Tapasztalatom szerint nem a sötétség árt nekik.
Hogy mi, azt nem tudom. :)
Az enyémek a garázsban vannak. Igaz nagyon lelassítva, mert ott gyakorta mínusz is van(a muskátlik pl. nem bírják sajnos)
Csak akkor kapnak fényt, mikor kocsi be, kocsi ki, vagy élelemért megyek oda, mert a kamra is ott van, csak még nincs ajtaja.
Sziasztok!
Nagy hirem van, vegul veletlenul beleakadtunk egy ilyen egobe. Ez "csak" 880 Ft, 60w-os, Concentra spot natura E27/ES a becsuletes neve. A doboza kivulrol rozsaszin, es a kepek, abrak alapjan tenyleg a novenyek megvilagitasara valo. Egyebkent tenyleg olyan a fenye, mintha ott lenne egy kis ablak, nagyon kellemes a szemnek. Ha nem lenne ilyen draga, az osszes egot a lakasban kicserelnem ilyenre.. Most mar csak azon imadkozom, hogy ne egjen ki!
Idozitot is beuzemeltem napi 6 orat kapnak a jobol..
Sziasztok,
Novenylampa ugyben meg mindig semmi, a muszaki es lakberendezesi boltokban nem tudnak semmit a dologrol.. Megprobalom felhivni az Osramot, hatha ott valaki tud segiteni.
Hat a ki-bevitel nem igazan mukodik, mert baromi nehezek. A hetvegen, ha minden jolmegy, megprobalok elmenni nehany lampaboltba, hatha ott tudnak segiteni. Egy idozitot mar szereztem hozzajuk, napi 10 orat gondoltam egetni.. Meg nem tudom hany wattosat vegyek, remelem hogy a boltban segitenek. Talan egy-ket kerteszetet is felhivok..
Ha biztosan -3 fölött lesz a hő,már ki lehet tenni őket,vagy estére bevinni,ha nincs sok cipelnivaló.De tehetsz égőt,legalább beszámolhatsz a tapasztalatodról.Könnyen vagyok,némi fényt kapnak az enyémek.
Igen tudom, hogy nem kell tul sok feny neki, de tavaly a sotet miatt egyaltalan nem viragoztak. Legyengultek, es meg is betegedtek. Pont keso nyaron jottek annyira rendbe, hogy elkezdtek volna viragozni..
Kevés fénnyel is beéri a leánder ilyenkor,sőt ha muszáj elviseli a sötétet is.Ha már nem lesznek nagy minuszok,kinyithatod az ajtót,ablakot,ha tudod.Most nem kell nagy fény,mert pihen.
Sajnos a leandereimnek szegenyeknek tavaly sotetben kell telelni.. Iden arra gondoltam, veszek egy novenylampat, hatha az segit rajtuk.
Egy olaszorszagi kerteszetben lattam ilyet, de nem tudom milyen ego az amelyik a leginkabb tudja utanozni a napfenyt. Ott egyaltalan nem erte a novenyeket napfeny, megis egeszsegesek voltak sot fejlodtek is a novenyek.
Lehetseges ilyen lampakat kapni Magyarorszagon, es ha igen mi a tipusuk, es hol szerezhetoek be?
Ha esetleg tudtok segiteni, kerlek ha lehet emaliben is kuldjetek el a valaszt.
Nagyon koszi!
Eszter
na meglestem, h van az en kicsikem, hat azok a levelek a szaron - amirol mar irtam, h meg a gangon kezdtek sargulni - mostanra elszaradtak es lepotyogtak. a tobbi level ugy latom jol van, adtam neki egy kis vizet. mondjuk 1 havonta kell ontozni? vagy hogy?
kap o is fenyt - egy kis lichthof ablaknal all -, bar a 10-15 fokban nem vagyok biztos. ugyan a konyhaban es a spajzban nincs futes, de azert bemegy a meleg oda is.
majd meglatjuk, addig is boldog karit!
El szokta dobni a bimbókat,ha hűvösön van és sötétben van,a levelek is kicsik maradnak.Úgy vettem észre jobb is,ha pihennek egyet tavaszig,aztán kikupálódnak.Néha be kell vizezni a földjüket,mert mégiscsak örökzöldek,de a túlöntözéstől elpusztulnak!Az enyémeknek jut egy kis világosság is,de potyognak a bimbók.
ez nagyon durva, sose lattam meg hasonlot. remelem meg tudod menteni oket. az enyem mar a spajzban pihen. tozatu, a teli idoszak alatt teljesen leall a novekedese? van rajta nehany fejletlen bimbo, meg uj levelkek. mi lesz veluk?