Keresés

Részletes keresés

zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 422
nálam is sűrűsödnek a gondok, konkrétan a saláta, az uborka és a retek. iszonyatosan sűrű! dobáljam ki őket?  de így meg tutira nem nő meg :(
stiglinc Creative Commons License 2005.05.25 0 0 421
Egy szárzellernek kifejlett korában kb. 3 WC-papír-hengernyi a kerülete, azért ne rakd fűzőbe szegényt. Bármilyen papírral körbetekerheted (átkötve), feltéve, hogy nem ázik el túl hamar.
Előzmény: Zitka (419)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 420

Megvettem volna én ebből is a palántát, ha van, de csak normál, gumós zeller van, ezért a buzgómócsingság :)

Most felizgattál, ezexerit tényleg sikerülhet :). Képzeljétek, a nagy kedvencemet a yardlong-beant nem lehetett sehol kapni idén, csak egy hozzá hasonló spárgabab nevű valamit, amiből írdésmondd, egyetlenegy darab sem kelt ki, csak jól megpenészedett tőle a föld. :( panaszkodtam is a gazdaboltban, mondták is, hogy sajna mások is bánkódva jönnek vissza, így nem is tartanak többet belőle. Pl. az ilyen történetek is elriasztanak a magról vetéstől, bár az igaz, hogy babnál nincs más választásom.

Kénytelen voltam hát váltani, most egy Zalán nevű óriás-széles zöldet vetettem, és nem maradhatott bent egy egész hetet a házban: 2 nap alatt kibújt, 5 nap alatt 30 centis lett, tartottam tőle, ha nem ültetem azonnal ki, kinyomja a konyha falát :) Jelentem, nem mese az égigérő paszuly sztorija! :)

Előzmény: Zitka (419)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 419

Én se járok el dolgozni (itthon dolgozom), de még így is kevés az idő a kertre. Ráadásul a jó idő a munkateljesítményemen is meglátszik. :-)

Idén magvetettem először, hoztam nyáron Olaszországból San Marzano paradicsommagot, meg salátalevelű bazsalikomot (Basilico foglia di lattuga). Hát nem vagyok elragadtatva az eredménytől. Még reménykedem benne, hogy a bazsalikomok megtáltosodnak, de egyelőre nem igazán látszanak azok a hatalmas levelek... :-(

Szárzellert is vetettem, a hétvégén ültettem ki őket. Persze kb. harmadakkorák, mint a piacon vett normál zellerpalánta. :-)  Állítólag amint egy picit megerősödnek, és magasabbak lesznek, akkor kartonhengert (pl. wc guriga :-) ) vagy egyéb sötétítőt kell köréjük tenni, hogy halvány maradjon a szára. Vagy ezt épp ti tanácsoltátok?

Előzmény: Thor (417)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 418

Nem tartunk lustának! Megvenni, meg hazavinni, meg elültetni is munka. (-:)

 

Bordó bazsit én is a piacon vettem azokban az években, amikor nem kaptam vetőmagot. (És szintén a színhatás kedvéért.)

 

A vásárlásnak még az az előnye is megvan a vetéshez képest, hogy annyi növényed lesz, amennyi éppen kell. Magvetés esetén meg több a kelleténél, és - mivel fáj a szíved kidobni - törheted a fejed, hova ültesd.

 

 

Előzmény: Zitka (415)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 417

Ja és majd szidunk :) Engem is lehet, én a magról pepecseléssel csak addig szórakoztam, amíg nem jártam dolgozni. Elég gyér hatásfokkal, úgyhogy most akkor se csinálnám, ha tényleg több időm lenne. Ha egy növény 10 centisen kerül hozzám, és ott nő meg, fejlődik naggyá és terem, az még bőven az enyém. Ilyen alapon szidhatnánk azt is, aki a magokat nem maga termeli meg.

Kivétel: szárzellert vetettem két napja palántázóba, kíváncsi vagyok, hogyan sikerül. Annyi az árnyékos helyem, hogy elgondolkodtam, mi is lehet az, ami ott szereti, és szembejött a szárzeller. Hát most kipróbálom :)

Előzmény: Zitka (415)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 416

Nemnem :) mondom, hogy nem mentaszerű. Ő is két éve van meg nekem, és csak egy helyben növeszti egyre nagyobbra a bokrát, de nem terjeszkedik.

Otthon majd lefényképezem neked és megmutatom.

Előzmény: Zitka (411)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 415
Nagyon lustának fogtok tartani, ha veszek egy növénykét "készen"? :-)  Láttam a piacon egy palántaárus néninél, talán 150 ft-ért adta. Volt nála lila levelű bazsalikom is, azt is akarok venni. Nem is a zamata miatt, inkább a színhatás kedvéért... :-)))
Előzmény: outdownS (410)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 414
Nem kell félni tőle, mert nem tarackol. A fölösleges magoncokat könnyen eltüntetheted. (Pl. viszed a konyhába) Én már két sziklevélkés korában megismerem - olyan aranyos, hogy már akkor is megvan a jellegzetes illata.
Előzmény: Zitka (411)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 413
Azt hiszem, minden érzékszervünk közül az orrunk teszi ránk a legmélyebb benyomásokat - olyan mélyeket, hogy nem is mindig tudatosulnak bennünk. Aztán kínlódunk a megfogalmazással, mit is érzünk. Engem pl. mindig nagyon elszórakoztat az a sok handabanda, amit a profi borkóstolók össze tudnak hordani. Nameg a parfümleírások.
Előzmény: Thor (407)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 412
Szia, tessék csak írni is! (-:)
Előzmény: kemorgo (406)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 411
Köszönöm a gyors válaszokat. :-) Igen, hallottam már a csombord nevet is. De - tudtommal - még sohasem ettem ilyen ételt.  Akkor ez is olyan növény lesz, amit csak óvatosan kell szaporítani, mert utána már csak irtani lehet... :-)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 410

Borsikafű van egynyári (ő a Satureja hortensis), meg évelő (Satureja montana).

 

Szerintem az egynyárit érdemes tartani. Aromásabbnak találtam, mint az évelőt. Egyszer vess belőle, aztán az elhullatott magokból a következő években magától kikel. Az arasznyi növénykéket tetszésed szerinti helyre palántázhatod, nem sértődős. (Azt mondanom sem kell, hogy szárazságtűrő és napfénykedvelő).

 

Alacsony, kb. kétarasznyi bokrocska lesz belőle, a szára elfásodik. Apró lilás virágai lesznek. Ebben az állapotában néhány tövet kihúzol, a gyökerét levágod és fejjel lefelé fölakasztod száradni. A száraz leveleket le lehet morzsolni télire.

 

Szárazon vagy zölden, én már a babféléket el sem tudom képzelni nélküle. Töltött káposztába, és általában nehezen emészthető ételekbe is ajánlott. Elvileg helyettesítheti a borsot (ezt nálunk gyakorlatileg semmi sem helyettesítheti).

 

Tehát érdemes, és hálás leszel, ha hallgatsz rám. (-:) Még elvetheted!

Előzmény: Zitka (405)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 409

örömmel olvasom, hogy a kert mellett a konyhát is kedvelik itt az emberek :) bár számomra ez adja magát, ugye milyen jó a saját kertből főzni!

 

na az én kertem a bemutatottnak csak a töredéke, gratulálok hozzá, nagymamámnál volt szerencsém látni hasonlót. azóta se...

 

nekem a kertben csak margaréta van, a rózsák gyönyörűek, de mindig elrettenek a vele járó gondtól. permetezés, brrr. azért  remélem majd teljes virágában is megkukkolhatom itt ezt a különlegességet.

 

Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 408
Nekem van. Évelő, hálás :) Az is jó nagyra nőtt egy Cora-i poharas növénykéből, szép, sűrű bokor, de azért nem burjánzik olyan tempóban és mértékben, mint a menta. Én szeretem. Főleg káposztás ételekhez jó, légyenek bár édesből vagy savanyúból, valamint savanyúkáposzta előállításához és egyéb zöldségek savanyításához. Biztos máshoz is, de eddig ezekkel ismerkedtem meg, ez régebben tipikusan erdélyi fűszernek számított csombord néven, az utóbbi években terjedt el itt. Otthon ezeket a felhasználási módjait tanultam, de ha másnak van más 5lete-tapasztalata, szívesen veszem :)
Előzmény: Zitka (405)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 407

Noigen, ez is szép mese, mint a többi fogyókúrás elmélet 99%-a :)

Engem ez a fahéjas bazsa likom inkább ánizsra, vagy mentolra vagy mire emlékeztet, fahéjra nem. De Ámmerikában minden hajlamos fahéjas lenni. Esetleg gyömbéres :)

Előzmény: outdownS (403)
kemorgo Creative Commons License 2005.05.25 0 0 406

Szia!

 

Bocs, hogy hívás nélkül bejöttem, nem rég fedeztem fel a topikot, eddig read only voltam itt köztetek.

 

Zitka, a borsikafű egynyári, de minden évben ottmarad a magja a kertemben és magától kikel. Csak vigyázni kell a kapálásnál, gyomlálásnál, hogy felismerd. Délután csinálok képet róla, talán sikerül feltenni. Én nagyon szeretem, nincs sok gond vele. Elvan az ösvényben, a különféle ágyásokban is.

 

Üdv, Kemorgo

Előzmény: Zitka (405)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 405

bucatini = makaróni. :-) Csak egy picit (talán...) vékonyabb.

Az off után valami témábavágót is hadd írjak: van valakinek borsikafüve? Ez évelő, vagy egynyári? Érdemes ültetni? Hálás növény? :-))

Előzmény: outdownS (404)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 404
Na, bucatinit biztosan nem mondtam volna (mert nem ismerem), de mára valami tésztavacsorát képzeltem. (-:)
Előzmény: Thor (402)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 403

Tudom, hogy fahéj (öreganyáink meg cimet-nek mondták a németes nevéből). A bazsalikom nem fahéjillatú, csak van benne valami, ami emlékeztet rá.

 

Tésztával is lehet fogyókúrázni, csak ne egyél hozzá fehérjéket, hanem kizárólag zöldféléket.

 

A kisujjamban van mindenféle fogyókúrás elmélet, csak a gyakorlatban nem válnak be. (-:)

Előzmény: erdeiboroka (401)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 402
Ne mondj neki ilyeneket, mert itt fogja nagybötűvel tagolni, hogy TÉSZ-TA, TÉSZ-TA, SPA-GET-TI, BU-CA-TI-NI, CAN-NE-LLO-NI, PEN-NE ... :)
Előzmény: erdeiboroka (401)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 401

Az első tasakban volt cirka 30 mag, akkor úgy döntöttem, minden tasakból csak a felét vetem el. Nincsenek illúzióim, mert nem friss magok, plussz én abszolút amatőr.

A cinnamon fahéjat jelent, úgy tudom. Nekem elég nehéz elképzelni egy fahéjillatú bazsalikomot, de hátha megnő, és megszagolhatom :)

A sima bazsalikomom viszont harsányan kel kifelé, legalább 5ven növényke :)))

 

tésztákat most légyszi ne emlegess nekem, mert elvileg diétázom :(

Előzmény: outdownS (386)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 400

Meg a kínai rózsa, amit kérdeztél out (pampapamm, ma meglett!:), ugyan nem esszük meg, de most hol mutassam? :)

 

 

 

Kinyílva teljesen kékeslila lesz és vadrózsaszerű, elmúlik belőle minden rózsaszínes árnyalat.

Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 399

Ím, az arany oregánó:

 

 

outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 398
Nekem a legtöbb fagyasztott fűszer csalódás. Olyan sóskamártásszerű ízük lesz. Nem mintha nem szeretném, de nem fűszernek.

Akkor már inkább a szárítottra szavazok.

Meg az olajokra. Pár éve csináltam, nagyon jó volt pl. a kakukkfüves sütéshez (persze nem tisztán, csak illatosítónak, meg mindenfélékkel fűszerezett salátához. Egy csomót el is ajándékoztam karácsonyra. (Akkor kezdtem üveget festeni, hogy dekoratív is legyen az ajándék. Néhány célszemélynél még viszontlátom őket díszként.)
outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 397
Sok-sok szép paprika (milyen meglepő) a fa alatt borsó? és az előtérben a katonás sorok?

Nagyon rendes az egész!
Előzmény: Frint (390)
Zitka Creative Commons License 2005.05.24 0 0 396

Nekem az oregano okozott csalódást frissen. Valahogy jobbra számítottam... :-) Persze így sem rossz, de szárazon intenzívebb az illata. Pl. egy fetás-paradicsomos-uborkás szendvicsen...

Elég sok fűszert szoktam lefagyasztani, aprítva. Snidlinget, kaprot (mikor még jó zsenge, haragoszöld), tárkonyt. Ez utóbbi is egészen jó szárítottan, úgy tapasztaltam. A bazsalikomot tavaly paradicsommal turmixoltam össze, és jégkockatartóban fagyasztottam le. Így télen is putty néhány kocka a tésztaöntetbe, és finom nyári íze van. :-)  Snidlinget még nem is próbáltam szárítva. Azt hittem, leginkább fűíze lesz....

Előzmény: Thor (394)
Merci! Creative Commons License 2005.05.24 0 0 395
Szia! Nagyon csinos a konyhakerted. Mekkora családot lát el? Bio? Azért érdeklödöm, mert helyem van (jobban mondva lesz, ha feltöröm az ugart), de nem tudom, hogy mekkora kéne és hogy boldogulok-e a bioval... Miket ültettél?
Előzmény: Frint (390)
Thor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 394

Ezt azér nem kéne így nyomjátok ... ééééhes vagyoook! :)

 

Nekem van egy rakat vega rakottasom, mindegyikhez jó a kakukkfű, de kiemelten a cukkinis-padizsánoshoz (hagyma, padlizsán, cukkini, lehéjazott paradicsom karikákra vág és rétegesen összerak. Kakukkfű, rozmaring a fűszerei, a legvégén bazsalikom, de azt már csak a párolást befejezve adom hozzá, mert hamar elillan az íze-illata.

 

1ébként megfigyeltétek, hogy mennyire másként viselkednek a fűszerek fagyasztva-szárítva? Pl. a bazsalikom fagyasztva aromás marad, szárítva alig marad íze. A snidling meg pont fordítva.

 

Előzmény: Zitka (391)
outdownS Creative Commons License 2005.05.24 0 0 393
Ez a póréhagymába csomagolás jó ötlet! Én babérlevélbe szoktam, ha illik az ételhez.

A leírt kajához kísértetiesen hasonlót szoktam csinálni csirkemelficnikből vokban, csak jön még bele a tyúkhúsleves-kocka is, hogy csirkébb legyen. És ki lehet még próbálni sajttal is (maradék reszelttel, vagy pár cikk medvével), akkor másik étel.

Előzmény: Zitka (391)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!