Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.07.19 0 0 271

Közönséges, konyhai evővillával.

Gyomlálás előtt belocsolom a területet, de nagyon.

Pár órára otthagyom.(mondjuk este belocsolom, reggel gyomolok)

Aztán elő a villát és azzal fellazítva a gyom mellett a földet, a gyomot kézzel kihúzom.

Ha mélyen gyökerező pl. gyermeklánfű, akkor hozom a slagot, és a gyökér mellett lenyomom, miközben folyik belőle a víz (jó erős sugárban).LE lehet nyomni akár negyven centire is, akár a gyep közepén is.És közben FINOMAN a gyökerénél fogva húzom a gazt.Magától kijön, ha elég mélyre mentél a slaggal.És EGÉSZBEN jön ki!

Előzmény: Zitka (263)
outdownS Creative Commons License 2004.07.16 0 0 270

Szia! Megtaláltam a képet, szerintem az a szerszám igazán pitypang-kiböködésre való a fű közül. De nyugdíjas apum egy hegyes késsel is jó eredményeket ért el. A lényeg úgyis a nyugdíjon van, mert másképp több a pitypang, mint az ember ideje... (És nem örömmámor!)

 

Az én kedvenc gyomláló szerzámom egy olyan kis négyágú villa, amit kéziszerszám-készletekben kaphatsz.

Előzmény: Zitka (263)
outdownS Creative Commons License 2004.07.16 0 0 269

Szia! Megint "egyhozzászólásos" módban vagyok itthonról. Az "Idejében szóltunk" című okoskönyv szerint júliusban vethetsz zöldbabot, céklát (szerintem és cicc szerint is), aztán rövid tenyészidejű sárgarépát (pl. Nanti) és petrezselymet (pl. Korai cukor), a hónap vége felé másodvetésű zöldborsót, spenótot, endivia salátát, és érdekes módon említ nyári ültetésű burgonyát is.

 

Ezen kívül a kétnyári virágok magját. (pl. törökszekfű, sárgaviola, árvácska, gyűszűvirág), az olyan évelők megját, amelyek ilyenkorra érnek be a természetben (pl. szarkaláb, csillagfürt).

 

De vigyázz: a másodvetésekből csak akkor lesz valami, ha gondoskodni tudsz arról, hogy ne száradjon ki a föld csírázásig, meg míg a növények nagyon picikék. (Nálam ez száraz nyarakon nemigen szokott sikerülni, de te otthon vagy, talán meg tudod oldani.)

Előzmény: csinnnKA (261)
Thor Creative Commons License 2004.07.16 0 0 268
Ilyenkor nemigen van vetőmag választék, mert lejárt a szezonja. Szept-okt és feb-ápr. biztos lesz megint, én is vettem a tavasszal, mindenhol volt.
Frint Creative Commons License 2004.07.16 0 0 267
Én idén tavasszal szinte minden gazdaboltban láttam a környéken. Hol kerested?
Előzmény: Beodra (266)
Beodra Creative Commons License 2004.07.15 0 0 266

Galambsaláta/Madársaláta (Valeriana locusta) magot keresek. Tudna valaki segíteni?

Galambsaláta
mézontófű Creative Commons License 2004.07.15 0 0 265

Nálam a gardena gyártmányú a fogyóeszköz... Hasznos.

Mézontófű

Előzmény: Zitka (263)
Zitka Creative Commons License 2004.07.15 0 0 264

A gyomlálós topicba sikerült feltennem  a képeket, nem akarom ismételni.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9035672

Előzmény: Zitka (263)
Zitka Creative Commons License 2004.07.15 0 0 263

Sziasztok!

Bocs, lehet, hogy az erre szakosodott topicban kéne feltenni a kérdést, de megkérdezem itt is. Ti mivel szoktatok gyomlálni?  Nemrég olvastam vhol, hogy létezik egy "acatoló" nevű szerszám, amivel örömmámor :-)) a gyomlálás.  Magyar site-on képet nem találtam, a német weboldalon kettőt is. Egy Fiskars es egy Gardena márkájút. Vmi nem stimmel a zindexszel, mert nem tudom ide beilleszteni a képet. :-(

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 262
pl. cékla
Előzmény: csinnnKA (261)
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.15 0 0 261

Kitakarítottam a veteményesemet.

Ami bent maradt: kb. két tucat sárgarépa, (a meglepetésként kikelt néhány zeller), pár szál újhagyma, eper, málnabokrom... mondjuk a veteményes 3/4-e meg üres lett! :-(

Van valami ötletetek, amit még érdemes július közepén elvetni (és mondjuk augusztus végére vagy szeptemberre szüretelhető)?!

 

outdownS Creative Commons License 2004.07.14 0 0 260

Általánosságban: a levél spenót módjára használható, a levélnyél pedig spárga módjára (pl. párolva).

 

De nézz körül a http://www.mindmegette.hu/main.php oldalon, ott mindenféléhez lehet recepicéket keresni.

Előzmény: eR-dei (258)
outdownS Creative Commons License 2004.07.14 0 0 259
Ha spéci fajta, akkor örülj neki! Közönséges mindenkinek van...(-:)
Előzmény: Zitka (257)
eR-dei Creative Commons License 2004.07.13 0 0 258

Sziasztok,

 

nő a mángoldom mint a bolond gomba, de nem tom mi a nyüvet csinájjak vele ??

Zitka Creative Commons License 2004.07.13 0 0 257
Közben megtaláltam a vetőmag zacskóját. Cukkini genovese (cucurbita pepo L. var. giromontina). Ezek szerint vmi spéci fajtát kaptam. :-) Jövőre megpróbálkozom a normál sötétzölddel.
Előzmény: outdownS (255)
Zitka Creative Commons License 2004.07.13 0 0 256

Ha a tövén hagyod, csak félrenézel és máris tól nagyra nőtt.

 

Hát ezt tapasztaltam. :-)

 

 Ha mégis megnőtt, állj vele bosszút a szomszédaidon és a kollégáidon,

 

Tegnap felajánlottam a 17 éves lányomnak, hogy vigye el önvédelmi fegyvernek :-))))))) (késő este jött haza)     Bio-baseballütő. :-)

 

Az is lehet, hogy a jó szomszédok saját termésű magból adtak, ami kereszteződött egy tökkel

 

Zacskós "bolti" mag volt...  Na mindegy, a többit majd igyekszem időben elkapni. Illetve lekapni a tőről.  Én kis naív, azt hittem, a kisméretű valami külön fajta. :-)

Előzmény: outdownS (255)
outdownS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 255

Nem baj, hogy cirmos (létezik belőle sárga is), de az baj, ha hagyod nagyra nőni.* Ne legyen nagyobb egy salátauborkánál, amikor leszeded. Megmosva, keresztbe szeletelve kisütheted panírban vagy teflonban pici olajon. Pillanatok alatt megvan. Hűtőben, zacskóban elvan pár napig.

 

Ha a tövén hagyod, csak félrenézel és máris tól nagyra nőtt. Ha mégis megnőtt, állj vele bosszút a szomszédaidon és a kollégáidon, mert megcsináhatod ugyan tökfőzelék módra, de valahogy nem olyan zsenge. (-:)

 

Azt hiszem, tökféléknél természetes, hogy némelyik csütörTÖKöt mond.

 

*Az is lehet, hogy a jó szomszédok saját termésű magból adtak, ami kereszteződött egy tökkel.

Előzmény: Zitka (253)
Frint Creative Commons License 2004.07.13 0 0 254
Szia :) Nincs is gond a nappal, csak jó laza talajt, gyakori locsolást és nedves talajfelszínt kedvel. Cserépben kifejezetten rosszul érzi magát. A kánikulai időszakokat leszámítva azért lehet egy kellemes mikroklímát teremteni a kertben, én például paradicsomok és metélőhagymák között valamint 2 méteres tárkonyok védelme között tartom a görög bazsalikomot. Minden este és minden reggel meglocsolom, majd küldök róla képet...Idén a sok csapadék miatt   elég "vadregényes" a kertem :) Frint
Előzmény: rferi (252)
Zitka Creative Commons License 2004.07.13 0 0 253

Sziasztok!

Cukkini ügyben kérdeznék. Eszemben sem volt nagy konyhakertet csinálni (friss kerttulajdonosok vagyunk), de sorra kapom a szomszédoktól a magokat, palántákat. :-) A cukkini már egész szép, bár kicsit furcsa: cirmos színű. És túl nagyra nő. Nem tudjátok, melyik az a fajta, ami sötétzöld, de vékony a héja, és már arasznyi méretben is ehető? Mi ezt szeretjük a legjobban. 

Még vissza ehhez a cirmos cukkinihez: normális jelenség, hogy 2-3 darab megnő jó nagyra, a másik 3-4 meg egész kicsin, vékonyan összeráncosodik, mintha pudvás lenne? Pedig locsolom!

rferi Creative Commons License 2004.07.13 0 0 252
Mi meg kitettük a napos részre!A páratartalmat nem én szabályozom......
Előzmény: Frint (251)
Frint Creative Commons License 2004.07.13 0 0 251
Szia :) Jövőre már 8 féle bazsalikomból lehet választani... A Red Rubin tényleg lassan nől, nagyon igényes a talajra, a vízre, és nem igazán rajong az átpalántázásért sem. Magas páratartalom mellett lényegesen jobban fejlődik.
Előzmény: rferi (247)
rferi Creative Commons License 2004.07.13 0 0 250
Jó hogy mondod a zöldet!Azt akkor nem hagyom virágozni, mert összekeverednek!
Előzmény: outdownS (248)
Thor Creative Commons License 2004.07.13 0 0 249
Jéhééé, ilyen nekem is van! :)) Én a kertészetben vettem és hagyom virágozni, mer az is jópofa.
Előzmény: outdownS (246)
outdownS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 248

A  kép tegnap délután kelt, a növény viszont nemtommikor, mert a keresztúri piacon vettem egy bácsitól. Már bimbós állapotban volt. (A növény, nem a bácsi.)

 

Majd igyekszem magot fogni róla, mert már évek óta nem volt ilyen igazi bordóm. (Volt felemás levelű, lila virággal.) A zöldeket jó messzire vetettem tőlük, és azokat nem fogom hagyni virágozni.

 

Egyébként a szabadföldbe vetett zöldjeim már majdnem utolérték ezeket nagyságra, tehát természettől lassú lehet.

Előzmény: rferi (247)
rferi Creative Commons License 2004.07.13 0 0 247

Outdowns!

Ez mikori kép?

Frinttől kaptam én is ilyen Red Rubint, de olyan lassan nől, és most nem tom, hogy mi vagyunk bénák, vagy ez ennyire lassú.

A mienk is legfeljebb ekkora, mint a tied

Előzmény: outdownS (246)
outdownS Creative Commons License 2004.07.13 0 0 246

Éljen és ne virágozzék! (-:)

 

Egyébként már a pre-csinnnka időkben is szent növény volt, olajával kenték fel a régi görög királyokat (basileos, vagy efféle).

 

Fura dolog, hogy az egyik legkellemesebb illatú növény, de egy tartós arcüreggyulladás idején kifejezetten kellemetlennek találtam a szagát. (Tudtam, hogy a hiba az én készülékemben van, de akkor is...)

 

A bordó bazsalikom meg a virágoskertet díszíti. (A jobb alsó sarokban.)
Előzmény: csinnnKA (245)
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.13 0 0 245

Drága OutdownS!

 

Köszönöm, még nem késő, mert nem volt rá időm egész múlt héten.

Ma fogok nekiugrani a kertnek, ha fizikailag bírom, akkor 6-8 órában, hogy minden meglegyen és szép legyen!

Úgyhogy még mindig ott virít a pár magasra nőtt saláta, akkor megy a komposztba, köszönöm! :-*

Bazsalikom-tanácsot is köszönöm, még jókor szóltál (sejtelmem sincs, hogy amiket lecsipkedtem, hol csipkedtem le, de majd figyelni fogok rá.

Annál is inkább, mert apával -hál'Istennek- megszerettettem a pestót, és most ezt fogjuk tömegesen gyártani, úgyhogy ezennel kis családunkban a "Bazsalikomot szent növénnyé nyilvánítom! Ámen!", innentől kezdve ugyanis ezek fejlődése fogja megszabni a pestó-gyártás gyakoriságát. :-)

(Hozzáteszem, az enyémek még mindig annyira picik és setnyék, hogy kb. még egy hónapig alkalmatlanok lennének rá.)

Éljen a drága OutdownS és a bazsalikom adománya! :-)

Előzmény: outdownS (244)
outdownS Creative Commons License 2004.07.12 0 0 244

Sia Csinnnnnnka!

 

A bazsalikomnak mindig a hegyét csípkedd le egy elágazás fölött, akkor a hajtás kétfelé ágazik, és még bokrosabb lesz. (Még akkor is csipkedd, ha éppen nem eszitek, hogy ne kezdjen el virágozni.)

 

A felmagzott saláta a komposztra való és nem a salátástálba, mert ilyenkor már keserű.

 

Na, most látom, későn szólok, de mit tehetek, otthonról még mindig nem tudok belépni.

Előzmény: csinnnKA (239)
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.12 0 0 243

Csíkoslevelűből... ugyanilyen hercig kis lila virágai vannak... olyan széééép! :-)

Mondtam neked, hogy az egyik az első fanyar-kanyarban bedobta a kulcsot, szerintem megviselték az események, és pár nappal a beültetés után elkezdett barnulni-fonnyadni, a végén komoly temetési szertartás közepette kiszedtem és kidobtam a kukában. A másik viszont annál szebb, mert már a 2-3. napon tele volt élettel, látszólag jól viselte a megpróbáltatásokat, és most meg már egy bő hete virágzik... olyan szép! :-)

 

SALÁTA: itt állok kétségek közt vergődve, és arra fogva a lustálkodásomat, hogy tétova és bizonytalan vagyok... még mindig bent vannak azok a saláták!  Mellesleg egész hétvégén nem voltunk itthon, tehát mivel csüt-pénteken nem csináltam meg (sebaj, helyette kitakarítottam a lakást és ablakot pucoltam), így még most is ott figyel. Látszólag jól néz ki, de ha esetleg már öreg vagy keserű a levele, akkor nem hagynám benne tovább.

Szóval még mindig élő a kérdés:  felmagasodott salátával mit csináljak? Együk vagy ne együk? :-) 

Thor Creative Commons License 2004.07.11 0 0 242
Már nem emlékszem, a csíkoslevelűből  vittem neked, vagy a sötétzöldből?
Előzmény: csinnnKA (239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!