Keresés

Részletes keresés

erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 439

Egyedül vagyok az ötletemmel?

Én minden évben lerajzolom a veteményt , és felírom, hova mit vetettem, palántáztam. Nap nem égeti ki, eső nem mossa le, és még ciffel sem kell sikálni, jövőre veszek egy másik papírt :)

Előzmény: zsigrai76 (438)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 438

Zitka, a gazdaboltban nem volt az itt ajánlott guano alapú táp, így biohumuszt vettem. most este fogom szétszórni. rakhatom bátran a tövére, vagy van ennek valami technikája? a salátát úgy döntöttem szétültetem. annyi van, hogy ha nem maradnak meg az átültetettek , az se baj.

a táblákat elfelejtettem megkérdezni itt a boltban, de sebaj, úgyis csak jövőre kell. mindenesetre jegyzem, hogy sárga kell.

nagyi a borsót kifejezetten lefektette amikor már rajta volt a termés, gondolom, hogy érje a nap. persze a petrezselyem biztos nem örül.

Előzmény: Zitka (436)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 437

Szemérmetlenül fölvitték a jeltáblák árát. Az enyéimnek még 10 forint darabja. Vetőmagboltokban is találsz, és jobban jársz a sárga színűvel, mert az tartósabbnak bizonyult. (A tábla ugyan marad, de a szárai törnek)

Felirathoz az alkoholos filc nem jó kültérre. Nem tudom, hogy az eső vagy a napsugárzás árt neki, de eltűnik. A fekete üvegfesték-kontúr sem az igazi. Ami eddig jól megmaradt: fekete zsírkréta. Ezzel persze nem tudsz igazán szépen írni, meg rövidíteni kell. Ha le akarod szedni, mosogatószer, dörzsis mosogatószivacs és dörzsis CIF kell hozzá.

A termésmennyiséget így nem lehet prognosztizálni. Ez a talajodtól függ. Dülöngélés ellen: bokros vetésnél mellé lehet tűzni egy ágas-bogas gallyat, soros vetésnél a sor mellett kifeszíthetsz egy madzagot, hogy arra támaszkodjon. Kis területnél szerintem jobb a soros vetés.

Petrezselyem: ami sajnos nem elég jó ízű, az a csinos mohafodrozatú. A laposlevelesre nincs panaszom. Ezt szoktam vetni, mert nálam a gyökere nem nől meg, akármit csinálok is. A levelest legalább sűrűbben hagyhatom. Most hétvégén húzkodtam mi a felmagzottakat, az új sorocskám meg még mini.

Előzmény: Zitka (436)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 436

Tehát addig hagyjam őket nőni, ahogy szeretnének?

zsigrai76: igen, kis fehér műanyag, földbe tűzhető táblácskák. 20 db 250 ft. Alkoholos filccel jó lehet rá írni.  Nekünk is első kertünk, és ültetéskor még emlékeztem, hogy mit hová vetettem, meg pl. melyik tő milyen fajta paradicsom.... Tegnap is kikelt egy pici sor "valami", de a szikleveleknek még nincs jellegzetes illata, ki kell várnom az igaziakat.

Mi a neve annak a paradicsomtápnak?

És még egy kérdés a közhöz: hány méter (sűrűn vetett) borsóból lesz egy kiló? :-)

Idén vetettem először, négy sort, kb. 2 méteresek. Az egyik szomszéd így, sorba vetette, a másik bokorba. Van erre szabály, mi a jobb? Csak hogy jövőre hogyan csináljam... Mindenesetre most elég fura, mert eldőltek. Gondolom, ez nem lenne komolyabb baj - magukra nézve :-), de eléggé ráfeküdtek a petrezselyemre.

Apropó, petrezselyem: tényleg igaz az, hogy a levélpetrezselyem nem annyira jó ízű, mint a rendes fehérrépa-petrezselyem levele? Tavaly csak a levélpetr. kelt ki (augusztusra :-))) ), viszont idén egész jól burjánzik. Sajnos már magzik felfele, alig várom, hgoy az ideit már lehessen szedni.

Előzmény: Frint (431)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 435

zitka, növény névtáblácskákat találtál? de jó. kár, hogy az auchan tőlünk messze van. én eldobtam az összes zacsit amiből ültettem a magokat a palántákhoz . azóta csak nézem, hogy melyikből mi sül ki. látom Frintnél is meg vannak jelölve a sorok, az ő képét nézve jutott eszembe, hogy nagyikám is így csinálta. hát hiába, első kert ugye.

a spenótos kép szuper, családom csak nyersen eszi. merthogy én meg nem főzöm ezt a trutyit az tuti.

mindjárt indulok a gazdaboltba a paradicsomnak tápért. este beöntöm vele. ha ilyen szép idő van és meleg elég reggel és este locsolni? mert most néztem a paradicsomokat és száraz a töve. de nem merem megönteni, mert azt olvastam,hogy akkor leéghet a levele.

Előzmény: Zitka (423)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 434

Ez palántázópohárban volt, homokos földben. Tudod, ilyen kis újrafelhasznált 10-es gyűjtő, konyhaablakban. Azt nehéz kapálni, viszont a homok nem igazán fülled be. Erre igazán jó, az egyébként nyűgös kerti földünk.

Előzmény: Frint (433)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 433

Publikus, a jövő évi kontingesre időben szóljál! Vagy most is elküldhetem, és akkor bármikor vethetsz.

A trükk az az, hogy a bab könnyen befülled, az a föld amiRE kerül az nedves legyen, de a 2cm-es TAKARÓ réteg mindig levegős-nyirkos maximum. Ha lezárod csírázás közben, akkor csak elrothad. A babot később sem árt gyakran kapálni...Frint

Előzmény: Thor (430)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 432

Dejjó ötlet! Fekete fóliám van otthon egy csomó maradék.

Előzmény: Frint (431)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 431
A halványítás az egy BEFEJEZŐ hadművelet! Majd úgy 2 hónap múlva! nálam van vagy 110 tő, én majd fekete fóliával fogom takarni.
Előzmény: Zitka (419)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 430

Köszönöm, tündér vagy :) de idénre már beterítettem az összes karótövet Zalánnal. Viszont jövőre tuti szeretnék, nekem is nagyon tecc. Tök poén, ahogy 25 szál zöldbab már elég egy 4személyes, kiadós zbablevesnek és sose szálkásodik meg. Milyen trükköt tudsz? Publikus? :)

Előzmény: Frint (428)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 429

Jesszusom, ez a pasi még annál is szebb lett! Hova fokozzátok még? :)

Ugyamár csinnnKÁm, nálam disznóól van, azért ünnepeltetem ennyire magam olyankor, amikor sikerül a kert valamely elenyésző csücskében pár fokozattal csökkenteni az entrópiát. Gyere inkább te, és mindjárt vigasztalódni fogol :)

Fogyókúrailag nem értek egyet, ill. igen rosszul hasznosíthat a kolléganőd, mert nálam a fogyókúra ott kezdődik, hogy minden szénhidrátot elfelejtünk, addig az egész csak mese meg illúzió, de nem fogyás. A csoki belefér: minden hétvégén egyik nap két kis kocka :)

Viszont, ha végre hazaérek ma, akkor megmutatom nektek az első paprikámat, már akkora, mint egy szem dió (paradicsompaprika lesz) Vagy már mutattam? Vagy csak akartam sokszor? Minjárt visszakeresem.

Előzmény: csinnnKA (425)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 428

Szia :)

Hány kiló Yardlong babot küldjek neked?

Még bőven van a tavalyi termésből...Mondok majd trükköt is hozzá, nálam megbízhatóan terem.Frint

Előzmény: Thor (420)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 427

Szia Csinn!

Már lógok haza, de szerencse, hogy benéztem, és megcsodáltam a legénykét.

Viszont bazsalikomra ne is számíts tőlem! Tudodmér!

Előzmény: csinnnKA (425)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 426

Sose hengerezz! Hullámpapírt tekerj köré, aztán kösd meg. Sokkal egyszerűbb cserélgetni, ha kinőtte a gaz, vagy szétázott.

Előzmény: Zitka (423)
csinnnKA Creative Commons License 2005.05.25 0 0 425

Napsütésben, (aranyat érő, lehetőleg éjszaka hulló) májusi esőben gazdag szép napot! :-)

Thor drágám!

Mikor jössz már énfelém...?!

Annyira jó hatással lennél rám, mert akkor legalább egy kicsit összekapnám a kertemet, hogy ne kelljen (annyira!) szégyenkeznem előtted! (Mondjuk OutdownS-t be sem engedném, mert ugye az ő kertjét már láttam... s lehet, hogy veled is így járnék, de egyelőre beengednélek... NémaLevente-nézőbe biztosan!)

Ha nem jössz ki nyáron, olyan leszek hozzád, mint a lovagok, akik azt mondják, hogy "Ni!" Csak én azt mondom, hogy:

szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna! ;-)

OutdownS!

De jó! (Mármint, ha nagyítóval már láthatók.)

Jelentem, hétvégén elvetettem a súlykot, meg némi magot... és elültettem végre a paradicsomot, paprikát, paradicsom-paprikát. Most korai paradicsomot vettem, szép erős, nagy tövek, már az első virágok alatt ott a kis zöld gubicsok. Bácsi azt mondta, hogy egy hónap múlva már enni fogjuk róla  a paradicsomot. Hát... nemtom! Szerintem elég sok napocska meg eső kell ahhoz.

Frint!

Nem semmi a veteményesed! Fogadd topic-anyai dicséretemet, példás! :-)

Erdeiboróka!

Csak hogy tisztázzuk, a tészta az egyik legjobb fogyókúra!!!

Egy volt kolléganőm pestón, tésztasalátán meg ilyeneken élt egy hónapig, jó 6 kilót dobott le vele (hozzáteszem, neki összesen kb. 8 kg súlyfeleslege volt, tehát nem kis eredmény). Mondjuk én meghalnék annyi tésztától, amennyit ő evett, de vagy 8-féle kenceficét tudott rá, és minden héten 2x evett tésztasalátát. Úgyhogy hajrá! :-)

Aztán ha valaki majd tud egy jó kis csokis fogyókúrát, kérem ossza meg velem! :-(

Valaki kérdezte a bimbós kelt. Zacsiból kell kiszórni a magoncokat, májustól már szabadföldbe vethető (áprilisban még pohárkába kellett volna). A barátnőm, aki tonnaszám termeli ki, ő mindig május közepén-végén veti szabadföldbe, a fagyos szentek után valamikor.

Az a kelbimbósaláta nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni, ahogy egy fogyizós barátnőm mondaná: "közepesen fogyókúrás napon". :-DDD

Nálunk népszerű a kelbimbó, szeretem én is, meg apa is! Rafkós voltam, mert Danimanóval már 6 hónapos korától etettem kelbimbós bébiételt, meg is lett az eredménye, egy évesen már kétpofára falta a zöld golyócskákat! :-D

(Így szoktattam rá a halra is, a sütőtökre, a brokkolira, meg még egy-két dologra. Nem voltam bébiétel párti, de tagadhatatlan tény, hogy ellenkező évszakban nagyon jól jöhetnek ezek a "bevezetésnél", és Dani nagyon zöldséges-gyümölcsös lett, pici babaként megkedvelte ezeket az ízeket.

Múlt héten "nem középiskolás fokon" vette maga elé a kettőnknek szánt bazinagy adag spenótot! :-)

Lásd itt:  http://kep.tar.hu/csinnnka/50048118/12449190#2

erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 424

Én régen a piaci palántára esküdtem : egyszerű, nagyok, szépek, annyi amennyi kell...

Azért próbálkoztam házi palántákkal is, minimális sikerrel. Idén viszont beleszerettem egy "mini-üvegházba", ami igazából egy kétszintes fémvázon egy átlátszó nylonfólia. Lelkesen kísérletezem azóta. Első nap rögtön megfőtt benne az összes virágpalántám, mert az volt az első meleg napos nap tavasszal, és még nem tudtam, hogy ilyenkor ki kell nyitni :(

Aztán a piacon 30 Ft volt egy karalábépalánta :(((

És most komolyan azon gondolkodom, hogy jövőre rámegyek a témára, mert anyagilag a végén még érdemes. A piaci palántákkal meg van egy olyan bajom (főleg uborka), hogy nem kapom meg azokat a rezisztens fajtákat, amiket keresek.

A pillanatnyi kudarcélmény, hogy a késői superschmeitz (így írják?) óriáskaralábéim alig keltek ki, és most a pár kikelt is tönkement. :(

De a bazsalikomok egyelőre szépek :))

Előzmény: Thor (420)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 423

Persze, a wc-gurigát csak az ifjonc növénykék köré értettem. Aztán jöhet a papírtörlő guriga, és végül a gigahenger. :-)

Thor: égigérő paszuly :-)))))))))))))  Nem véletlen, hogy általános suliban is mindig babot kellett csíráztatni. Hamar és látványos eredménye van.

Más: láttátok az Auchanban a gagyi vásárban :-) a sok nélkülözhetetlen ;-) kerti cuccot 250 ft-os egységáron?  Én elcsábultam, most már vannak helyes kis növénytáblácskáim, növénykötöző drótom, műanyag többszörhasználatos növényrögzítőm, rózsakesztyűm (azért kíváncsi leszek, tényleg nem szúrja át a tüske????), kis ásó-gereblyekészletem, és...és...és. :-)

Előzmény: stiglinc (421)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 422
nálam is sűrűsödnek a gondok, konkrétan a saláta, az uborka és a retek. iszonyatosan sűrű! dobáljam ki őket?  de így meg tutira nem nő meg :(
stiglinc Creative Commons License 2005.05.25 0 0 421
Egy szárzellernek kifejlett korában kb. 3 WC-papír-hengernyi a kerülete, azért ne rakd fűzőbe szegényt. Bármilyen papírral körbetekerheted (átkötve), feltéve, hogy nem ázik el túl hamar.
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 420

Megvettem volna én ebből is a palántát, ha van, de csak normál, gumós zeller van, ezért a buzgómócsingság :)

Most felizgattál, ezexerit tényleg sikerülhet :). Képzeljétek, a nagy kedvencemet a yardlong-beant nem lehetett sehol kapni idén, csak egy hozzá hasonló spárgabab nevű valamit, amiből írdésmondd, egyetlenegy darab sem kelt ki, csak jól megpenészedett tőle a föld. :( panaszkodtam is a gazdaboltban, mondták is, hogy sajna mások is bánkódva jönnek vissza, így nem is tartanak többet belőle. Pl. az ilyen történetek is elriasztanak a magról vetéstől, bár az igaz, hogy babnál nincs más választásom.

Kénytelen voltam hát váltani, most egy Zalán nevű óriás-széles zöldet vetettem, és nem maradhatott bent egy egész hetet a házban: 2 nap alatt kibújt, 5 nap alatt 30 centis lett, tartottam tőle, ha nem ültetem azonnal ki, kinyomja a konyha falát :) Jelentem, nem mese az égigérő paszuly sztorija! :)

Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 419

Én se járok el dolgozni (itthon dolgozom), de még így is kevés az idő a kertre. Ráadásul a jó idő a munkateljesítményemen is meglátszik. :-)

Idén magvetettem először, hoztam nyáron Olaszországból San Marzano paradicsommagot, meg salátalevelű bazsalikomot (Basilico foglia di lattuga). Hát nem vagyok elragadtatva az eredménytől. Még reménykedem benne, hogy a bazsalikomok megtáltosodnak, de egyelőre nem igazán látszanak azok a hatalmas levelek... :-(

Szárzellert is vetettem, a hétvégén ültettem ki őket. Persze kb. harmadakkorák, mint a piacon vett normál zellerpalánta. :-)  Állítólag amint egy picit megerősödnek, és magasabbak lesznek, akkor kartonhengert (pl. wc guriga :-) ) vagy egyéb sötétítőt kell köréjük tenni, hogy halvány maradjon a szára. Vagy ezt épp ti tanácsoltátok?

Előzmény: Thor (417)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 418

Nem tartunk lustának! Megvenni, meg hazavinni, meg elültetni is munka. (-:)

Bordó bazsit én is a piacon vettem azokban az években, amikor nem kaptam vetőmagot. (És szintén a színhatás kedvéért.)

A vásárlásnak még az az előnye is megvan a vetéshez képest, hogy annyi növényed lesz, amennyi éppen kell. Magvetés esetén meg több a kelleténél, és - mivel fáj a szíved kidobni - törheted a fejed, hova ültesd.

Előzmény: Zitka (415)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 417

Ja és majd szidunk :) Engem is lehet, én a magról pepecseléssel csak addig szórakoztam, amíg nem jártam dolgozni. Elég gyér hatásfokkal, úgyhogy most akkor se csinálnám, ha tényleg több időm lenne. Ha egy növény 10 centisen kerül hozzám, és ott nő meg, fejlődik naggyá és terem, az még bőven az enyém. Ilyen alapon szidhatnánk azt is, aki a magokat nem maga termeli meg.

Kivétel: szárzellert vetettem két napja palántázóba, kíváncsi vagyok, hogyan sikerül. Annyi az árnyékos helyem, hogy elgondolkodtam, mi is lehet az, ami ott szereti, és szembejött a szárzeller. Hát most kipróbálom :)

Előzmény: Zitka (415)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 416

Nemnem :) mondom, hogy nem mentaszerű. Ő is két éve van meg nekem, és csak egy helyben növeszti egyre nagyobbra a bokrát, de nem terjeszkedik.

Otthon majd lefényképezem neked és megmutatom.

Előzmény: Zitka (411)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 415
Nagyon lustának fogtok tartani, ha veszek egy növénykét "készen"? :-)  Láttam a piacon egy palántaárus néninél, talán 150 ft-ért adta. Volt nála lila levelű bazsalikom is, azt is akarok venni. Nem is a zamata miatt, inkább a színhatás kedvéért... :-)))
Előzmény: outdownS (410)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 414
Nem kell félni tőle, mert nem tarackol. A fölösleges magoncokat könnyen eltüntetheted. (Pl. viszed a konyhába) Én már két sziklevélkés korában megismerem - olyan aranyos, hogy már akkor is megvan a jellegzetes illata.
Előzmény: Zitka (411)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 413
Azt hiszem, minden érzékszervünk közül az orrunk teszi ránk a legmélyebb benyomásokat - olyan mélyeket, hogy nem is mindig tudatosulnak bennünk. Aztán kínlódunk a megfogalmazással, mit is érzünk. Engem pl. mindig nagyon elszórakoztat az a sok handabanda, amit a profi borkóstolók össze tudnak hordani. Nameg a parfümleírások.
Előzmény: Thor (407)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 412
Szia, tessék csak írni is! (-:)
Előzmény: kemorgo (406)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 411
Köszönöm a gyors válaszokat. :-) Igen, hallottam már a csombord nevet is. De - tudtommal - még sohasem ettem ilyen ételt.  Akkor ez is olyan növény lesz, amit csak óvatosan kell szaporítani, mert utána már csak irtani lehet... :-)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 410

Borsikafű van egynyári (ő a Satureja hortensis), meg évelő (Satureja montana).

Szerintem az egynyárit érdemes tartani. Aromásabbnak találtam, mint az évelőt. Egyszer vess belőle, aztán az elhullatott magokból a következő években magától kikel. Az arasznyi növénykéket tetszésed szerinti helyre palántázhatod, nem sértődős. (Azt mondanom sem kell, hogy szárazságtűrő és napfénykedvelő).

Alacsony, kb. kétarasznyi bokrocska lesz belőle, a szára elfásodik. Apró lilás virágai lesznek. Ebben az állapotában néhány tövet kihúzol, a gyökerét levágod és fejjel lefelé fölakasztod száradni. A száraz leveleket le lehet morzsolni télire.

Szárazon vagy zölden, én már a babféléket el sem tudom képzelni nélküle. Töltött káposztába, és általában nehezen emészthető ételekbe is ajánlott. Elvileg helyettesítheti a borsot (ezt nálunk gyakorlatileg semmi sem helyettesítheti).

Tehát érdemes, és hálás leszel, ha hallgatsz rám. (-:) Még elvetheted!

Előzmény: Zitka (405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!