Ahol nincs fű, csak nyírott gaz, azt mi úgy hívjuk, hogy "ősgyep" :)
Bazsalikomok már 2-3 centisek, néhány kidőlt, de a többség növesztett még két levelet. Most kellene azt hiszem cserepekbe szétültetni, de nem hiszem, hogy összejön mostanában, mindenféle dolgaimmal teljesen el vagyok maradva.
Voltam szedd magad epret szedni, de nem volt szerencsém, teljesen le volt szedve az eper, fél délelőtt sikerült csak 10 kg rózsaszínűt összeszedni, plussz egy alapos izomlázat. Többen mesélték ott, hogy ilyen még nem volt, szép és sok eper szokott lenni. Ha ingyen tornának fogom fel a dolgot, akkor viszont megérte :)))
Ma gőzerővel mulcsoztam, mert a hétvégi fűnyírásból sok levágott fű van, és most először aggódtam azon, mi van, ha túl sok füvet rakok a növények alá? Valakinek tapasztalata van? Eddig ez még nem merült fel, mert idáig mindig kevés volt a fű, de most úgy nézem, nem kell spórolnom vele.
Azt a technológiát próbálom, hogy a nagyobb gazokat kihúzom és leterítem, megy rá a fű, a kisebbeket 3-4 cm, meg ki sem húzom, csak beborítom fűvel.
Eddig nagyon pozitív a dolog. A málnáim alatt már "beállt" a mulcs, egyenletes réteg képződött, és csak egy-két gaz jön át rajta, oda már nem is tettem többet. Az érésben lévő epret kicsit aggódva mulcsozom, meglátjuk mi lesz belőle. Egy biztos, az előző mulcsozások hatására lényegesen kevesebb a gaz, mint szokott lenni. A karalábék alatt jópofa 5-6 cm-es puha szénapárna van, tök jó.
A sárgarépaegyelésről, paradicsom és uborkakötözésről, lakástakarításról stb.. stb ... stb... ne beszéljünk :(
A tiédet nem láttam, de az enyém is gazos. :-( Fenntartottam egy negyedet a később (szomszédoktól, ismerősöktől) érkező palántáknak, na az elég fertelmesen néz ki. :-( Pedig azt még kapálni is könnyebb lenne, nem kell ügyelni a kis növénykékre. De hát van lustaság is... :-)))) A paradicsomok környékét viszonylag (?) rendben tartom, a fűszernövényes részre mindig nagy gondot fordítok, de a többi...
A füves részről már nem is beszélek, vannak olyan nagyobb részek, ahol már igazi fű nincs is, csak gaz. :-((((( Valszeg újra kell telepíteni a füvet ősszel, de hogy lesz-e rá időnk...???????
A füves gyalogút csak így a fűnyírás után két perccel néz ki ilyen jól. egyébként nem praktikus (sajnos, mert nekem is tetszik), úgyhogy a keskenyebbeket fokozatosan meg fogom szüntetni.
A mindennapi matatás pedig kitartó közelharcok árán kivívott jogom. Hazamegyeka munkázóból felzaklatva, szellemileg zokni állapotban és kirohanok a kertbe tenni-venni. Engem ez nyugtat le, pihentet, szórakoztat, fizikailag ellensúlyozza az egész napi görnyedést a képernyő előtt. Tavasztól őszig a derekam se fáj, bezzeg télen úgy le tudok merevedni... Szóval, ha nincs is nagy látszata a kerti munkámnak, ez a haszna felbecsülhetetlen!
Remek, igazi romantikus konyhakert. Kissé vadromantikus, de nekem nagyon tetszik így, ahogy van. Pl. az, hogy füves gyalogutad van. Meg, hogy van benne virág is. Ha volna több helyem, én is így csinálnám.
A mindennapi matatás dícséretes dolog, csak fejeződjenek be a bűbájos boszorkák, és én is visszatérek ehhez. (-:)
Attól, hogy fűből van kivágva, fatörzsekkel körítve, meg olyan kis vegyes. Viszont az alakját szerintem nem jól választottad meg, szerintem így nem érsz be a közepére kinről, hanem rá kell lépned (és az nem jó, nem bijó).
Teszek egy harmadik kísérletet, hogy megmutassam az enyéimet:
Ez a koratavaszi állapot, mikor még nyugodtan lehetett kapálni. A lényeg, hogy az eredeti 4 ágyásból már csak a jobb alsó a zöldséges, balra "krumpliföld", a 2 távolabbiból az egyik már rózsa- és liliomágyás, a másikban még egy sor tavalyi petrezselyem és egy sor zöldborsó képviseli az ennivalókat, de már van ott néhány rózsatő is.
A másik lényeg, hogy 1,10 szélesek, így ha gyomlálásra kerül sor (jut idő) akkor a két szélről kényelmesen el tudom intézni.
Van még két szögletes fűszerágyásom is (bár szaporodnak bennük a virágok), ezeknek lépőkövek segítségével érem el a belsejét.
Hiszen alább azt mondtad, hogy nincsenek is csapataid... (-:) Nekem sincsenek, sőt, még a zöldségevésben se nagyon jeleskednek, ezért aztán a veteményt fokozatosan kiszorítják a virágok.
Nem akartam ... ne legyen senkinek ilyen érzése :(
Csak senkiről nem tudom, illetve szinte senkiről sem tudom, mekkora területen kertészkedik, mekkora a házi veteményes. Nem a munka a sok, hanem egyenlőtlen, munkacsúcsok vannak! Nálam is gazos, de "csapataim harcban vannak"...
Egy kicsit OFF kérdés, de muszáj feltennem. :-) Miket főzöl még belőle / vele?
Én nagyon szeretem nyersen, különféle dipekbe mártogatva, aztán nélkülözhetetlen a bolognai raguba, szoktam tenni távol-keleti jellegű levesekbe is... Vagy ha nincs otthon normál zeller, akkor pl. a tárkonyos ragulevesbe, vagy húslevesbe is. Ja, és esetleg salátákba, pl. a Waldorfot is kipróbáltam már ezzel. De igazán gyakran nem használom...
Egy gyakorlatias ON kérdés még: házi termesztésben számítsak akkora (majd' kilós) tövekre, mint amit a boltban árusítanak?
130 tő? Te jó ég, akkor te zellert eszel zellerrel, júniustól novemberig? :-DDDD Mint a Hyppolitban Kabos Gyula, aki a fokhagymát is fokhagymával eszi.... :-)))))
Termesztőoszlopot kerítésdrót fonatból és fekete fóliából lehet a legegyszerűbben gyártani. Olyan méretű drót kell, hogy egy kört hajtva belőle, a kellő magasság és átmérő kiadódjon. ( a kívánt átmérő 3,14 szerese az egyik oldal, a kívánt magasság a másik oldal) A fekete fóliából tűzőgéppel készítesz egy zsákot( mint a szemetes zsák a szemetesvödörbe otthon...)
Aztán az egészet feltöltöd laza, tözeges kertészeti földkeverékkel,alul forró szöggel kilyuggatod. hogy a feles víz kifolyhasson.
Aztán már csak éles szikéves begágod a fóliát, ott ahová a palántát akarod tenni, és belevarázsolod a "zsebbe" :)
( Ha nagyon puritán módon tekintjük, az egész olyan, mint egy földdel töltött drótvázas szemetes vödör...)
Persze lenet cifrázni, lábakra állítani, ügyes férfiak szépen összehegesztik, lefestik, stb...Amiket én láttam, azok 25-30 cm átmérőjű és 80-120 cm magas oszlopok voltak. A magas oszlop aljára sódert kell tenni, vagy kavicsot, hogy a fölös vítz könnyen lefusson...egyébként nagyon könnyen kiszárad, gyakran kell locsolni.
Én is tudom az elméletet, mégis vérzik a szívem, mikor a kis zsenge növényekbe bele kéne vágni. :-) Folyton előjön a szkepticizmusom, hogy nálam biztos nem fog működni, és szegény növény belehal. Mondjuk tavaly csak két tő bazsalikomom volt (bolti cserepeset ültettem ki), tehát muszáj volt óvatosabb duhajként :-) kezelni őket. A korai kiültetésnél én csak 3-4 tövet hagytam egyben, szerintem a boltinál a 6-8-ból is elsorvad néhány, csak az erősebbek maradnak meg... Ellenvélemény? :-)
A virágokat mindig kicsipkedtem, de hihetetlen, hogy két-három napon belül ott voltak az újabb virágfüzérek. :-) A magnyerést a profibbak úgy szokták megoldani, hogy egy-két tövet hagynak felmagozni, a többit szorgosan kicsipkedik. Én most ilyen "fogott" magból kaptam rucola palántákat egy kedves ismerőstől, nagyon klasszul hozzák már a leveleket.
>Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????
:-))) Pár napon belül elválik, hogy hányan élik túl a pikírozást. Remélhetőleg mindegyik. :-) Nekem egyébként még mindig vannak tejfölöspohárban széttűzdelt palánták, amiket most már ideje lenne kiültetni. A többivel erősen elsiettem a kiültetést, nem is nagyon tértek magukhoz.
--lefagyasztás: legjobb a kész pestot lefagyasztani, ahogy Thor is írta. Szoktam bazsalikomlevelet is lefagyasztani, de az már nem lesz olyan gusztusos a kajában. Akkor már inkább összeturmixolom paradicsommal, és úgy fagyasztom le jégkockatartóban. Télen ez is finom az olaszosz paradicsomszószokba.
Frint, ezt a rengeteg növényt ti mind elfogyasztjátok? :-) Mármint úgy értem, hogy a termést.... :-)
Ha véletlenül sikererülnének a bazsalikomok, szívesen elajándékozom ám a felesleget :)
Közben azon gondolkodtam, hogy amit az ember vesz bazsalikomot boltban és van 8-10 szál benne, az tulképpen uganennyi növényke? Mert akkor ez nem 200 csak 20 cserép bazsalikomom lesz legeslegjobb esetben :(
Valami olyasmit olvastam, hogy a bazsalikomot úgy kell szedni, hogy 10-15 cm-rel a töve fölött vágni el, és akkor bokrosodik el. Tehát ahogy eddig én szedtem a boltit (tőből), az totál szakszerűtlen. Egyszer viszont véletlenül egy utolsó szálnak csak a felső felét vágtam le, és akkor ott elágazott ötfelé. Lehet, hogy ez a titka a bokrosodásnak?
Még egy kérdés: azt is olvastam, hogy a virágkezdeményeket le kell csípni, hogy ne virágozzon. Viszont a különleges fajtákból meg jó lenne magot nyerni. Tapasztalat valakinek? Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????
Azt mondjátok a bazsalikomot lehet fagyasztani? Veszek egy fagyasztógépet ;)