Helyzetjelentés: reggelre megint voltak vendégek, leszedtem, majd átfújtam.
Nálunk a kétbetűsben nem volt a pajzstetves spray, úgyhogy ráállítottam Anyut (aki már a nagynéném fejéhez vágná a szerencsétlen virágot), remélem hamarosan találunk valahol.
És akkor a földre/földbe galitiont vegyünk?
Sok ilyen kártevőnek valamelyik fejlődési alakja képes a földben megbújni, ha ennyire nyavajás szegény, lehetne adni a földjének egy kis talajfertőtlenítőt is.Ha így kéred, tudnak adni gazdaboltban.Van egy, amit nem kell bedolgozni, és fokozza a hatását a locsolás, most nem jut eszembe a neve.Hatvan nap alatt bomlik le, abból kéne szórni a földjére és belocsolni.Kombinálva a többivel, amit leírtak, tuti kidöglenek.
Úgy értettem,hogy felszívódó írtószerrel öntözöd be,ami felszívódik és nem engedi megtelepedni a pajzstetveket.Csak tényleg jobb,most lakásban a biospray,bár nappalra ki lehet tenni,míg kezeled.Amúgyis a vegyszernél a hígitást figyelni kell,nehogy kiégesd.Kérdezz csak nyugodtan,ez azért fórum.:)
Szia!
Akkor ez jó hír!!!
Ki lehet írtani, persze, de nagy türelem kell hozzá az biztos!
Szerintem, ha az általam emlegetett pajzstetű elleni spray-t megveszed, akkor nem kell a Nonit, mert az eleve tartalmaz tapadásgátlót.
Különösebben nem értem hozzá, de az valamilyen olajos szer benne.
Egyes illatszeres nagy üzletben is kaphatsz, ahol különféle növényápolási cikkeket árulnak, én a 2 betűsben szereztem be.
Lesz abból szép növény!!!
:-)))
Mézontófű
P.S.
Vigyél a nagynénédnek is!:-))))))))))))
Köszi, most már ezt is megtanultam:))
Most úgy néz ki, hogy nincs rajta, de holnap reggel megint átmosom, aztán szerzek nonit-ot, és ha kell megint lemosom, majd megint...hála a jó égnek ma már úgy néz ki hogy nem potyog le a többi levele (már ami megmaradt).
Amúgy ki lehet írtani ezeket a dögöket?
Kedves _Dorka_!
"Mi az a tapadásfokozó, Nonito (én lenni picit amatőr)?"
Azt kell mondjam, hogy igen, Te lenni..:-)))
De nem baj, mert mindenki így kezdi/kezdte!!!
A szert úgy hívják: Nonit, arra használják a kertészek, hogy a vegyszereket ennek keverékével juttatják ki, mert nagyon jól tapad a permetezett felületen és a szer nem csöpög le, hanem "elterül" a levélen, gyorsabban szárad stb..
Tűlevelűeknél különösen fontos, de hasznos még othon a szobanövényeknél is. Kis kiszerelés is kapható belőle.
Hogy van az ápolt?
Mézontófű
Mi az a tapadásfokozó, Nonito (én lenni picit amatőr)? A földjét már rutinból locsolom amikor lemosom, de eddig semmi hatás. A baj az, hogy nincs kert, ezért a folyosón van per pill (ezek szerint ha picit "lehűteném" a dögöket akkor az működne?). Csak azt nem értem, hogy honnan a fenéből jönnek elő újra és újra?
Van 3 db sárga leanderkezdeményem, augusztus végén lettek elültetve jó nagy gyökérrel, a folyosón laknak kb, 12 fokban, de most elkeztek lehullani az alsó levelek, szerintetek melegük van? A nagyok a garázsban vannak, ott kb. 6 fok van, csak féltettem a kicsiket, azért maradtak bent.
Ha végleg nem boldogulsz,ha szobában van és vegyszerezed,tapadásfokozót,Nonitot,kenőszappant is tégy bele,mert amúgy lecsurog.A kenőszappant magát is használhatod lemosásra.Hetenként fújhatod,mert újabb mütyűrök kelnek.Megelőzésnek a földjét iss locsolhatod,ha felszívódószer.Ha van hűvösebb,de fagymentes helyiség odatedd,mert melegben főleg tetvesedik.Nappal,ha ráérsz kiteheted a szabad levegőre,az a legjobb.Sok sikert!:(
A nagynéném a "tetűgazda", tőle kaptuk, és az ő leanderei full tetvesek. Szerencsére időben észrevettük (nem volt nehéz) és nem vittük be a többi virág közé.
Pont most végeztem a lemosással, nem volt gáz, mert a levelei is hullanak már, úgyhogy a fele tetvestől leesett. Most úgy néz ki hogy tiszta, de ezt már eljátszottuk párszor:(
_Dorka_!
Egy ultrás szivacsdarabbal mosd le a leveleit, a fonákját is, gyorsíthatod a technikát úgy is, ha egy vödör ultrás vízbe belemártod a növényt és egy kicsit benne hagyod, az az első körben meggyorsítja a nagyobb egyedek lemosását.
(Cserép zacskóba, hogy a föld ne szóródjon ki!)
Azután holnap nézd meg mi lett az eredmény . s akkor kicsit kevesebb a kézimunka a dologban.
"Gyorsítószer" a pajzstetű elleni spray, de a nagyját le kell tisztítani, így is - úgy is.
A leandered a tetűgazda?
Nézz körül a többiek között is! (ha vannak)
Mézontófű
Először is mosd le ultrás vízzel (persze legjobb a mosószappanos)és egy rongyocskával egyenként a levelét és a szárát. Lehet kapni kifejezetten pajzstetvekre srpay-t, az egy kicsit olajos. De először mechanikai úton távolítsd el a nagyját.
Használati utasítás a palackon.
Hosszú harc az biztos!
Én ennyit tudtam, de vannak nálam jóval hozzáértőbbek...
Sok sikert!
Mézontófű
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék: ajándékba kaptunk egy leandert. Gyönyörű darab, csak egy pici baj van vele: annyi pajzstetű van rajta, hogy szinte lehúzzák a leveleit. Már több virágosnál is voltunk tanácsot kérni, a létező összes használható szerrel lekezeltük (eddig mindegyiket imádták a tetűk), tanácsolták a tejsavót is, na az sem működött. A leghosszabb tetűmentes időszak kb. egy hét volt, aztán mindig visszatértek. Mit lehet tenni ilyenkor, van valami bevált módszer?
Ja allergia!Annál nincs rosszabb!Ismerem!Én gyógyszerallergiás vagyok!Ebben az a jó, hogy mikor amúgy is rosszul vagy, még rátesz egy lapáttal.
És mire?
Akkor a türelem lilaakácot terem álláspontra helyezkedek. Gyerkőcről csak annyit, hogy holnapi dokivizittől függ mehetünk-e Teneriffére... Hasonló már történt szeptemberben, akkor nem tudtunk lemenni a horvát tengerpartra. Remélem most szerencsésebbek leszünk.