Keresés

Részletes keresés

vpe Creative Commons License 2002.12.05 0 0 121
szerintem ezek bevett népi elnevezések
Előzmény: Rozsgyensztvenszkij (120)
Rozsgyensztvenszkij Creative Commons License 2002.12.05 0 0 120
Kicsit debil kérdés, de órákat el tudtunk vitatkozni rajta a haverjaimmal (anélkül, hogy megnéztünk volna egy értelmező szótárt :-)

Mi a különbség a zöldség és a gyümölcs között?

Valaki adjon rá választ, me' különben hülyén halok meg!

vpe Creative Commons License 2002.12.05 0 0 119
állitolag a freon semilyen hatással nincs azért alkalmazzák/ták hajtógázként.
az ammonia elég büdös:)
Előzmény: Szindbad76 (118)
Szindbad76 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 118
Kerdeznem a kemiaban jartasabbakat, az ammonia vagy a freon milyen hatassal van az elo szervezetre, specialisan az emberre?
JFEry Creative Commons License 2002.12.02 0 0 117
Jól habosítható, és ehető!
A technológia érdekelt volna! A fehérjéknek van sav gyökük?
Előzmény: Raphael (116)
Raphael Creative Commons License 2002.12.02 0 0 116
"mi is az a nátriumkazeinát?"

A kazein a tejfeherje, igy hat hasrautessel valami olyan dolog lehet amiben a glutamatot meg aszpartatot elnatriumositottak valami titokzatos oknal fogva.

Előzmény: JFEry (110)
JFEry Creative Commons License 2002.12.01 0 0 115
Humm, hümm....
Azér' köszi!
Előzmény: naox (114)
naox Creative Commons License 2002.12.01 0 0 114
sziasztok,

a szalalkáli (régen Sal Alkali-nak hivták) úgy készül, hogy vízgőz jelenlétében összeengedik az ammóniát és a széndioxidot. Ilyenkor nem egységes anyag keletkezik, hanem (zömmel) ammónium-hidrogén-karbonát (NH4HCO3) és ammónium-karbamát (a karbamidsav (NH2-CO-OH) ammóniumsója, azaz NH2COONH4). Mindkét anyag, már szobahőmérsékleten is bomlik ammónia és szén-dioxid keletkezése közben (tehát nem a párolgása miatt illékony!).
Üdv, naox

Előzmény: Silan (109)
JFEry Creative Commons License 2002.11.22 0 0 113
Capise:-)
Előzmény: JégHerceg (112)
JégHerceg Creative Commons License 2002.11.21 0 0 112
Termeszetesen poen volt, es meg termeszetesebben offtopic. :)))))))) Meg olyan jol mutatott az a 111. :))))

JH

Előzmény: JégHerceg (111)
JégHerceg Creative Commons License 2002.11.21 0 0 111
Nahat, hogy ez a JFEry gyerek mekkora kopenyegforgato: az egyik topicban tamadja az ezoterikakat, itt meg:
ezt viszont jól csinálom, mert már 25 éve nem is ettem!
Es mondd, finom a feny? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

JegSerceg

Előzmény: JFEry (110)
JFEry Creative Commons License 2002.11.17 0 0 110
Bezzeg a Camember sajtokban még élvezzük is az ammóniát!

Nézd Silan, nem tudom mit mondjak ezzel a szalakáli, ammónium-hidrogén-karbonát dologra. A boltban megnéztem. Van olyan amire kimondottan az van írva amit Te mondasz, de olyan is amire az amit én mondok. Anyukám szerint a nyitott zacsiból néhány nap-hét alatt akár az egész anyagmennyiség "elpárolog". Szóval nem tudom, most tényleg a hidrogén-karbonátot teszik bele, és mi már csak mint karbonátként vesszük ki, vagy mi van?
A Vegyipari Táblázatok szerint az ammónium-hidrogén-karbonát 25 Celsius fokon bomlik, már a légnedevességtől is.
Anyumék készítenek egy 6 lapból álló süteményt aminek karamel puding jellegű tölteléke van, és a tésztalapjai 2-2,5 mm vastagok! Ennek a gyártásához használnak szalakálit. A bekevert híg tésztát 1-1,5 mm vastagságban kenik a sütőpapírra, egyből a bekeverés után. 180-200 fokos sütőben pár perc alatt sütik, szárítják ki. Megfigyelhető, hogy a bekevert tésztában már a kenéskor "dolgozik" a hajtóanyag, és hát a sütése még szerencse, hogy gyors, mert rettenetes ammónia szagú!
Viszont szellőztetésre kevéssé van szükség, mert mire kihűl a lap, ki is szellőzik. Száraz törékeny porózus tésztát ad, amit a töltelék lágyít vissza.
A másik ismertebb felhasználása a törökméz, de azt mire kiszellőztetnék, már folyik, a légnedvességtől! Nem is szeretem!(ezt viszont jól csinálom, mert már 25 éve nem is ettem!)

Ha van jó információd róla esetleg érdelkelne, mi is az a nátriumkazeinát?

Előzmény: Silan (109)
Silan Creative Commons License 2002.11.16 0 0 109
Az ammónium-hidrogén-karbonátot nem találtam ilyen felhasználással. Valószínűleg azért, mert már szobahőmérsékleten, és a párától is bomlik.

Pedig a szalakáliban is van belőle. Szárazon kell tartani!

A szalakálival készített sütiket meg egy napig állni kell hagyni sütés után, hogy kimenjen belőlük az ammónia. Az ammóniás süti ugyanis nem valami finom.

Előzmény: JFEry (101)
JFEry Creative Commons License 2002.11.16 0 0 108
A két második folyamat eredményben a végén széndioxid keletkezik, és nem karbonát! ez így megy! CO2
Előzmény: JFEry (107)
JFEry Creative Commons License 2002.11.16 0 0 107
270fok felett megy az amit alant leírtam:

2 NaHCO3 => Na2CO3 + H2O + CO2

Vagy megy savas úton!

2Na2HCO3 + 2NaH2PO4 => Na2CO3 + Na2HPO4 + H2O + CO3

Ami tovább megy a magasabb hőmérsékleten

2Na2HCO3 + 2Na2HPO4 => Na2CO3 + Na3PO4 + H2O + CO3

FPÚÚÚ

Előzmény: Muster Mark (106)
Muster Mark Creative Commons License 2002.11.16 0 0 106
Hát ez bizony így van!

Viszont akkor alig merem megkérdezni, hogy hogyan jön ki a széndioxid a sütőporból. :)

Előzmény: JFEry (105)
JFEry Creative Commons License 2002.11.16 0 0 105
Az csak több szász fokon jön össze!
Ott már a tészta régen szén! Ha ezt megezi valaki, annak úgy is kell!
Előzmény: Muster Mark (104)
Muster Mark Creative Commons License 2002.11.16 0 0 104
Karbonátion bomlásával oxidionra meg széndioxidra.
Előzmény: Silan (100)
JFEry Creative Commons License 2002.11.16 0 0 103
Köszönöm, hogy kijavítottál!
Előzmény: Silan (98)
JFEry Creative Commons License 2002.11.16 0 0 102
Jó reggelt! Vagy éjszakát?
Előzmény: Silan (100)
JFEry Creative Commons License 2002.11.16 0 0 101
Hát, erre nem gondoltam, hogy ebben a témában újat tanulok!

Nem tudom miért kevertem a szalakálit, és a sütőport!

Most, már kicsit későn, utánanéztem, és a szalakálit, jellemzően nem is használják a gyúrt tésztákhoz, csak néhány keverthez! A sütőpor adalék keményítőjéről, lisztjéről tudtam, de az nem vesz részt a vegyi folyamatban, és ezért nem gondoltam, hogy leírjam. (ezt tartottam a különbségnek a szalakálihoz képest!) Viszont a natrium-hidrogén-karbonátnál hiányoltam a savas összetevőt, amit a tészta egyébb alkótóitól véltem "beszerezni".
A szalakálit hirtelen gázfejlődése miatt pl. a törökmézbe is, a cukor olvadékába keverik bele, és nem azzal együtt melegítik!

A timsóról és a borkősavról nem találtam idevágó infót!(?)
A bokősav a légnedvességgel is bontja a szódabikarbónát! A kálium-nátrium tartarát mérgező, és vesekövet okoz, persze csak grammos mennyiségben.
A timsó, az mit hagy vissza a bomlás után? Glaubersót,(?)(keserű); aluminiumszulfátot, (? ez is kesernyés, fémes ízű. A szóda pedig lúgosízú, de azt máskor is fogyasztjuk! A Glaubersóval együtt a legtöbb ásványvíz alkotója.

Az ammónium-hidrogén-karbonátot nem találtam ilyen felhasználással. Valószínűleg azért, mert már szobahőmérsékleten, és a párától is bomlik.

Elnézést kérek a tévedésemért, azt hittem "ezt mellényzsebből is vágom" !

Elszabtam!

Előzmény: Silan (98)
Silan Creative Commons License 2002.11.16 0 0 100
Hogy keletkezne a nátrium-oxid szerinted?
Előzmény: Muster Mark (99)
Muster Mark Creative Commons License 2002.11.16 0 0 99
Huhh! És a felszabaduló széndioxid véletlenül nem nátrimoxidot hagy vissza? Ami pedig... a süti víztartalmával nem képez nátriumhidroxidot? Ami pedig nem túl egészséges?

Előzmény: Silan (98)
Silan Creative Commons License 2002.11.16 0 0 98
A sütőpor egy keverék, ami tartalmaz szódabikarbónát (azaz nátrium-bikarbonátot), valamint egy savas vegyületet, például tartársavat, kálium-tartarátot, kalcium-foszfátot, dinátrium-pirofoszfátot vagy nátrium-alumínium-szulfátot, emellett pedig a jobb állag és tartósság kedvéért kukoricakeményítőt. Sok különböző sütőpor van aszerint, hogy a sütés melyik fázisában mennyire gyorsan szabadul fel belőlül a szén-dioxid.

A szalalkáli nem azonos a sütőporral, a szalalkáli nem más, mint ammónium-karbonát vagy ammónium-bikarbonát.

Ezt a JFErynek is illett volna tudnia.

Előzmény: Muster Mark (97)
Muster Mark Creative Commons License 2002.11.16 0 0 97
A sütőpor tudtommal nátriumkarbonát.
Előzmény: tcs (93)
JFEry Creative Commons License 2002.11.15 0 0 96
A szám:-)
Előzmény: JégHerceg (95)
JégHerceg Creative Commons License 2002.11.15 0 0 95
Ej de szukszavu lettel! Vagy csak ragad a kezed az oroszkrem-torta[m]tol? :))))

JegEhesHerceg

Előzmény: JFEry (94)
JFEry Creative Commons License 2002.11.15 0 0 94
=> (67)
Előzmény: tcs (93)
tcs Creative Commons License 2002.11.15 0 0 93
Most már mondja meg valaki, hogy melyik az ammóniumkarbonát: a sütőpor, vagy a szalakáli? Vagy mindkettő? Akkor miért árulják különböző néven?
Előzmény: JFEry (72)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2002.11.13 0 0 92
Na ez megnyugtato :)) Akkor megiscsak van esely normalis urutazasra is.
Milyen kepletbol lehet ezt kiszamitani?
Előzmény: Muster Mark (86)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!