A vörös- és fokhagymát, petrezselymet, retket, salátát, korai borsót nem akkor szoktam elszórni, amikor már fürdőruciban lehet napozni, hanem amikor rá lehet lépni a földre, egyből. Ez nálunk Dél-Hevesben március 15. körül van. Néha szélsőséges esetben egy hónap plusz-mínusz. (Igen, vagy 5 éve már február 15-én elkezdtük.)
Hagyományosan március 15. a veteményezés elkezdésének ünnepe volt, április 4. a sárgarépa és krumpli, május 1. pedig a tök és a bab ünnepe. Mióta nincsenek igazi fagyosszentek (meg április 4), azóta a két utóbbi előbbre van hozva 1-2 héttel.
Ez is jó móccer, csak kisüzemi, és sok odafigyelést igényel. Nekem meg sárgarépa+petrezselyem van legalább 25 sor, egy sor 20 méter körüli, és ez csak egy dolog a sok közül.
A beáztatott magot nem lehet gyorsan szórni, mert a kezemhez meg egymáshoz ragad, hidegben, túl korai ültetésnél bedöglik ( a petrezselyem talán nem, de azon kívül minden), mindenképpen be kell öntözni, és később sem száradhat ki, mert a kis növény gyökere megszakad. Viszont sokkal gyorsabban kel, ha el van késve vele az ember.
Én helybe vetett kabakosoknál szoktam néha olyat, hogy a gödröt slaggal telenyomatom vízzel, a sárpépbe nyomom a magokat, és húzok rá egy kis szárazat, hogy ne cserepesedjen.
Nálam a Blondy nevű vetőmagcég van feketelistán, mivel pár éve vettem egy mittudoménhányezerszemes csomag céklamagot, vagy 300 méterre elegendőt. A felét elvetettem időben, áprilisban, de csak valami 4 szál kelt ki. Akkor elvetettem a másik felét, abból már kikelt vagy 10 szál, de még ennek sem tudtam örülni.
A gyökérzöldségek (többek között) magjai úgy érnek, hogy a legfejlettebb virágernyőből már régen kipergett a mag, mikor az utolsó érni kezd. Házikertben megoldható, hogy hetente szedem. Vagy ha nincs időm vackolódni vele, meg nem akarok minden szemet megérlelni, mert úgyis sok van, akkor mikor peregni kezd, a föld fölött elvágom, száraz helyen egy nejlonzsákra kiterítem, és így utóérik a többség.
A magtermelők, amint peregni kezd, nekiesnek.
Mit értesz azon, hogy szalagos vetés? Hogy széles lesz a sor?
Én úgy szoktam ezt, hogy gyomlálás (egyelés) előtt végigmegyek a sorok között a rotával, ez megrendezi egy kicsit, aztán egy kis kézi szerszámmal, amit kapircsnak hívnak, végighúzom a sornak azt az oldalát, amelyik a szomszéd sorhoz közelebb van, vagy ahol kisebbek a növények. A maradék már elég keskeny sor, abból kézzel kiszedem a kisebbeket, ez már nem sok.
Léteznek ennél pontosabb vetési móccerek is, de ez a leggyorsabb, és tavasszal az a legfontosabb, hogy minden a földben legyen, aminek ott van az ideje.
Én magam is a saját termesztésű magra esküszöm, azzal még csírázási gondom nem volt. A vetőmag amúgy erősen bizalmi kérdés, vannak gyártók, akikben vakon megbízom, van akitől soha nem vásárolok. Neveket itt ne kérjetek tőlem... A gyökérzöldségeket én teljesen más módszerrel vetem: egy napig langyos vízban áztatom a magot, és belocsolt sekély árokba szórom bele a még nyirkos, megduzzadt magot, majd lazán takarom és belocsolom óvatosan. MINDIG nedvesen kell tartani, a kelésig egy pillanatra sem száradhat ki. Annyira sekélyen van a gyökere, hogy a felső pár cm-es talajréteg kiszáradása végzetes lehet. A talaj becserepesedése, befülledése dettó meghiúsítja a kelést. Frint
Azt hiszem, ezt a "féléretten aratnak" módszert alátámasztja az én amatőr kísérletem is. Tavaly kaptam 5 rucola palántát, tőrózsásat. Egész nyáron ellátott bennünket finom salátával. Mikor már ki kellett volna szedni, mert elszáradt, lustaságomat félretéve :-))))) lemorzsoltam róla egy kis adat magot. Pár hete vizes papírtörlőre elszórtam jó sokat (mondván, úgysem fog kikelni...), hát láss csudát: mind kikelt, alig győztem szétpikírozni. :-)))))
Flanell, ez a "féléretten aratnak" elég megrázóan hangzik (bár hihető).
A módszereid nagyon profik, de a vetésed - így ahogy elmondod - szalagos vetés lesz. Nem kínszenvedés az ilyen közül kiválogatni a gazt? Vagy sorosra igazítod egyeléskor?
Idén nekem is elég rossz tapasztalatom van jónéhány vetőmaggal. :-( Pedig elvileg még szavatossági időn belül volt mind! A jégsaláta pl. a vetett sor kb. egyharmadában kelt ki, sűrűn egymás után, de a sor többi része pusztaság. :-O Hasonló a helyzet a lollo rossonál. A frissen vásárolt cukorborsó (az, amelyiknek cellulózmentes a hüvelye, és az is ehető) csak imitt-amott kelt ki.
Levélpetrezselyem alatt kétfélét is lehet érteni: a fodrosat (hivatalos nevén "mohafodrozatú") meg a simalevelűt.
A fodros nagyon csinos dekorációnak (kertben és tányéron), de a simalevelű petrezselyemízűbb, főzéshez ezt ajánlom.
Szép sűrűn nő, enyhe télen és kora tavasszal is szedhető, és rendes körülmények között kikel az új sor, mire ez magba megy. De idén nem rendesek a körülmények... Vagy régi volt a mag.
Tényleg szedek magamnak, most megfogadtam. (Általában azért nem kerül sor ilyesmire, mert kevés a helyem, és az éppen nem használható növényeket kidobom, hogy tehessek oda valami mást.)
Nálam is iszonyú lassan jönnek elő ezek a répák+petrezselymek. A fodros már látszik valamicskét, de a normál levelű levélpetrezselyem még sehol sincs... Pedig még öntözöm is.
A reménytelen ágyásba újat vetettem, a másikban még mindig csak gyomokat látok. Lehet ám, hogy a vetőmag nem volt jó, például a szarkalábból sem kelt ki semmi.
Először is saját termelésű mag. A vetőmagtermelők a szemveszteség megelőzésére féléretten aratnak, és az ilyen magok rosszabbul csíráznak. A saját mag láthatóan kövérebb, és akár 10 évig is csíraképes marad.
Keresni kell olyan répát és zöldséget, ami a tetején meg van pattanva, hajtani akar. Olyan mélyre kell tenni, ahogy eredetileg volt. (Ezt még most is lehet.)
Egy növényből lesz akár 30-100 bolti tasakra való mag.
Vetés előtt 1-2 nappal gyomtalanítom (rotálom) a területet.
Vetéskor a kapa hegyével húzok egy kb. 4-5 cm mély (vagy ahogy sikerül) V formájú árkot.
Úgy szórom a magot, hogy az árok aljára és tetejére is kerüljön. Valamelyik biztos, hogy jó mélységbe kerül. Márciusban, veteményezéskor mindig fúj a szél, ennek erősségét figyelembe véve olyan magasról szórom, hogy kb. 10 cm szélességben szóródjon. Jó bőven, úgysem kel ki minden szem.
Végül az árok két oldaláról bakanccsal visszatúrom a földet. (Nem jó, ha egyenletes, mert vagy így lesz jó, vagy úgy. Ez az adott év időjárásától függ.)
Ha nagy a szárazság, és porba került a mag, akkor egy kicsit meglocsolom.
Ilyentájt, amikor már 10 centis a növény, az első gyomláláskor kiritkítom.
Én is bejelöltem bottal, az egyik ágyásba csak úgy simán sorba vetettem, a másikba meg olyant, amit előtte szemenkét felragasztottam csirizzel wc-papírcsíkra. Mindkét ágyásban olyan növénykék tömkelegét látom, amit máshol is, ahová semmi nincs vetve. Zitka, köszi, megnézem, hátha találok valami hasonlóból sort.
Az én móccerem ismeretlen, újfajta növénynél: a sor két végére 1-1 ág, és ami a kettő között, sorban kel ki, az az illető növény.
Mondjuk, nekem nem túl sok ág kell, mert nem ágyásokba ültetek 1 méteres sorokba, hanem csak úgy egymás mellé a különféle dolgokat, 15-20 méter egyvégtében, hogy a rotációs kapa elmenjen közte.
A sárgarépa nálam épp most kel. A két sziklevél nagyon hosszúkás, úgy 2 mm széles, 2 cm hosszú. A petrezselyemnek még nyoma sincs. A gazok között keresed, vagy nem emlékszel, hová vetetted? :-) Idén megfogadtam erdeiboroka tanácsát, és egy A/4-es papírra szépen felrajzoltam, hogy mit hová vetettem. Tényleg hasznos, mert fejből már most nem emlékszem rá... :-)))) Később persze azért kiderül, de jó tudni, nehogy kigyomláljak valami haszonnövényt.
Ez a cikk elvileg nem a hangyákról, hanem a fáraóhangyákról szól. Boltban vehető csaliknál nem mindegy, különfélét lehet venni ellenük. De lehet, hogy ez a bóraxos a kerti hangyák ellen is jó.
A hangyákkal én is sokat küzdök, a talajfertőtlenítővel meg vagyok elégedve, csak ehető növényre nem szabad kerülnie. De 20 centire a retektől már rá lehet szórni a boly tetejére. Ahol látni a morzsalékos földet, amit kitermeltek, oda.
A kukac ellen meg megelőző permet, ajánlanak a boltban. Inkább kontakt (nem felszívódó) szert használj, mert a retek az ehető részében tárol.
Szia, saját tapasztalatom nincs ezügyben, de hangyákra ezt találtam: "... a hangyák nem szeretik a páfrány, a fokhagyma, a boróka, az ezerjófű és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban. Magunk is készíthetünk hangyacsapdát: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Ez a módszer sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes. " (http://www.otthonunk.hu/?cikk=h-20021408062243-170)
Viszi az asszony Lengyelországba valami faluba büszkélkedni, úgyhogy szerintem ezen a módon ez a tök át lesz konvertálva vodka valutába :))) Egyébként a többi belsejéből krémleves szok lenni ...