Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 452
Olvastad Joanne Harristól a "Csokoládé"-t? Ott változatosabb menüt találsz. (-:)

(Én elborzadtam attól, hogy lehet annyi édességet enni-inni, de ettől eltekintve jó olvasnivalónak találtam.)
Előzmény: erdeiboroka (440)
outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 451
Évekig így csináltam. (-:)

Egy nagy kockás spirálfüzet volt a "kertészkönyv", amiben terveztem, meg mindig gondosan felírtam a rendelkezésemre álló magokat, meg azt is, hogy mi sikerült, mi nem. De a füzet betelt, és lassan a fejembe is töltődött annyi ismeret, hogy most már spontán veteményezek.
Előzmény: erdeiboroka (439)
magellanpyxis Creative Commons License 2005.05.26 0 0 450

Hali!

Én azt szeretném megtudni,kérdezni hogy az tényleg jó ha a Földieper alá ha szalmát rakok akkor nem rágják meg a meztelen csigák,meg nem rohad meg a földtöl?

Nektek mi a véleményetek erről??

ÜDV.:Maggi

stiglinc Creative Commons License 2005.05.26 0 0 449

Én is szertem a kelbimbót, de a termés (bogyók) mennyiségével és minőségével nem vagyok megelégedve. Fellazulnak, nem nőnek elég gyorsan, rágottak. Osszatok meg velem néhány trükköt, hogy lehet ezen segíteni!

(Hol van az a gyönyörű pasi? Valszeg túlkoros vagyok hozzá, de azért érdekelne ő is...)

Előzmény: csinnnKA (425)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 448

:)))

A tábláknak komoly előnye, hogy ott vannak a helyszínen :)

Te ebből élsz? Már ha szabad ilyet kérdezni. Vagy csak hobby?

Nem kis időbefektetés. Gyönyörű a kerted :)))

Még egy kérdés, ha szabad, mulcsozni nem szoktál?

Előzmény: Frint (447)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 447
Én minden évben A3-as lapra pontos kerttérképet készítek, és amióta van digit gépem mindent lefényképezek. Így könnyebb a vetésforgót is megtervezni. A kertet megjárt munkapéldányt a dolgozószoba nyugalmában ( az éj leple alatt) átrajzolom egy "kultúr" példányra is :) Közel 100 fajta növény esetében kell is...
Előzmény: erdeiboroka (444)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 446
És így használom:
paprika tábla
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 445
A tél során horganyzott lemezből saját tervezésű táblákat készítettem, közel 140 darabot. Így néznek ki:
fémtáblák
Előzmény: zsigrai76 (435)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 444

Kétlem, hogy beválna a számítógép, hacsak nincs föld-álló laptopod vagy szuper memóriád. Nekem legalábbis problémát jelentene megjegyezni, hova vetettem négyféle sárgarépát, hatféle salátát stb. És ott állok nyakig földesen... a papír meg legfeljebb maszatos lesz.

De a papírról át lehet ám másolni :)

A papírral a legnagyobb baj, hogy ritkán érdekel valami annyira, hogy előhalásszam a papírt :( Tavaly ősszel meg mindent felírtam, csak pont azt nem, ami most igencsak érdekelne:  milyen fajta az a spenót, amivel most Dunát tudnék rekeszteni, annyi terem?

Előzmény: Zitka (443)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 443

Az előbb igazolódott be, mennyire rövidéletű az alkoholos filc. Aztán elolvastam a Te kommentárodat. :-) Szerencse, hogy egyelőre még emlékszem, mi hol van. Vagy hol mi van... :-)))))))

A borsónál pont ezt a madzagos megoldást csináltam, de azt hittem, szimpla buherálás. Néha beletrafál az ember a megoldásba... :-)

--biohumusz

Ja, szóval ez nem olyan, mint a virágtápok, hogy a locsolóvízbe kell tenni? Kicsit tájékozatlan vagyok még. :-)

A jégsalátát én már kb. két hete szétültettem (ill. hát kiszedtem kb. 20 tövet és azt), de nem igazán akarnak nőni. :-( Ami ottmaradt egymás hegyén-hátán, az meg nő mint a vadalma. :-))))) Időnként kihúzogatok 10-15 tövet, pont elég vacsorára.

erdeiboroka: megfontolandó ötlet ez a papírozás. Sőt, lehet mindezt a számítógépen .jpg-ben. :-))))))) Talán Autocad nem kell hozzá.. ;-)

Ja, még egy paradicsomos probléma. :-( Az előbb meglocsoltam őket, és két tövön (persze pont a két legerősebb, legszebb korai) láttam, hogy néhány levél szélén száraz pici foltok jelentek meg. Ez lenne a fitoftóra? Tavaly legalább a paradicsomoknak nem lett semmi baja...  Még ezt is permeztezni kell?

Előzmény: outdownS (437)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 442

nagy szorgalommal kiritkítottam a saláta helyett a retket :) anyósom szólt, hogy az bizony tutira nem saláta, szerinte uborka. mondom, á azt középre vetettem, erre a kert másik felében rátaláltunk a salátára. sűrű az is, de még kicsi így elhalasztottam a szétültetést. a humuszt elszórtam, a tövek köré tettem.

hát igen. elég lett volna felírni. én négy ládába szórtam a palántának való magokat. na mindegy, majd jövőre.

erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 441

Én igyekszem úgy vetni a borsót, hogy utacska mellé kerüljön, vagy a vetemény szélére, és akkor az útra fekszik rá. Ha arra járok, felemelem.

Én úgy vetem, hogy az árokba két sorba egymás mellé, olyan 3-4 centire egymástól és jó sűrűn, de nem biztos, hogy tőlem kell tanulni, mert én mindent agyonzsúfolok.

Előzmény: Zitka (436)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 440

Utolsó három kilót kellene leadnom, lelkesedés nulla :(

A tésztát szeretem, de azért nem ennyire.

Tíz napos csokis fogyókúra:

Napi menü:   egy tábla csoki 3 részre elosztva,

ásványvíz 

El ne higgyétek, most találtam ki, bár szerintem működne, csak nagyon egészségtelen :(((

erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 439

Egyedül vagyok az ötletemmel?

Én minden évben lerajzolom a veteményt , és felírom, hova mit vetettem, palántáztam. Nap nem égeti ki, eső nem mossa le, és még ciffel sem kell sikálni, jövőre veszek egy másik papírt :)

Előzmény: zsigrai76 (438)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 438

Zitka, a gazdaboltban nem volt az itt ajánlott guano alapú táp, így biohumuszt vettem. most este fogom szétszórni. rakhatom bátran a tövére, vagy van ennek valami technikája? a salátát úgy döntöttem szétültetem. annyi van, hogy ha nem maradnak meg az átültetettek , az se baj.

a táblákat elfelejtettem megkérdezni itt a boltban, de sebaj, úgyis csak jövőre kell. mindenesetre jegyzem, hogy sárga kell.

nagyi a borsót kifejezetten lefektette amikor már rajta volt a termés, gondolom, hogy érje a nap. persze a petrezselyem biztos nem örül.

outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 437

Szemérmetlenül fölvitték a jeltáblák árát. Az enyéimnek még 10 forint darabja. Vetőmagboltokban is találsz, és jobban jársz a sárga színűvel, mert az tartósabbnak bizonyult. (A tábla ugyan marad, de a szárai törnek)

Felirathoz az alkoholos filc nem jó kültérre. Nem tudom, hogy az eső vagy a napsugárzás árt neki, de eltűnik. A fekete üvegfesték-kontúr sem az igazi. Ami eddig jól megmaradt: fekete zsírkréta. Ezzel persze nem tudsz igazán szépen írni, meg rövidíteni kell. Ha le akarod szedni, mosogatószer, dörzsis mosogatószivacs és dörzsis CIF kell hozzá.

A termésmennyiséget így nem lehet prognosztizálni. Ez a talajodtól függ. Dülöngélés ellen: bokros vetésnél mellé lehet tűzni egy ágas-bogas gallyat, soros vetésnél a sor mellett kifeszíthetsz egy madzagot, hogy arra támaszkodjon. Kis területnél szerintem jobb a soros vetés.

Petrezselyem: ami sajnos nem elég jó ízű, az a csinos mohafodrozatú. A laposlevelesre nincs panaszom. Ezt szoktam vetni, mert nálam a gyökere nem nől meg, akármit csinálok is. A levelest legalább sűrűbben hagyhatom. Most hétvégén húzkodtam mi a felmagzottakat, az új sorocskám meg még mini.

Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 436

Tehát addig hagyjam őket nőni, ahogy szeretnének?

zsigrai76: igen, kis fehér műanyag, földbe tűzhető táblácskák. 20 db 250 ft. Alkoholos filccel jó lehet rá írni.  Nekünk is első kertünk, és ültetéskor még emlékeztem, hogy mit hová vetettem, meg pl. melyik tő milyen fajta paradicsom.... Tegnap is kikelt egy pici sor "valami", de a szikleveleknek még nincs jellegzetes illata, ki kell várnom az igaziakat.

Mi a neve annak a paradicsomtápnak?

És még egy kérdés a közhöz: hány méter (sűrűn vetett) borsóból lesz egy kiló? :-)

Idén vetettem először, négy sort, kb. 2 méteresek. Az egyik szomszéd így, sorba vetette, a másik bokorba. Van erre szabály, mi a jobb? Csak hogy jövőre hogyan csináljam... Mindenesetre most elég fura, mert eldőltek. Gondolom, ez nem lenne komolyabb baj - magukra nézve :-), de eléggé ráfeküdtek a petrezselyemre.

Apropó, petrezselyem: tényleg igaz az, hogy a levélpetrezselyem nem annyira jó ízű, mint a rendes fehérrépa-petrezselyem levele? Tavaly csak a levélpetr. kelt ki (augusztusra :-))) ), viszont idén egész jól burjánzik. Sajnos már magzik felfele, alig várom, hgoy az ideit már lehessen szedni.

Előzmény: Frint (431)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 435

zitka, növény névtáblácskákat találtál? de jó. kár, hogy az auchan tőlünk messze van. én eldobtam az összes zacsit amiből ültettem a magokat a palántákhoz . azóta csak nézem, hogy melyikből mi sül ki. látom Frintnél is meg vannak jelölve a sorok, az ő képét nézve jutott eszembe, hogy nagyikám is így csinálta. hát hiába, első kert ugye.

a spenótos kép szuper, családom csak nyersen eszi. merthogy én meg nem főzöm ezt a trutyit az tuti.

mindjárt indulok a gazdaboltba a paradicsomnak tápért. este beöntöm vele. ha ilyen szép idő van és meleg elég reggel és este locsolni? mert most néztem a paradicsomokat és száraz a töve. de nem merem megönteni, mert azt olvastam,hogy akkor leéghet a levele.

Előzmény: Zitka (423)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 434

Ez palántázópohárban volt, homokos földben. Tudod, ilyen kis újrafelhasznált 10-es gyűjtő, konyhaablakban. Azt nehéz kapálni, viszont a homok nem igazán fülled be. Erre igazán jó, az egyébként nyűgös kerti földünk.

Előzmény: Frint (433)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 433

Publikus, a jövő évi kontingesre időben szóljál! Vagy most is elküldhetem, és akkor bármikor vethetsz.

A trükk az az, hogy a bab könnyen befülled, az a föld amiRE kerül az nedves legyen, de a 2cm-es TAKARÓ réteg mindig levegős-nyirkos maximum. Ha lezárod csírázás közben, akkor csak elrothad. A babot később sem árt gyakran kapálni...Frint

Előzmény: Thor (430)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 432

Dejjó ötlet! Fekete fóliám van otthon egy csomó maradék.

Előzmény: Frint (431)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 431
A halványítás az egy BEFEJEZŐ hadművelet! Majd úgy 2 hónap múlva! nálam van vagy 110 tő, én majd fekete fóliával fogom takarni.
Előzmény: Zitka (419)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 430

Köszönöm, tündér vagy :) de idénre már beterítettem az összes karótövet Zalánnal. Viszont jövőre tuti szeretnék, nekem is nagyon tecc. Tök poén, ahogy 25 szál zöldbab már elég egy 4személyes, kiadós zbablevesnek és sose szálkásodik meg. Milyen trükköt tudsz? Publikus? :)

Előzmény: Frint (428)
Thor Creative Commons License 2005.05.25 0 0 429

Jesszusom, ez a pasi még annál is szebb lett! Hova fokozzátok még? :)

Ugyamár csinnnKÁm, nálam disznóól van, azért ünnepeltetem ennyire magam olyankor, amikor sikerül a kert valamely elenyésző csücskében pár fokozattal csökkenteni az entrópiát. Gyere inkább te, és mindjárt vigasztalódni fogol :)

Fogyókúrailag nem értek egyet, ill. igen rosszul hasznosíthat a kolléganőd, mert nálam a fogyókúra ott kezdődik, hogy minden szénhidrátot elfelejtünk, addig az egész csak mese meg illúzió, de nem fogyás. A csoki belefér: minden hétvégén egyik nap két kis kocka :)

Viszont, ha végre hazaérek ma, akkor megmutatom nektek az első paprikámat, már akkora, mint egy szem dió (paradicsompaprika lesz) Vagy már mutattam? Vagy csak akartam sokszor? Minjárt visszakeresem.

Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 428

Szia :)

Hány kiló Yardlong babot küldjek neked?

Még bőven van a tavalyi termésből...Mondok majd trükköt is hozzá, nálam megbízhatóan terem.Frint

Előzmény: Thor (420)
outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 427

Szia Csinn!

Már lógok haza, de szerencse, hogy benéztem, és megcsodáltam a legénykét.

Viszont bazsalikomra ne is számíts tőlem! Tudodmér!

outdownS Creative Commons License 2005.05.25 0 0 426

Sose hengerezz! Hullámpapírt tekerj köré, aztán kösd meg. Sokkal egyszerűbb cserélgetni, ha kinőtte a gaz, vagy szétázott.

Előzmény: Zitka (423)
csinnnKA Creative Commons License 2005.05.25 0 0 425

Napsütésben, (aranyat érő, lehetőleg éjszaka hulló) májusi esőben gazdag szép napot! :-)

Thor drágám!

Mikor jössz már énfelém...?!

Annyira jó hatással lennél rám, mert akkor legalább egy kicsit összekapnám a kertemet, hogy ne kelljen (annyira!) szégyenkeznem előtted! (Mondjuk OutdownS-t be sem engedném, mert ugye az ő kertjét már láttam... s lehet, hogy veled is így járnék, de egyelőre beengednélek... NémaLevente-nézőbe biztosan!)

Ha nem jössz ki nyáron, olyan leszek hozzád, mint a lovagok, akik azt mondják, hogy "Ni!" Csak én azt mondom, hogy:

szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna, szalonna! ;-)

OutdownS!

De jó! (Mármint, ha nagyítóval már láthatók.)

Jelentem, hétvégén elvetettem a súlykot, meg némi magot... és elültettem végre a paradicsomot, paprikát, paradicsom-paprikát. Most korai paradicsomot vettem, szép erős, nagy tövek, már az első virágok alatt ott a kis zöld gubicsok. Bácsi azt mondta, hogy egy hónap múlva már enni fogjuk róla  a paradicsomot. Hát... nemtom! Szerintem elég sok napocska meg eső kell ahhoz.

Frint!

Nem semmi a veteményesed! Fogadd topic-anyai dicséretemet, példás! :-)

Erdeiboróka!

Csak hogy tisztázzuk, a tészta az egyik legjobb fogyókúra!!!

Egy volt kolléganőm pestón, tésztasalátán meg ilyeneken élt egy hónapig, jó 6 kilót dobott le vele (hozzáteszem, neki összesen kb. 8 kg súlyfeleslege volt, tehát nem kis eredmény). Mondjuk én meghalnék annyi tésztától, amennyit ő evett, de vagy 8-féle kenceficét tudott rá, és minden héten 2x evett tésztasalátát. Úgyhogy hajrá! :-)

Aztán ha valaki majd tud egy jó kis csokis fogyókúrát, kérem ossza meg velem! :-(

Valaki kérdezte a bimbós kelt. Zacsiból kell kiszórni a magoncokat, májustól már szabadföldbe vethető (áprilisban még pohárkába kellett volna). A barátnőm, aki tonnaszám termeli ki, ő mindig május közepén-végén veti szabadföldbe, a fagyos szentek után valamikor.

Az a kelbimbósaláta nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni, ahogy egy fogyizós barátnőm mondaná: "közepesen fogyókúrás napon". :-DDD

Nálunk népszerű a kelbimbó, szeretem én is, meg apa is! Rafkós voltam, mert Danimanóval már 6 hónapos korától etettem kelbimbós bébiételt, meg is lett az eredménye, egy évesen már kétpofára falta a zöld golyócskákat! :-D

(Így szoktattam rá a halra is, a sütőtökre, a brokkolira, meg még egy-két dologra. Nem voltam bébiétel párti, de tagadhatatlan tény, hogy ellenkező évszakban nagyon jól jöhetnek ezek a "bevezetésnél", és Dani nagyon zöldséges-gyümölcsös lett, pici babaként megkedvelte ezeket az ízeket.

Múlt héten "nem középiskolás fokon" vette maga elé a kettőnknek szánt bazinagy adag spenótot! :-)

Lásd itt:  http://kep.tar.hu/csinnnka/50048118/12449190#2

erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 424

Én régen a piaci palántára esküdtem : egyszerű, nagyok, szépek, annyi amennyi kell...

Azért próbálkoztam házi palántákkal is, minimális sikerrel. Idén viszont beleszerettem egy "mini-üvegházba", ami igazából egy kétszintes fémvázon egy átlátszó nylonfólia. Lelkesen kísérletezem azóta. Első nap rögtön megfőtt benne az összes virágpalántám, mert az volt az első meleg napos nap tavasszal, és még nem tudtam, hogy ilyenkor ki kell nyitni :(

Aztán a piacon 30 Ft volt egy karalábépalánta :(((

És most komolyan azon gondolkodom, hogy jövőre rámegyek a témára, mert anyagilag a végén még érdemes. A piaci palántákkal meg van egy olyan bajom (főleg uborka), hogy nem kapom meg azokat a rezisztens fajtákat, amiket keresek.

A pillanatnyi kudarcélmény, hogy a késői superschmeitz (így írják?) óriáskaralábéim alig keltek ki, és most a pár kikelt is tönkement. :(

De a bazsalikomok egyelőre szépek :))

Előzmény: Thor (420)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 423

Persze, a wc-gurigát csak az ifjonc növénykék köré értettem. Aztán jöhet a papírtörlő guriga, és végül a gigahenger. :-)

Thor: égigérő paszuly :-)))))))))))))  Nem véletlen, hogy általános suliban is mindig babot kellett csíráztatni. Hamar és látványos eredménye van.

Más: láttátok az Auchanban a gagyi vásárban :-) a sok nélkülözhetetlen ;-) kerti cuccot 250 ft-os egységáron?  Én elcsábultam, most már vannak helyes kis növénytáblácskáim, növénykötöző drótom, műanyag többszörhasználatos növényrögzítőm, rózsakesztyűm (azért kíváncsi leszek, tényleg nem szúrja át a tüske????), kis ásó-gereblyekészletem, és...és...és. :-)

Előzmény: stiglinc (421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!