Statisztikus fizikát már tanultunk a fizika szakon, de azért kösz az erről szóló anyagokat! Csak sajnos, nem tudtam őket megnyitni, mert MHTML dokumentumok. Talán az MHTML dokumentumok megnyitásához valami külön programra van szükség? A kaotikus mechanikán még gondolkodom. Égi mechanikából dióhéjban foglalkoztunk a kaotikus mozgás problémájával, de nem tudom igazándiból, hogy miről is szól a kaotikus mechanika. Pl. mennyi benne az égi mechanika..... Meg az sem mindegy, hogy mikor vannak az órák, mert munkahelyi okok miatt nem minden időpont alkalmas számomra, főleg hogy győri vagyok.....
Igen, rendben. Lehetne inkább délután háromkor? Esetleg akkor az Árpádhídi buszpályaudvaron találkozhatnánk és ott majd kitalálunk valamit. :) Holnap délelőtt felhívlak.
sajna nem tudlak elérni, nem lesz internetem, de szívesen találkoznék veled, legyen az, hogy fölhívsz, és megmondod, hogy hol fogsz várni rám. Tőlem olyan helyet jelölsz meg, amilyet csak akarsz, bár most már nem vagyok kolis, hiszen Pilisborosjenőn lakom, így legésszerűbb megoldásként egy kényelmes parkot mondanék.
nagyon sokféle van, de én csak kettőről tudok. Az egyik a statfiz szeminárium, a másik a térelmélet szeminárium. De jövő félévben fog sztochasztikus folyamatok specit tartani. Ha fel tudnád venni, akkor lenne közös óránk.:) Nincs kedved a következő félévben felvenni Tél Tamás Kaotikus mechanika című tantárgyat?:P
Kaotikus mechanika I.
kollokvium
Gruiz; Tél;
2
2/h
1
Szombaton 10-jor jó lenne találkoznunk Nálad? Odajönnék. Az a baj, hogy mi otthon nagyon sűrűn vagyunk a szüleimmel. De esetleg, átmehetnénk a hídon, és benézhetnénk az Eltére. Az egyetem ilyenkor hatig nyitva van, és vannak szabad termek táblákkal ,és tudnék a táblára írni képleteket.
Sajnos, Szüleim már NEM fiatalok, és Mindketten magas vérnyomásban szenvednek, főleg Anyu, aki örül, ha 170 alá megy a szisztolés értéke, ezért nem akarom semmivel sem terhelni Őt, éppen elég lehet Neki, hogy Ő főz!
Hú, ez nagyon érdekes, s bizony hibáztál, hogy megmutattad, mert jellemző rám, hogy mindent tudni akarok, amit nem értek, tehát csak rád vár a feladat, hogy mondj egy napot jún. 25, 26, 27-dike között, amikor találkozhatunk, ha akarod, felkereslek én, és elmondod a lényeget. Felszínes ismeretéhségem tökéletesen el lesz nyomva :) Bocs, hogy ilyen erőszakos vagyok, de azt tapasztaltam, hogy 10szer hatékonyabban tudok úgy tanulni, ha felkeresem a hozzáértő, bennfentes személyeket. Az utazás megéri, mert közben is frissül a vérkeringés, és jobban tudok figyelni, így szoktam elmagyaráztatni doktori témákat is, és alkotóik mindig lépre mennek, és segítenek, ráadásul örömmel. :)
"Jó Neked, hogy olyan tanárod van, aki ennyit foglalkozik Veled, hogy este 11-ig képes a Te prezentációd sikeressége végett túlórázni!:)) Nekem sajnos, ilyen önfeláldozó tanáraim egyik szakon sem voltak! "
Györgyi Gézánál szerintem csillagászok is vehetnek fel szemináriumot. Mindenképp érdemes Nála felvenni ilyen órákat.:)
"Olyan volt, aki az "Úton a szupernehéz elemek felé" című fakultatív kurzust reggel 7-kor tartotta (éppen ezért csak ketten jártunk az egész évfolyamból e kurzusra), meg olyan tanárunk is volt, aki reggel 7-kor íratta a ZH-kat, hogy ne az előadások, és ne a gyakorlatok idején kelljen írni, tehát, hogy az előadásokat és a gyakorlatokat is meg tudja tartani, de mindenki utálta e "hajnali" ZH-kat:)) "
Ez nem tisztességes. Középiskolában az osztályfőnököm volt olyan, hogy osztályfőnöki órákat arra használta fel, hogy bepótolja az elmaradt matek órákat. Mert ő matektanár volt, de ő nem tanította, csak megutáltatta a matekot. Persze egyetemen már megszerettem a matekot.:)
"Én sem szerettem, mert előtte mindig hasmenésem volt, mert a hajnali órákban ZH nélkül is "irritálnak" a beleim......"
Annál nincs rosszabb, mint ha suliban jönnek elő ezek a dolgok.
Igen, nagyon sűrű lesz. Sokat kell tanulnom, rengeteg időbe telik.
"Igaz, hogy már hajnali 3-kor felkelek, de a hajnali órákat nem tanulással szoktam tölteni, hanem különféle (nem zajos) házimunkákkal: pl. a vacsora utáni edényeket is ilyenkor szoktam elmosogatni, mert este már ahhoz is túl fáradt vagyok, hogy elmosogassak magam után, így aztán olyan hamar 6 óra lesz, hogy észre sem veszem, akkor meg már indulnom kell dolgozni, mert messze lakom a munkahelyemtől......"
Mindent egyedül kell csinálnod? Ha vége van a vizsgaidőszaknak, akkor úgye több időd lesz pihenni.
Jó Neked, hogy olyan tanárod van, aki ennyit foglalkozik Veled, hogy este 11-ig képes a Te prezentációd sikeressége végett túlórázni!:)) Nekem sajnos, ilyen önfeláldozó tanáraim egyik szakon sem voltak! Olyan volt, aki az "Úton a szupernehéz elemek felé" című fakultatív kurzust reggel 7-kor tartotta (éppen ezért csak ketten jártunk az egész évfolyamból e kurzusra), meg olyan tanárunk is volt, aki reggel 7-kor íratta a ZH-kat, hogy ne az előadások, és ne a gyakorlatok idején kelljen írni, tehát, hogy az előadásokat és a gyakorlatokat is meg tudja tartani, de mindenki utálta e "hajnali" ZH-kat:)) Én sem szerettem, mert előtte mindig hasmenésem volt, mert a hajnali órákban ZH nélkül is "irritálnak" a beleim......
Jézusom! Még 5 vizsgád hátravan? Már csak 1 hét van hátra a vizsgaidőszakból! Hogyan tudsz felkészülni ennyi vizsgára? Vagy már tudsz is mindenből mindent, az is lehet:)) De én mindig szoktam hagyni magamnak legalább 1 hét felkészülési időt minden vizsgámra, mindegyik szakon, mert én azt nem bírnám, hogy éjjel-nappal tanulni, meg csak napközben tudok tanulni, mert korán fekvő vagyok, csak éjfél előtt tudok aludni. Igaz, hogy már hajnali 3-kor felkelek, de a hajnali órákat nem tanulással szoktam tölteni, hanem különféle (nem zajos) házimunkákkal: pl. a vacsora utáni edényeket is ilyenkor szoktam elmosogatni, mert este már ahhoz is túl fáradt vagyok, hogy elmosogassak magam után, így aztán olyan hamar 6 óra lesz, hogy észre sem veszem, akkor meg már indulnom kell dolgozni, mert messze lakom a munkahelyemtől......
Sok sikert kívánok a vizsgaidőszakodhoz! Kívánom, hogy maradéktalanul teljesíthesd az elvárásaidat!
Köszönöm ebben a félévben nekem is jól sikerült a vizsgaidőszak, bár még öt vizsgám még hátra van. A Klasszikus fizika szigorlatom négyes lett, és a Relativisztikus kvantumelektrodinamika tantárgyam is négyes lett. Ez a QED nagyon nehéz volt, de nagyon hasznos.
Pont ezekből vizsgáztam, a csoportelméleti részből:
Illetve, aminek nagyon örülök, hogy a Statisztikus fizika szemináriumot megcsináltam, mert rengeteg napon át készültem rá. Volt, hogy a felkészítő tanárral este fél tizenegyig benn kellett lenni, illetve vasárnap is találkoztam a tanárral. A sztochasztikus folyamatok pályaintegrálásos leírásából kellett tartanom, fóliákat kellett készítenem.
Köszönöm, át fogom nézni, vége a vizsgaidőszaknak, nem vagyok teljesen elégedett magammal, jövőre matekból erősítek, lehet meg lesz 45 kredit is :) És Te?
Köszi szépen , amugy kiderült a turpisság! az 1ik fogyasztó 1000W os vasaló, benne van egy hőm. kapcsoló, bimetál vagy ilyesmi, amikor eléri a kívánt hőfokot kikapcsolja magát, ez volt 3 perc, pont 5 A rel csökkentette a terhelést.
Attól függ, milyenek a fogyasztók. Vagy ohmos fogyasztók és bemelegszenek, ezért megnő az ellenállásuk (csökken a teljesítményük), vagy komplex impedanciájúak (vagyis van kapacitásuk, vagy induktivitásuk is) és változatlan teljesítmény mellett a komplex impedanciájuk fázisszöge csökken le valamiért (U effektív feszültség, I effektív áramerősség és φ fázisszög esetén a teljesítmány UIcosφ).
Ha nem áramerősséget, hanem teljesítményt mérnél, akkor többet tudnál meg. Lehet kapni konnektorba dugható digitális műszert, amit a konnektor és a fogyasztók közé lehet kapcsolni (rajta is van egy konnektor, abba kell dugni a fogyasztkat), és szépen mér mindent, ami csak érdekelhet.
Adott egy benzines agregát, rajta van 8 Amperes terhelés, kb. 5 perc járás után magától lecsökken 3 A-re a terhelés, (nem húztam ki a fogyasztókat) ,, ez mitől lehet?
Ezek nem igazak! Azért mert a nevezőben delta2omega2 is szerepel, ha az elhanyagolható lenne, akkor lehetne N-et felvinni a számlálóba. Ez pont a ritka gázok határeset, ahol delta olyan pici, hogy delta2-et el lehet hanyagolni( illetve a kappában az 1 el kell hanyagolni a tört mellett, ami ritka gázoknál jó közeítés, mert N pici, így a tört nagy lesz). A delta a csillapítási tényező, ami sűrű anyagoknál már jelentőssé válik.
Szóval nem igaz az, hogy béta(x)=béta0 g(x). Sokkal bonyolultabb köztük a kapcsolat. A ritka gáz közelítésben lévő esethez képest sokkal bonyolultabb.
béta(x)=béta0 F(g(x)) kapcsolathoz F(g(x))-et kell meghatározni, ami g(x)-nek egy nagyon bonyolult függvénye. Valahogy numerikusan kellene kiszámolni számítógéppel. Például az sin(arctg{... kombináció is nagyon durva.
Kicsit bonyolultabb, mint az előbbi közelítő képlet.
De nem ez a legbonyolultabb összefüggés a törésmutatóra. Ott van a Clausius-Mosotti összefüggés, ha szükség lenne Neked rá, akkor azt is szívesen kiszámolnám.
=Nqe2 omega/(c m epszilon0) delta/((omega02-omega2)2+delta2omega2)
Ha a koncentráció helyfüggő és egydimenziósan változik: N(x)=N0 g(x), ahol
N0=N(x0), ahol x0 az anyag pereme
ekkor béta=béta0 g(x), ahol
béta0=
N0 qe2 omega/(c m epszilon0) delta/((omega02-omega2)2+delta2omega2)
Az intenzitás változása tehát:
I(x)=I0 exp(- béta x)=I0 exp(-béta0 g(x) x)
Szóval delta( az anyag csillapítási tényezője), omega0 ( a fényhez legközelebbi sajátfrekvencia) a táblázatokból kereshető ki, ezek az anyagminőségtől függő tényezők. Meg kell mérned az anyag peremén az intenzitást(I0) és a koncentrációt(N0), és a g(x) függvényt, és az anyagon átmenő fény frekvenciáját(omega).
Szeretnél még részletesebb levezetést akkor csak írjál.
N: az anyag egységnyi térfogatára vonatkozó atomszáma, vagyis a koncentráció
m: az anyag egy atomjának(vagy molekulájának) tömege
omega0: az anyag sajátfrekvenciája(gyakorlati esetekben ez a sajátfrekvencia messze van az anyagon átmenő fény frekvenciájától, így elég csak a legközelebbi sajátfrekvenciát figyelembe venni)
omega: az anyagon átmenő fény frekvenciája, amire meghatározzuk a törésmutatót( a törésmutató láthatóan frekvenciafüggő)
delta: az anyag egy atomjának( molekulájának) - mint az elektromágneses tér hatására rezgő oszcillátor- csillapítási tényezője.
omega0, és delta értéke az anyagi minőségre jellemző tényező, vagyis egy adott anyagra táblázatokból kikereshető.