Keresés

Részletes keresés

Thor Creative Commons License 2004.07.09 0 0 241
Naésvégül mit csináltál? :) Ehető volt?
Előzmény: csinnnKA (240)
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.09 0 0 240
H E L P !!!   (Lassan mennem kéne a veteményesembe!) :-(
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.08 0 0 239

Sziasztok! :-)

Thor!

Az még mind semmi, de az életben maradt árnyékliliomod úgy virágzik, mint a rossebes! :-D

Majd holnap lefotózom és megmuti, jó?!

A mentás limonádé recepijét köszönöm, remek ötlet, Spanyolban ittam ilyet utoljára, de hozzátették, hogy nem is annyira spanyol ital, mint inkább mexikói(?). Mindegy, akkor a feltörekvő nemzedéket megnyírbálom, és felhasználom a "megropogtatott" szálat egy kis bevadításra! ;-)

OutdownS!

Olybá tűnik, életre kaptak a növénykéid, pár napja egyenesen állnak, képzeld, és a kissé hervatag levelük is gyönyörűen kisimult. :-)

Szóval átvészelték a nem azonnal elültetést. :-)

Úgyis akarok csinálni a jövő héten Pesto-t, úgyhogy valszleg ez is nyírbálva lesz, mint Thor mentája! :-)

FIÚK, LÁNYOK, KUTYÁK, MACSKÁK!

Nagy bajban vagyok, adjatok tanácsot:

a múlt heti esőzésekkor a salátám az egekbe nőtt, vastag szára lett és vagy fél méter magas. A levelek rajta normálisnak néznek ki, de most már pár napja azon filózok, hogy meg merjem-e így csinálni a leveleit salátának vagy dobjam ki?! Mondjuk a kiegyeléskor kiszedett és átültetett kis satnyák most épp kezdenek csúcsformába kerülni, de szerintem fejesedés itt se lesz már, csak szép nagyra megnőnek a levelek, aztán gondolom, egy ponton túl megindulnak felfelé.

Mi van ilyenkor?! Meg merjem enni?

Ja, és mindez SÜRGŐS, S.O.S., mert ha azt mondjátok, hogy szedjem ki, akkor holnap kéne kiszednem! Szóval ha reggel elolvas valaki, akkor szóljon már valamit, jó?! Örök hála! :-*

Thor Creative Commons License 2004.07.08 0 0 238

Az enyém a mosógép alá. Kétszer öblítettük át a mosógépet Domestossal, amíg rájöttünk a bűz nyitjára :)

Ketten szolgáljuk ki, úhhogy jó dolga van, lótetűt mégse fog. A kerti tavacskában látom néha hátúszásban tempózni a lótetvt, onnan tudtam meg egyáltalán, hogy nem minden elpusztult yardlongért a tücsköt kell hibáztatni.

Előzmény: outdownS (237)
outdownS Creative Commons License 2004.07.08 0 0 237

Ha a komposzt alsó része finom erdeiföld illatú, akkor jól sikerült. Ha akad még benne fás darab, azt ki kell rostálni, és az újabb komposzt közé keverni. Jól beoltja.

Saját macskám csak gyerekkoromban volt, és majd nyugdíjaskoromban lesz, mert szerintem egy macs kiszolgálása teljes embert kíván. (-:) Láttam, anyu mit vesződött az övéivel - válogattak, turkáltak, egeret hámozatlanul nem ették (de be az ágy alá), viszont a lótetűt megfogták.

Előzmény: Thor (236)
Thor Creative Commons License 2004.07.07 0 0 236

Köszi :) egyszer csak kibontjuk már azt a komposztdombot, lássuk hogy áll az alja :)

Pffűű, Cicák! Nekem is van 1, a kerten átjár vagy 6 kóbor, oszt mire megyünk vele! :) A zenyém konkrétan az egeret is csak azért fogja meg, hogy félholtan behurcolja a házba és ledobja az előszöbában, mielőtt a táljához vonul enni, a lótetvre meg rá se néz.

Előzmény: outdownS (235)
outdownS Creative Commons License 2004.07.07 0 0 235

Furcsa módon homokra is az a gyógymód: minél több szerves anyag beléje, és a tetejére. (Az agyagot ezek lazítják, a homoknak viszont javítják a víz- és tápanyagmegtartó képességét.)

A tápanyag soha ne legyen könnyen, gyorsan oldódó műtrágya, mert már mossa is ki a víz. Istrállótrágyából csak a nagyon alaposan érettet szabad használni, szerintem legyegyszerőbb a zsákos marhatrágya. Alginit hozzáadása is segít (az olyan agyag- és mikroelemtartalmú ásvány).

A lótetű szerencsére nem jár mifelénk, de úgy tudom, a friss istállótrágyát szereti, aztán ha ilyet kapott a föld, még évekig tetvészkedik benne. Megmérgezheted, vagy tarthasz cicákat, amik megfogják.

Előzmény: Thor (234)
Thor Creative Commons License 2004.07.07 0 0 234
Ha már ilyen jól kiveséztétek az agyagot, mondjatok lécci nekem valami okost a homokra is, nálam az van. Jó puha, de hamar éhezni-szomjazni kezdenek benne a növények, és keresztül-kasul imádja a lótetű :(
Előzmény: outdownS (233)
outdownS Creative Commons License 2004.07.07 0 0 233

szia mézontó (nem molnárka, nem molnárka)! (-:)

Gondoltam, hogy praktikus az a kerítéske, már én is gondolkoztam rajta, csak az a harsány zöld színe riasztott vissza.

Mustárral, spenóttal kapcsolatban igazad van, hamar le kell őket nyírni, amikor virágozni kezdenek. Mégis megalapozzák a takarást, és aztán jöhet rájuk mindenféle. (Talán elspórolhatnál egy kis füvet a ribizliktől.) A virágoskertben írtam, hogy az elnyílott virágok is jók mulcsnak (persze megdarálva). Ezen kívül a szomszédaimtól is szoktam füvet kapni (mert tudják, hogy én ilyen dilis vagyok), csak az a baj, hogy lassan rájönnek a hasznára, és megtartják maguknak...

Az agyagot ezexerint eltaláltam. Az ellen tényleg nem jó más, mint a sok-sok szerves anyag (bele és a tetejére).

Madárügyben nem a vetésre gondoltam - ott a macskák jelentik a fő veszélyt - hanem arra, hogy állandóan kotorásznak a mulcsban és kifötrik az utakra. (Azért lenne jó nekem is egy kerítéske - csak a színe... stb.)

Anyukád miatt fogadd részvétemet... Sok szép virággal emlékezz rá!

Előzmény: mézontófű (232)
mézontófű Creative Commons License 2004.07.06 0 0 232

Kedves outdownS!

Először is: csak Molnárka ne sértődjön meg!!! Én csak dicséretnek veszem...

1./ Műanyag kerítés: randa, amikor nincs benőve, azonban nagy előnye, hogy öntözésnél igen jól tartja a vizet, ezért szavaztam rá, s bejött, mert a paprikás ágyás 1-2 5 literes kannával nedvesen tudom tartani.

2./ Föld: agyagos, erősen, nem feketeföld, igen könnyen kiszárad és akkor kő szilárdságú

3./Mulcsozás: eredetileg a mustárnövényke szolgálna arra, hogy takarjon (ill. a spenót); azonban mindkét növény nagyon hamar felmagzik, a nagyim nem használta, ezt egy biokertes könyvből vettem, de az német, ott a klíma lényegesen hűvösebb (volt akkor, amikor elkezdték ezt a technológiát), a fűnyírás eredménye pedig a ribizli bokraim alá kerültek, ki is írtotta a gyomokat rendesen

4./ Köztes utakra vettem fa járólapokat, de értelmetlenné vált, mert a körömvirág annyira árnyékol, hogy gyom alig van, az agyag pedig összetömörödött teljesen.

5./ Madarak: az egyik képen látod a zöld madárhálót? Azt terítettem le  a vetésre és nem bántották

tanácsodra teszek a másik topikba is képeket.

Örülök, hogy tetszett a munkám; nekem nagy gyönyörűség. Most kezdhetek Anyukám emlékére is, most hagyott itt...

Mézontófű

Előzmény: outdownS (228)
outdownS Creative Commons License 2004.07.06 0 0 231
Az alábbi dícséret téged illet (fogalmam sincs miért molnárkáztalak, de ne sértésnek, csak elmezavarnak tekintsd!).
Előzmény: mézontófű (223)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.06 0 0 230

Mézontófű!

Minden elismerésem a tiéd a konyhakerted miatt! :-)))

Nagymamid ha néz odaföntről, elégedetten mosolyoghat, nagyot alkottál!!!

Gratula!

outdownS Creative Commons License 2004.07.06 0 0 229
Szerény véleményem szerint a téma nem illik ide. (Még szőrénél iderángatva sem.)
Előzmény: jager (225)
outdownS Creative Commons License 2004.07.06 0 0 228

Szia Molnárka!

Nagyon tiszteletreméltó vállalkozás (én a nagymamám emlékére virágkertészkedek), úgyhogy megértlek.

A kertet 2x néztem végig, először csak a képekért, aztán feliratostul. Igazi biokert! Légyszíves ott is írjál róla, meg tegyél be egy-két koranyári képet, ahol még nem dzsungel, de látszik milyen jó vegyesültetésűek az ágyások.

A földed a "csupaszabb" képeknél elég száraznak és rögösnek tűnik. Agyagos? Az ágyások bekerítése jó ötlet (ha nem is szép a műanyag), így mulcsozhatnád az ágyást (és nem kotornák ki a madarak, mint nálam), továbbá mulcsozhatnád a köztes utakat is, hogy ne kelljen annyit vesződni a kapálással. Az ágyásba megfelelne a lekaszált fű, az utakra fakéreg, fanyesedék, de ha hozzá tudnál jutni egy-két bála szalmához, az is jó lenne.

Thor Creative Commons License 2004.07.05 0 0 227
Ezek a nagymamikák! Nekem meg virágaim vannak a nagymamám emlékére. Addig nem éreztem igazán otthonnak a házat, ameddig nem lett portulám, klemátiszom, és nagy, égszínkék délignyílóm körülötte.
Előzmény: mézontófű (226)
mézontófű Creative Commons License 2004.07.05 0 0 226

Kedves Thor,

azt hiszem talán maradandóbb is, hiszem 30 éve nem él már, s lám a gyerekként ellesett "tudománya" már száll tovább...

Mézontófű

Előzmény: Thor (224)
Thor Creative Commons License 2004.07.05 0 0 224

Hmmm, hát én is bírnék egy ilyet faragott kő helyett ...

Szerintem elégedett lehet :)

mézontófű Creative Commons License 2004.07.05 0 0 223

Valamikor az ősszel írtam, hogy elkezdtem egy kis konyhakertet csinálni, a nagymamám emlékére és a magam gyönyörűségére. Most úgy látom, hogy talán megmutathatom az eredményt, amit eddig elértem.

Ha tanácsotok van szívesen veszem, mert nem biztos, hogy jól csinálom.

Egy kis minta a képekből:

Konyhakert széle

...és a többi ebben az albumban, ha sikerül a link:

Konyhakertem története

Mézontófű

Beodra Creative Commons License 2004.07.02 0 0 222
Az érthető, hogy ugyanaz csak kékben, de mit jelent a láng?
Előzmény: rferi (221)
rferi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 221
Az ugyanaz a láng, csak kékben! :)
Előzmény: outdownS (219)
Thor Creative Commons License 2004.07.02 0 0 220
Nem akarok neked bánatot okozni, de én már igen sokszor szóltam, és nem írták át.
Előzmény: outdownS (219)
outdownS Creative Commons License 2004.07.02 0 1 219

Elmentem megnézni (eddig lekötött a saját bajom), tényleg anakronizmus. Talán, ha kissé helyrerázódott az egész (már megint optimista vagyok?) szólhatunk, hogy írják át.

Más: a "Kertészet"-nél a cím mellett van egy vízcseppnek látszó valami, az mit jelent? (Öntözzük a növényeket?)

Előzmény: Thor (217)
outdownS Creative Commons License 2004.07.02 0 0 218

A "világi nevemet" még a házasság kénye-kedvéért sem változtattam meg, pedig akkor még csak vagy a -né vagy a lánynév volt. (-:)

Mindenesetre örülök, hogy tajtékzásom immáron fékezett habzásúvá változhatott.... (Hiába, valami káros szenvedélye csak kell hogy legyen az embernek - én bevallom, fórumfüggő vagyok.)

Előzmény: rferi (216)
Thor Creative Commons License 2004.07.02 0 0 217

De azér ez a "kérdezze Megyesi Évát" szöveg itt a Kertészet bemutatójában, még mindig minimum humoros.

Nagyon sajnáltam, hogy megszüntették, szóvá is tettem (de természetesen hiába).

Nah, abban legalább következetesek, hogy hüje júzer beszélj bátran, úgyis le vagy tojva.

Előzmény: outdownS (214)
rferi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 216

Nem fura!

A világi nevedet sem váltogatod bárki kénye kedvére életedben százszor.

Én is tuti tajtékoztam volna, ha kilövik rferit :)

Előzmény: outdownS (215)
outdownS Creative Commons License 2004.07.02 0 0 215
Köszi, ez Újjászületésnap! Hát nem fura, hogy az ember mennyire igyekszik régi lenni? (-:)
Előzmény: Thor (213)
outdownS Creative Commons License 2004.07.02 0 0 214

Most már nem vagyok annyira dühös... (-:)

De egyetértünk, ez a csicsás külső nem kárpótol azért, hogy az egész olyan áttekinthetetlen lett.

Pl. egy apróság: most akkora a hozzászólásablak, hogy éppen nem lehet látni, mire válaszolok... Emlékszel még a régi időkre, amikor válaszkor nem csak azt az utolsó egyet lehetett látni, hanem rendesen vissza lehetett nézni a topicot? Nagyon sajnáltam, hogy megszüntették, szóvá is tettem (de természetesen hiába).

Talán az az egy értelme lesz az egésznek, hogy elriasztottak egy csomó embert, és akkor kisebb lesz a forgalom és gyorsabb lesz az Index?

Javíthatalan optimista vagyok? (Mindenesetre Molto Furioso megmarad tartaléknak, lehet még arra ok!)

(-:)

A hozzászólás elküldése előtt elolvastam és elfogadtam a jogi szabályzatot.  Háthogyafenébene! Minden egyes alkalommal... (-:)

Előzmény: Thor (211)
Thor Creative Commons License 2004.07.02 0 0 213
Gratulálok! :) Boldog Születésnapot! :)
Előzmény: outdownS (212)
outdownS Creative Commons License 2004.07.02 0 0 212
ÉLJEN! Érvényes vagyok!
Előzmény: outdownS (205)
Thor Creative Commons License 2004.07.02 0 0 211

Fura, hogy bár engem elvakultan indulatos tinónak neveznek, amiért ilyeneket mondok, ha kimondom, valamiért mégis sokan csatlakoznak hozzá :)

Legalább ennyire fura, hogy nekem első perctől kezdve működik minden (najó, Kedvencek eleinte, meg ilyesmi, ami senki másnak sem, az nem), még a  beállításaimat se kellett állítgatnom, kapásból publikus volt a mailcímem, egyből tudtam képet linkelni, és sosem akadtam fenn a várakozási időn (vagy nem várakoztatnak, vagy én vagyok olyan rohadt lassú, hogy sosem próbálkoztam 5 percen belül:)

Ettől függetlenül a dizájnt nem bocsájtom meg nekik, de minimum a kereteket nem. És főlegdenem azt, hogy az egész tesztelési időszak alatt, de még a váltás utáni egy-két napon sem voltak képesek egy rohadt választ beböfögni ezer kérdésre sehova, a dizájnosba meg azóta se. A T. Szerk! fórum bemutatkozója ez: "Mondja el mit gondol rólunk ..." hát én komolyan vettem.

Előzmény: Molto Furioso (210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!