kevés olajon két szelet vékony bacon szalonnát kisütünk. kivesszük a zsírból, félretesszük. az olajba beleteszem a félbevágott kelbimbót, megpirítom. rászórom a mozsárban összetört kesudiót, lefedem, 10 percig hagyom lassú tűzön. ezalatt salátát felaprítok (tv-ben zacsis eisberg, khm) ráleteszem egy tányérra, rászedem a kelt és a tetejére rakom a bacon szalonnát.
jó étvágyat
a thai bazsalikomnál én sem vettem észre semmi különlegeset, csak annyit, hogy aprólevelű.
Köményillatút csak egyszer láttam a tavalyelőtti kertkiállításon (asszem ott voltunk együtt out, te is emlékszel ilyenre?), akkor nem vettem, mert nem tudtam, hova tegyem, és azt gondoltam, majd lesz máskor is, aztán azótase. Hovatovább már azt hiszem, csak képzelődtem :)
A sárgalevelű kakukkfüvet (Thymus Doone Valley) a Fitolandban sziklakerti évelőként árusították, erre a célra vettem. Aztán itthon megszagolgattam, nagyon kellemes citromillata volt (van zöld citromillatú kakukkfüvem is). Aztán megérdeklődtem a fűszernövényes topikon, hogy vajon ezt is bele lehet-e tenni ételbe. A többség szerint igen. :-)
A fűszernövények a leghálásabb téma, legalábbis nekem azok sikerültek először. Jól bírják a nagymeleget a homokos talajt, meg a rendszertelen törődést.
Bazsalikom: a sima, helyi parasztbazsalikom az igazi, a többi csak szemfényvesztés drágáért. A thai bazsalikom a fasorban sincs a magyarhoz képest. Cserepes tartásra kertteleneknek jobb. Van még görög bazsalikomnak nevezett valami is, az is aprólevelű, nem tudom, miben különbözik a thaitól, én nem találtam különbséget (a görögöknél meg szintén a közönséges nagylevelűt láttam használni). Tavaly vettem bordó vagy lila bazsalikomot, az pont olyan, mint a normál, csak bordó, és nekem úgy tűnt, kicsit keményebb-fásabb a szerkezete. Kb. ezekkel találkoztam én.
Kakukkfűből van citromillatú és köményillatú is, elég meglepőek :) a citromillatú az sárga csíkos, nagyon mutatós, én a többi mediterrán növényem (rozmaring, kékszakáll, levendula) közé ültettem be talajtakarónak.
Vannak, de inkább csak lent a zöldséges meg a tavacskás meg a bozótos részen, fent a hintaágynál nem annyira. Én meg amúgy sem vagyok népszerű sem a szúnyogok, sem a kullancsok körében. Azért locsolás közben megcsípnek, most is van rajtam vagy 3 dudor.
Te miért nem ülhetsz ki reggelizni? :-O kerted van, reggelid van, mi a probl? :) Én komolyan felkelek inkább félórával korábban, de nekem hadd lehessen lassan készülni :) ha úgy kell összekapnom magam félóra alatt és kirohannom a házból, el van szúrva a napom.
Gyümölcsfa ügyben talán a "Tanács kerestetik" című általános topicban kérdezhetsz - vagy ha sokat visszaolvasol, talán már találsz is kész választ.
Thai bazsalikomot csak a nagycsarnokban láttam, és az eladó árgus szeme láttára csak annyit tudtam megállapítani, hogy jóval drágább, mint a másik. (-:) Ha neked mindkettő van, talán szimatolással próbáld felderíteni a különbséget.
(Azt a salátareceptet leírnád? At ittenvalók meg fogják bocsájtani az offot.)
Nálunk is eltelt a hétvége, bár én gyesen vagyok így nekem gyakorlatilag egybefolynak a napok. Reggelente a fiammal lelkesen locsolunk, este általában már egyedül, addigra kimerül a kiskrapek.
Bimbós kel érdekes lehet, én családom imádja. ezt palántában árulják, vagy magban? Pont múlt hétvégén láttam a tv-ben egy ismeni kesudiós kelbimbósaláta receptet, hmm...
nálam a fűszernövények idén nagyon belehúztak, gyönyörű a kakukkfű, a menta, a bazsalikom, a tárkony. amióta a kutyák előre vannak zárva és nem nyihelik ki, új erőre kaptak. nekem kétféle bazsalikomom van, egy sima és egy thai. tudja valaki, hogy a levélméretén túl mi a különbség?
kérdezném még egyszer gyümölcsfákkal kapcsolatban hol érdemes kérdezősködni? törpe gyümölcsfákról olvastam egy oldalon, de nem merek tanács nélkül belevágni.
" Biztos vicces lesz, de pl a tavacskám egyik oldala tökfölddel lesz körülölelve :)"
Tóparton szépen mutatnak a nagylevelű növények, és a tök is az. Meg a reberbara, olyat is tehetsz oda.
Nálatok nincsenek szunyogok? Mert nálunk már csak miattuk sem lehetett este gyönyörködni. Ami meg a hétfő sötéten előrevetülő (baljós) árnyát illeti, komolyan kísértésben voltam, hogy otthon maradok, és betelefonálok egy szabadságért. De aki kiülhet reggelizni, az úrinő, és ne dicsekedjen itten panasznak álcázva. (Mi kollektíven és üres gyomorral elrohanunk legkésőbb fél hétkor.)
csinnnKÁm, örülök, hogy ilyen vidáman vagytok :) a némaleventét csókoltatom, anyjának meg üzenem, hogy most használja ki az időt, mert előbb utóbb mexólal a pasi, és onnan kezdve szerepcsere szóhozjutásban :)
A mentáról megvallom töredelmesen, hogy idén én már alapos gyomlálásnak vetettem alá: hosszan és mélyen kiástam a gyökereit is, mert elúrhodta a zöldségágyásomat, ahova annó beraktam, hogy legyenek a zöldségek fűszernövényekkel körítve. Egy kisebb dombnyi mentagyökér jött ki, a zuram ijedezett, hogy nem maradt semmi, de jelentem,a semmiből azért mostmár látszik 5-6 jól fejlett tő, szal bőven elég lesz. Még van a teraszon is nagy cserépben (ki kér?:) Engem is mindig elfog a csodálkozás, amikor visszaemlékszem, hogy a hihetetlen mentaföldem, és még 2-3 másik, ami nálad és más Tasztaltársnőknél fejlődött, az mind-mind egy db poharas mentából lett, amit két éve a Corában vásároltam :)
out kedves, örülök, hogy ehétvégén rajtam kívül is besétált valaki a csőbe :) Ma reggelre kissé leszakadt kezem-lábam az izomláztól, és aszontam, uccu számoljuk már össze mennyit ültettem: konkrétan 34 db növény az egyenlegem a hétvégén, aminek persze jórésze zöldség-és virágpalánta, de akadnak közte kis fácskák is (és akkor még kínai rózsát, amiért indultam, nem is kaptam :). Ha rövidesen ásólábam nő, lécci senki se csodálkozzon :) 1ébként ez volt a könnyű része, sokkal nehezebb volt mintegy 800 nm (ferde) felületen lenyírni a füvet, végigszegélynyírózni a lépcsőket meg az utcafrontot és feltörni egy kis új területet a zöldségnemű kiterjesztéséhez. Biztos vicces lesz, de pl a tavacskám egyik oldala tökfölddel lesz körülölelve :)
Nem panaszkodom azért, imádtam csinálni, egy dolgot fájlaltam csupán, hogy mire minden készen lett, és leültem volna gyönyörködni a hintaágyba, vasárnap este lett, sötét és bánatos a közelgő hétfő miatt. Mindig így járok. :(
Reggel viszont kiültem reggelizni a kertbe, ami azzal járt, hogy 8 helyett fél 9-re értem be, de ahhoz is úgy kellett eltépnem magam, és szemlehunyva, fogösszeszorítva kirohannom a kapun :)
A mentáik ellen én indítottam támadást. Olvastam régen, hogy a mentafélék - sok más növénnyel ellentétben - jól elvannak a diófa alatt. A diófa alját most leköveztük, de kihagytunk neki egy tányért, most odatelepítettem 4 félét. Ezekből kettőt tudok azonosítani, a zöld-fehér almaillatút, meg az újonnan vásárolt borsmentát (fogkrémillatú). A fennmaradókat úgy kaptam, kitudja milyenek, csak azt látom-érzem, hogy kicsit másfélék, az egyik pl. picit citromfüvesebb jellegű, illatosabb. Kiástam és odaraktam egy csokorravaló citromfüvet is. (Még néhágy vízifukszia, meg egy szétszedett virágos begónia került oda, és kész a kiskert.)
Bimbós kel tapasztalat: férj fintorog, gyerek piszkálja és nem eszi. (Ezeknek a káposztafélékből csak a székely jó, rengeteg székellyel benne.)
Ezért, meg helyhiány miatt nem termelek. (Olyan minimum fél méter tőtávolság kell a növények között, ha ugyan nem több.)
Próbálj meg a keresztúri piacon palántát nézni, nem kell őt korán ültetni, mert a szakirodalom szerint kint maradhat télire, és még fagyosan is szedegetheted a bimbócskáit.
Szombat reggel lugas- és koktélparadicsomokat, paprikapalántát (már vannak rajta picik!) vettem a piacunkon, és minden virágajánlatnak ellenálltam. Aztán megudvaroltam a férjemet, hogy vigyen el a Keresztúri útra, ott reggel befelé menet mindig szemezek a dísznövényárudákkal. Gondoltam, egy-kettőben csak körülnézek.
Mindjárt az elsőnél le is ragadtam, mert miután a "tudunk segiteni?" elhangzott, és mondtam, hogy rajtam néhány sötétkék évelő szarkaláb és hozzáillő színű csillagfürt segítene, a fickó nekiállt és válogatott nekem. Aztán még pár tő szantolina, egy ruta (a régi elfagyott), egy borsosmenta, meg egy csomó sötétkék lobélia is haza akart velem jönni. (és olcsóbban adták, mint a piacon)
Aztán ültethettem rogyásig, és ma még folytatom, mielőtt jönne az eső.
Jaj, biony M-legetve vagyol sokat, egyrészt mert a csíkos árnyékliliomaid gyönyörű új életre keltek, erősödnek, nagyon szépek, meg mellette a másik zöld növény, amit kaptam (nemtom a nevét, szégyell-szégyell). De a totális burzánzás mégis menta fronton van, amelyik úgy döntött, birtokba veszi a kertemnek azt a részét, ez idő tájt a néhány túlélt-áttelelt kóróból most hatalmas zöld buja mentatelepek nőttek ki a semmiből. Éljen a nyári Mojito-limonádé ivászat!!! ;-)
Bár előbb még bodzába fojtjuk bánatunkat, a teljes kerítés mentén több nyíladozó bodza-bokor ontja illatát.
Néma Levente jól van, változatlanul naon szíp, naon okos és naon néma!
Aptya szerint ilyen szószátyár anya mellett nem jut szóhoz! :-DDD
OutdownS drága!
Egyelőre még visszatartom a menták támadását, még megvan a bazsalikom parcella. Apa már nagyon kaparja a falat egy falat pestó után... mi tagadás, én is imádom, és ősszel az akkor 10 hónapos fiam első komoly, felnőttes kajája is a pestó volt, amit kétpofára nyomott befelé az arcába... hát, mit mondjak, egy kisebb fej fokhagyma volt rajta, ezért nem nagyon akartam adni neki belőle, de kikövetelte, s meglepő mód de nem zavarta a markáns íze, de még a bádog-pocija sem fájdult meg! :-)
Meg a vega barátnőm is gyakran emlegeti a zöld tésztát, vagyis hogy mikor hívom már meg olyan finom zöld tésztára, amit tavaly nyáron ettek nálunk (neki csak ennyi jött le, képtelen megjegyezni a pestó vagy a bazsalikom nevét). Mondtam neki, hogy max. petrezselymes pestót tudok csinálni. (Tegnap, miután kiganajoztam a veteményest, és ünnepélyes keretek közt végre elkapartam az összes paradicsom, paprika és paradicsom-paprika palántát, nekiálltam lekaszabolni a petrezselymeimet, mert kicsit túlzásba vitte magát (biztos a mentától tanulta, hisz ott vannak egymás mellett). Apának kiadtam az ukászt, hogy csipegesse (szegénnyel jól kicsesztem, bár hősiesen csipkodta a petrezselyem levélkéket), aztán csináltam az anyukáméknak egy nagy adagot összevágva, üvegbe, mélyhűtőbe.
Úgyhogy készen állunk a bazsalikom fogadására... szólj, ha küldhetem a bazsalikom-futárt! :-DDD
Hozzáteszem, hogy bár Thor mentája erőteljesen térhódító üzemmódba kapcsolt, azért a levenduláid jól érzik magukat! :-)
Egy barátnőm bimbós kel vetésére buzdított, jól fel is csigázott vele (mondjuk a kisebbik gond, hogy nem tudok róla semmit, a nagyobbik, hogy nem is lehet kapni, már néztem Baumaxban, Tescoban). Ti ültettetek már bimbós kelt? Tudtok róla valamit? Állítólag nagyon "megéri", mert viszonylag problémamentes növény, jó magasra megnő, és telis-tele lesz kelbimbóval, azt mondta, hogy egy mélyhűtő fiókja tele volt vele, egész télen jutott párolt zöldségköretnek is, 2-3 szem húslevesbe is, és minden 2 hétben volt frankfurti leves kelbimbóból. Hát nemtom, megpróbálnám... persze ha kapnék magot, de nem kaptam. Tapasztalat?! :-)
Ezért kapar :) csak épp akármit rendszeresítesz akárhova, a matska nem az a lény, aki hagyja magát befolyásolni. Alvókosara is van pölö, párnával, mégis az összes lehetséges felületen feküdt/aludt már, csak ott nem.
Csiga: nálunk a templomkert az utca végében van, jó fél kilométernyire innen, az azért még maratonnak is sok egy csigának, meg sok csigának is, szall nem jönnek azok vissza. De attól még így is mindig túl sok van belőlük. Pár éve még jártak erre cigányok, akik bekérezkedtek kosarakkal összeszedni a csigát, valahova vitték, ahol átveszik őket, akkoriban mintha tényleg kevesebb lett volna.
Kissé tudatlan vagyok, mert nálunk a macska csak az ajtót kaparja, azt viszont nagyon, különösen evés előtt, olyannyira, hogy már helyrehozhatatlen károkat okozott rajta. Úgy érted, hogy azért kapar, mert a dolgát végzi a veteményben? Akkor lehet, hogy én ezt azért nem tapasztalom, mert jobban kedveli a homokozót (mióta tönkrement a teteje és nincs aki pótolja...). Ha ezért kapar akkor nem lehetne neki valami puhát rendszeresíteni, pl. homokot a kert egyik végében? Ha nem ezért kapar, hanem hobbiból, akkor passz...
Csiga: nálunk nincs templomkert, csak vasút a kert végében, oda szoktam kihajigálni őket családostul, annak reményében, hogy újra egymásra találnak, de őket is visszahúzza a szívük, mint OutdownS csigáit. A biokertész elveimről nem akarok lemondani, sőt öldökölni sem szeretnék (a szúnyog az egyetlen amit rendszeresen lecsapok, ja meg a kullancsot is likvidálni szoktam), szóval inkább valami olyasmin gondolkodom, hogy esetleg be kellene kenni a kerítés lábazatát valamivel, ami eltántorítja őket. Olvastam pl. a hagyma szagáról, hogy nem szeretik. Arra gondoltam, ha összeturmixolnék hagymát bekenhetném vele. A sün nem megoldás, mert a kutya és a macska nem tűri meg, amikor véletlenül idetéved egy, egész éjjel küzdenek vele (természetesen hangosan). Szóval éljen a kísérletezés!
A veteményesed ekkora? Az enyém még kisebb, olyan 2x3 méteres, amibe sose fér bele semmi rendesen. Amúgy a kert nagy, de hiába, mégsen tudok terjeszkedni a zöldségessel, mert annyira sok és nagy fa van benne, hogy nincs ennél nagyobb napos terület, de még ez sem egész nap napos, így ha magról vetem a dolgokat, olyan iszonyú lassú tempóban fejlődik minden, hogy jó ha szeptemberben terem valami. Én sem hallottam még soha, sem uborka, sem tökpalántáról, meg is lepődtem most rendesen, de ha már így, nem hagytam ki a feldobott labdát.
Ennyi mindent persze sose tudok bezsúfolni a veteményesbe, úgyhogy tavaly pl a frissen ültetett sövény mellé tettem a paradicsomot második sornak, hogy addig se legyen olyan csupasz az a rész, és ott még a nap is sütött, a kerítésre futtatom a babot, uborkát, dísztököt, a rózsák meg a klemátisz is kap a tövéhez pár tő csengettyűpaprikát stb.
Azt hiszem, tavaly vagy 2x tápoztam a paradicsomot (ferticare complex-szel, de csak mert a babnak kell és ha már neki adtam, kapott a paradicsom is) Termett, rendesen, csak sokat megevett valami gombabetegség. Utóbb tudtam meg, hogy nem kellett volna hagynom bokrosodni, hanem alul ki kellett volna tördösni a hajtásokat, akkor valszeg nem olyan kedvező a hely gombának.
Viszont az előbb elbattyogtam a kertészetbe egy speci kínai rózsáért, amit tegnapelőtt láttam életemben először és azóta egyre jobban kívánom, errefel mitörtént: a rózsa már elfogyott, viszont velem akart jönni egy gránátalma meg egy füge. Asszem egész hétvégén ültetni fogok. :)
akkor megpróbálom alávarázsolni a vesszőket. vicces lesz. a kertem igazi kicsi kert, vagy 5*1,5 méteres :) de lehet, hogy túloztam.
a piacon én megkeményítettem a szívem és nem vettem mást az epren kívül. mondjuk nekem már nem lenne hová tennem. uborkapalántáról még nem is hallottam. én magról vetettem rögtön a helyére. te tápoztad a dupla tő paradicsomokat? lett rajta termés?
Nem kell összedarabolni, és azt mondja out, hogy jobb is ha nem rózsa :)
Ilyen kis fél cm átmérőjű vesszőket szoktunk végigteregetni az ágyáson (fél - 1 métereseket), igaz hogy közvetlenül ültetés után, és akkor a növény megkeresi magának a helyet közte (a macska meg remélhetőleg nem), de ha később teszed oda, akkor sem olyan nehezek azok, hogy összenyomják a növénykéket, csak bonyolultabb közé rakni.
Nálam a paradicsom tavaly duplán volt ültetve (így mondta kofanéni a piacon), nem volt gond belőle.
Ma kimentem venni még 4 paradicsompalántát a piacra, de az a hihetetlen tavaszi bőség, ami ott szemközt kapott, pszichés nyomást gyakorolt rám, így a végeredmény 10 paradicsompalánta (a tervezett magasra növő késői mellett még valami holland bársonyoslevelű izgalom, meg apró szendvicsparadicsom is hazajött velem), 5 padlizsán (végtére is, ha nagyon akarom, még van egy üres sorom), 2 cukkini, 2 tök (róluk már lemondtam idén, de ha már ott volt készen, bimbósan, hááát ....:) és 4 felfuttatható uborkapalánta (óhát ez elfér a kerítés mellett is), és akkor erős lélek voltam, mert verbénát nem is vettem :)
Az igaz, hogy végül behunytam a szemem és kiszaladtam a piacról, hogy abba tudjam hagyni :)
Thor, köszi a kedves fogadtatást. Igen, már jobban vagyok, csak híznom kell meg erősödni és remélem a vesém kitart még egy darabig :)
Többiektől elnézést kérek az offért.
A paradicsomokat nem tudom szétültetni (így is tatánál landolt a háromnegyede), így majd beszerzem a tápot és azzal locsolom. Ma a MOM piacán néztem paradicsom meg paprika palántákat és hát lehet hogy én rosszul csináltam valamit. azt hiszem túl nagyra hagytam nőni a palántáimat. én majd fél méteresre növesztettem a paradicsomokat ! biztosan ezért viselte meg őket az átültetés. na mindegy a fagyok miatt úgyse tudtam volna kiültetni hamarabb. bár most már elég szépek. mindenesetre jövőre lehet csak április végén fogom elültetni a magokat. a télikertben nagyon gyorsan nő minden.
a rózsa, ill. egyéb vesszőket össze kell darabolni és úgy a növények közé tenni? én ezt nem értem. nekem a macska konkrétan a salátát és a retket kaparja . ha arra rakom a vesszőket, akkor azzal összenyomom és akkor attól pusztul el.
a piacon vettem hat darab eperpalántát. este ki is fogom ültetni! folytontermő... alig várom, hogy folyton teremjen :)
csiga nálunk is van, házas és csupasz is. óriásiak, mi vödörbe gyűjtjük a gyerekkel és kivisszük az erdőbe. nagyon könnyen össze lehet szedni.
Le van már fordítva, de nem tudom pontosan mire magyarították a címét.
Sünök nálunk is élnek, és nyári estéken sündörögnek, de a csigák ettől még sokan vannak.
Nem tudom mennyire "finoman spirituális" összecsigázni egy templomkertet: nem reinkarnálódsz, hanem pokolra jutsz, meglásd! (-:)
Kertész oktatót csókoltatom! Meszezze a saját kertjét. Minden eső után felújítva... Aztán majd nézze meg, mit termelhet benne a végén. A gipsz meg adig marad por, amíg nedvesség nem éri. Nem hiszem, hogy egy csiga nem tudna elcsúszkálni egy gipszöntvényen.
Na de mára elég volt belőlem, mert holnap hajnalok hajnalán akarok kelni!
Hehe :) nem olvastam, mer én angolul olvasni lusta vagyok, úhhogy Precsetből kizárólag azokat, amiket már lefordítottak. Valamint van egy óriási nagy képeskönyvem is tőle angolul, de annak az 5. oldalán tartok 3 éve :) Viszont most felcsigáztál és itt fogok szenvedni, amíg le nem fordítja valaki azt a matskát.
Ha már csigázás: nekem először sünt ajánlottak, amire vadásztam jó ideig, nyitottam topicot, roppant utánajárással szereztem is kettőt. Olybá tűnik, hogy a tenyésztés sikerült, mert mostmár kismalacokkal is találkoztam a kertben, viszont a csiga nem lett kevesebb. Én is felszedem, de nem forrázom le, mert ahhoz nem elég erős a gyomrom és karmikus terheket se szeretnék magamra venni, hogy aztán ki tudja hányszor szülessek újra csigaként :) hanem kiviszem őket és elengedem a templomkertben. Nemtom érzed-é ebben is a finom spirituális nüanszot?
A legujabb ötletet egy mezőgazdasági szakközép kertész-oktatója ültette el a fejemben, hogy aszongya, szórjak meszet az ágyás köré vagy gipszet vagy ilyesmit, de zárt kör legyen (megint visszaértünk a varázsláshoz bár fekete kakas áldozásáról a körben nem esett szó) Merthogy azon nem tud a csiga átmenni, biztos démonból van, de állítólag el is szívja a nedveit, és a túloldalra már döglött csiga fog érkezni. Még ezt nem próbáltam, nem tudom mennyire terheli meg az ember szépérzékét, de másoknak tudom ajánlani :)
A házas még hagyján. Házonragadod és elhajítod jó messzire. A mostani esők után egy-egy negyedórás szemle alkalmából 40-50 darabot is kihajigáltam az utcára. Aztán egy reggel láttam, hogy kitartóan menetelnek visszafelé, a kert irányába. Tudják, hogy nálam jó változatos a koszt, és sok a szaporodásra alkalmas bújóhely a mindenféle talajtakaró alatt. Hanem azt hogy lelegelték a legújabb és legsötétebb kék évelő szarkalábamat, azt soha nem bocsájtom meg! Ha begurulok, annak vödörbe gyűjtés és forrázás lesz a vége! (De olyan undorító)
A meztelen csiga pedig nyersen is undorító, és mivel éjjel csúszkál, összeszedni is kevésbé tudod. Több kárt is tesznek.
Javallott ellenük a földbe süllyesztett sörcsapda, ott alkoholba fojthassák magukat. (Na az undorító csak igazán)
Végül feladhatod bio-elveidet (ha vannak) és kérhetsz valami csigaölőt a vetőmagboltban.
Tehát a matskákat még egy tulajdonos sem ismerheti ki? Ez a mi átjárónk télen, mikor még nem is volt túl fagyos a föld, nemes egyszerűséggel a járólapokon hagyta a névjegyét.
Kutyában is csak körösztanya vagyok. A kis neveletlen szomszéd keveréké. Az is szívesen futkosna nálunk, csak ha észrevesszük, hogy megint átnyomakodott a kerítésünkön, akkor a körösztapa gyorsan befoltozza az átjárót. Remélem, idén már megérem, hogy kicseréljük az egészet. Ígéret az van...
Macskákhoz vissza (végülis a macska az egyátalán nem OFF a veteményesben, de mennyire hogy nem), olvastad Terry Pratchett-től a "The Unadulterated Cat" című tanulmányt? Ha esetleg valahol, valamikor már kérdeztem volna, akkor ursa minor!
Az a megfigyelésem, hogy szívesebben kapar vetés után mint előtt az szerinted is helyes?
Kitudhassa azt a matsgáknál, ezeknek az apró uralkodói lényeknek az alapbeállításához tartozik az, hogy nincs rendszer a szokásaikban, hanem mindent úgy tesznek, ahogy épp úri kedvük tartja :) de a fellazított föld, az persze inkábba kedvére való, mint a kötött.
Nem lehet, hogy kutyád van? :) Egy mudis barátném szerint pölö a mudi a kertész kutyája. Az övé feladatként fogta fel a hagymaültetést, mármint hogy az a gazdi feladványa, neki címezve, és keményen dolgozott, hogy az összes elrejtett cuccot megtalálja a földben és szép, sorba lerakja a küszöbre gazdinak, hogy örüljön :)
Lehet, hogy ugyanazok a topicok vannak a Kedvenceinkben? :)
1ébként 6 és fél éves vagyok az Indexen, azalatt azért megismerkedik az ember egy-két másik nickkel. De Anitát spec. nem ismerem személyesen, csak úgy mint nagyon sokan, akik readonlyként nagyon aggódtak érte.
Mostanában újra zugolvasom a konyha-trükköket (mert egy csöppet sem fogytam attól, hogy megtartóztattam magam a recept-olvasástól), láttam, ott is nagyon oot vagy.
A macska alá meg azért nem jó a tüskés, mert lehet, hogy téged előbb megszúr. Anyu a párnás évelőit védte rózsagallyakkal, nehogy Vörös Eric oda járjon, aztán jól bele szakott nyúlni. (A tüskébe, meg Eric hagyatékába is.)
Én egyszerűen vékony nyírfavesszőkkel takarok, abból mindig kell vágni, mert ha rajta múlna, földig érne a kocsibejárónál.
Az a megfigyelésem, hogy szívesebben kapar vetés után mint előtt az szerinted is helyes?