Bocs, hogy ilyen megkésve reagálok, de kicsit elfelejtkeztem a topicról.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, végül saját józan eszemmel :-)))) is rájöttem, hogy hülyeség ennyit kiadni egy kéziszerszámért. Végül vettem egy Gardenatól koppintott noname gyomkiemelőt hatszáz pénzért a Praktiban. Tökéletesen működik, a férjem is örül, hogy nem a legjobb vastag csavarhúzóját használom kerti célokra. :-)
A locsolós cégek szerint a legjobb időszak az éjszaka.Az este a leírtak miatt nem jó, a reggel meg azért, mert nagy a párolgási veszteség.Nincs ideje a víznek lehúzódni a gyökerekhez.Ezért az éjszaka a legjobb
Egyrészt nem mellékelted (ezzel az új dizájnnal az embert néha meglepetések érik), másrészt kukkants be a "Fűszernövények termesztése" topicba, ott laknak a balkonkertészek, akik elláthatnak tanácsokkal. (Én kertben termesztem, és ha nyamvadt, kidobom.)
Vannak növények (pl. a rózsa) amelyeknek nem tesz jót, ha vizes marad a lombjuk éjszakára. De az évelők általában nem kényeskednek, a fű meg kifejezetten hálás a fürdetésért. Ha be tudod a spricnidet úgy állítani, hogy először a fű kapjon, akkor az hűsíti és párásítja a levegőt, és akkor a többinek sem lesz annyira hideg zuhany az öntözés. Meg különben is: örüljenek, hogy kapnak. (-:)
Szevasztok ! Átmenetileg lett egy pici erkélyem, ezt is arra használom, hogy paradicsomot neveljek. Ám megtámadta valami. Mellékelem a képet, ha tudnátok rá ellenszert, nagyon köszönném !
Üdv, Szkárosi Gyula
Állítólag a növények ott állnak talpig felhevülve az egész napi napsütés után, ilyenkor a jó hideg csapvíz nekik úgyszólván szauna, és rosszabbat tesz, mint a semmi. De meggyőzhető vagyok, mert ma reggel már állatira kibuktam attól, hogy egész reggel kapkodok meg rohanok félálomban, csak hogy mindent befejezzek indulás előtt, és így is mindig elkések.
Én ma olyan tűzrőlpattant vízrőlpattant voltam, hogy 5-kor kezdtem locsolni. De akárki akármit mond az estéről, a "napszállta utáni" locsolás az klasszikus. Szomjazzon ilyen időben az, akinek "elméletei" vannak, de ne a növények!
Ha csak hideg vizet tudsz rájuk údítani, jobb a kora reggel. De "kertészeti tudományokban járatosabb emberek" hagynak vizet melegedni valami tartályban, és abból bármelyik napszakban locsolhatnak kannával. (Tűző napon ne a levelekre, csak a földre!)
(Mi a helyzet a kígyóuborkával és a karfiollal... már teljesen reménytelen? MOndjuk hogy októberig szüretelhető legyen?)
A karfiol palántálásának most van az ideje. Nálunk tele van a piac karfiol, őszi káposzta és karalábé palántával. Úgyhogy hajrá! Az enyémek már pipískednek!
Reggel. Engem újabban leugattak az este miatt is. Pedig nem eccerű annyival korábban felkelni :) De ált. a nagyon szerteszét kis csoportokban álló cuccost belocsolom gyorsan kézzel a veteményeshez meg felteszem a billegőt, amíg készülődöm reggel.
Gyomlálás előtt belocsolom a területet, de nagyon.
Pár órára otthagyom.(mondjuk este belocsolom, reggel gyomolok)
Aztán elő a villát és azzal fellazítva a gyom mellett a földet, a gyomot kézzel kihúzom.
Ha mélyen gyökerező pl. gyermeklánfű, akkor hozom a slagot, és a gyökér mellett lenyomom, miközben folyik belőle a víz (jó erős sugárban).LE lehet nyomni akár negyven centire is, akár a gyep közepén is.És közben FINOMAN a gyökerénél fogva húzom a gazt.Magától kijön, ha elég mélyre mentél a slaggal.És EGÉSZBEN jön ki!
Szia! Megtaláltam a képet, szerintem az a szerszám igazán pitypang-kiböködésre való a fű közül. De nyugdíjas apum egy hegyes késsel is jó eredményeket ért el. A lényeg úgyis a nyugdíjon van, mert másképp több a pitypang, mint az ember ideje... (És nem örömmámor!)
Az én kedvenc gyomláló szerzámom egy olyan kis négyágú villa, amit kéziszerszám-készletekben kaphatsz.
Szia! Megint "egyhozzászólásos" módban vagyok itthonról. Az "Idejében szóltunk" című okoskönyv szerint júliusban vethetsz zöldbabot, céklát (szerintem és cicc szerint is), aztán rövid tenyészidejű sárgarépát (pl. Nanti) és petrezselymet (pl. Korai cukor), a hónap vége felé másodvetésű zöldborsót, spenótot, endivia salátát, és érdekes módon említ nyári ültetésű burgonyát is.
Ezen kívül a kétnyári virágok magját. (pl. törökszekfű, sárgaviola, árvácska, gyűszűvirág), az olyan évelők megját, amelyek ilyenkorra érnek be a természetben (pl. szarkaláb, csillagfürt).
De vigyázz: a másodvetésekből csak akkor lesz valami, ha gondoskodni tudsz arról, hogy ne száradjon ki a föld csírázásig, meg míg a növények nagyon picikék. (Nálam ez száraz nyarakon nemigen szokott sikerülni, de te otthon vagy, talán meg tudod oldani.)
Bocs, lehet, hogy az erre szakosodott topicban kéne feltenni a kérdést, de megkérdezem itt is. Ti mivel szoktatok gyomlálni? Nemrég olvastam vhol, hogy létezik egy "acatoló" nevű szerszám, amivel örömmámor :-)) a gyomlálás. Magyar site-on képet nem találtam, a német weboldalon kettőt is. Egy Fiskars es egy Gardena márkájút. Vmi nem stimmel a zindexszel, mert nem tudom ide beilleszteni a képet. :-(
Ami bent maradt: kb. két tucat sárgarépa, (a meglepetésként kikelt néhány zeller), pár szál újhagyma, eper, málnabokrom... mondjuk a veteményes 3/4-e meg üres lett! :-(
Van valami ötletetek, amit még érdemes július közepén elvetni (és mondjuk augusztus végére vagy szeptemberre szüretelhető)?!