Szia! Gratulálok a kertecskéhez! A paradicsomod még helyre jöhet (hacsak meg nem rágcsálta valami alulról).
A maaaacska sajátod? Mert úgy nehéz igazán. (Rászólni, meg keménykedni vele, hiszen már rég a fejedre nőtt.)
Minket a szomszédék vöröse tett magáévá - szerintem meg van győződve, hogy ez az ő kertje, és mi csak alkalmi betolakodók vagyunk. És van valami igazsága, hiszen az ővé minden munkanap, és minden éjszaka. Én nem is zavarom, csak ha ások vagy kapálok (mindig odajön) magyarázom neki, hogy nem azért csinálom, hogy ő ott kaparjon. Mintha megvetést látnék ilyenkor a tekintetében. (-:)
A vetéseket mindig takarással védem: fátyolfólia-darabbal, vesszőnyalábbal, de kelés előtt akár egy zsák is megteszi. Korábbi macskaügyi tapasztalataim szerint ugyanis azt a földet szeretik igazán megkaparni, amibe már vetettél. A kikelt növényekre nem szoktak veszélyesek lenni. A sorok között sem ártanak olyan nagyon. Persze minden macs más és más...
Próbálj meg egy homokozót fenntartani neki, meg egy jó napos heverészőhelyet. Ez a "mienk" nagyon szereti a rózsa-liliomágyást, amin kéregmulcs van, ott szépen elhelyezkedik a növények között, és szunyókál.
Mostanában csak olyan helyen láttam kaparni, ahol alulról a vakond mocorog, és mivel a gazdája szerint már fogott is egyet, én további sok sikert kívánok neki.
Van egy egészen apró kis konyhakertem. már kijött a saláta, a retek, a zöldhagyma és az uborka és múlt hét végén én kiültettem a paradicsomot és a paprikát is (már virágzik is :) . Minden szépen alakul - bár ez az első kertecském- de van két gondom. Először is a paradicsompalántáim (én neveltem őket magról) közül kettőnek olyan sárgás lett a levele. nem sárga, csak nem olyan mély zöld, mint a többi. Nem tudom, hogy ez baj-e. A másik gondom pedig a macska, ami alomtálcának használja a kertet. Kikapart már hagymát, retket, salátát, én meg csak kapargatom vissza :( mit csináljak?
Előre is köszönöm a segítséget és mindenkinek jó kertészkedést kívánok.
A lelkesedés jogos - én ugyan szeretem a szárítottat is - de a friss bazsiból készített pesto utolérhetetlenül finom. (Már várakoznak rá a fenyőmagocskák!)
Ha megembereli magát az idő, hamar megnő. Majd arra vigyázz, hogy mindig csípd le ott, ahol virágot akar hozni.
Épp a napokban panaszkodtam, hogy a magról nevelt palántáimat - a jelek szerint - sajnos túl korán ültettem ki, és megmakacsolták magukat, egyetlen új levelet sem hoztak azóta. :-( Pedig vagy 8-10 tőről van szó, már alig várnám, hogy pestot készíthessek, meg egyéb finomságokat...
A bazsalikom egynyári növény, nem nagyon marad meg télre. Lehet cserépben próbálkozni, de tapasztalatom szerint kertbe kiültetve tud elbokrosodni igazán, cserépben olyan kis csenevész marad, mint a bolti.
Az egyik fajta spenót meg felmagzott, a többi fajtából meg túltermelés van.
Soha nem termett még ennyi, és gyönyörűek :) Ma 600-ért láttam a Tescoban kilóját :(
Bennem igazán megvolt a jóindulat, hogy a felmagzott spenótokat bekapáljam, de mivel mellette 5 centivel ott a kikelt bab, nem mertem - senki nem mondhatja, hogy nem igyekszem a helyet kihasználni - ezért szépen ollóval a tövénél levágtam őket, és leterítettem a bab alá. A gyökere így benn maradt. Látványnak rémes :(
Talán az ollóval ott rögtön fel kellett volna aprítani... csak épp nem volt idő.
Amióta megkóstoltam a friss bazsalikomot, kedvenccé lépett elő.
És most teljesen fellelkesítettél :)))
Vettem bazsalikom magot, és ma elvetettem egy cserépbe.
Egyelőre a lakásban van, mert a leírás szerint 18-20 fokon csírázik, annyi meg nincs kint. Majd ha melegebb lesz, kirakom a teraszra. Vajon mikorra lesz belőle valami?
És vajon majd télire be lehet vinni a lakásba és megmarad?
A retek (a piroska) koratavaszi, dehát a mostani idő is az... Talán egy kis adaggal megpróbálkozhatsz, ha akarsz. Én inkább a piacon venném. (-:)
Bazsalikod majd lesz, de még nekem sincs bazsalikom a fentemlített koratavaszi dő miatt. Remélem, ezen a hétvégén már megembereli magát, és akkor vetek. Van bordó is, meg szalagos zöld is!
Három éve a tél alá vetett spenót nem sikerült, csak három tő bújt ki, és ugyanoda/pár centivel mellé vetettem el a zöldbabot. Akkoriban nemigen volt időm locsolni, és meleg volt. Eredmény, a spenótlevelek alatt(mellett) gyönyörűen kikelt a bab, máshol nem. Azóta, ahova tavasszal babot szánok, oda ősszel spenótot vetek kétoldalról. Idén az összes spenót kikelt, már kétszer lett nagy fazék főzelék belőle, a babot meg vethettem hagymaduggatóval a helyhiány miatt. :)))
Még nem kelt ki vasárnap óta...
Egyébként pár éve mindent mulcsozok a levágott fűvel, és nagyon bejött. A gazolási idő a tizedére csökkent. Amint kikel a bab (ha kikel), megy alá a fű, és ezek szerint a felvágott spenót is.
Írtam neked a "Biokert"-ben is, itt meg egy tanács: a spenót, ahogy az idő felmelegszik, pillanatok alatt magba megy. Akkor már nem jó enni, nagyon jó viszont a talajnak.
Ne húzkodd ki, csak kapával vagdosd el. A gyökérzete táplálni fogja a talajt, a zöld részei meg árnyékolják, majd a giliszták azt is bedolgozzák. Csinosnak nem mondható látvány, ezért szórj még a tetejére levágott füvet.
Majd ha később bekukkantasz ez alá a takaró alá, látod milyen finom, morzsalékos ott a föld. Ha kicsi a kerted, másodvetéssel újrahasznosíthatod ezt a sort - vagy palántázhatsz bele valamit.
A tapétaragacs nem pillanatragasztó ám! Használtam már dekupázshoz, pl. dobozok bevonásához, ahol nem győztem volna a méregdrága hivatalos ragasztólakkal. Ki lehet keverni hígra, és egy zárható üvegben el is áll egy darabig.
Visszatérve a módszerre, mintha nem is száraz, hanem előcsíráztatott magokat vetettek volna vele.
Jó kis cikk - bár az ember elgondolkozik: aki olyan fájós derekú, hogy már a vetéshez sem tud lehajolni, az hogy fogja később ápolni a veteményét? (-:)
Ez egy nagyon érdekes meglátás! :-) Talán erre is kitalálnak olyan csodaszerszámokat, mint némelyik irtózatos reklámban látni, más területen ...
Még egy vetési tipp (angol könyvből): készítsünk egy híg tapétaragasztót, keverjük el benne a magokat, a keveréket töltsük zacskóba, a zacskó sarkát picit vágjuk le, és mint egy habzsákból, nyomjuk ki a trutyit a vetőbarázdába.
Ez már durva :-) de az illető leírhatta volna, milyen tapétaragasztó ... képzeld: beletöltöd a zacskóba, kissé félrenézel, aszt már bele is kötött :-)
Nekem van egy kb. 20 m2-es veteményeskertem, ami sokkal több pénzbe kerül, mint amennyit terem, de küzdök, és nem adom fel! Tanácsra bőven rászorulok !
Igyekszem bio módszereket követni :)))
A mai nap sikerélménye volt, hogy egy nagy tál spenótot leszedtem, ami még tél alá lett elvetve :)
Jó kis cikk - bár az ember elgondolkozik: aki olyan fájós derekú, hogy már a vetéshez sem tud lehajolni, az hogy fogja később ápolni a veteményét? (-:)
Még egy vetési tipp (angol könyvből): készítsünk egy híg tapétaragasztót, keverjük el benne a magokat, a keveréket töltsük zacskóba, a zacskó sarkát picit vágjuk le, és mint egy habzsákból, nyomjuk ki a trutyit a vetőbarázdába.
Viszont tudjátok mit vettem szombaton az OBI-ban? Szalagra ragasztott magokat. :-) Ilyet még csak német folyóiratokban láttam, és nagyon megörültem, hogy már itthon is lehet kapni.
Itt is esik, pedig egyszerre igazán nem kellene ennyi! Saját Murphy-törvényem: akkor esik sok eső, mikor az esővízgyűjtő már úgyis tele van.
Itthon maradtam egy nem túl halálos meghűléssel, ezért tegnap, mikor kisütött a napocska, már kimerészkedtem, és elkezdtem piszkálni a muskátlikat. Jött is az eső rögtön. Bementem, akkor megint kiderült, kimentem, akkor derült égből is esett... tiszta áprilisi időjárás.
Azt hiszem, én sem fogom győzni a gyomlálást, ha - egyáltalán - hozzájutok.
De jó, hogy itt vagy, kedves outdownS! :-) Félreérthetően fogalmaztam. A levelek 1-2 cm-esek, és kész, megálltak a fejlődésben. :-((( Úgy, lyukasan. :-(
Fehérrépával vegyesen vetettem, kvázi jelölősorként. Nem voltak vérmes reményeim :-) a termést illetően, inkább csak a kísérletezés kedvéért vetettem. Tudod, a friss kerttulajdonos optimizmusa és kísérletezőkedve.... :-))))
Közben itt reggel óta zuhog az eső, aminek a vetemény miatt nagyon örülök, de sajnos a gazok sokkal jobban hasznosítják az esővizet is. :-((( A füves topikon már meghirdettem a tengerimalac tulajdonosknak a "SZEDD MAGAD VADPETREZSELYEM" akciót. :-)))) Nem győzöm a gyomlálástt.
A hónapos retket földibolhával szokták fenyegetni. Azért ajánlják a biokertészek, hogy salátával együtt vessük, mert az állítólag megvédi.
Ami nekem eddig legjobban megvédte, az egy fátyolfólia-takarás volt. Se azelőtt, sem azután nem voltak olyan szép retkeim.
De már rég leszoktam róla, mert ha akarok egy-két csomót, hát veszek a piacon. A saját vetésből meg egy csomót kidobhatsz, mert nem eszel meg egy agész sort, amikor optimális állagú, utána meg fás, meg pudvás lesz.
Tehát, ha a gumók már 1-2 cm átmérőjűek, gyorsan edd el őket a kártevők elől, és ne várd, hogy akkorára nőjenek, mint a piaciak!
Sziasztok! Képzeljétek el, a pár hete vetett retkek levele tele van apró, tűszerű lyukakkal. És mintha megálltak volna a növekedésben. Max. 1-2 cm átmérőjűek, és a növényke alig 3-5 cm magas marad. Mi a fene lehet ez?
OutdownS, köszönöm a választ. A föld azért volt ilyen sorrendben, mert mikor vetettem a paradicsomokat, akkor csak virágföldem volt itthon. Mikor meg pikiroztam őket, akkor meg nem tudtam kimenni a kertbe valami jóféle szemétért (mert én is tapasztaltam már, hogy a paradicsom azt szereti a legjobban), viszont addigra volt itthon palántaföld, a virágföld meg elfogyott. Nem gondoltam, hogy ennyire megsinylik szegények. Érdekes módon az ugyan ilyen elbánásban részesült virágpalánták gyönyörűek. Mégegyszer köszönöm, majd megirom, mi lett velük.
Azt viszont furcsállom, hogy "virágföldben keltek, átültetéshez palántaföldet kaptak".
A magam feje után fordítva csináltam volna: mert a palántaföld szerintem arra való, hogy kikeljen benne a mag, és palánta legyen belőle. Valószínű, hogy ez egy tápanyagszegény, vegyszerekkel fertőtlenített föld. Egy fejlődő növénycsemetének viszont, amit már nem táplálnak a sziklevelei, ennivalóra van szüksége.
Próbaképpen ültess át egy párat valami jó virágföldbe, és figyeld, meggyógyulnak-e. És persze feltétlenül írd meg mi lett velük, hogy okosodjunk!
OutdownS, úgy tunik, mindenhez értesz, ami a kertben van. Tanácsot kérek, persze mindenkitől, aki tud valami értelmeset mondani. Február közepén vetettem egy pár paradicsom magot, gyönyorűen ki is keltek, aztán már mikor volt pár levelük, szépen szétrakosgattam őket egymástól 8-10 cm távolságba egy balkonládába (alulról szellőzik), meg tejfölös pohárkákba. Virágföldben keltek, az átültetéskor viszont paálntaföldet kaptak. Azóta nem nőnek igazán, csak senyvednek, a szára mindegyiknek kék, lila és nem zöld, a leveleik sárgulnak, kékülnek, lilulnak, de nem zöldek. Azt hiszem, ezekből már nem lesz paradicsom, majd veszek a piacon palántát, meg vetek szabadföldbe, de érdekelne, hogy mi a csuda bajuk lehet. Mert ilyet még nem láttam. Sok a viz vagy épp kevés, utálják a földjüket vagy engem, olyan gyönyörűek voltak, most meg csak enyésznek. elfele. Kösz, ha tudtok tanácsolni valamit.
Kb. 10 centisek. Mikor már van 1-2-3 levele (nem czak a sziklevelek), óvatosan, kevés földdel a gyökere körül, szépen átrakom a sorba. Azt vettem észre, hogy szereti a tápdús talajt, ha tudsz, szórj valami trágyát köréjük. A madárnapraforgó (a kis fekete magvú) hajlamos több fejet is növeszteni, pláne, ha lecsíped a csúcsbimbót. Ezek ugyan kisebbek, de vázába praktikusabb, a madarak meg nem sértődnek meg miatta.
Stiglinc, mekkorák a napraforgók, mikor szétpalántázod őket? Nekem is van a madáretetésből kifolyólag rengeteg, de ott, ahol most vannak, nem akarom megtartani őket.