(Tavaly átültettem a rebarbaratöveket és hát most egy kicsit megszaladt... Ennyi rebarbarát egy család nemigen tud megenni. Tavaly azt csináltam, hogy megfőztem őket, leszűrtem és a masszát lefagyasztottam, "jó lesz még valamire" alapon... Asszem még mindig van néhány csomag a fagyasztó alján valahol...)
Szép volt az eper, de még érhetett volna egy napot... Szerencsénk volt, mert szombaton korán mentünk, és az előző napon azt a részt nem nyitották ki, tehát nem volt letarolva. De mondta a nő, hogy hétfő-kedd nem is érdemes menni, hétvégén még a félérettet is leszedik. :-(
A tészta: 6 tojás sárgáját összekeverek 75 dkg túróval, 6 evőkanál búzadarával, marék mazsolával és a tojások felvert habjával. Kivajazott, zsemlemorzsával ! megszórt tepsibe terítem. (centisnél kicsit vékonyabb legyen).
A legfinomabb, ha erre nagyon sok érett körtét szeletelek, és megsütöm, kb. háromnegyed órán keresztül. Más édes gyümölccsel is jó.
Rebarbarás változatok:
1. ami most mégis elfogyott, pedig nem lett az igazi, mert a széle kicsit odaégett:
30 dkg cukorból és pici margarinból karamellát készítettem, a végén késhegynyi szódabikarbóna ment bele, ráöntöttem a túrós tésztára, és erre szeleteltem rengeteg rebarbarát. És hát nem kellett volna egy egész órán keresztül sütni :(
2. Tavalyi próbálkozás: 50 dkg pucolt rebarbarát 25 dkg cukorral 1 dl vízben péppé főztem, ezt kentem rá a tésztára, és cseresznyéket szórtam a tetejére, majd sütő.
Ez tökéletes lett, viszont a gyerekek kevésbé ették, több jutott nekem :)))
Azért van pangás, mert mindenki a kertben szorgoskodik. :-) Épp ma készültem írni, feltétlen el akartam mesélni Neked, hogy tegnap én is mulcsoztam. Már napok (mit napok... hetek!!!) óta készültem arra, hogy kigazoljam a málnást. Két sor kordon az egész a hátsó (rövidebb) kerítés mellett, és mivel ilyen hátul van, szegénykém kissé el van hanyagolva. A fű helyenként méteres volt közte, az a szárra feltekeredő gyom pedig sűrűn befonta. Míg én ezzel foglalatoskodtam, a férjem lenyírta a füvet. Ezt a nyíradékot terítettem el a málna lábánál. Kíváncsi vagyok, ér-e valamit, vagy inkább tápanyagként szolgál majd a gyomoknak. :-))) Mert azért nem "feketére" tisztogattam ki, ahhoz túl meleg volt. NÁlunk is vannak letört ágak a málna közt. :-( Némelyiken annyi a gyümölcs, hogy nem is csodálom. De könnyen lehet, hogy nálunk is járnak a szomszédok macskái...
szombat reggel kint voltunk Csepelen eprészni, 9 kilót hoztunk. Lementem a pincébe kis üvegeket keresni (leginkább ilyen 2-3 dl-esekbe szeretek befőzni dzsemet), alig találtam néhányat. Viszont megtaláltam a tavalyi komplett eperdzsemkészletet. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ........ :-) Jól eldugtam, hogy ne fogyjon el már novemberre... :-))))))))))))) De így legalább nyakló nélkül lehetett zabálni a friss epret. Kb. 3 kilóból azért csináltam dzsemet is.
Megettük az utolsó borsót is levesnek, a kiszedett szárakat egyelőre szintén mulcsozásra használom, hogy a szabadon hagyott veteményes rész ne gazosodjon annyira. Még gondolkodom, mit ültessek a borsó helyére.
A hétvégi bevásárlás közben egy cserép thai bazsalikom szédült a kosaramba ;-), pedig már mondtam a lányaimnak, hogy lőjenek le, ha még egy újfajta fűszernövényt veszek az idén. :-))))))
Mi ez a pangás a topicon? Tessék örömökről-bánatokról beszámolni !!!
Nálunk az elmúlt pár nap kudarcai:
- az eper között valóban több rohadt szem van, mint az elmúlt években. Azt hiszem ezentúl nem mulcsozom meg az érő epret frissen vágott fűvel háromnapos eső előtt :((
- a málnánkon rendszeresen találok letört ágakat. Gyanusítottak:
1. a három éves kisfiam, aki időnként egyedül is szed málnát
2. a szomszéd macskája, aki esetleg rendszeresen pont ott ugrik le a kerítésről
3. a természetes kiválasztódás, mert túl sűrűre hagytam a málnát és esetlen így védekezik a dolog ellen
- az őszibarackfánkat időt és energiát nem kímélve megpermeteztem Biolával, mert már megint ellepték a zöld őszibaracktetvek. Eredmény: a tetvek, az elpusztult néhány ezrelék kivételével, köszönik, tök jól vannak. A barackfának viszont egy csomó levele pöttyös lett, meg elsárgult
-az egyik adag bazsalikom elkezdett sárgulni, átültetésük folyamatban.
:(((
Örömök: érik a málna, érik az eper, érik a ribizli, terem a borsó, nyílnak a virágok
itt ugyan van egy bökkenő, mert régóta kerestem margarétát, és idén végre kaptam, anyukám kedvenc virágja, tudjátok fehér virág és a közepe sárga, no... szépen megmaradt, bimbózott, kinyílott ... és ... kicsi és lila :((( ....
van három darab 8 cm-es uborka, és egy ugyanekkora tök, kapor meg zellerlevél meg petrezselyem, és a rebarbarás-karamellás-túrós süti ízlik a gyerekeknek, és az egyik paradicsom mintha pirosodna
Más is így van ezzel? Nekem is az a gondom, kimegyek a kertbe, mert 5 dolgot szeretnék megcsinálni. De ahogy járok-kelek, ezembe jut még 15 tennivaló...
Ez nagyon tetszik, ez a napszemüveges megoldás :)))
Én azt találtam ki pár hónapja, hogy vasárnaponként "nem dolgozom", értsd ezalatt, csak azt a 10 óra munkát csinálom meg a család körül, amit muszáj, és ezen kívül csak olyanba kezdek, amihez kedvem van :)))
Ma például a nem teljesen gyönyörű, nem teljesen rendberakott kertben LEÜLTÜNK szalonnát sütni :)))
Ezzel a leüléssel csak az a gond, hogy ha tényleg sikerül, akkor túl sok ideig látod ugyanazt a részt a kertben és így van időd 15 újabb tennivalót felfedezni 1 négyzetméteren. :)
De vetettem jégsalátát, de pont az kelt nagyon rosszul a 7-8 féle salátából.
3-4 darab talán lesz belőle, de még kicsik.
Valószínűleg, ha nem nyersen kóstolgatnám a veteményben, hanem fognám, leszedném, megmosnám és beízesíteném jobban ízlene ... valahogy erre mostanában nem jutott energia :(
Most nagyon el vagyok szánva, hogy "utolérem magam", a házban is, de elsősorban a kertben. Ma sikerült a füvek szegélyeit lenyírni, és megpermetezni tetű ellen az őszibarackfát :)))
Arra vágyom, hogy a gyönyörű rendberakott kertben LEÜLJEK !!!!
Szerintetek létezik ilyen?
Szőlő ügyben : én erősen szőlőpárti vagyok, miután az apukám metszi (évi 9 és fél perc munka) és a férjem kötözi (az azért több), és én csak szüretelem. És mivel nekünk összesen 6 tőke van egy kb 5 méter hosszú pergolára futtatva, az egésznek a volumene nem nagy. Permetezni még nem permeteztük. Tavaly varrtam egy madárhálót, amit mint egy zsákot "egy mozdulattal" az egészre rá lehet húzni, és még darázscsapdákat szoktam kirakni, hogy jusson a szőlőből nekünk is. Perverz módon szüretelünk: Kifigyeltem, hogy a fürtötnek a felső része hamarabb érik. Ha ilyenkor az egész fürtöt leszeded, az alsó szemek még savanyúak. Ezért ollóval a felső, már érett oldalfürtöket levágjuk, és az alsó részt csak akkor szedjük le, ha már az is teljesen érett :)))
Talált, süllyedt! :-) Időközben megtaláltam a szőlős topikot, és ott is ezt mondták. Azóta már meg is permeteztem Mitac-kal, remélem nem terjed tovább. Mondjuk van helyette más növényen más, de ez már a kerttel jár.
Nem próbáltál még vetni jégsalátát? Persze olyan jó tömött fejek nem lesznek, mint a bolti, de nálunk sikerágazat :-). Sűrűn vetettem, és egy-egy ritkítás alkalmával több vacsorányi adag megvan. Rengeteg vegyes salátát eszünk, hol sima borecet-olívaolajos, hol joghurtos öntettel. Ezt a képet még május 25-én csináltam. Azóta kicsit rosszabb a helyzet, az eső miatt ki kellett szedni néhány berohadt tövet, meg a túl erős nap se jó neki. Legközelebb picit árnyékosabb helyre ültettem. Lehet, hogy akkor meg az lesz a baj...
Szerintem ha ez a szőlő "kimúlik", nem fogunk újra azt ültetni. Szívesen elbíbelődök a kertben, de a szőlő ennél többet kíván.
A málna már nálunk is érik, a jelek szerint nagyon meghálálta a ritkítást. :-)
Nem látok semmi drámát az epresben, pedig rám ijesztettetek :)
Most is van egy-egy rohadt szem, mint mindig, de nem több, mint máskor.
A lenyírt fű nekem az orgonabokor alatt felkupacolva kapta meg az esőt. Nekem is berohadt :( Nem szép tőlem, én a virágoskertbe azért felhasználtam. A többi (gázálarcban) a komposztra került. Oszlódjon ott tovább, ahogy akar.
Én nem látom értelmét ennek a mulcsszárításnak, de biztos bennem van a hiba. Igaz én csak 2-3 cm vastagon terítem a füvet, aztán tök jól megszárad, ott ahova szántam :)
A hétvége kudarca, hogy két sor salátát dobtam ki a komposztra :(
Valahogy az idén mindegyiket keserűnek éreztem, rakosgattam többször is a konyhában, aztán kidobtam. Szerintem a bolti jégsaláta kényeztetet el, azért nem ízlik :( Telepítettem padlizsánokat a helyére :))
A hétvége sikerélménye, hogy a tavaly telepített méregdrága szupermálnából az első pár szem megérett, és nagyon féltem, hogy túl késői fajta lesz, de ezek szerint nem, és mivel egy napon értek be az első szemek a fehér málnával, reménykedem, hogy sikerült ugyanannak a fajnak a piros változatát megkapnom :))))
A szőlőid közé ősszel telepítsetek biofajtákat !!! Aztán ha termőre fordultak, le lehet őket cserélni :)
A borsóból meg figyelmedbe ajánlom a Rondo nevűt: 10 cm-nél nagyobb hüvelyek, és óriási szemek. Nálunk most kezd érni :)))
erdeiboroka, nagyon érdekelne, hogy mi lett a mulcsoddal a nagy esőzések után.
A végén nem mulcsoztam, a férjem múltkor lenyírta a füvet, és a szokásos helyre (szőlőkordon és a kerítés közé) szórta. Gondoltam, majd szárad egy kicsit, és akkor... De közbejött az eső. Ne tudjátok meg, mennyire berohadt az egész. :-((((((((((( Nem tudom, mit csináljak vele, lehet, hogy bezsákolom, és kiteszem a kukába.
Köszi az információt, megjegyzem ezt a nevet. Én is oda szoktam járni a Bartók B. útra. Főleg ha ilyen nyavajgásaim :-) vannak, mint most. Annyira jó, hogy ott szakértő eladók vannak, bevisz az ember egy ragyás levelet, és rögtön tudják, mi a baja. És nem akarnak rögtön rádtukmálni ezer vegyszert. A pasi tavaly felsoroltatta velem, hogy mim van otthon, és abból kiválasztotta, hogy mivel permetezzem az őszibarackfát. Tafrina volt. :-((( Idén is volt sajnos, de pont nem voltunk itthon, és iszonyú pusztítást végzett. Alig lesz rajta gyümölcs, és nem is tudtam leszedni az összes összefodrozódott levelet. :-(
Szombaton mi is leszedtük a második két sor borsót, ebédvendégünk volt, úgyhogy büszkélkedtem a saját termelésű zöldborsólevessel. :-) A hüvelyek kb. egynegyedét kiválogatom, a legszebbeket, azt felfőzöm, és azzal a lével eresztem fel a megdinsztelt borsót+zöldségeket. Kár lenne veszni hagyni azt a jó ízt. :-)
Húú, nagyon irigyellek ezekért a fertőződésre nem hajlamos szőlőkért. (Eszünkbe nem jutott volna szőlőt telepíteni, én aztán tudom,mivel jár, a nagypapám az "ántivilágban" :-) bortermelő volt.) Így vettük a házat, hogy a telek egyik hosszanti kerítése mentén egy nagy kordon fut végig. Azt se tudom, milyen fajták pontosan. Néhol muskotályos csemege-szerű, van közte nagyszemű piros, meg egy-két szőlőskertek királynéja, vagy vmi hasonló nagyszemű finom fehér. Természetesen én is úgy indultam neki, hogy én bioszőlőt fogok termeszteni. :-)))) Na, ahogy móricka elképzeli... Mire észrevettem, két oszlop közötti részt elvitte tavaly (első szezonunk) a peronoszpóra. :-(((( Mint az őrült nekiálltam permetezni, de már késő volt.
BEvallom, én még azt se tudom, hogy most bimbó, ami rajta van, vagy már a fürt pici szemei. Ennyire nem értek hozzá. :-) De az tény, hogy már a kordonról egy méteres indák nyúltak ki, és alig lehetett szétfésülni a sűrű hajtásokat. Tavasszal is én metszettem, ki volt téve egy kis asztalra könyv, és abból. :-)))))) Nem mindenhol mertem két szemre visszametszeni, hogy hátha nem is hajt ki... Ebből lett aztán ez a dzsungel. Mert ugye a kacsolást kis kihagytam (ezt is kell áállítólag) és így a szőlő felkötözte magát. :-))) Még tovább is kell ritkítani, mert a belsejébe nem is jut napfény. A felső kordon feletti részeket is levágtam, ezt csonkázásnak hívják a szakirodalomban. NAgyon kiművelődtem már... :-)
Eddig csak tavasszal, közvetlenül metszés után csináltam egy lemosópermetezést, de most muszáj lesz, nézzétek meg, tegnap ilyen leveleket találtam. :-((( Mi ez? A peronoszpóra másfajta, azt már ismerem. :-( Mindjárt megnézem, van-e szőlővel foglalkozó topik itt a kertészet fórumon, meg kell kérdeznem.
Én szinte semmit sem tudok a szőlőtermesztésről, de amikor szőlőt telepítettünk, többen felhívták a figyelmünket arra, hogy csak akkor szabad levágni a vesszők végét, ha már a szőlő elvirágzott, addig tilos. Azt hiszem levet ereszt akkor a növény, vagy mi a baj vele, "elvérzik" ????? Ezért lepődtem meg a mostani metszésen, a mi szőlőnk csak bimbózik még. Mi még nem vágjuk le a végét ilyenkor. Mondjon már valaki erről valami okosat!
Nem teljesen szerencse kérdése nálunka szőlőpermetezés hiánya. Komoly kutatómunka előzte meg a telepítést, és sikerült is 5 rezisztens fajtát telepíteni, plusz egyről tavaly kiderült, hogy mégsem rezisztens, mert az összes fürtje lerohadt :(
Ennek már vagy öt éve, azóta bírják permetezés nélkül (azt az egyet kivéve), és nagyon finomak. Én mindenkit rábeszélek, hogy a szőlőtőkéi közé ültessen rezisztens fajtákat, és ha termőre fordultak, váltsa le a régi fajtákat, szerintem érdemes :)))
Pont így tanultam az anyukámtól! És pont ma főztem így az idei első borsólevest !Isteni volt! (Márminthogy héját külön, aztán a levet hozzá, ízanyagnak...)
A kifejtőborsó zsenge hüvelyeiből is szoktam a levesbe főzni, de ennek van belül egy hártyája, amit le kell húzgálni. A cukorborsónál ez hiányzik - de nem hiányzott. (-:)
A borsóhüvelyeket úgy is lehet hasznosítani, hogy külön megfőzöd őket, és ebben a lében készül a leves.