Keresés

Részletes keresés

zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.21 0 0 361
Gyümölcsfákkal kapcsolatban nem találok topicot . nem tudjátok hol érdemes kérdezősködni? Telepíteni szeretnék párat.
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.21 0 0 360

Thor, köszi a kedves fogadtatást. Igen, már jobban vagyok, csak híznom kell meg erősödni és remélem a vesém kitart még egy darabig :)

Többiektől elnézést kérek az offért.

A paradicsomokat nem tudom szétültetni (így is tatánál landolt a háromnegyede), így majd beszerzem a tápot és azzal locsolom. Ma a MOM piacán néztem paradicsom meg paprika palántákat és hát lehet hogy én rosszul csináltam valamit. azt hiszem túl nagyra hagytam nőni a palántáimat. én majd fél méteresre növesztettem a paradicsomokat ! biztosan ezért viselte meg őket az átültetés. na mindegy a fagyok miatt úgyse tudtam volna kiültetni hamarabb. bár most már elég szépek. mindenesetre jövőre lehet csak április végén fogom elültetni a magokat. a télikertben nagyon gyorsan nő minden.

a rózsa, ill. egyéb vesszőket össze kell darabolni és úgy a növények közé tenni? én ezt nem értem. nekem a macska konkrétan a salátát és a retket kaparja . ha arra rakom a vesszőket, akkor azzal összenyomom és akkor attól pusztul el.

a piacon vettem hat darab eperpalántát. este ki is fogom ültetni! folytontermő... alig várom, hogy folyton teremjen :)

csiga nálunk is van, házas és csupasz is. óriásiak, mi vödörbe gyűjtjük a gyerekkel és kivisszük az erdőbe. nagyon könnyen össze lehet szedni.

outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 359

Le van már fordítva, de nem tudom pontosan mire magyarították a címét.

Sünök nálunk is élnek, és nyári estéken sündörögnek, de a csigák ettől még sokan vannak.

Nem tudom mennyire "finoman spirituális" összecsigázni egy templomkertet: nem reinkarnálódsz, hanem pokolra jutsz, meglásd! (-:)

Kertész oktatót csókoltatom! Meszezze a saját kertjét. Minden eső után felújítva... Aztán majd nézze meg, mit termelhet benne a végén. A gipsz meg adig marad por, amíg nedvesség nem éri. Nem hiszem, hogy egy csiga nem tudna elcsúszkálni egy gipszöntvényen.

Na de mára elég volt belőlem, mert holnap hajnalok hajnalán akarok kelni!

Előzmény: Thor (358)
Thor Creative Commons License 2005.05.20 0 0 358

Hehe :) nem olvastam, mer én angolul olvasni lusta vagyok, úhhogy Precsetből kizárólag azokat, amiket már lefordítottak. Valamint van egy óriási nagy képeskönyvem is tőle angolul, de annak az 5. oldalán tartok 3 éve :) Viszont most felcsigáztál és itt fogok szenvedni, amíg le nem fordítja valaki azt a matskát.

Ha már csigázás: nekem először sünt ajánlottak, amire vadásztam jó ideig, nyitottam topicot, roppant utánajárással szereztem is kettőt. Olybá tűnik, hogy a tenyésztés sikerült, mert mostmár kismalacokkal is találkoztam a kertben, viszont a  csiga nem lett kevesebb. Én is felszedem, de nem forrázom le, mert ahhoz nem elég erős a gyomrom és karmikus terheket se szeretnék magamra venni, hogy aztán ki tudja hányszor szülessek újra csigaként :) hanem kiviszem őket és elengedem a templomkertben. Nemtom érzed-é ebben is a finom spirituális nüanszot?

A legujabb ötletet egy mezőgazdasági szakközép kertész-oktatója ültette el a fejemben, hogy aszongya, szórjak meszet az ágyás köré vagy gipszet vagy ilyesmit, de zárt kör legyen (megint visszaértünk a varázsláshoz bár fekete kakas áldozásáról a körben nem esett szó) Merthogy azon nem tud a csiga átmenni, biztos démonból van, de állítólag el is szívja a nedveit, és a túloldalra már döglött csiga fog érkezni. Még ezt nem próbáltam, nem tudom mennyire terheli meg az ember szépérzékét, de másoknak tudom ajánlani :)

Előzmény: outdownS (356)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 357

A házas még hagyján. Házonragadod és elhajítod jó messzire. A mostani esők után egy-egy negyedórás szemle alkalmából 40-50 darabot is kihajigáltam az utcára. Aztán egy reggel láttam, hogy kitartóan menetelnek visszafelé, a kert irányába. Tudják, hogy nálam jó változatos a koszt, és sok a szaporodásra alkalmas bújóhely a mindenféle talajtakaró alatt. Hanem azt hogy lelegelték a legújabb és legsötétebb kék évelő szarkalábamat, azt soha nem bocsájtom meg! Ha begurulok, annak vödörbe gyűjtés és forrázás lesz a vége! (De olyan undorító)

A meztelen csiga pedig nyersen is undorító, és mivel éjjel csúszkál, összeszedni is kevésbé tudod. Több kárt is tesznek.

Javallott ellenük a földbe süllyesztett sörcsapda, ott alkoholba fojthassák magukat. (Na az undorító csak igazán)

Végül feladhatod bio-elveidet (ha vannak) és kérhetsz valami csigaölőt a vetőmagboltban.

Előzmény: Nonamekata (355)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 356

Tehát a matskákat még egy tulajdonos sem ismerheti ki? Ez a mi átjárónk télen, mikor még nem is volt túl fagyos a föld, nemes egyszerűséggel a járólapokon hagyta a névjegyét.

Kutyában is csak körösztanya vagyok. A kis neveletlen szomszéd keveréké. Az is szívesen futkosna nálunk, csak ha észrevesszük, hogy megint átnyomakodott a kerítésünkön, akkor a körösztapa gyorsan befoltozza az átjárót. Remélem, idén már megérem, hogy kicseréljük az egészet. Ígéret az van...

Macskákhoz vissza (végülis a macska az egyátalán nem OFF a veteményesben, de mennyire hogy nem), olvastad Terry Pratchett-től a "The Unadulterated Cat" című tanulmányt? Ha esetleg valahol, valamikor már kérdeztem volna, akkor ursa minor!

Előzmény: Thor (353)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.20 0 0 355
Van valakinek ötlete, hogy hogy védhetném meg a salátát és társait a csigáktól? (házas)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 354
Az biztos, hogy sok közös kedvencsünk van. (-:)
Előzmény: Thor (352)
Thor Creative Commons License 2005.05.20 0 1 353

Az a megfigyelésem, hogy szívesebben kapar vetés után mint előtt az szerinted is helyes?

Kitudhassa azt a matsgáknál, ezeknek az apró uralkodói lényeknek az alapbeállításához tartozik az, hogy nincs rendszer a szokásaikban, hanem mindent úgy tesznek, ahogy épp úri kedvük tartja :) de a fellazított föld, az persze inkábba kedvére való, mint a kötött.

Nem lehet, hogy kutyád van? :) Egy mudis barátném szerint pölö a mudi a kertész kutyája. Az övé feladatként fogta fel a hagymaültetést, mármint hogy az a gazdi feladványa, neki címezve, és keményen dolgozott, hogy az összes elrejtett cuccot megtalálja a földben és szép, sorba lerakja a küszöbre gazdinak, hogy örüljön :)

Előzmény: outdownS (351)
Thor Creative Commons License 2005.05.20 0 0 352

Lehet, hogy ugyanazok a topicok vannak a Kedvenceinkben? :)

1ébként 6 és fél éves vagyok az Indexen, azalatt azért megismerkedik az ember egy-két másik nickkel. De Anitát spec. nem ismerem személyesen, csak úgy mint nagyon sokan, akik readonlyként nagyon aggódtak érte.

Előzmény: outdownS (351)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 351

Szia Thor! Te mindenhol mindenkit ismersz? (-:)

Mostanában újra zugolvasom a konyha-trükköket (mert egy csöppet sem fogytam attól, hogy megtartóztattam magam a recept-olvasástól), láttam, ott is nagyon oot vagy.

A macska alá meg azért nem jó a tüskés, mert lehet, hogy téged előbb megszúr. Anyu a párnás évelőit védte rózsagallyakkal, nehogy Vörös Eric oda járjon, aztán jól bele szakott nyúlni. (A tüskébe, meg Eric hagyatékába is.)

Én egyszerűen vékony nyírfavesszőkkel takarok, abból mindig kell vágni, mert ha rajta múlna, földig érne a kocsibejárónál.

Az a megfigyelésem, hogy szívesebben kapar vetés után mint előtt az szerinted is helyes?

Előzmény: Thor (349)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 350

A fátyol most már maradhat jövő tavaszra. Jó dolog, az enyhe fagyoktól is védi a növényeket.

Ha a homokozót a gyereknek akarod, akkor takargatnod kell. A szomszéddal esetleg szép szóval meg lehet egyezni, hogy a macskának ő tartson? (Ha nem, az sajnos többet árthat, mint akárhány macskakaparás, akkor már inkább tűrjél)

A paprikát hagyomány duplán ültetni (hátha az egyik nem marad meg alapon), de a paradicsomoknak kell a saját hely (hacsak nem törpe fajták).

A karózást a növény méretéhez kell igazítani. Én általában "égigérő" paradicsomot veszek, ültetéskor mindjárt kapnak egy hosszú karót. Ha előre nem tudod a fajtáról mekkora lesz, előfordulhat, hogy karóstól meg kell karózni. (-:) Szóval egyáltalán nem baj, hogy megkötötted őket. (Csak ne legyen túl szoros!) Ha pedig hely hiányában nem tudod szétülteni az ikreket, akkor adj nekik rendszeresen pót-táplálékot.

Jó, és takarékos, ha veszel egy guano-tartalmú tápot, abból mondjuk egy pohárnyit feloldasz egy kanna vízben, és azzal hetente meglocsolod őket. Nem mostanában, hanem ha már jól begyökeresedtek, és teremni akarnak.

Azt is ajánlják, hogy a tövek közelében süllyessz be a földbe egy virágcserepet, és abba öntsd az öntözővizet, meg a tápot. Ezt kipróbáltam, de nálam nem igazán jó, mert a rigók mindig összevissza fötrik a mulcstakarót, és az előbb-utóbb úgyis eltömi a cserép nyílását.

A tövek közötti föld takarása nagyon fontos (rigók ide vagy oda)! Nedves, porhanyós marad alatta a talaj. A kerted nem lesz igazán takaros ezzel a takarással, de a növényeknek jót tesz.

Előzmény: zsigrai76 (348)
Thor Creative Commons License 2005.05.20 0 0 349

Jajdejó hogy itt vagy és ilyen jól, hogy kertészkedsz is! :) Épp a napokban gondolkodtam, hogy kitől is kérdezhetném meg, hogy mi van veletek.

Macska ellen a szomszédnéniéknél láttam jó módszert: a tavaszi metszéskor levágott vékony faágakkal-vesszőkkel végigterítik az ágyást. A macskának nem lesz ugyan semmi baja tőle, mert még csak nem is szúrós ágak (persze a rózsa mégjobb), de nem szereti, ha akad a lába, vagy nem tudja kényelmesen bepasszintani a kis fenekét a földre. :) Kipróbáltam, nálunk is működik. (2 matskám van, nem beszélve az átjáró vendégekről).

Előzmény: zsigrai76 (348)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 348

Hm. pedig már indultam volna a gazdaboltba fátyolfóliáért... boldog tudatlanság :) szóval semmi se jó a cica ellen. a cica a szomszédé.  homokozó is van, de az meg a fiamé. megpróbálok kitenni egy alomtálcát a kert mellé.

a paradicsomokat éppen most öntöttem be, remélem megmaradnak. szép nagyok, erősek.

más

mivel az én kertem igencsak pici, úgy gazdálkodtam a hellyel, hogy párosával ültettem a paradicsomot és a paprikát. raktam mellé kicsi karókat és felkötöttem. lehet így csinálni, vagy oldozzam el őket?

Anita

Előzmény: outdownS (347)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 347

Szia! Gratulálok a kertecskéhez! A paradicsomod még helyre jöhet (hacsak meg nem rágcsálta valami alulról).

A maaaacska sajátod? Mert úgy nehéz igazán. (Rászólni, meg keménykedni vele, hiszen már rég a fejedre nőtt.)

Minket a szomszédék vöröse tett magáévá - szerintem meg van győződve, hogy ez az ő kertje, és mi csak alkalmi betolakodók vagyunk. És van valami igazsága, hiszen az ővé minden munkanap, és minden éjszaka. Én nem is zavarom, csak ha ások vagy kapálok (mindig odajön) magyarázom neki, hogy nem azért csinálom, hogy ő ott kaparjon. Mintha megvetést látnék ilyenkor a tekintetében. (-:)

A vetéseket mindig takarással védem: fátyolfólia-darabbal, vesszőnyalábbal, de kelés előtt akár egy zsák is megteszi. Korábbi macskaügyi tapasztalataim szerint ugyanis azt a földet szeretik igazán megkaparni, amibe már vetettél. A kikelt növényekre nem szoktak veszélyesek lenni. A sorok között sem ártanak olyan nagyon.  Persze minden macs más és más...

Próbálj meg egy homokozót fenntartani neki, meg egy  jó napos heverészőhelyet. Ez a "mienk" nagyon szereti a rózsa-liliomágyást, amin kéregmulcs van, ott szépen elhelyezkedik a növények között, és szunyókál.

Mostanában csak olyan helyen láttam kaparni, ahol alulról a vakond mocorog, és mivel a gazdája szerint már fogott is egyet, én további sok sikert kívánok neki.

Meg neked is! (-:)

Előzmény: zsigrai76 (346)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.20 0 0 346

Sziasztok!

Van egy egészen apró kis konyhakertem. már kijött a saláta, a retek, a zöldhagyma és az uborka és múlt hét végén én kiültettem a paradicsomot és a paprikát is (már virágzik is :) . Minden szépen alakul - bár ez az első kertecském- de van két gondom. Először is a paradicsompalántáim (én neveltem őket magról) közül kettőnek olyan sárgás lett a levele. nem sárga, csak nem olyan mély zöld, mint a többi. Nem tudom, hogy ez baj-e. A másik gondom pedig a macska, ami alomtálcának használja a kertet. Kikapart már hagymát, retket, salátát, én meg csak kapargatom vissza :( mit csináljak?

Előre is köszönöm a segítséget és mindenkinek jó kertészkedést kívánok.

Anita

Előzmény: outdownS (339)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 345

Nagyon helyesen jártál el! És igen, látványnak rémes. (-:)

Kevésbé kócos, ha kicsit aprítva teríted oda, de egy-két napon belül úgyis ellankad. Szórj rá füvet, úgy rendesebb lesz.

Előzmény: erdeiboroka (341)
outdownS Creative Commons License 2005.05.20 0 0 344

A lelkesedés jogos - én ugyan szeretem a szárítottat is - de a friss bazsiból készített pesto utolérhetetlenül finom. (Már várakoznak rá a fenyőmagocskák!)

Ha megembereli magát az idő, hamar megnő. Majd arra vigyázz, hogy mindig csípd le ott, ahol virágot akar hozni.

Előzmény: erdeiboroka (340)
Zitka Creative Commons License 2005.05.20 0 0 343

Üdv itt is! :-) Bazsalikom ügyben gyere át a fűszernövényes topikra:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9012064

Épp a napokban panaszkodtam, hogy a magról nevelt palántáimat - a jelek szerint -  sajnos túl korán ültettem ki, és megmakacsolták magukat, egyetlen új levelet sem hoztak azóta. :-(  Pedig vagy 8-10 tőről van szó, már alig várnám, hogy pestot készíthessek, meg egyéb finomságokat...

A bazsalikom egynyári növény, nem nagyon marad meg télre. Lehet cserépben próbálkozni, de tapasztalatom szerint kertbe kiültetve tud elbokrosodni igazán, cserépben olyan kis csenevész marad, mint a bolti.

Előzmény: erdeiboroka (340)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.20 0 0 342
Melyik fajta spenót az, amelyik nem magzik fel hamar?
Előzmény: erdeiboroka (341)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 341

Jelentem, a babok kikeltek:)

Az egyik fajta spenót meg felmagzott, a többi fajtából meg túltermelés van.

Soha nem termett még ennyi, és gyönyörűek :) Ma 600-ért láttam a Tescoban kilóját :(

Bennem igazán megvolt a jóindulat, hogy a felmagzott spenótokat bekapáljam, de mivel mellette 5 centivel ott a kikelt bab, nem mertem - senki nem mondhatja, hogy nem igyekszem a helyet kihasználni - ezért szépen ollóval a tövénél levágtam őket, és leterítettem a bab alá. A gyökere így benn maradt. Látványnak rémes :(

Talán az ollóval ott rögtön fel kellett volna aprítani... csak épp nem volt idő.

Előzmény: outdownS (334)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.19 0 0 340

Amióta megkóstoltam a friss bazsalikomot, kedvenccé lépett elő.

És most teljesen fellelkesítettél :)))

Vettem bazsalikom magot, és ma elvetettem egy cserépbe.

Egyelőre a lakásban van, mert a leírás szerint 18-20 fokon csírázik, annyi meg nincs kint. Majd ha melegebb lesz, kirakom a teraszra. Vajon mikorra lesz belőle valami?

És vajon majd télire be lehet vinni a lakásba és megmarad?

A végén még megkeresem a fűszeres könyvemet :)

Előzmény: outdownS (337)
outdownS Creative Commons License 2005.05.17 0 0 339

El van vetve!

(és macskagátlás céljából fátyolfóliával és nyírfavesszőkkel takarva)

(és jajdefáradtvagyok!)

Előzmény: outdownS (337)
Thor Creative Commons License 2005.05.13 0 0 338

Nicsaknicsak! :)

Egyszer írhatnál valamit nekem arról, hogy vagytok és mi van az én szívem pasijával? :) Látom a géphez már nem nagyon enged!

Előzmény: csinnnKA (336)
outdownS Creative Commons License 2005.05.13 0 0 337
Végre egy CsinnnKA!

A retek (a piroska) koratavaszi, dehát a mostani idő is az... Talán egy kis adaggal megpróbálkozhatsz, ha akarsz. Én inkább a piacon venném. (-:)

Bazsalikod majd lesz, de még nekem sincs bazsalikom a fentemlített koratavaszi dő miatt. Remélem, ezen a hétvégén már megembereli magát, és akkor vetek. Van bordó is, meg szalagos zöld is!
Előzmény: csinnnKA (336)
csinnnKA Creative Commons License 2005.05.12 0 0 336

Szia, Kedves Főtanácsadóm! :-)

Két kérdés:

1. lehet-e még hónaposretket vetni, vagy ez kifejezetten koratavaszi műfaj?

2. lesz-e idén bazsalikomom?!  ;-)

erdeiboroka Creative Commons License 2005.04.29 0 0 335

Köszi, jó ötlet.

Három éve a tél alá vetett spenót nem sikerült, csak három tő bújt ki, és ugyanoda/pár centivel mellé vetettem el a zöldbabot. Akkoriban nemigen volt időm locsolni, és meleg volt. Eredmény, a spenótlevelek alatt(mellett) gyönyörűen kikelt a bab, máshol nem. Azóta, ahova tavasszal babot szánok, oda ősszel spenótot vetek kétoldalról. Idén az összes spenót kikelt, már kétszer lett nagy fazék főzelék belőle, a babot meg vethettem hagymaduggatóval a helyhiány miatt. :)))

Még nem kelt ki vasárnap óta...

Egyébként pár éve mindent mulcsozok a levágott fűvel, és nagyon bejött. A gazolási idő a tizedére csökkent. Amint kikel a bab (ha kikel), megy alá a fű, és ezek szerint a felvágott spenót is.

outdownS Creative Commons License 2005.04.28 0 0 334
Írtam neked a "Biokert"-ben is, itt meg egy tanács: a spenót, ahogy az idő felmelegszik, pillanatok alatt magba megy. Akkor már nem jó enni, nagyon jó viszont a talajnak.

Ne húzkodd ki, csak kapával vagdosd el. A gyökérzete táplálni fogja a talajt, a zöld részei meg árnyékolják, majd a giliszták azt is bedolgozzák. Csinosnak nem mondható látvány, ezért szórj még a tetejére levágott füvet.

Majd ha később bekukkantasz ez alá a takaró alá, látod milyen finom, morzsalékos ott a föld. Ha kicsi a kerted, másodvetéssel újrahasznosíthatod ezt a sort - vagy palántázhatsz bele valamit.
Előzmény: erdeiboroka (331)
outdownS Creative Commons License 2005.04.28 0 0 333
Az én "csodaszerszámom" a sámli... (-:)

A tapétaragacs nem pillanatragasztó ám! Használtam már dekupázshoz, pl. dobozok bevonásához, ahol nem győztem volna a méregdrága hivatalos ragasztólakkal. Ki lehet keverni hígra, és egy zárható üvegben el is áll egy darabig.

Visszatérve a módszerre, mintha nem is száraz, hanem előcsíráztatott magokat vetettek volna vele.
Előzmény: Heuro (332)
Heuro Creative Commons License 2005.04.28 0 0 332

Jó kis cikk - bár az ember elgondolkozik: aki olyan fájós derekú, hogy már a vetéshez sem tud lehajolni, az hogy fogja később ápolni a veteményét? (-:)

Ez egy nagyon érdekes meglátás! :-) Talán erre is kitalálnak olyan csodaszerszámokat, mint némelyik irtózatos reklámban látni, más területen ...

Még egy vetési tipp (angol könyvből): készítsünk egy híg tapétaragasztót, keverjük el benne a magokat, a keveréket töltsük zacskóba, a zacskó sarkát picit vágjuk le, és mint egy habzsákból, nyomjuk ki a trutyit a vetőbarázdába.

Ez már durva :-) de az illető leírhatta volna, milyen tapétaragasztó ... képzeld: beletöltöd a zacskóba, kissé félrenézel, aszt már bele is kötött :-)

Üdv, Heuro

Előzmény: outdownS (330)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!