A kazein a tejfeherje, igy hat hasrautessel valami olyan dolog lehet amiben a glutamatot meg aszpartatot elnatriumositottak valami titokzatos oknal fogva.
a szalalkáli (régen Sal Alkali-nak hivták) úgy készül, hogy vízgőz jelenlétében összeengedik az ammóniát és a széndioxidot. Ilyenkor nem egységes anyag keletkezik, hanem (zömmel) ammónium-hidrogén-karbonát (NH4HCO3) és ammónium-karbamát (a karbamidsav (NH2-CO-OH) ammóniumsója, azaz NH2COONH4). Mindkét anyag, már szobahőmérsékleten is bomlik ammónia és szén-dioxid keletkezése közben (tehát nem a párolgása miatt illékony!).
Üdv, naox
Nahat, hogy ez a JFEry gyerek mekkora kopenyegforgato: az egyik topicban tamadja az ezoterikakat, itt meg:
ezt viszont jól csinálom, mert már 25 éve nem is ettem! Es mondd, finom a feny? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Bezzeg a Camember sajtokban még élvezzük is az ammóniát!
Nézd Silan, nem tudom mit mondjak ezzel a szalakáli, ammónium-hidrogén-karbonát dologra. A boltban megnéztem. Van olyan amire kimondottan az van írva amit Te mondasz, de olyan is amire az amit én mondok. Anyukám szerint a nyitott zacsiból néhány nap-hét alatt akár az egész anyagmennyiség "elpárolog". Szóval nem tudom, most tényleg a hidrogén-karbonátot teszik bele, és mi már csak mint karbonátként vesszük ki, vagy mi van?
A Vegyipari Táblázatok szerint az ammónium-hidrogén-karbonát 25 Celsius fokon bomlik, már a légnedevességtől is.
Anyumék készítenek egy 6 lapból álló süteményt aminek karamel puding jellegű tölteléke van, és a tésztalapjai 2-2,5 mm vastagok! Ennek a gyártásához használnak szalakálit. A bekevert híg tésztát 1-1,5 mm vastagságban kenik a sütőpapírra, egyből a bekeverés után. 180-200 fokos sütőben pár perc alatt sütik, szárítják ki. Megfigyelhető, hogy a bekevert tésztában már a kenéskor "dolgozik" a hajtóanyag, és hát a sütése még szerencse, hogy gyors, mert rettenetes ammónia szagú!
Viszont szellőztetésre kevéssé van szükség, mert mire kihűl a lap, ki is szellőzik. Száraz törékeny porózus tésztát ad, amit a töltelék lágyít vissza.
A másik ismertebb felhasználása a törökméz, de azt mire kiszellőztetnék, már folyik, a légnedvességtől! Nem is szeretem!(ezt viszont jól csinálom, mert már 25 éve nem is ettem!)
Ha van jó információd róla esetleg érdelkelne, mi is az a nátriumkazeinát?
Az ammónium-hidrogén-karbonátot nem találtam ilyen felhasználással. Valószínűleg azért, mert már szobahőmérsékleten, és a párától is bomlik.
Pedig a szalakáliban is van belőle. Szárazon kell tartani!
A szalakálival készített sütiket meg egy napig állni kell hagyni sütés után, hogy kimenjen belőlük az ammónia. Az ammóniás süti ugyanis nem valami finom.
Hát, erre nem gondoltam, hogy ebben a témában újat tanulok!
Nem tudom miért kevertem a szalakálit, és a sütőport!
Most, már kicsit későn, utánanéztem, és a szalakálit, jellemzően nem is használják a gyúrt tésztákhoz, csak néhány keverthez! A sütőpor adalék keményítőjéről, lisztjéről tudtam, de az nem vesz részt a vegyi folyamatban, és ezért nem gondoltam, hogy leírjam. (ezt tartottam a különbségnek a szalakálihoz képest!) Viszont a natrium-hidrogén-karbonátnál hiányoltam a savas összetevőt, amit a tészta egyébb alkótóitól véltem "beszerezni".
A szalakálit hirtelen gázfejlődése miatt pl. a törökmézbe is, a cukor olvadékába keverik bele, és nem azzal együtt melegítik!
A timsóról és a borkősavról nem találtam idevágó infót!(?)
A bokősav a légnedvességgel is bontja a szódabikarbónát! A kálium-nátrium tartarát mérgező, és vesekövet okoz, persze csak grammos mennyiségben.
A timsó, az mit hagy vissza a bomlás után? Glaubersót,(?)(keserű); aluminiumszulfátot, (? ez is kesernyés, fémes ízű. A szóda pedig lúgosízú, de azt máskor is fogyasztjuk! A Glaubersóval együtt a legtöbb ásványvíz alkotója.
Az ammónium-hidrogén-karbonátot nem találtam ilyen felhasználással. Valószínűleg azért, mert már szobahőmérsékleten, és a párától is bomlik.
Elnézést kérek a tévedésemért, azt hittem "ezt mellényzsebből is vágom" !
Huhh! És a felszabaduló széndioxid véletlenül nem nátrimoxidot hagy vissza? Ami pedig... a süti víztartalmával nem képez nátriumhidroxidot? Ami pedig nem túl egészséges?
A sütőpor egy keverék, ami tartalmaz szódabikarbónát (azaz nátrium-bikarbonátot), valamint egy savas vegyületet, például tartársavat, kálium-tartarátot, kalcium-foszfátot, dinátrium-pirofoszfátot vagy nátrium-alumínium-szulfátot, emellett pedig a jobb állag és tartósság kedvéért kukoricakeményítőt. Sok különböző sütőpor van aszerint, hogy a sütés melyik fázisában mennyire gyorsan szabadul fel belőlül a szén-dioxid.
A szalalkáli nem azonos a sütőporral, a szalalkáli nem más, mint ammónium-karbonát vagy ammónium-bikarbonát.