Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8247

Szerintem a kérdéses képen a közraktárak épületeit és előttük a zárt palánkot látjuk, kicsit más szögből, mint a fortepan képen, és ködös téli viszonyok között.

Előzmény: Goldman Emma (8242)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8246

Nekem a paprikáim már tíz centisek, lassan szét kéne őket ültetnem. Maradt még mag egyébként. :)

(Szerintem a paradicsom elvan a napon, legalábbis a szomszédé meg anyámé se panaszkodik.)

Előzmény: Goldman Emma (8243)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8245

Igen, kicsit késő van, de én bízom bennük, annak idején is május körül kezdődött minden évben a projekt, és lett érett paradicsom az erkélyen... Meglátjuk. Most a legnagyobb bajom, hogy a tíz év alatt begyorsult a klímaváltozás, és az elülső erkélyem egyszerűen túl meleg, tavaly még két tő muskátli is kiégett ott. Hurcibálom a nyomorultakat fel és alá, és keresem nekik a napos, de még elviselhető helyet.

Előzmény: Boszorka (8244)
Boszorka Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8244

Fantasztikus, hogy egyáltalán kihajtott. A rossz hír, hogy nem lesz ideje beérni. Mi néhány éve a balkonon ami napos meg minden, próbálkoztunk kora tavasszal elvetett lukulusz paradicsommal, de október végén is még zöldek voltak. Feltehetően előre kellett volna nevelni palántát a lakásban, de nálam erre nincs hely.

Előzmény: Goldman Emma (8243)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8243

Pár hete kereken tíz éves koktéparadicsom-magokat találtam a lakásban elrejtve.

Most itt tart a projekt.

A Micsurin, aki vagyok.

Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8242

A Fortepanon az 50561 http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_50651.jpg 1964-re van datálva: ott teli van minden bódéval és felvonulási épülettel, viszont egyáltalán nincs park. 66-ban már biztosan volt valamilyen parkírozott terület, mert ilyen képeket találtam. (A lenti, családi felvétel is ott készült.)

Ezt a fotót 68-ra datálja a Fortepan: http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_5897.jpg Itt sajnos pont nem látszik a híd környéke, pedig emlékeim szerint ott készült el utoljára a parkosítás. Mintha valaminek a felvonulási területe lett volna... Metró talán?

Előzmény: Goldman Emma (8240)
Boszorka Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8241

A csináltatás legfőbb oka volt, hogy alig lehetett valami normálisat készen kapni. Sem a cipőgyárak sem a férfi- nőikonfekció nem jeleskedett. Szinte kényszer volt a csináltatás. Szerintem nagyon sok nő kereste akkoriban a kenyerét mint varrónő, a saját lakásán üzemelve. De susztert is ismertem, aki ugyan valami szövetkezetben dolgozott, de otthon a konyhájában maszekolt.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy akkoriban még nem volt divat lepuccant külsővel járni a városban.

Előzmény: VEE (8239)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8240

Ami a téli képet illeti, megtaláltam a párdarabját, és abból egyértelmű, hogy az Elevátor helyén, a mai Nehru-parton készült (a másik képen a Közraktár utca házai vannak a háttérben). Kábé 69-es lehet a felvétel. Vajon mik azok az építmények a hátunk mögött?

Előzmény: Goldman Emma (8235)
VEE Creative Commons License 2014.06.08 0 0 8239

Többször volt itt szó arról, hogy az ötvenes, hatvanas években még a fizikai dolgozó családok is nagy gondot fordítottak az öltözködésre. Olyannyira, hogy nemcsak nadrágot, öltönyt csináltattak, hanem cipőt, csizmát, inget, blúzt, pulóver-kardigán szettet, fehérneműt, sőt kabátot, bőrkabátot is. Mert hogy nem voltak telek- és kocsigondok...

Előzmény: Boszorka (8238)
Boszorka Creative Commons License 2014.06.07 0 0 8238

Anyukád nagyon csinos.

Az én kicsi koromban mégbiztos lehetett mindent kapni. Nagymamámnak az volt a mániája, hogy mindig hófehér ruhám legyen. Volt minden keztyű kalap fehér betétes fekete magasszárú fekete lakkcipő stb., úgy kb. 5 éves koromig. A facen van fönn egy ilyen képem. Sajnos a gép váltással valahol eltünt, de az eredeti megvan.

Előzmény: Goldman Emma (8237)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.07 0 0 8237

És a kalap melletti zsabós blúz? :-) De várj, van másik! Ami számomra a leggyönyörűbb: kesztyűvel! :) Itt azért hiányzom a képről, mert még meg sem voltam.

Tudod, értem én, hogy a hatvanas években még léteztek az egy másik korban szocializálódott varrónők, ésatöbbi. De kérdeztem anyámat, azt hogyan csinálta a tervgazdaság idején, hogy a képek tanúsága szerint nagyjából én voltam a legjobban öltözött kisgyerek Moszkva és Karl-Marx-Stadt között. Azt mondja, neki is feltűnt, de egyszerűen fogalma sincs. Rémlik valami ismerős család, ahonnan érkeztek a jobbnál jobb ruhák, de hogy ezek kik lehettek... Mindenesetre utólagos köszönet nekik, mert azóta sem voltam olyan rendesen adjusztálva, mint úgy négy éves koromig. :-)

Előzmény: Boszorka (8236)
Boszorka Creative Commons License 2014.06.07 0 0 8236

Igen, így kellett sétálni akkoriban! Irtó helyesek és csinosak vagytok a kalapot különösen értékelem. Vajon miért csak az első kép hajlandó kinyilni nagyban is?

Előzmény: Goldman Emma (8235)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.07 0 0 8235

Ezeket a képeket különösképpen Boszorkának ajánlom nagy szeretettel. Családi séták könnyű, hétvégi viseletben, ahogy mifelénk dívott a hatvanas évek vége felé. :)

(Szenvedélyes Fortepan-megfejtőknek: a téli kép vajon hol készült? Én nem tudom, de ismerve a szüleimet, a IX. kerület, Duna-part, Műegyetem környéke, ilyesmi jöhet szóba.)

Alexander Demeter Creative Commons License 2014.06.04 0 0 8234

Esetleg plagizátor?

Vagy maga a mester? Most kéne a nyomába indulni!!!

Előzmény: Boszorka (8232)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.04 0 0 8233

De ez legalább szellemes plágium. :-)

Talán az előbbi a hivatalos, de a második magyarosabb.

Előzmény: Boszorka (8232)
Boszorka Creative Commons License 2014.06.04 0 0 8232

Egy plagiátor vagy plagizáló? Hogy mondják helyesen?

Előzmény: Alexander Demeter (8231)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.06.04 0 0 8231

A graffitisek ritka sok kárt tudnak okozni,  magam részéről nem is tartom művészetnek, inkább vandálságnak.

De azért találni igen érdekes dolgokat - például ezt, a Szabadság híd budai oldalán, a rakparton:

Ki lehetett a szerző, mit gondolhatott?

vízbe mártott test Creative Commons License 2014.06.03 0 0 8230

Pedig reméltem, hogy rosszat mondasz róla, így nem gyarapodik a mindenképpen elolvasandó (ráadásul elérhetetlen) könyvek halmaza.

Előzmény: Goldman Emma (8229)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.03 0 0 8229

Tegnap végre elkezdtem olvasni az új Závadát (Természetes fény). Elírta előlünk. :) Egy monstre regény, részben Fortepan képekre komponálva. De megbocsátható, mert nagyon jó.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8228

"Mellett Szamos jelentős magyar építészeti hagyatékát Orzi" 

Biztosan hiányoztál aznap iskolából, mikor a Szamos utca névadójáról volt szó! :)

Ez a szeporszag.hu portál, ahol senkit nem érdekel a saját honlapjuk. :(

Előzmény: tehtube (8227)
tehtube Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8227

"Mellett Szamos jelentős magyar építészeti hagyatékát" Erről a furcsa nevű emberről még soha nem hallottam!

Előzmény: Törölt nick (8226)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8226

Ezek még reménykednek:

Előzmény: 2ly (8223)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8225

Pontosan. Majdnem elájultam, amikor megtudtam.

Előzmény: VEE (8224)
VEE Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8224

Akkor a Táncsics Mihály utcai műemlékközpont aulájában (fedett udvarában, ami mostanáig – senki által nem látogatott – kiállítóhely volt) az az elkerített sok teli polc maga az építészeti múzeum anyaga? Ki nem találtam volna, a biztonsági őrök meg titokzatoskodtak és mondták, hogy vége a kiállítóhelynek.

Előzmény: Goldman Emma (8222)
2ly Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8223

Köszi.

Előzmény: Goldman Emma (8222)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8222

Azt sajnos egészen pontosan meg tudom neked mondani.

Az óbudai bázisról kiköltöztették őket, a gyűjtemény ott tárolt részét pedig behordták a műemlékvédelem egykori Táncsics Mihály utcai központjának aulájába. Ezt hívják most Forster-központnak.Gondolom, abból indulnak ki, hogy 2018-ig, míg felépül Baán múzeumnegyede, benne az új építészeti múzeummal, az a pár százezer terv, rajz és fotó guggolva is kibírja.

A dologban az a legszebb, hogy Baán már körbehaknizta a világot azzal, hogy a Liget elképzelhetetlen egy ilyen múzeum nélkül, amikor a ténylegesen meglévő gyűjteményből egy szakember kivételével mindenkit elküldtek, a múzeumépületet pedig felszámolták. A jelek szerint így kell manapság elképzelni a felelős kultúrpolitizálást és értékvédelmet.

Előzmény: 2ly (8221)
2ly Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8221

Ébredezéskor, homályos aggyal jutott eszembe ez a régi cikk:

http://nol.hu/kult/20111215-az_osszeomlas_szelen

"Különösen értékes a fényképgyűjteménye."

Most mi lehet velük?

Előzmény: Goldman Emma (8218)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8220

Te csak ne adj tippeket!!!

(vannak helyszínek, ahová a rendőrök pénzért szállnak ki)

Előzmény: tehtube (8219)
tehtube Creative Commons License 2014.06.02 0 0 8219

Ja, mintha a tűzoltók vagy rendőrök pénzért szállnának ki a helyszínre.

Előzmény: Goldman Emma (8218)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.06.01 0 0 8218

:-DDD

Ami a drágán adást illeti, az meg egy külön gutaütés. Mintha nem te tartanád el őket az adódból, és mintha bármi tulajdonosi közük volna ahhoz a cucchoz, amely az évszázadok során rablott holmiként vagy köteles példányként, kivételes esetben az adókból vásárolva hozzájuk került.

Előzmény: vízbe mártott test (8216)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!