Keresés

Részletes keresés

stiglinc Creative Commons License 2005.03.29 0 0 302
A petrezselyemmel jobban jársz, ha a levélformáját veted. Abból télen bevihetsz egy-egy tövet cserépben a lakásba, fényre, a kintmaradók meg szerencsés esetben áttelenek és kora tavasszal van zölded.  Ha jó helyet találsz neki, több évig terem. Valóban nehezen és lassan kel, még nem késő egy félreeső helyen elvetni a levélpetrezselymet, hogy őszre meg tudjon erősödni.
Előzmény: Zitka (301)
Zitka Creative Commons License 2005.03.29 0 0 301

Én csak a petrezselyem kedvéért ültettem a fehérrépát. Nincsenek illúzióim, a piacon olcsón megkapom azt a pár db-ot, ami a húslevesbe, egyébbe kell... :-)  Az én közel nulla tapasztalatommal nem is várok nagy eredményt. Ahhoz rendszeresen kéne egyelni, és hasonlók...  Tavaly is augusztusra kelt ki a petrezselyem. :-)))))))))))

Viszont tudjátok mit vettem szombaton az OBI-ban? Szalagra ragasztott magokat. :-) Ilyet még csak német folyóiratokban láttam, és nagyon megörültem, hogy már itthon is lehet kapni. Egyelőre csak salátát vettem meg bazsalikomot. Kíváncsi vagyok az eredményre. :-)  Hétvégén elvetettem a jégsalátát (tavaly ez nagyon bejött - sikerágazat!!! :-) ), borsót, kevés répát-petrezselymet meg a retket. Jól jött rá az eső. 

Előzmény: stiglinc (298)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.28 0 0 300
A tavaly átültetett epersarjakat a fagy rendesen kiemelte a földből! Volt, amelyiknek éppenhogy a gyökere vége volt a talajban, mindet vissza kellett nyomkodnom a helyére, de így, úgy tűnik, megmaradtak.
csinnnKA Creative Commons License 2005.03.27 0 0 299

Sziasztok! :-)

Thorhoz kapcsolódva:

ha éledezik a topic, akkor éledezik a természet is.

Engem a uzsvéti nagytakarítás és készülődés akadályozott meg abban, hogy kiszabaduljak a kertbe a múlt heti és előtti egy-két szebb napon.

De ha a napocska és az elviselhető hőmérséklet jövő héten ismét előjön, akkor támadok a retekkel-hagymával-salátával. (Bevallom, tavaly a teljes pancserságban nekem a spenót, de még inkább a borsó okozta a legnagyobb csalódást... borsóval sok munka, kevés eredmény, lehet, hogy valamit rosszul csináltam, de egy hosszú sorból, 12 cölöppel (tehát kb. 24 tőről összesen jött le egy nagy adag borsólevesre való, igaz, anyósommal, vendégséggel ettük meg, de akkor is túl nagy munka egy adag borsóért). Viszont a retek, hagyma, saláta, sok minden más nagyon jól bejött, dilettantizmusomat mutatta ugyan, hogy nem szedtem ki a maradékokat még időben, és így kicsit felnyúlt a retkem, fás is volt, a legvégét már kidobáltam. De a 2/3-a isteni volt, és -talán- a szűz és friss bioföldnek köszönhetően kártevőmentes. Kiváncsi vagyok, hogy ha idén még nem permetezek, akkor mennyi hús jár a zöldségekkel együtt.

Szóval jövő héten munkára fel! :-)

stiglinc Creative Commons License 2005.03.27 0 0 298
Én a pasztinák magjával kevertem a retekét. Nálam nem megy a fehér répa, akármit csinálok szerteszét van rágva, mire ujjnyi lesz. Helyette van a pasztinák, aminek ugyan más az íze (szerintem finom) és nem bántja semmi. A lehullott napraforgó kikel ugyan, de a nyírt, kapált területen nem marad meg. Én össze szokta szedni a palántákat és a kerítés mentét végiültetem velük. Nyáron szép, amikor virágzik, ősszel, tél elején meg ez az első táplálék a madaraknak. Csak akkor kezdek etetni, ha ezek a fejek kiürültek. Azért nagy önzőn, nyáron vázába is vágok olykor-olykor...
Előzmény: Zitka (296)
Thor Creative Commons License 2005.03.24 0 0 297
Nekem nem nőtt napraforgóerdő, bár én igazán köleserdőtől tartottam, mert tavaly azzal is próbálkoztam, viszont azt mind leszórták egészben a kis dögök, nem ették. De köleserdő se nőtt. A napraforgóhéj-szőnyeg viszont olyan vastag, hogy csak halkan ropog és ruganyozik a talpam alatt, több centis lehet a réteg. Tavaly eltűnt, részben elbomlott-bedöngölődött, nagyrészt a fűnyíró szívta fel a fűkosárba, remélem, idén se lesz vele gond.
Előzmény: Zitka (296)
Zitka Creative Commons License 2005.03.24 0 0 296

Üdv itt is! :-) A madáretetősök átvonulnak a veteményesbe... :-)))) Mondjátok, az etetők alatt nem lesz napraforgóerdő? :-) Ezen a télen etettem először, még nincs tapasztalatom...

Hú, de jó, hogy mondod a retket! Még januárban vettem egy csomaggal. Valahol azt hallottam, hogy érdemes a fehérrépával keverni a magját, és úgy elültetni, mert a petrezselyem úgyis soká bújik elő. Tapasztalat?  

Érdekes módon nálunk sár már nincs. Fogalmam sincs, hogy tudott ennyi víz ilyen rövid idő alatt elszivárogni. :-O

Előzmény: stiglinc (295)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.24 0 0 295
A hó ugyan elolvadt, de még csupa sár a talaj. Azért én már vetettem sárgarépát, retket meg pasztinákot. Amint lesz egy kis időm, a borsó fog következni. Éljen a tavasz!!!
Előzmény: Zitka (293)
Thor Creative Commons License 2005.03.24 0 0 294
Juhéjuhééé! Feléledt a topic? :)))))) már hónapok óta a kedvenceim legalján van, de ha így, akkor már biztos itt a tavasz! :)))
Előzmény: Zitka (293)
Zitka Creative Commons License 2005.03.24 0 0 293
sziasztok! Senki nem vet semmit? :-) Nálunk múlt héten még hó fedte a veteményest, de tegnap már szétgereblyéztem a rögöket. Az ősszel eldugdosott dughagyma már hajt. Mivel kezditek az ültetést? Zöldborsót lehet már ilyenkor vetni?
outdownS Creative Commons License 2004.07.27 0 0 292

Jé, pont ilyen locsolófejünk fejünk van.

(Meg ilyen gazaink is vannak.)

Előzmény: rferi (291)
rferi Creative Commons License 2004.07.26 0 0 291

Na itt egy jó példa arra, hogy a slagos gyomkiszedő módszer milyen eredményes:

Ezt a csorbókát a fűből szedtem ki, és látszik, hogy elég hosszan legyökerezett.

Ezt így semmilyen más módszerrel nem lehet ilyen mélyen kiszedni:

Előzmény: outdownS (272)
outdownS Creative Commons License 2004.07.23 0 0 290
Holnap délután már lehetséges eső. (Mert strandra megyünk.)
Előzmény: rferi (289)
rferi Creative Commons License 2004.07.23 0 0 289
Ebben megegyeztünk...    

Előzmény: outdownS (287)
Zitka Creative Commons License 2004.07.22 0 0 288

Sziasztok!

Bocs, hogy ilyen megkésve reagálok, de kicsit elfelejtkeztem a topicról.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, végül saját józan eszemmel :-)))) is rájöttem, hogy hülyeség ennyit kiadni egy kéziszerszámért. Végül vettem egy Gardenatól koppintott noname gyomkiemelőt hatszáz pénzért a Praktiban. Tökéletesen működik, a férjem is örül, hogy nem a legjobb vastag csavarhúzóját használom kerti célokra. :-)

Előzmény: outdownS (270)
outdownS Creative Commons License 2004.07.22 0 0 287

Szegény Thor, most aztán már se éjjele, se nappala... (-:)

Szerintem meg a legjobb az lenne, ha éjjelente volna egy-egy csendes esőcske, és egyáltalán nem kellene locsolni.

Előzmény: rferi (286)
rferi Creative Commons License 2004.07.21 0 0 286
A locsolós cégek szerint a legjobb időszak az éjszaka.Az este a leírtak miatt nem jó, a reggel meg azért, mert nagy a párolgási veszteség.Nincs ideje a víznek lehúzódni a gyökerekhez.Ezért az éjszaka a legjobb
Előzmény: Thor (281)
Heuro Creative Commons License 2004.07.20 0 0 285

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ !

Megnézem a topicot.

A képpel kapcsolatban:

- szabályosan jártam el, tényleg meglepetés, miért

nem látszik.

Amúgy itt van: http://heuro.hu/betegpari.jpg

Üdv, és köszönet: Szkárosi Gyula

Előzmény: outdownS (284)
outdownS Creative Commons License 2004.07.20 0 0 284
Egyrészt nem mellékelted (ezzel az új dizájnnal az embert néha meglepetések érik), másrészt kukkants be a "Fűszernövények termesztése" topicba, ott laknak a balkonkertészek, akik elláthatnak tanácsokkal. (Én kertben termesztem, és ha nyamvadt, kidobom.)
Előzmény: Heuro (282)
outdownS Creative Commons License 2004.07.20 0 0 283
Vannak növények (pl. a rózsa) amelyeknek nem tesz jót, ha vizes marad a lombjuk éjszakára. De az évelők általában nem kényeskednek, a fű meg kifejezetten hálás a fürdetésért. Ha be tudod a spricnidet úgy állítani, hogy először a fű kapjon, akkor az hűsíti és párásítja a levegőt, és akkor a többinek sem lesz annyira hideg zuhany az öntözés. Meg különben is: örüljenek, hogy kapnak. (-:)
Előzmény: Thor (281)
Heuro Creative Commons License 2004.07.20 0 0 282
Szevasztok ! Átmenetileg lett egy pici erkélyem, ezt is arra használom, hogy paradicsomot neveljek. Ám megtámadta valami. Mellékelem a képet, ha tudnátok rá ellenszert, nagyon köszönném ! 
Üdv, Szkárosi Gyula
Thor Creative Commons License 2004.07.20 0 0 281
Állítólag a növények ott állnak talpig felhevülve az egész napi napsütés után, ilyenkor a jó hideg csapvíz nekik úgyszólván szauna, és rosszabbat tesz, mint a semmi. De meggyőzhető vagyok, mert ma reggel már állatira kibuktam attól, hogy egész reggel kapkodok meg rohanok félálomban, csak hogy mindent befejezzek indulás előtt, és így is mindig elkések.
Előzmény: outdownS (280)
outdownS Creative Commons License 2004.07.20 0 0 280
Én ma olyan tűzrőlpattant vízrőlpattant voltam, hogy 5-kor kezdtem locsolni. De akárki akármit mond az estéről, a "napszállta utáni" locsolás az klasszikus. Szomjazzon ilyen időben az, akinek "elméletei" vannak, de ne a növények!
Előzmény: Thor (274)
outdownS Creative Commons License 2004.07.20 0 0 279
Ha csak hideg vizet tudsz rájuk údítani, jobb a kora reggel. De "kertészeti tudományokban járatosabb emberek" hagynak vizet melegedni valami tartályban, és abból bármelyik napszakban locsolhatnak kannával. (Tűző napon ne a levelekre, csak a földre!)
Előzmény: csinnnKA (273)
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.19 0 0 278

Köszi a tanácsokat, majd megpróbálom!

Összekapom magam! ;-)

rferi Creative Commons License 2004.07.19 0 0 277

Ja!Most jövök rá, hogy lehet a slagos gyermekláncfűkiszedő módszerre gondolsz.

Hát azt meztéláb kell csinálni.

Előzmény: rferi (276)
rferi Creative Commons License 2004.07.19 0 0 276

Nem leszel! :)

Mivel vársz pár órát azért, hogy leszívárogva lazítsa egy kicsit a talajt a  víz.

Előzmény: outdownS (272)
Beodra Creative Commons License 2004.07.19 0 0 275

(Mi a helyzet a kígyóuborkával és a karfiollal... már teljesen reménytelen? MOndjuk hogy októberig szüretelhető legyen?)

A karfiol palántálásának most van az ideje. Nálunk tele van a piac karfiol, őszi káposzta és karalábé palántával. Úgyhogy hajrá! Az enyémek már pipískednek!

Thor Creative Commons License 2004.07.19 0 0 274
Reggel. Engem újabban leugattak az este miatt is. Pedig nem eccerű annyival korábban felkelni :) De ált. a nagyon szerteszét kis csoportokban álló cuccost belocsolom gyorsan kézzel a veteményeshez meg felteszem a billegőt, amíg készülődöm reggel.
csinnnKA Creative Commons License 2004.07.19 0 0 273

Köszike! :-)

Akkor megpróbálom ezeket! Nagyon sokat már nem akarok vetni, de azt sem, hogy nyár közepétől üres legyen az ágyás!

(Mi a helyzet a kígyóuborkával és a karfiollal... már teljesen reménytelen? MOndjuk hogy októberig szüretelhető legyen?)

És ez a nagy vizenyőzés azt kell, hogy jelentse, hogy esetleg reggel-délben este egy laza belocsolás?

(A dél elég gáz nem?! Mert hogy megfázhat a felhevült növényke, vagy mi... nekem anno így tanították a kertészeti tudományokban járatosabb emberek!)

Máskülönben működne a dolog! :-)

Előzmény: outdownS (269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!