CsinnnKA,
ha vigasztal én sem tudom mindig megkülönböztetni a növényeket. Egy jó régi biosban azt olvastam, hogy mustármagot kell vetni, mert az kel ki leghamarabb, így legalább a sorba nem turkálok bele. Ezt is tettem, a mustár már 20 cm-es, közte a saláta és a cékla is kibújt.
A mustárt csak le kell vágni és otthagyni zöldtrágyának.
Másodvetésnél alkalmazhatod. (Mustármag a Horváth Rozi konyhája féle)
Nem müxik a tár, különben feltenném.
Mézontófű
Aromás növények (pl. kapor, borsikafű) már icipici korukban is árasztják a rájuk jellemző illatot. Egyet áldozz fel, morzsold szét az ujjad között, és szagold meg.
Petrezselyem: két kis hegyes, sötétzöld levélkével kezd, amik kétfelé állnak. Ha pár napot vársz, akkor megjelenik egy harmadik, ami már petrezselyem-formájú.
A magvetések között legszorgalmasabban a tyúkhúr szokott kelni. Ő halványzöld, kereklevelű és nem aromás - mire megleled, általában már legalább négy levélkéje van, kereszt alakban helyezkednek el. Állítólag jó salátának, ha valakinek van türelme tisztogatni.
Aztán számíthasz disznóparéjra, ami úgy néz ki, mint egy mini-spenót, a leveleinek az alsó fele vöröses.
Aztán kel már az az utálatos széleslevelű fű, attól mielőbb meg kell szabadulni, mert nagyon odakapaszkodik.
Thor!
Úcccceretem, hogy olyan kis gondos + okos vagy! :-*
Pireisz!
Igen, ezen a homokkal keverésen már én is gondolkodtam. (Igaz, későn, mert addigra már javában a földben volt.) Na, talán majd jövőre. És az is biztos, hogy a zsenge "salátakezdemény" (is) finom lehet szendvicsekhez, salátákhoz.
ÜLTETÉS: honnan tudom, hogy mennyire ültessem mélyre a kiszedetteket? Oké, billegnie kell. De akkor a szél nem fogja kitépni a földből (mondjuk az ültetés napján vagy másnapján, amikor még friss és relatíve laza a föld körülötte)?!
Kiváncsi vagyok, hogy a csigák mennyit esznek meg belőle. Bár mostanság nincs invázió, azért egy vagy két betolakodót mindig találok a veteményesben! :-(
Amíg az üvegházam ért valamit, én is így csináltam ott, aztán már februárban tudtunk salit enni, igaz kicsit, de legalább zsenge volt....
A sorjelzést salimaggal én is tanultam tavaly
a salátával úgy csinálom, hogy október környékén vetem a magot a palántázó tálba, amit keltetőnek hívok, de van valami hivatalos neve is. 4-5-6 centisen a fagyok előtt kimennek a kertbe, úgy hogy alájuk fújjon a szél (ahogy mondtátok), ott elvannak télen, áprilisban pedig lehet zabálni. múlt héten salátát salátával ettünk, mert lassan már kezd felmagozni.
februárban viszont a répa mellé megy saláta is sorjelzőnek, amit 5-6 centis korában kipalántázok a répa közül. (8-10 db-ot)ebből eszünk majd május végén.
ezek néha a gyümölcsfák tövébe kerülnek, csak permetezéskor le kell takarni őket.
így elég jól el lehet nyújtani a szezont
Én pont ilyen meggondolásból vetem előbb palántázótálba, és csak akkor ültetem ki, ha már kinőttek és látom, hogy milyenek. Oszt meglátjuk, hogy sikerül! :)
Sziasztok!
Ha nem veszitek rossznéven: Én nagyon jó ötletnek tartom, hogy kaporral keverik össze a salátamagot, de van olyan aki homokkal, vagy ragasztóval, hogy valamilyen módon megakadályozza a sűrű ültetést. Persze ezt igencsak öntözni kell utána.
Olvastam valami biós könyvben, hogy nem kell kidobálni a kiegyelt palántákat, mert azt vígan meg lehet enni pld. kenyéren, apróra vágva, vagy el lehet külön palántázni.
Azt mondják a régi öregek, hogy a saláta szereti, ha alá fúj a szél, ezért nem szabad mélyre ültetni.
A csigák ellen meg jó egy kis homok alája, de ajánlják, hogy sárgarépával és hagymával vegyesen ültessük. Én ki is próbáltam ezt, de a hagymás ötlet csak úgy jön be, ha azt külön sorba ültetem, mert a hagyma sokáig ott van és nem nagyon hagyja a zöldséget, salátát nőni.
Kösziiii! :-*
(Ja igen, a kapor és a petrezselyemmel is ugyanez a helyzet, icipici zöld növénykék tömegével, de nem egyformák, tehát valamelyikük gyom, valamelyikük meg a vetett fűszernövény. Felmerül ugyi a kérdés, hogy "melyiket szeressem"?! Jahajj!)
szia,
egyelni úgy kéne, hogy kicsippented a felesleges növényeket a többi közül. törekedve az erőteljesebbek megmaradására. célszerű az elején csak nagyolva, óvatosan végezni a műveletet, pár nap múlva aztán lehet finomítani.
hétvégén a látogatóban járó jóanyám kitakarította a már felszedett spenótok helyén zöldellő "sárgarépákat", mert kiderült, hogy gazok vótak. (hogy óvtam őket).
kicsit fura is volt, mert nem szoktam a spenót közé répa magot keverni, viszont még az illata is répás volt. erről ennyit.
könnyeben felismered a sorokat, ha a lassan kelő
(répa, zeller, petrezselyem)magok közé saláta, v. retek magot keversz. majd meglátod, hogy sokkal könnyebb így
Jaj, ez a "saláta-átültetés" nagyon jó ötlet. Ha csak néhányat is meg tudok így menteni, már megérte, nem igaz?
Akkor asszem, nekiállok, mert a fátyolfólia alatti már bőven meghaladta a 2 centit, legalább 4-5 centi, és elkezdett dúsulni (biztos van rá szebb szó: mondjuk "fejesedni"). :-)
Na, asszem a répás ágyásnak akkor annyi. Mert a többinél azt néztem, hogy a növénykék nagyobbak, mint a gyom, ráadásul van sor. Valahogy ennél az utolsónál (sárgarépa, zeller stb.) egyszerűen nem lehet megkülönböztetni a haszonnövényt a gyomtól! :-(
Egyszerre bújtak ki, egyformák, ha tudnám persze, hogy hogy néz ki a zöldség, akkor esetleg lenne remény, de így nincs! Majd meglátjuk! Mindenesetre, akkor max. holnap salátázgatok egy kicsit. Sok szabad helyem nincs, de azért vannak még tartalékaim, ahová majd babot-zöldbabot akarok vetni, de előtte pár hétig még fejesedhet ott a saláta! :-)
Most nevetséges dolgot fogok kérdezni, ezért csak halkan merem a füledbe súgni: hogy kell egyelni?! :-)
Úgy értem, milyen mélyre "ássak le"? Meg aztán van nekem egy célszerszámom, én dinnyelékelőnek hívom, de valójában tarackok gyökeres kiszedésére van kitalálva... mondjuk azzal finoman alányúlok és kiemelem? Vagy inkább kislapáttal? És így most már mekkora távolságokat tartsak a bent hagyott salik között? 10 centi? vagy kell a 20 is?!
A sort felismered?
Mert akkor azt hagyd békén, körötte dolgozz.
Ha nem ismered fel, akkor pont ua. a bajod, mint nekem szokott.Én sem mindig ismerem fel a gazt és a terményt....
Reteknek örülök....
Salátaegyelés: két centisnél már szvsz lehet.
De ha ügyes vagy, és van helyed, akkor a kiegyelt épgyökerű darabokat kitűzdelheted máshova, és akkor sokkal több lesz, mert nem a szemétbe megy.
Profik!
Egy kezdő szerintetek hogyan különböztesse meg a kikelő kis zsenge palántákat a gyomoktól?!
(Elhiszem, hogy majd 2-3 év múlva már alakjáról felismerem, de most a sárgarépákkal és zellerrel bevetett területen egy csomó kis zsenge hajtás jött ki a földből, és meggyőződésem, hogy ez nem mind leveszöldség (már csak azért is, mert a spenót, borsó, saláta, retek között is vannak gyerek-gyomok, csak azokat meg tudom különböztetni, mert a spenót-borsó-saláta-retek már akkora, hogy elválik ezektől). De a későbbi kibújású növénykéim veszélybe kerülnek... ha meg hagyom a gyomokat nőni... ááá, nem akarom hagyni! :-(
Lassan itt az ideje elkezdeni kapálni, de teljesen elbizonytalanodtam, nem tudom, hogy mi micsoda! :-(((
A salátát mekkora korában kell (lehet) egyelni?! Mert annak is nekiállnék! A retek király, hozzá sem kell nyúlni, köszönöm az 5 centis tanácsot! :-)
Köszi :)
Ma beszerzem azt a Basudint, tuti ami biztos. Lesz gyökérzöldség is az ágyásban, ill. a zellerek már kint vannak, a petrezselymek hamarosan követik őket, de a földben mászó rovarok simán leeszik a levelét is az apró növényeknek.
hát akkor boldog szülinapot!
tegnap körbeolvastam a Basudin dobozát, a rizs és a kukorica kivételével 0 nap az egészségügyi várakozási idő, megfelelő használat esetén.
kérdés, hogy a babhoz szükséges-e, hiszen nem az a tipikus gyökérzöldség.:-)
Jaja, nagyon tud. :) Nekem két hetet voltak bent palántázótálban, ezalatt magból a legtöbb eljutott 8-10 centis 3-4 levelű növénykéig. De a tűzbab húzott bele igazán: ugyanakkor vetettem, és tegnap volt köztük 30 centi körüli is, mára 3x rátekeredett a drótkerítésre :)
Reggel megvizslattam a friss ültetvényemet, és sem új tücsöknyom, sem a csigák nem zabáltak még bele. (Biztos tekintettel vannak a születésnapomra :)
Köszi :)
Ma kiültettem mind a kétféle babot. Yardlong lesz és tűzbab. Ahogy befejeztem, rögtön eleredt az eső. Mondtam is a Jóistennek, hogy ez aztán időzítés! :)
Nem!Olvasd el az élelmezésegészségügyi várakozási időt, amit a dobozra írnak.
Addig nem lehet enni a kezelt területen termesztett növényből!
Ez pl. Arvalinnál (lótetü elleni jó szer) 14 nap.
A Yardlong szvsz ennyit még simán kibír.
De a Basudin asszem hosszabb.A Galition tuti 60 napos.Ez egy babnál határeset lehet.Annyira régen vetettem babot, már nem is emlékszem mennyi idő alatt lesz ehető termés a magból.
-
Van még a munkaegészségügyi várakozási idő is, szintén a dobozon.
Az arra vonatkozik, hogy a kezelés után annnyi ideig ne dolgozz ott.
Ezzel kapcs csak amiatt vannak kételyeim, mert úgy hallottam, azt még ősszel kellett volna beleforgatnom a földbe ahhoz, hogy idén már mi ne együnk mérget csak a tücsök. Lehet most is? Kiültetett bab közé is?
földi rovarok ellen Basudin (ha jól emlékszem) nevű szerrel szoktam beszórni a talajt. jól be kell kapálni, aztán gondolom a nedvesség hatására elkezd gázosodni, ami kinyírja a pl. drótférgeket. általában kevesebbet szoktam használni, mint a javasolt mennyiség, de így is jó munkát végez.
Ma reggel egy életem egy halálom, kiültettem 3 karónyi yardlongot, mert már kezdtek óriásira nőni bent, oszt lássuk a medvéd! :) Ami még kezdi a plafont verdesni a konyhában az a tűzbab. Ő fog futni a kerítésen gyékény helyett, amíg a vadiúj sövényünk meg nem nő, a képről ítélve gyönyörűt virágzik.
Vetőmag: a Bálintgazdánál is meg másutt is olvastam, hogy nem jó saját termésből magot vetni, mert sokkal gyengébb, mint a csávázott bóti. Azokkal viszont érdekes, bár csöppetsem pozitív tapasztalatom van. A yardlong zacskóján azt írja, hogy 25 szemet tartalmaz (minden más vetőmag 60-85 Ft között van nálunk a kertészetben, ez az egy 210). A tavalyiak 27 szemet tartalmaztak, ami mind egy szálig kikelt (2 zacskó). Az ideiek 22 ill. 21 szemet tartalmaznak, amiből úgy 8-10 kelt ki :( Ez azért disznóság, nem?
Vetettem a saját termésből is, és szerintem jobb a kikelési arány, nem tom milyen lesz a megmaradási. Mindenesetre belocsoltam az ágyást rovarirtós permetlével (aztán majd jól megpusztulunk:), mert tavaly az első adag palántámat csutkára lelegelte valami tücsök vagy lótetű és idén nem szeretném túl sokszor újrakezdeni.
Volt már tavaszom, amikor kartondobozokkal kellett leborítanom a zöldbabot, mert nagyon korán elvetettem - igaz, én már akkor friss babot ettem, amikor mások csak álmodoztak róla, no de az egész nem ér annyi kínlódást. ;-)
Viszont a legutolsó fagyosszent Orbán. (Figyelem! Ez nem politika!) Régen úgy tartották, a babnak az után kell kibújni. Ezt is megszegtem már többször, és megúsztuk.