Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
2010 ben volt és ahogy néztem , utána egész jó termés mutatkozott és ha jól emlékszem a következő évben is jó termés volt a sok csapadék miatt felerősödött fákon . ... akkor hagyjuk had essen .
Itt a saját mérés szerint már túl vagyunk a 100 mm-en . A 2010-es évek elején ( talán 11 ben ) volt amikor 4 nap alatt volt 130 mm csapadék ... annyi most kb 1 hónap alatt jön le úgy hogy ne szóljak egy szót se .
Az a helyzet , hogy ott nem működik ...annyira .... mivel nincs ekkora érkülönbség az import és a hazai között .
Szerintem a hazai ahogy eddig is úgy 600 ft körül fog indulni nagytételesen és az import is valahol e környékén lesz majd ...talán kicsit olcsóbban de akkora árkülönbség mint az epernél nem lesz .
Amúgy egy másik cikk meg azt taglalja hogy hogy kerülhet 300 ft ba 1 kg eper spanyolban vagy görögben ? ..... ott magasabbak a bérek mint nálunk . ( ha csak nem úgy hogy a migráncsokkal szedetik )
Az 50-nel én is kibékültem volna, de nálunk csak harminc volt. Erre még jöhetne. Majd meglátjuk. Az biztos, hogy gyomirtózni sürgős lenne. Talán szombaton tudom összehozni. Nő a gyom is rendesen.Még az esők előtt sikerült permeteznem a barackokat, úgyhogy azzal nem kell sietnem, megvárom a jövő hetet.
Nem is titkolják a Nagybani piacon, hogy átcsomagolják az import epret
"Az epertermelő elmondása alapján az import epret 300 forint körül hozták be, és még háromszoros áron is olcsóbban adják, mint a magyar termelők, akik 1000-1200 forintot kérnek kilónként a hidegfóliás termésért."
Kb most van az amikor azt mondanám , hogy nem kell több eső . " a Dunántúlon délután helyenként beágyazott záporok, " nem tudom milyen az a beágyazott zápor de most olyan pont nem kellene .
Eddig az eső száraz talajra jött de most nem lesz az így csak verni fogja a sarat . Még majd kap egy rotálást a talaj ha elmegy ez a csapadékos idő bár nem terveztük , most ritkításkor is tapossuk így fel kell majd lazítani érésre .
Na ezért írtam , hogy tök mindegy minek hívjuk a lényeg hogy gomba és ez ellen kell védekezni . Amúgy ilyenkor a szituáció ellen kell védekezni ( tartós hideg esővel ) és nem egy adott kórokozó ellen mivel egyszerre többféle is támadhat .... pl sztigmína a fertőzött ágvégről monília a mézgacseppről .
Sőt én most néztem és a Kioton ami még nincs ritkítva megjelent a zöldrothadás is . Ez a szél miatt összedörzsölődő termések felületén van ahol nyílt seb keletkezik és az esős időben azonnal be is fertőződik ami levező és egyre terjedő foltot jelent mint ha valami rágná . Neki is állunk ritkítani . Na ez ellen is jó ha permetezve van .
Hát hogy monília-e vagy más a neve nem tudom megmondani lényeg , hogy a fán levő elhalt és/vagy mézgás részekről veri le az eső a gyümölcs felületére a spórákat csírákat majd ott ha kedvező meleg párás idő jön akkor kicsírázik és elkezdi enni a gyümölcs felületét ami erre forradással elszíneződéssel válaszol . A nem zavaró apró piros pöttyök is ettől vannak amíg nincs fekete vagy varas felület addig nem zavaró de egy szép piacos áru még pöttyös sem lehet .
Érdemes a fát megtisztítani ezektől az elhalt részektől és permetezni ellene . Hogy a felszívódó egyedül viszi-e nem tudom mert ilyen időben minden esetben használunk kontakt szert is . Gombaölőszer kell ezeknek széles a hatásspektrumuk tehát tök mindegy hogy mi a neve ha szakszerűen van permetezve akkor nem lesz varas .
Nálam a Ceglédi aranynál vannak második éve kicsi, besüppedő foltok a gyümölcsök felületén, fogalmam sincs, mitől... Ráadásul nem mindegyik gyümölcsön...
Pontosan mi is okozza ezt a felületi varasságot? MK-nál gyakori, hogy a héján elszórva tele van barna kemény foltocskákkal, olyan, mintha varas lenne. Mi ellen kell permetezni, hogy ne legyen ilyen? A monília okozza, amitől a vesszők elhalnak, leszáradnak és mézgás lesz?
Köszönöm szépen. Sajnos a múlt hétvégén az eső miatt nem sikerült megpermetezni, és legközelebb pénteken este jutunk ki a telekre, nagyon aggódom miatta. Egyik évben rendesen elkapta a nagy kajszifát, odalett az egyik nagy főága.
Hátha segít. Rá kell a videóra tenni a feliratot majd a böngészővel automatikusan fordíttatni, sajnos meg-meg kell állítani mert kell egy 1 sec a fordításhoz, ha ugrik a sor akkor újra kezdi. Igaz csak google fordítós, sokszor nem pontos, de a semminél lehet hogy több.