Keresés

Részletes keresés

Kajka Creative Commons License 2005.04.10 0 0 320
OutdownS, úgy tunik, mindenhez értesz, ami a kertben van. Tanácsot kérek, persze mindenkitől, aki tud valami értelmeset mondani. Február közepén vetettem egy pár paradicsom magot, gyönyorűen ki is keltek, aztán már mikor volt pár levelük, szépen szétrakosgattam őket egymástól 8-10 cm távolságba egy balkonládába (alulról szellőzik), meg tejfölös pohárkákba. Virágföldben keltek, az átültetéskor viszont paálntaföldet kaptak. Azóta nem nőnek igazán, csak senyvednek, a szára mindegyiknek kék, lila és nem zöld, a leveleik sárgulnak, kékülnek, lilulnak, de nem zöldek. Azt hiszem, ezekből már nem lesz paradicsom, majd veszek a piacon palántát, meg vetek szabadföldbe, de érdekelne, hogy mi a csuda bajuk lehet. Mert ilyet még nem láttam. Sok a viz vagy épp kevés, utálják a földjüket vagy engem, olyan gyönyörűek voltak, most meg csak enyésznek. elfele. Kösz, ha tudtok tanácsolni valamit.
Előzmény: outdownS (312)
stiglinc Creative Commons License 2005.04.10 0 0 319
Kb. 10 centisek. Mikor már van 1-2-3 levele (nem czak a sziklevelek), óvatosan, kevés földdel a gyökere körül, szépen átrakom a sorba. Azt vettem észre, hogy szereti a tápdús talajt, ha tudsz, szórj valami trágyát köréjük. A madárnapraforgó (a kis fekete magvú) hajlamos több fejet is növeszteni, pláne, ha lecsíped a csúcsbimbót. Ezek ugyan kisebbek, de vázába praktikusabb, a madarak meg nem sértődnek meg miatta.
Előzmény: Kajka (318)
Kajka Creative Commons License 2005.04.09 0 0 318
Stiglinc,
mekkorák a napraforgók, mikor szétpalántázod őket? Nekem is van a madáretetésből kifolyólag rengeteg, de ott, ahol most vannak, nem akarom megtartani őket.
Előzmény: stiglinc (298)
Zitka Creative Commons License 2005.04.09 0 0 317

Én még nem próbáltam, de tanácsolni semmibe sem kerül.) (-:)

:-)))) Mint a viccbeli rabbi, hogy "....milyen kár, pedig lett volna még néhány jó ötletem" :-))))))

Na viccet félre, tényleg jó ötletnek tűnik ez a mikrozás. A tomatológusok :-) odaát gőzölést ajánlottak, de hallottam már sütőben is fertőtleníteni... Mindenesetre ez a mikrozás gyors, és egyszerű. Egy kisebb adagot feltétlenül kipróbálok.

Előzmény: outdownS (316)
outdownS Creative Commons License 2005.04.08 0 0 316

Ha jusztis palántázni akarsz, akkor - az okosok szerint - mikróban lehet sterilizálni egy-egy kisebb adag földet. (Én még nem próbáltam, de tanácsolni semmibe sem kerül.) (-:)

A pohártetőt meg csírázásig hagyd rajta, aztán ha már vannak növénykék, szellőztessed.

Előzmény: Zitka (314)
stiglinc Creative Commons License 2005.04.08 0 0 315
Nekem nem penészedett be, igaz, hogy naponta nyitogattam, hogy kel-e már (mert a párától nem látni), meg valódi, vásárolt palántázó földre vetettem. 2,5 hét múlva kezdtek megjelenni a kis gyököcskék. Még mindig be vannak zárva. Ezt viszont csak palántázni tudod majd. Tavaly én nem takargattam a szárakat, nem is lettek zsengék és halványak, úgyhogy csak a rengeteg zöldjével van tele a fagyasztóm. igaz, hogy én szinte mindenbe teszek ilyen-olyan formában, egyszer csak elfogy.
Előzmény: Zitka (314)
Zitka Creative Commons License 2005.04.08 0 0 314

Köszi a jótanácsokat. :- )  Nem járt még le a szárzeller magja, azt hiszem, néhány tövet ki fogok próbálni ezzel a kartonhengeres megoldással.

A bazsalikom jó szomszédja a paradicsomnak, azt tudd!

Ez jó dolog, ugyanis az ételekben is igaz ez. Az olasz konyha szerelmese vagyok. :-)

stiglinc, neked is köszi, nem fog bepenészedni a tető alatt? Vagy azért szúrjak rá pár lyukat?

stiglinc Creative Commons License 2005.04.08 0 0 313
A zellerről még azt is írják, hogy fényben csírázó, tehát nem kell takarni a magot. Mivel így szabadon könnyen kiszárad, jobban jársz, ha egy fedeles, félliteres tejfölös pohába tett föld tetejére hinted, belocsolod és lezárod a tetővel kelésig. A zellerzöldre máris keresheted a felvásárlót, tavaly nem győztem elajándékozni, annyi lett.
outdownS Creative Commons License 2005.04.08 0 0 312

Salátát már nyugodtan lehet. Csak keveset! Legalábbis nálunk nem nagyon kecske a nép, és akkor a fölösleg csak felmagzik. Inkább arra törekszem, hogy sokféléből legyen, madár- tépő- jég- fejes- fodros- piros...

A tavalyi zellermagod még jó lehet (esetleg a lejárati időn túl is, próbáld ki.) Szakkönyvekben úgy láttam, ha a szárzellert halványítani akarod, körül kell venni egy papírhengerrel (pl. hullámpapírból), és azon kívül egy kis földdel feltölteni.

Palántaneveléssel ne vesződj, ha rossz tapasztalataid voltak! Most már mehetnek a magok szabadföldbe, hó végén a melegigényesek is. Csinnka a tanúm, milyen szépek lettek tavaly a helybe vetett bazsalikomjaim.

Régen a paradicsomot sem palántázták, csak elvetették, és biztos te is láttál már olyant, hogy a komposztból minden gondoskodás nélkül kikelt magától. Korainak vegyél néhány kész palántát, nyár végére aztán a szabadföldiek utolérik ezeket, és egészségesebbek is lesznek. A bazsalikom jó szomszédja a paradicsomnak, azt tudd!

Előzmény: Zitka (311)
Zitka Creative Commons License 2005.04.08 0 0 311

Na majd mindjárt átnézek abba a biokertbe! :-) Végül is a miénk is az, ha nem is annyira tudatosan...  Tavaly, nyeretlen kétévesként :-) még a szőlőt is permezetés nélkül akartam megúszni - míg el nem kapta a peronoszpóra. :-((

Szalagosból salátát meg bazsalikomot vettem. Szerinted a salátát már lehet ültetni? Jégsalátát már vetettem (rendes magot), már gyönyörűen kel is.

Van-e tapasztalatotok a szárzellerrel? (angol zeller, halványító zeller)

Tavaly vettem magot, aztán elfelejtettem elülteni. :-)

A palántanevelésem egyelőre totális katasztrófa. :-((( Tavaly nyáron vettem Olaszországban salátalevelű bazsalikom és San Marzano paradicsommagot. Lelki szemeim előtt láttam a hatalmas termést, erreföl egyelőre csak 5 cm-ig, majd  palántadőlésig jutottam. :-(

Erotikus répáim nekem is voltak tavaly. :-))))))

Előzmény: outdownS (310)
outdownS Creative Commons License 2005.04.08 0 0 310

Sziasztok!

Látom, ti is felléledtetek. Én már vetettem egy csomó dolgot, de azt a Biokert-ben írtam meg. (-:)

Szalagos vetés ügyben látom rokon lélekre akadtam itt. Én mindig vagy lusta voltam egyelni, vagy nem jutott rá időm (mert abban az időben kellene vacakolni vele, mikor a virágokkal is éppen elég tennivaló van.) Ennek folyományaként lettek olyan répáim, amik egymás köré tekeredtek, mint egy DNS-spirál.

Idén én is vettem szalagos magokat: répát, kaprot és bazsalikomot. A bazsalikom még várhat - a paradicsom szomszédja lesz, a répát -és kaprot viszont egy barázdába tettem. (Egy-egy csíkot mindegyikből.)

Petrezselyemből nálam is csak a leveles működik. Tudnotok kell, hogy kétéves növény, áttelel, de majd elkezd virágszárat növeszteni, és akkor már nem jó a levele. Addigra ki kell nevelni egy új generációt.

Tavaly annyira nem volt helyem az új generációra, hogy egy elvermelt sor nárciszhagyma feje fölé vetettem, és lestem mi lesz ebből. Az lett, hogy nyár végére hajtott ki, ősszel szebb és dúsabb lett, mint petrezselyem valaha is, a tél első felében is vígan szedhettem belőle. A hó elnyomta, és a régi levelek megsárgultam, ezeket letépkedtem, és csak a friss közepét hagytam meg. Ez most szépen zöldell, a nárciszok meg virágoznak.

Aynaditti Creative Commons License 2005.04.08 0 0 309
Sziasztok !

Egy tapasztalatomat szeretném Veletek megosztani:  Próbáljátok meg, a bevetett  zöldségágyásokat belocsolás után fóliával letakarni. Jó rá, bármilyen kiszuperált is, tapasztalataim alapján lényegesen gyorsabban kel. 
Zitka Creative Commons License 2005.03.30 0 0 308

Hát sajnos nálam pont az egyelés, ritkítás az, amit szeretnék megspórolni. Vetni, öntözni nagyon szeretek, de a gyakori hajlongós munkát jobb szeretem elkerülni. :-) Pont elég a gyomlálás. Jajj, még rágondolni is szörnyű! Mikor a haszonnövény másfél cm-es, a gyom meg már 20 centinél jár. :-(

139 ft-ba került 5 méter mag. :-)

Kibontottam, mert én se tudtam, hogy milyen távra vannak rögzítve a magok: kb. 2-2,5 cm.

Előzmény: stiglinc (305)
kozak26 Creative Commons License 2005.03.30 0 0 307
Tavaly eleg keson ultettem bimboskelt, s igy nem termett semmit.
Lustasagbol en is bennt hagytam, s mikor elolvadt a ho, kicsit kokadozva aldogaltak a foldben.
Elkepzelheto, hogy osszeszedi magat, es ha kicsit felmelegszik, meg teremni is hajlando lesz?
stiglinc Creative Commons License 2005.03.29 0 0 306
Próbáld meg őket is visszanyomkodni, hátha a fagy kilazította körülöttük a talajt. Ha ősszel teszel a tövekre egy 5 literes műa palackot (tartja a meleget, mint egy kis üvegház), hamarabb megerősödnek tavasszal.
Előzmény: Zitka (304)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.29 0 0 305

A lustaság soxor kifizetődő! Amíg nincs rutinod a kertben, jó ha vársz az eltávolításokkal, érhetnek még meglepetések :-)))

A papírszalagos mag nagyon klassz, de mennyibe kerül a mennyi? Salátát szerintem nem érdemes így vetni, mert abból sok mag olcsó, jól kel, át lehet tűzdelni, ha sűrűn kelt, ha meg nem kell annyi, egyszerűen kiritkítod.

A jégsaláta nálam is nyerő, csak a család nem szereti. Pedig mennyivel egyszerűbb nevelni, mint a másikat, ami pillanat alatt felmagzik és megkeseredik.

Előzmény: Zitka (303)
Zitka Creative Commons License 2005.03.29 0 0 304
ez utóbbi hsz-om a levélpetrezselyemre vonatkozott.
Előzmény: Zitka (303)
Zitka Creative Commons License 2005.03.29 0 0 303
Egy egész sort vetettem belőle idén is. :-) MAradt a tavalyi magokból, gondoltam, ne menjen kárba... Ezek szerint ne kapáljam ki a tavalyit? Ez évelő? Egyelőre elég ványadtan néznek ki a tavalyiak, de még kegyelmet szavaztam nekik :-)))). Főleg lustasági elvből.... :-)
Előzmény: stiglinc (302)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.29 0 0 302
A petrezselyemmel jobban jársz, ha a levélformáját veted. Abból télen bevihetsz egy-egy tövet cserépben a lakásba, fényre, a kintmaradók meg szerencsés esetben áttelenek és kora tavasszal van zölded.  Ha jó helyet találsz neki, több évig terem. Valóban nehezen és lassan kel, még nem késő egy félreeső helyen elvetni a levélpetrezselymet, hogy őszre meg tudjon erősödni.
Előzmény: Zitka (301)
Zitka Creative Commons License 2005.03.29 0 0 301

Én csak a petrezselyem kedvéért ültettem a fehérrépát. Nincsenek illúzióim, a piacon olcsón megkapom azt a pár db-ot, ami a húslevesbe, egyébbe kell... :-)  Az én közel nulla tapasztalatommal nem is várok nagy eredményt. Ahhoz rendszeresen kéne egyelni, és hasonlók...  Tavaly is augusztusra kelt ki a petrezselyem. :-)))))))))))

Viszont tudjátok mit vettem szombaton az OBI-ban? Szalagra ragasztott magokat. :-) Ilyet még csak német folyóiratokban láttam, és nagyon megörültem, hogy már itthon is lehet kapni. Egyelőre csak salátát vettem meg bazsalikomot. Kíváncsi vagyok az eredményre. :-)  Hétvégén elvetettem a jégsalátát (tavaly ez nagyon bejött - sikerágazat!!! :-) ), borsót, kevés répát-petrezselymet meg a retket. Jól jött rá az eső. 

Előzmény: stiglinc (298)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.28 0 0 300
A tavaly átültetett epersarjakat a fagy rendesen kiemelte a földből! Volt, amelyiknek éppenhogy a gyökere vége volt a talajban, mindet vissza kellett nyomkodnom a helyére, de így, úgy tűnik, megmaradtak.
csinnnKA Creative Commons License 2005.03.27 0 0 299

Sziasztok! :-)

Thorhoz kapcsolódva:

ha éledezik a topic, akkor éledezik a természet is.

Engem a uzsvéti nagytakarítás és készülődés akadályozott meg abban, hogy kiszabaduljak a kertbe a múlt heti és előtti egy-két szebb napon.

De ha a napocska és az elviselhető hőmérséklet jövő héten ismét előjön, akkor támadok a retekkel-hagymával-salátával. (Bevallom, tavaly a teljes pancserságban nekem a spenót, de még inkább a borsó okozta a legnagyobb csalódást... borsóval sok munka, kevés eredmény, lehet, hogy valamit rosszul csináltam, de egy hosszú sorból, 12 cölöppel (tehát kb. 24 tőről összesen jött le egy nagy adag borsólevesre való, igaz, anyósommal, vendégséggel ettük meg, de akkor is túl nagy munka egy adag borsóért). Viszont a retek, hagyma, saláta, sok minden más nagyon jól bejött, dilettantizmusomat mutatta ugyan, hogy nem szedtem ki a maradékokat még időben, és így kicsit felnyúlt a retkem, fás is volt, a legvégét már kidobáltam. De a 2/3-a isteni volt, és -talán- a szűz és friss bioföldnek köszönhetően kártevőmentes. Kiváncsi vagyok, hogy ha idén még nem permetezek, akkor mennyi hús jár a zöldségekkel együtt.

Szóval jövő héten munkára fel! :-)

stiglinc Creative Commons License 2005.03.27 0 0 298
Én a pasztinák magjával kevertem a retekét. Nálam nem megy a fehér répa, akármit csinálok szerteszét van rágva, mire ujjnyi lesz. Helyette van a pasztinák, aminek ugyan más az íze (szerintem finom) és nem bántja semmi. A lehullott napraforgó kikel ugyan, de a nyírt, kapált területen nem marad meg. Én össze szokta szedni a palántákat és a kerítés mentét végiültetem velük. Nyáron szép, amikor virágzik, ősszel, tél elején meg ez az első táplálék a madaraknak. Csak akkor kezdek etetni, ha ezek a fejek kiürültek. Azért nagy önzőn, nyáron vázába is vágok olykor-olykor...
Előzmény: Zitka (296)
Thor Creative Commons License 2005.03.24 0 0 297
Nekem nem nőtt napraforgóerdő, bár én igazán köleserdőtől tartottam, mert tavaly azzal is próbálkoztam, viszont azt mind leszórták egészben a kis dögök, nem ették. De köleserdő se nőtt. A napraforgóhéj-szőnyeg viszont olyan vastag, hogy csak halkan ropog és ruganyozik a talpam alatt, több centis lehet a réteg. Tavaly eltűnt, részben elbomlott-bedöngölődött, nagyrészt a fűnyíró szívta fel a fűkosárba, remélem, idén se lesz vele gond.
Előzmény: Zitka (296)
Zitka Creative Commons License 2005.03.24 0 0 296

Üdv itt is! :-) A madáretetősök átvonulnak a veteményesbe... :-)))) Mondjátok, az etetők alatt nem lesz napraforgóerdő? :-) Ezen a télen etettem először, még nincs tapasztalatom...

Hú, de jó, hogy mondod a retket! Még januárban vettem egy csomaggal. Valahol azt hallottam, hogy érdemes a fehérrépával keverni a magját, és úgy elültetni, mert a petrezselyem úgyis soká bújik elő. Tapasztalat?  

Érdekes módon nálunk sár már nincs. Fogalmam sincs, hogy tudott ennyi víz ilyen rövid idő alatt elszivárogni. :-O

Előzmény: stiglinc (295)
stiglinc Creative Commons License 2005.03.24 0 0 295
A hó ugyan elolvadt, de még csupa sár a talaj. Azért én már vetettem sárgarépát, retket meg pasztinákot. Amint lesz egy kis időm, a borsó fog következni. Éljen a tavasz!!!
Előzmény: Zitka (293)
Thor Creative Commons License 2005.03.24 0 0 294
Juhéjuhééé! Feléledt a topic? :)))))) már hónapok óta a kedvenceim legalján van, de ha így, akkor már biztos itt a tavasz! :)))
Előzmény: Zitka (293)
Zitka Creative Commons License 2005.03.24 0 0 293
sziasztok! Senki nem vet semmit? :-) Nálunk múlt héten még hó fedte a veteményest, de tegnap már szétgereblyéztem a rögöket. Az ősszel eldugdosott dughagyma már hajt. Mivel kezditek az ültetést? Zöldborsót lehet már ilyenkor vetni?
outdownS Creative Commons License 2004.07.27 0 0 292

Jé, pont ilyen locsolófejünk fejünk van.

(Meg ilyen gazaink is vannak.)

Előzmény: rferi (291)
rferi Creative Commons License 2004.07.26 0 0 291

Na itt egy jó példa arra, hogy a slagos gyomkiszedő módszer milyen eredményes:

Ezt a csorbókát a fűből szedtem ki, és látszik, hogy elég hosszan legyökerezett.

Ezt így semmilyen más módszerrel nem lehet ilyen mélyen kiszedni:

Előzmény: outdownS (272)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!