Egy szárzellernek kifejlett korában kb. 3 WC-papír-hengernyi a kerülete, azért ne rakd fűzőbe szegényt. Bármilyen papírral körbetekerheted (átkötve), feltéve, hogy nem ázik el túl hamar.
Megvettem volna én ebből is a palántát, ha van, de csak normál, gumós zeller van, ezért a buzgómócsingság :)
Most felizgattál, ezexerit tényleg sikerülhet :). Képzeljétek, a nagy kedvencemet a yardlong-beant nem lehetett sehol kapni idén, csak egy hozzá hasonló spárgabab nevű valamit, amiből írdésmondd, egyetlenegy darab sem kelt ki, csak jól megpenészedett tőle a föld. :( panaszkodtam is a gazdaboltban, mondták is, hogy sajna mások is bánkódva jönnek vissza, így nem is tartanak többet belőle. Pl. az ilyen történetek is elriasztanak a magról vetéstől, bár az igaz, hogy babnál nincs más választásom.
Kénytelen voltam hát váltani, most egy Zalán nevű óriás-széles zöldet vetettem, és nem maradhatott bent egy egész hetet a házban: 2 nap alatt kibújt, 5 nap alatt 30 centis lett, tartottam tőle, ha nem ültetem azonnal ki, kinyomja a konyha falát :) Jelentem, nem mese az égigérő paszuly sztorija! :)
Én se járok el dolgozni (itthon dolgozom), de még így is kevés az idő a kertre. Ráadásul a jó idő a munkateljesítményemen is meglátszik. :-)
Idén magvetettem először, hoztam nyáron Olaszországból San Marzano paradicsommagot, meg salátalevelű bazsalikomot (Basilico foglia di lattuga). Hát nem vagyok elragadtatva az eredménytől. Még reménykedem benne, hogy a bazsalikomok megtáltosodnak, de egyelőre nem igazán látszanak azok a hatalmas levelek... :-(
Szárzellert is vetettem, a hétvégén ültettem ki őket. Persze kb. harmadakkorák, mint a piacon vett normál zellerpalánta. :-) Állítólag amint egy picit megerősödnek, és magasabbak lesznek, akkor kartonhengert (pl. wc guriga :-) ) vagy egyéb sötétítőt kell köréjük tenni, hogy halvány maradjon a szára. Vagy ezt épp ti tanácsoltátok?
Nem tartunk lustának! Megvenni, meg hazavinni, meg elültetni is munka. (-:)
Bordó bazsit én is a piacon vettem azokban az években, amikor nem kaptam vetőmagot. (És szintén a színhatás kedvéért.)
A vásárlásnak még az az előnye is megvan a vetéshez képest, hogy annyi növényed lesz, amennyi éppen kell. Magvetés esetén meg több a kelleténél, és - mivel fáj a szíved kidobni - törheted a fejed, hova ültesd.
Ja és majd szidunk :) Engem is lehet, én a magról pepecseléssel csak addig szórakoztam, amíg nem jártam dolgozni. Elég gyér hatásfokkal, úgyhogy most akkor se csinálnám, ha tényleg több időm lenne. Ha egy növény 10 centisen kerül hozzám, és ott nő meg, fejlődik naggyá és terem, az még bőven az enyém. Ilyen alapon szidhatnánk azt is, aki a magokat nem maga termeli meg.
Kivétel: szárzellert vetettem két napja palántázóba, kíváncsi vagyok, hogyan sikerül. Annyi az árnyékos helyem, hogy elgondolkodtam, mi is lehet az, ami ott szereti, és szembejött a szárzeller. Hát most kipróbálom :)
Nagyon lustának fogtok tartani, ha veszek egy növénykét "készen"? :-) Láttam a piacon egy palántaárus néninél, talán 150 ft-ért adta. Volt nála lila levelű bazsalikom is, azt is akarok venni. Nem is a zamata miatt, inkább a színhatás kedvéért... :-)))
Nem kell félni tőle, mert nem tarackol. A fölösleges magoncokat könnyen eltüntetheted. (Pl. viszed a konyhába) Én már két sziklevélkés korában megismerem - olyan aranyos, hogy már akkor is megvan a jellegzetes illata.
Azt hiszem, minden érzékszervünk közül az orrunk teszi ránk a legmélyebb benyomásokat - olyan mélyeket, hogy nem is mindig tudatosulnak bennünk. Aztán kínlódunk a megfogalmazással, mit is érzünk. Engem pl. mindig nagyon elszórakoztat az a sok handabanda, amit a profi borkóstolók össze tudnak hordani. Nameg a parfümleírások.
Köszönöm a gyors válaszokat. :-) Igen, hallottam már a csombord nevet is. De - tudtommal - még sohasem ettem ilyen ételt. Akkor ez is olyan növény lesz, amit csak óvatosan kell szaporítani, mert utána már csak irtani lehet... :-)
Borsikafű van egynyári (ő a Satureja hortensis), meg évelő (Satureja montana).
Szerintem az egynyárit érdemes tartani. Aromásabbnak találtam, mint az évelőt. Egyszer vess belőle, aztán az elhullatott magokból a következő években magától kikel. Az arasznyi növénykéket tetszésed szerinti helyre palántázhatod, nem sértődős. (Azt mondanom sem kell, hogy szárazságtűrő és napfénykedvelő).
Alacsony, kb. kétarasznyi bokrocska lesz belőle, a szára elfásodik. Apró lilás virágai lesznek. Ebben az állapotában néhány tövet kihúzol, a gyökerét levágod és fejjel lefelé fölakasztod száradni. A száraz leveleket le lehet morzsolni télire.
Szárazon vagy zölden, én már a babféléket el sem tudom képzelni nélküle. Töltött káposztába, és általában nehezen emészthető ételekbe is ajánlott. Elvileg helyettesítheti a borsot (ezt nálunk gyakorlatileg semmi sem helyettesítheti).
Tehát érdemes, és hálás leszel, ha hallgatsz rám. (-:) Még elvetheted!
örömmel olvasom, hogy a kert mellett a konyhát is kedvelik itt az emberek :) bár számomra ez adja magát, ugye milyen jó a saját kertből főzni!
na az én kertem a bemutatottnak csak a töredéke, gratulálok hozzá, nagymamámnál volt szerencsém látni hasonlót. azóta se...
nekem a kertben csak margaréta van, a rózsák gyönyörűek, de mindig elrettenek a vele járó gondtól. permetezés, brrr. azért remélem majd teljes virágában is megkukkolhatom itt ezt a különlegességet.
Nekem van. Évelő, hálás :) Az is jó nagyra nőtt egy Cora-i poharas növénykéből, szép, sűrű bokor, de azért nem burjánzik olyan tempóban és mértékben, mint a menta. Én szeretem. Főleg káposztás ételekhez jó, légyenek bár édesből vagy savanyúból, valamint savanyúkáposzta előállításához és egyéb zöldségek savanyításához. Biztos máshoz is, de eddig ezekkel ismerkedtem meg, ez régebben tipikusan erdélyi fűszernek számított csombord néven, az utóbbi években terjedt el itt. Otthon ezeket a felhasználási módjait tanultam, de ha másnak van más 5lete-tapasztalata, szívesen veszem :)
Noigen, ez is szép mese, mint a többi fogyókúrás elmélet 99%-a :)
Engem ez a fahéjas bazsa likom inkább ánizsra, vagy mentolra vagy mire emlékeztet, fahéjra nem. De Ámmerikában minden hajlamos fahéjas lenni. Esetleg gyömbéres :)
Bocs, hogy hívás nélkül bejöttem, nem rég fedeztem fel a topikot, eddig read only voltam itt köztetek.
Zitka, a borsikafű egynyári, de minden évben ottmarad a magja a kertemben és magától kikel. Csak vigyázni kell a kapálásnál, gyomlálásnál, hogy felismerd. Délután csinálok képet róla, talán sikerül feltenni. Én nagyon szeretem, nincs sok gond vele. Elvan az ösvényben, a különféle ágyásokban is.
Az első tasakban volt cirka 30 mag, akkor úgy döntöttem, minden tasakból csak a felét vetem el. Nincsenek illúzióim, mert nem friss magok, plussz én abszolút amatőr.
A cinnamon fahéjat jelent, úgy tudom. Nekem elég nehéz elképzelni egy fahéjillatú bazsalikomot, de hátha megnő, és megszagolhatom :)
A sima bazsalikomom viszont harsányan kel kifelé, legalább 5ven növényke :)))
tésztákat most légyszi ne emlegess nekem, mert elvileg diétázom :(
Nekem a legtöbb fagyasztott fűszer csalódás. Olyan sóskamártásszerű ízük lesz. Nem mintha nem szeretném, de nem fűszernek.
Akkor már inkább a szárítottra szavazok.
Meg az olajokra. Pár éve csináltam, nagyon jó volt pl. a kakukkfüves sütéshez (persze nem tisztán, csak illatosítónak, meg mindenfélékkel fűszerezett salátához. Egy csomót el is ajándékoztam karácsonyra. (Akkor kezdtem üveget festeni, hogy dekoratív is legyen az ajándék. Néhány célszemélynél még viszontlátom őket díszként.)
Nekem az oregano okozott csalódást frissen. Valahogy jobbra számítottam... :-) Persze így sem rossz, de szárazon intenzívebb az illata. Pl. egy fetás-paradicsomos-uborkás szendvicsen...
Elég sok fűszert szoktam lefagyasztani, aprítva. Snidlinget, kaprot (mikor még jó zsenge, haragoszöld), tárkonyt. Ez utóbbi is egészen jó szárítottan, úgy tapasztaltam. A bazsalikomot tavaly paradicsommal turmixoltam össze, és jégkockatartóban fagyasztottam le. Így télen is putty néhány kocka a tésztaöntetbe, és finom nyári íze van. :-) Snidlinget még nem is próbáltam szárítva. Azt hittem, leginkább fűíze lesz....
Szia! Nagyon csinos a konyhakerted. Mekkora családot lát el? Bio? Azért érdeklödöm, mert helyem van (jobban mondva lesz, ha feltöröm az ugart), de nem tudom, hogy mekkora kéne és hogy boldogulok-e a bioval... Miket ültettél?
Ezt azér nem kéne így nyomjátok ... ééééhes vagyoook! :)
Nekem van egy rakat vega rakottasom, mindegyikhez jó a kakukkfű, de kiemelten a cukkinis-padizsánoshoz (hagyma, padlizsán, cukkini, lehéjazott paradicsom karikákra vág és rétegesen összerak. Kakukkfű, rozmaring a fűszerei, a legvégén bazsalikom, de azt már csak a párolást befejezve adom hozzá, mert hamar elillan az íze-illata.
1ébként megfigyeltétek, hogy mennyire másként viselkednek a fűszerek fagyasztva-szárítva? Pl. a bazsalikom fagyasztva aromás marad, szárítva alig marad íze. A snidling meg pont fordítva.
Ez a póréhagymába csomagolás jó ötlet! Én babérlevélbe szoktam, ha illik az ételhez.
A leírt kajához kísértetiesen hasonlót szoktam csinálni csirkemelficnikből vokban, csak jön még bele a tyúkhúsleves-kocka is, hogy csirkébb legyen. És ki lehet még próbálni sajttal is (maradék reszelttel, vagy pár cikk medvével), akkor másik étel.