgaimnak lenni. Ott a sötétben, és néha fagyban(!) persze kevesebb mint kint, jól vannak szintén, sőt jobban. Csak akkor locsolom őket ha néhány napig fagymentes idő várható, hogy ne fagyjon meg a földjük. A kicsiket nem merem kitenni természetesen.
Hát így valahogy. Talán valami leszűrhető a zavaros mondókámból.
sziasztok
Vid...
Egy kisebb leanderem volt lenn a pincében, úgy 25 cm-es és nem nagyon kapott napfényt és szegény vizet se sokat. A levelei teljesen elszáradtak, azt hittük "meghalt". Viszont az érdekes az, hogy a tálkájából a vizet felszívja. Szerintetek megmarad?