Nekem van egy kb. 20 m2-es veteményeskertem, ami sokkal több pénzbe kerül, mint amennyit terem, de küzdök, és nem adom fel! Tanácsra bőven rászorulok !
Igyekszem bio módszereket követni :)))
A mai nap sikerélménye volt, hogy egy nagy tál spenótot leszedtem, ami még tél alá lett elvetve :)
Jó kis cikk - bár az ember elgondolkozik: aki olyan fájós derekú, hogy már a vetéshez sem tud lehajolni, az hogy fogja később ápolni a veteményét? (-:)
Még egy vetési tipp (angol könyvből): készítsünk egy híg tapétaragasztót, keverjük el benne a magokat, a keveréket töltsük zacskóba, a zacskó sarkát picit vágjuk le, és mint egy habzsákból, nyomjuk ki a trutyit a vetőbarázdába.
Viszont tudjátok mit vettem szombaton az OBI-ban? Szalagra ragasztott magokat. :-) Ilyet még csak német folyóiratokban láttam, és nagyon megörültem, hogy már itthon is lehet kapni.
Itt is esik, pedig egyszerre igazán nem kellene ennyi! Saját Murphy-törvényem: akkor esik sok eső, mikor az esővízgyűjtő már úgyis tele van.
Itthon maradtam egy nem túl halálos meghűléssel, ezért tegnap, mikor kisütött a napocska, már kimerészkedtem, és elkezdtem piszkálni a muskátlikat. Jött is az eső rögtön. Bementem, akkor megint kiderült, kimentem, akkor derült égből is esett... tiszta áprilisi időjárás.
Azt hiszem, én sem fogom győzni a gyomlálást, ha - egyáltalán - hozzájutok.
De jó, hogy itt vagy, kedves outdownS! :-) Félreérthetően fogalmaztam. A levelek 1-2 cm-esek, és kész, megálltak a fejlődésben. :-((( Úgy, lyukasan. :-(
Fehérrépával vegyesen vetettem, kvázi jelölősorként. Nem voltak vérmes reményeim :-) a termést illetően, inkább csak a kísérletezés kedvéért vetettem. Tudod, a friss kerttulajdonos optimizmusa és kísérletezőkedve.... :-))))
Közben itt reggel óta zuhog az eső, aminek a vetemény miatt nagyon örülök, de sajnos a gazok sokkal jobban hasznosítják az esővizet is. :-((( A füves topikon már meghirdettem a tengerimalac tulajdonosknak a "SZEDD MAGAD VADPETREZSELYEM" akciót. :-)))) Nem győzöm a gyomlálástt.
A hónapos retket földibolhával szokták fenyegetni. Azért ajánlják a biokertészek, hogy salátával együtt vessük, mert az állítólag megvédi.
Ami nekem eddig legjobban megvédte, az egy fátyolfólia-takarás volt. Se azelőtt, sem azután nem voltak olyan szép retkeim.
De már rég leszoktam róla, mert ha akarok egy-két csomót, hát veszek a piacon. A saját vetésből meg egy csomót kidobhatsz, mert nem eszel meg egy agész sort, amikor optimális állagú, utána meg fás, meg pudvás lesz.
Tehát, ha a gumók már 1-2 cm átmérőjűek, gyorsan edd el őket a kártevők elől, és ne várd, hogy akkorára nőjenek, mint a piaciak!
Sziasztok! Képzeljétek el, a pár hete vetett retkek levele tele van apró, tűszerű lyukakkal. És mintha megálltak volna a növekedésben. Max. 1-2 cm átmérőjűek, és a növényke alig 3-5 cm magas marad. Mi a fene lehet ez?
OutdownS, köszönöm a választ. A föld azért volt ilyen sorrendben, mert mikor vetettem a paradicsomokat, akkor csak virágföldem volt itthon. Mikor meg pikiroztam őket, akkor meg nem tudtam kimenni a kertbe valami jóféle szemétért (mert én is tapasztaltam már, hogy a paradicsom azt szereti a legjobban), viszont addigra volt itthon palántaföld, a virágföld meg elfogyott. Nem gondoltam, hogy ennyire megsinylik szegények. Érdekes módon az ugyan ilyen elbánásban részesült virágpalánták gyönyörűek. Mégegyszer köszönöm, majd megirom, mi lett velük.
Azt viszont furcsállom, hogy "virágföldben keltek, átültetéshez palántaföldet kaptak".
A magam feje után fordítva csináltam volna: mert a palántaföld szerintem arra való, hogy kikeljen benne a mag, és palánta legyen belőle. Valószínű, hogy ez egy tápanyagszegény, vegyszerekkel fertőtlenített föld. Egy fejlődő növénycsemetének viszont, amit már nem táplálnak a sziklevelei, ennivalóra van szüksége.
Próbaképpen ültess át egy párat valami jó virágföldbe, és figyeld, meggyógyulnak-e. És persze feltétlenül írd meg mi lett velük, hogy okosodjunk!
OutdownS, úgy tunik, mindenhez értesz, ami a kertben van. Tanácsot kérek, persze mindenkitől, aki tud valami értelmeset mondani. Február közepén vetettem egy pár paradicsom magot, gyönyorűen ki is keltek, aztán már mikor volt pár levelük, szépen szétrakosgattam őket egymástól 8-10 cm távolságba egy balkonládába (alulról szellőzik), meg tejfölös pohárkákba. Virágföldben keltek, az átültetéskor viszont paálntaföldet kaptak. Azóta nem nőnek igazán, csak senyvednek, a szára mindegyiknek kék, lila és nem zöld, a leveleik sárgulnak, kékülnek, lilulnak, de nem zöldek. Azt hiszem, ezekből már nem lesz paradicsom, majd veszek a piacon palántát, meg vetek szabadföldbe, de érdekelne, hogy mi a csuda bajuk lehet. Mert ilyet még nem láttam. Sok a viz vagy épp kevés, utálják a földjüket vagy engem, olyan gyönyörűek voltak, most meg csak enyésznek. elfele. Kösz, ha tudtok tanácsolni valamit.
Kb. 10 centisek. Mikor már van 1-2-3 levele (nem czak a sziklevelek), óvatosan, kevés földdel a gyökere körül, szépen átrakom a sorba. Azt vettem észre, hogy szereti a tápdús talajt, ha tudsz, szórj valami trágyát köréjük. A madárnapraforgó (a kis fekete magvú) hajlamos több fejet is növeszteni, pláne, ha lecsíped a csúcsbimbót. Ezek ugyan kisebbek, de vázába praktikusabb, a madarak meg nem sértődnek meg miatta.
Stiglinc, mekkorák a napraforgók, mikor szétpalántázod őket? Nekem is van a madáretetésből kifolyólag rengeteg, de ott, ahol most vannak, nem akarom megtartani őket.
Én még nem próbáltam, de tanácsolni semmibe sem kerül.) (-:)
:-)))) Mint a viccbeli rabbi, hogy "....milyen kár, pedig lett volna még néhány jó ötletem" :-))))))
Na viccet félre, tényleg jó ötletnek tűnik ez a mikrozás. A tomatológusok :-) odaát gőzölést ajánlottak, de hallottam már sütőben is fertőtleníteni... Mindenesetre ez a mikrozás gyors, és egyszerű. Egy kisebb adagot feltétlenül kipróbálok.
Ha jusztis palántázni akarsz, akkor - az okosok szerint - mikróban lehet sterilizálni egy-egy kisebb adag földet. (Én még nem próbáltam, de tanácsolni semmibe sem kerül.) (-:)
A pohártetőt meg csírázásig hagyd rajta, aztán ha már vannak növénykék, szellőztessed.
Nekem nem penészedett be, igaz, hogy naponta nyitogattam, hogy kel-e már (mert a párától nem látni), meg valódi, vásárolt palántázó földre vetettem. 2,5 hét múlva kezdtek megjelenni a kis gyököcskék. Még mindig be vannak zárva. Ezt viszont csak palántázni tudod majd. Tavaly én nem takargattam a szárakat, nem is lettek zsengék és halványak, úgyhogy csak a rengeteg zöldjével van tele a fagyasztóm. igaz, hogy én szinte mindenbe teszek ilyen-olyan formában, egyszer csak elfogy.
A zellerről még azt is írják, hogy fényben csírázó, tehát nem kell takarni a magot. Mivel így szabadon könnyen kiszárad, jobban jársz, ha egy fedeles, félliteres tejfölös pohába tett föld tetejére hinted, belocsolod és lezárod a tetővel kelésig. A zellerzöldre máris keresheted a felvásárlót, tavaly nem győztem elajándékozni, annyi lett.
Salátát már nyugodtan lehet. Csak keveset! Legalábbis nálunk nem nagyon kecske a nép, és akkor a fölösleg csak felmagzik. Inkább arra törekszem, hogy sokféléből legyen, madár- tépő- jég- fejes- fodros- piros...
A tavalyi zellermagod még jó lehet (esetleg a lejárati időn túl is, próbáld ki.) Szakkönyvekben úgy láttam, ha a szárzellert halványítani akarod, körül kell venni egy papírhengerrel (pl. hullámpapírból), és azon kívül egy kis földdel feltölteni.
Palántaneveléssel ne vesződj, ha rossz tapasztalataid voltak! Most már mehetnek a magok szabadföldbe, hó végén a melegigényesek is. Csinnka a tanúm, milyen szépek lettek tavaly a helybe vetett bazsalikomjaim.
Régen a paradicsomot sem palántázták, csak elvetették, és biztos te is láttál már olyant, hogy a komposztból minden gondoskodás nélkül kikelt magától. Korainak vegyél néhány kész palántát, nyár végére aztán a szabadföldiek utolérik ezeket, és egészségesebbek is lesznek. A bazsalikom jó szomszédja a paradicsomnak, azt tudd!
Na majd mindjárt átnézek abba a biokertbe! :-) Végül is a miénk is az, ha nem is annyira tudatosan... Tavaly, nyeretlen kétévesként :-) még a szőlőt is permezetés nélkül akartam megúszni - míg el nem kapta a peronoszpóra. :-((
Szalagosból salátát meg bazsalikomot vettem. Szerinted a salátát már lehet ültetni? Jégsalátát már vetettem (rendes magot), már gyönyörűen kel is.
Van-e tapasztalatotok a szárzellerrel? (angol zeller, halványító zeller)
Tavaly vettem magot, aztán elfelejtettem elülteni. :-)
A palántanevelésem egyelőre totális katasztrófa. :-((( Tavaly nyáron vettem Olaszországban salátalevelű bazsalikom és San Marzano paradicsommagot. Lelki szemeim előtt láttam a hatalmas termést, erreföl egyelőre csak 5 cm-ig, majd palántadőlésig jutottam. :-(
Látom, ti is felléledtetek. Én már vetettem egy csomó dolgot, de azt a Biokert-ben írtam meg. (-:)
Szalagos vetés ügyben látom rokon lélekre akadtam itt. Én mindig vagy lusta voltam egyelni, vagy nem jutott rá időm (mert abban az időben kellene vacakolni vele, mikor a virágokkal is éppen elég tennivaló van.) Ennek folyományaként lettek olyan répáim, amik egymás köré tekeredtek, mint egy DNS-spirál.
Idén én is vettem szalagos magokat: répát, kaprot és bazsalikomot. A bazsalikom még várhat - a paradicsom szomszédja lesz, a répát -és kaprot viszont egy barázdába tettem. (Egy-egy csíkot mindegyikből.)
Petrezselyemből nálam is csak a leveles működik. Tudnotok kell, hogy kétéves növény, áttelel, de majd elkezd virágszárat növeszteni, és akkor már nem jó a levele. Addigra ki kell nevelni egy új generációt.
Tavaly annyira nem volt helyem az új generációra, hogy egy elvermelt sor nárciszhagyma feje fölé vetettem, és lestem mi lesz ebből. Az lett, hogy nyár végére hajtott ki, ősszel szebb és dúsabb lett, mint petrezselyem valaha is, a tél első felében is vígan szedhettem belőle. A hó elnyomta, és a régi levelek megsárgultam, ezeket letépkedtem, és csak a friss közepét hagytam meg. Ez most szépen zöldell, a nárciszok meg virágoznak.
Egy tapasztalatomat szeretném Veletek megosztani: Próbáljátok meg, a bevetett zöldségágyásokat belocsolás után fóliával letakarni. Jó rá, bármilyen kiszuperált is, tapasztalataim alapján lényegesen gyorsabban kel.
Hát sajnos nálam pont az egyelés, ritkítás az, amit szeretnék megspórolni. Vetni, öntözni nagyon szeretek, de a gyakori hajlongós munkát jobb szeretem elkerülni. :-) Pont elég a gyomlálás. Jajj, még rágondolni is szörnyű! Mikor a haszonnövény másfél cm-es, a gyom meg már 20 centinél jár. :-(
139 ft-ba került 5 méter mag. :-)
Kibontottam, mert én se tudtam, hogy milyen távra vannak rögzítve a magok: kb. 2-2,5 cm.
Tavaly eleg keson ultettem bimboskelt, s igy nem termett semmit. Lustasagbol en is bennt hagytam, s mikor elolvadt a ho, kicsit kokadozva aldogaltak a foldben. Elkepzelheto, hogy osszeszedi magat, es ha kicsit felmelegszik, meg teremni is hajlando lesz?
Próbáld meg őket is visszanyomkodni, hátha a fagy kilazította körülöttük a talajt. Ha ősszel teszel a tövekre egy 5 literes műa palackot (tartja a meleget, mint egy kis üvegház), hamarabb megerősödnek tavasszal.
A lustaság soxor kifizetődő! Amíg nincs rutinod a kertben, jó ha vársz az eltávolításokkal, érhetnek még meglepetések :-)))
A papírszalagos mag nagyon klassz, de mennyibe kerül a mennyi? Salátát szerintem nem érdemes így vetni, mert abból sok mag olcsó, jól kel, át lehet tűzdelni, ha sűrűn kelt, ha meg nem kell annyi, egyszerűen kiritkítod.
A jégsaláta nálam is nyerő, csak a család nem szereti. Pedig mennyivel egyszerűbb nevelni, mint a másikat, ami pillanat alatt felmagzik és megkeseredik.
Egy egész sort vetettem belőle idén is. :-) MAradt a tavalyi magokból, gondoltam, ne menjen kárba... Ezek szerint ne kapáljam ki a tavalyit? Ez évelő? Egyelőre elég ványadtan néznek ki a tavalyiak, de még kegyelmet szavaztam nekik :-)))). Főleg lustasági elvből.... :-)
A petrezselyemmel jobban jársz, ha a levélformáját veted. Abból télen bevihetsz egy-egy tövet cserépben a lakásba, fényre, a kintmaradók meg szerencsés esetben áttelenek és kora tavasszal van zölded. Ha jó helyet találsz neki, több évig terem. Valóban nehezen és lassan kel, még nem késő egy félreeső helyen elvetni a levélpetrezselymet, hogy őszre meg tudjon erősödni.