Nem, csak éppen a 144-es sorszámot három körre bérbe vettem!
Most már viszont tényleg nyugovóra térek, mert a hét első felében kell (jó)pár órát kapirgálásra szánnom, nem árt aludnom egy keveset! :-*
OutdownS!
Már folyamatban van a dolog, perpill csak azt kell eldöntenem, hogy a fél tucat honlapom közül (na jó, ez túlzás) melyikre rakjam fel. Majd eldöntöm, és értesítelek! Addig is, ha érdekel, kaphatsz tőlem esetleg egy jó kis sk. gyártmányú táblicskut "mi mire jó, mennyiért" tartalommal. ;-)
(Látod, arra nem is gondoltam, hogy ettől fiatalodok!)
Thor drága!
Ami késik, nem nyúlik!
Majd csak elgyüssz már hozzánk dögönyözőbe, majdnemcomcédacconykám, oszt akkor kedvet kapsz a babázáshoz. Tudod, hogy mi kell hozzá, ugye?! BAB+VÍZ! ;-*
(ha hétköznapokon napközben ráérsz, tényleg beszéljünk róla, örülnék neked... csak jóelőtte szólj, hogy a veteményesemet kigazoljam, mert most szégyenkeznék nagyokat... és a héten már nem is lesz rá időm, úgyhogy 7főn kénytelen leszek az egész napot napszámos üzemmódban tölteni)
OutdownS!
Már folyamatban van a dolog, perpill csak azt kell eldöntenem, hogy a fél tucat honlapom közül (na jó, ez túlzás) melyikre rakjam fel. Majd eldöntöm, és értesítelek! Addig is, ha érdekel, kaphatsz tőlem esetleg egy jó kis sk. gyártmányú táblicskut "mi mire jó, mennyiért" tartalommal. ;-)
(Látod, arra nem is gondoltam, hogy ettől fiatalodok!)
Thor drága!
Ami késik, nem nyúlik!
Majd csak elgyüssz már hozzánk dögönyözőbe, majdnemcomcédacconykám, oszt akkor kedvet kapsz a babázáshoz. Tudod, hogy mi kell hozzá, ugye?! BAB+VÍZ! ;-*
(ha hétköznapokon napközben ráérsz, tényleg beszéljünk róla, örülnék neked... csak jóelőtte szólj, hogy a veteményesemet kigazolja, mert most szégyenkeznék nagyokat... és a héten már nem is lesz rá időm, úgyhogy 7főn kénytelen leszek az egész napot napszámos üzemmódban tölteni)
csinn, ha már fiatalodást emlegetsz... Azt hiszem a bemutatkozásod szövegén módosítanod kellene, mert vannak már a dekupázsnál újabb szenvedélyeid is. (-:)
A másik topicodba nem akarok belebonyolódni, de szívesen vennék valami tájékoztatást. Pl., ha neked működik a TÁR, egy könyvtárba feltehetnél dolgokat, (esetleg jelszóval védve?).
CsinnnKA,
ha vigasztal én sem tudom mindig megkülönböztetni a növényeket. Egy jó régi biosban azt olvastam, hogy mustármagot kell vetni, mert az kel ki leghamarabb, így legalább a sorba nem turkálok bele. Ezt is tettem, a mustár már 20 cm-es, közte a saláta és a cékla is kibújt.
A mustárt csak le kell vágni és otthagyni zöldtrágyának.
Másodvetésnél alkalmazhatod. (Mustármag a Horváth Rozi konyhája féle)
Nem müxik a tár, különben feltenném.
Mézontófű
Aromás növények (pl. kapor, borsikafű) már icipici korukban is árasztják a rájuk jellemző illatot. Egyet áldozz fel, morzsold szét az ujjad között, és szagold meg.
Petrezselyem: két kis hegyes, sötétzöld levélkével kezd, amik kétfelé állnak. Ha pár napot vársz, akkor megjelenik egy harmadik, ami már petrezselyem-formájú.
A magvetések között legszorgalmasabban a tyúkhúr szokott kelni. Ő halványzöld, kereklevelű és nem aromás - mire megleled, általában már legalább négy levélkéje van, kereszt alakban helyezkednek el. Állítólag jó salátának, ha valakinek van türelme tisztogatni.
Aztán számíthasz disznóparéjra, ami úgy néz ki, mint egy mini-spenót, a leveleinek az alsó fele vöröses.
Aztán kel már az az utálatos széleslevelű fű, attól mielőbb meg kell szabadulni, mert nagyon odakapaszkodik.
Thor!
Úcccceretem, hogy olyan kis gondos + okos vagy! :-*
Pireisz!
Igen, ezen a homokkal keverésen már én is gondolkodtam. (Igaz, későn, mert addigra már javában a földben volt.) Na, talán majd jövőre. És az is biztos, hogy a zsenge "salátakezdemény" (is) finom lehet szendvicsekhez, salátákhoz.
ÜLTETÉS: honnan tudom, hogy mennyire ültessem mélyre a kiszedetteket? Oké, billegnie kell. De akkor a szél nem fogja kitépni a földből (mondjuk az ültetés napján vagy másnapján, amikor még friss és relatíve laza a föld körülötte)?!
Kiváncsi vagyok, hogy a csigák mennyit esznek meg belőle. Bár mostanság nincs invázió, azért egy vagy két betolakodót mindig találok a veteményesben! :-(
Amíg az üvegházam ért valamit, én is így csináltam ott, aztán már februárban tudtunk salit enni, igaz kicsit, de legalább zsenge volt....
A sorjelzést salimaggal én is tanultam tavaly
a salátával úgy csinálom, hogy október környékén vetem a magot a palántázó tálba, amit keltetőnek hívok, de van valami hivatalos neve is. 4-5-6 centisen a fagyok előtt kimennek a kertbe, úgy hogy alájuk fújjon a szél (ahogy mondtátok), ott elvannak télen, áprilisban pedig lehet zabálni. múlt héten salátát salátával ettünk, mert lassan már kezd felmagozni.
februárban viszont a répa mellé megy saláta is sorjelzőnek, amit 5-6 centis korában kipalántázok a répa közül. (8-10 db-ot)ebből eszünk majd május végén.
ezek néha a gyümölcsfák tövébe kerülnek, csak permetezéskor le kell takarni őket.
így elég jól el lehet nyújtani a szezont
Én pont ilyen meggondolásból vetem előbb palántázótálba, és csak akkor ültetem ki, ha már kinőttek és látom, hogy milyenek. Oszt meglátjuk, hogy sikerül! :)
Sziasztok!
Ha nem veszitek rossznéven: Én nagyon jó ötletnek tartom, hogy kaporral keverik össze a salátamagot, de van olyan aki homokkal, vagy ragasztóval, hogy valamilyen módon megakadályozza a sűrű ültetést. Persze ezt igencsak öntözni kell utána.
Olvastam valami biós könyvben, hogy nem kell kidobálni a kiegyelt palántákat, mert azt vígan meg lehet enni pld. kenyéren, apróra vágva, vagy el lehet külön palántázni.
Azt mondják a régi öregek, hogy a saláta szereti, ha alá fúj a szél, ezért nem szabad mélyre ültetni.
A csigák ellen meg jó egy kis homok alája, de ajánlják, hogy sárgarépával és hagymával vegyesen ültessük. Én ki is próbáltam ezt, de a hagymás ötlet csak úgy jön be, ha azt külön sorba ültetem, mert a hagyma sokáig ott van és nem nagyon hagyja a zöldséget, salátát nőni.
Kösziiii! :-*
(Ja igen, a kapor és a petrezselyemmel is ugyanez a helyzet, icipici zöld növénykék tömegével, de nem egyformák, tehát valamelyikük gyom, valamelyikük meg a vetett fűszernövény. Felmerül ugyi a kérdés, hogy "melyiket szeressem"?! Jahajj!)
szia,
egyelni úgy kéne, hogy kicsippented a felesleges növényeket a többi közül. törekedve az erőteljesebbek megmaradására. célszerű az elején csak nagyolva, óvatosan végezni a műveletet, pár nap múlva aztán lehet finomítani.
hétvégén a látogatóban járó jóanyám kitakarította a már felszedett spenótok helyén zöldellő "sárgarépákat", mert kiderült, hogy gazok vótak. (hogy óvtam őket).
kicsit fura is volt, mert nem szoktam a spenót közé répa magot keverni, viszont még az illata is répás volt. erről ennyit.
könnyeben felismered a sorokat, ha a lassan kelő
(répa, zeller, petrezselyem)magok közé saláta, v. retek magot keversz. majd meglátod, hogy sokkal könnyebb így
Jaj, ez a "saláta-átültetés" nagyon jó ötlet. Ha csak néhányat is meg tudok így menteni, már megérte, nem igaz?
Akkor asszem, nekiállok, mert a fátyolfólia alatti már bőven meghaladta a 2 centit, legalább 4-5 centi, és elkezdett dúsulni (biztos van rá szebb szó: mondjuk "fejesedni"). :-)
Na, asszem a répás ágyásnak akkor annyi. Mert a többinél azt néztem, hogy a növénykék nagyobbak, mint a gyom, ráadásul van sor. Valahogy ennél az utolsónál (sárgarépa, zeller stb.) egyszerűen nem lehet megkülönböztetni a haszonnövényt a gyomtól! :-(
Egyszerre bújtak ki, egyformák, ha tudnám persze, hogy hogy néz ki a zöldség, akkor esetleg lenne remény, de így nincs! Majd meglátjuk! Mindenesetre, akkor max. holnap salátázgatok egy kicsit. Sok szabad helyem nincs, de azért vannak még tartalékaim, ahová majd babot-zöldbabot akarok vetni, de előtte pár hétig még fejesedhet ott a saláta! :-)
Most nevetséges dolgot fogok kérdezni, ezért csak halkan merem a füledbe súgni: hogy kell egyelni?! :-)
Úgy értem, milyen mélyre "ássak le"? Meg aztán van nekem egy célszerszámom, én dinnyelékelőnek hívom, de valójában tarackok gyökeres kiszedésére van kitalálva... mondjuk azzal finoman alányúlok és kiemelem? Vagy inkább kislapáttal? És így most már mekkora távolságokat tartsak a bent hagyott salik között? 10 centi? vagy kell a 20 is?!
A sort felismered?
Mert akkor azt hagyd békén, körötte dolgozz.
Ha nem ismered fel, akkor pont ua. a bajod, mint nekem szokott.Én sem mindig ismerem fel a gazt és a terményt....
Reteknek örülök....
Salátaegyelés: két centisnél már szvsz lehet.
De ha ügyes vagy, és van helyed, akkor a kiegyelt épgyökerű darabokat kitűzdelheted máshova, és akkor sokkal több lesz, mert nem a szemétbe megy.
Profik!
Egy kezdő szerintetek hogyan különböztesse meg a kikelő kis zsenge palántákat a gyomoktól?!
(Elhiszem, hogy majd 2-3 év múlva már alakjáról felismerem, de most a sárgarépákkal és zellerrel bevetett területen egy csomó kis zsenge hajtás jött ki a földből, és meggyőződésem, hogy ez nem mind leveszöldség (már csak azért is, mert a spenót, borsó, saláta, retek között is vannak gyerek-gyomok, csak azokat meg tudom különböztetni, mert a spenót-borsó-saláta-retek már akkora, hogy elválik ezektől). De a későbbi kibújású növénykéim veszélybe kerülnek... ha meg hagyom a gyomokat nőni... ááá, nem akarom hagyni! :-(
Lassan itt az ideje elkezdeni kapálni, de teljesen elbizonytalanodtam, nem tudom, hogy mi micsoda! :-(((
A salátát mekkora korában kell (lehet) egyelni?! Mert annak is nekiállnék! A retek király, hozzá sem kell nyúlni, köszönöm az 5 centis tanácsot! :-)
Köszi :)
Ma beszerzem azt a Basudint, tuti ami biztos. Lesz gyökérzöldség is az ágyásban, ill. a zellerek már kint vannak, a petrezselymek hamarosan követik őket, de a földben mászó rovarok simán leeszik a levelét is az apró növényeknek.
hát akkor boldog szülinapot!
tegnap körbeolvastam a Basudin dobozát, a rizs és a kukorica kivételével 0 nap az egészségügyi várakozási idő, megfelelő használat esetén.
kérdés, hogy a babhoz szükséges-e, hiszen nem az a tipikus gyökérzöldség.:-)