Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 471

A kert füves részén vetett gyep van, de a sövény mögött.... mittudomén... Leginkább gaz. Mivel nem látszik, igen ritkán szoktam bemenni oda gyomlálni. Úgy átabotában :-) kihúzkodom a félméteres gyomokat, de azért alapos munkát nem végzek. A látható részekre sincs elég időm... 150 négyszögöl a kert, ami nem túl nagy, de azért ad bőven munkát. A másik "hosszú' oldalon szőlő van, amögé is szoktunk szórni a nyesedékből. Ott is átjön rajta a fű. Az olyan szélesebb levelű, talán ez az utifű????  Mi lenne, ha onnan gereblyéznék össze száradt nyesedéket? Az már majdnem szalma. :-) A szedd-magad-epresben (Csepelen) is szalma van végig az eperbokrok alatt, de azért ott is látni térdigérő gyomot...  Na midnegy, kipróbálom friss fűvel is, meg szárazzal is... Aztán beszámolok. :-)

Gratula a bazsához. :-) Ez nagylevelű, vagy az az apróbb?

Én meg közben rájöttem, mi az, ami kikelt. :-) A sziklevelek után megjelentek az icipici harmadik levelek, és akkor beugrott, hogy koriander!!! Tiszta lüke vagyok, hogy felejthettem el....

Előzmény: erdeiboroka (466)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 470

De jó, nálad már érik? Én hiába lehelgetem, még csak zöldek :(

Úgy tudom le kell szedni a kacsokat... a nyáron valameddig. Biztos tudja valaki ponosan. Én örülök, ha az én epresem ki van gazolva, a kacsokkal nem igazán foglalkozom.

Mondjátok, Ti is így vagytok fele: reggel konstatálom, hogy kábé öt dolgom van ma a kertben. Küzdök rajta, dolgozom, három el is intéződik, közben jönnek ötleteim, estére már nyolc feladat vár rám... és ugyanez a házon belül :(((

Előzmény: magellanpyxis (468)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.26 0 0 469
Apropó sarjadékhagyma! Nekem is van, de az idén az összes virágozni készül és olyan csőszerű a szára, a feje meg fás. Hogyan kell kezelni, ha nem csak nézni hanem enni is szeretnénk?
Vettem a piacon duggatni való csupros hagymát, legalábbis a néni így nevezte. Már szépen kihajtott. Tudja valaki mi ennek a rendes neve, mert így sehol sem találtam a neten.
Előzmény: stiglinc (463)
magellanpyxis Creative Commons License 2005.05.26 0 0 468

ja és amúgy tegnap szüreteltem a bokrokról és összejött egy kis tállal--Nyam nyam--

tényleg azokat a kinövő részeket--ami terjeszti a növényt-- azokat én leszedetem róla.Nem baj?Remélem.

magellanpyxis Creative Commons License 2005.05.26 0 0 467

Kösz a segítséget erdeiboroka.

Még fiatal vagyok az ilyen témában.De csak belevágtam-az epertermesztésben-.

Köszi tényleg.

Előzmény: erdeiboroka (466)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 466

Hát ezt abszolút nem értem :(((

A kertetekben füvesített gyep van, vagy ősgyep?

Milyen vastagon rakod a fűnyesedéket? Én olyan 2-3 centi vastagon. Ha előtte ki volt gazolva, akkor alig jön át rajta valami.

Nem lehet, hogy valami masszív mélygyökerű gazod van a sövény mögött, ami átmegy a mulcson és azért nehéz kiirtani?

Szerintem kapd elő a fűnyírót, és egy kis adaggal próbálkozz a saláta alatt, de ne az összesnél :))) Aztán lehet egy hét múlva összehasonlító elemzést végezni :)

Képzeljétek, kikeltek az ánizsos bazsalikomok!!!!!

Nem vagyok magamnál :)

Előzmény: Zitka (464)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 465

Hukkkkk ???????? Miért lenne ??????

Még sosem jutott eszembe ezen aggódni :)

Abszolút tökéletes ízű bioepreim teremnek :)))

Előzmény: Thor (459)
Zitka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 464
Úgy irigykedem :-), mikor írtok erről a fűnyesedékkel való - sikeres - mulcsozásról. Eddig a haszonnövények közé nem is mertem szórni, ui. azt tapasztaltam, hogy ettől még jobban nőnek a gazok. A fűnyíró tartályát rendszeresen a fagyalsövény és a kerítés közötti kb. 60-70 cm-es sávra hordjuk, és ott szét is szoktam gereblyézni. Nos, nemhogy akadályozná a gazok növekedését, hanem inkább serkenti. :-( Akkora példányok nőnek a sövény mögött (még szerencse, hogy a kert felől nem látszik, csak a szomszéd látja :-))) ),  hogy elkeserítő. Azt gondoltam, hogy ezek szerint a fűnyiradék jó zöldtrágya a gyomoknak.  E tapasztalat alapján aztán nem is mertem a konyhakertben ezzel machinálni :-), pedig a jégsaláta alá már nagyon kéne valami. Ha esik az eső, nagyon sáros lesz. Gondolkodtam én is fekete fóliacsíkon, de akkor meg az öntözés problémásabb...
Előzmény: erdeiboroka (455)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.26 0 0 463
Ja és még: egy előnye tényleg van a hagymának (nálam sarjadékhagymatövek vannak az eprek között): rengeteg rovar látogatja a hagyma virágját, és, gondolom, ha már ott vannak, beporozzák készségesen az epret is, nagyobb lesz a termés.
Előzmény: stiglinc (462)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.26 0 0 462
Hagymaízű nem lesz, viszont a szürkepenész sem fogja magát kéretni, ha a körülmények olyanok (pl. 2004. csapadékos tavasza). Amikor nem, akkor viszont jól működik a hagymás körkörös védelmi gyűrű...:-)))
Előzmény: Thor (459)
Thor Creative Commons License 2005.05.26 0 0 461
Szerintem abszolút lehet :) az más dolog, hogy ha a zember ki akar látni a hájból, akkor nem szabad :(
Előzmény: outdownS (452)
Thor Creative Commons License 2005.05.26 0 0 460
Én meg tavaly kiszurkáltam egy hosszabb darab sima slagot olyan hosszan, mint a  paradicsomsor, a végét dróttal elkötöztem, mint a hurkát, és ím, kész volt a csöpögtetős locsoló :)
Előzmény: Kajka (458)
Thor Creative Commons License 2005.05.26 0 0 459
Ezen én is gondolkoztam már, de egy kicsit azért aggaszt, hogy nem lesz-e így fokhagymaízű az eper? :)
Előzmény: erdeiboroka (455)
Kajka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 458
A múlt évben találtam a Brico-ban csöpögtető öntözőcsövet. A petrezselyem gyökere eddig nekem sem nőtt meg rendesen, de ettől az öntözéstől csodálatosak lettek (mondjuk 15-20 cm), a viz spórolásáról nem is beszélve. Megmértem, kb egy órás csöpögtetéssel kifolyik egy vödör viz, de nagyon hatékony. A csövet nem kell beásni, csak az öntözendő növények tövéhez tenni, igy aztán már tavasszal jól meg kell gondolni, kik kerüljenek egymás mellé. Én egy 15 méteres darabot vettem, ez elég a répának meg a petrezselyemnek. Nem olcsó, de megéri már csak azért is, mert gyönyörűek leszenek a növények.
Előzmény: outdownS (437)
outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 457
Gondoltam! A könyvajánlat viszont komoly! (-:)
Előzmény: erdeiboroka (456)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 456
Csak vicc volt :)
Előzmény: outdownS (452)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.26 0 0 455

Én a kertben lenyírt füvet rakom az eper alá, meg minden más alá is, nagyon bevált! Mindig nedves a fű alatt a föld, és sokkal kevesebbet kell gazolni. Az eper közé hagymát és fokhagymát lehet duggatni védőnövénynek, azt hiszem az a szürke rothadástól (is?) védi.

Csigaügyben nincs tapasztalatom, viszont a hangyák szeretik az epret (fazék forró víz a bolyra)  :((

Előzmény: magellanpyxis (450)
outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 454
Ez a legjobb dolog, ami az eperrel történhet! Sajnos mifelénk nemigen lehet szalmához jutni, de amikor volt, boldogan alkalmaztam.

Előtte jól gyomláld ki, adj neki tápanyagot, locsold be, és aztán jöhet a terítés.

Majd meglátod, milyen szép tiszta epreid lesznek - és a fekete fóliával ellentétben, itt nincs gondod az öntözéssel.
Előzmény: magellanpyxis (450)
outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 453
Szuper! Ez aztán nem törik. (Kár, hogy nincs fémműves a családban - a férjuram csak "fá"-zik.)
Előzmény: Frint (445)
outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 452
Olvastad Joanne Harristól a "Csokoládé"-t? Ott változatosabb menüt találsz. (-:)

(Én elborzadtam attól, hogy lehet annyi édességet enni-inni, de ettől eltekintve jó olvasnivalónak találtam.)
Előzmény: erdeiboroka (440)
outdownS Creative Commons License 2005.05.26 0 0 451
Évekig így csináltam. (-:)

Egy nagy kockás spirálfüzet volt a "kertészkönyv", amiben terveztem, meg mindig gondosan felírtam a rendelkezésemre álló magokat, meg azt is, hogy mi sikerült, mi nem. De a füzet betelt, és lassan a fejembe is töltődött annyi ismeret, hogy most már spontán veteményezek.
Előzmény: erdeiboroka (439)
magellanpyxis Creative Commons License 2005.05.26 0 0 450

Hali!

Én azt szeretném megtudni,kérdezni hogy az tényleg jó ha a Földieper alá ha szalmát rakok akkor nem rágják meg a meztelen csigák,meg nem rohad meg a földtöl?

Nektek mi a véleményetek erről??

ÜDV.:Maggi

stiglinc Creative Commons License 2005.05.26 0 0 449

Én is szertem a kelbimbót, de a termés (bogyók) mennyiségével és minőségével nem vagyok megelégedve. Fellazulnak, nem nőnek elég gyorsan, rágottak. Osszatok meg velem néhány trükköt, hogy lehet ezen segíteni!

(Hol van az a gyönyörű pasi? Valszeg túlkoros vagyok hozzá, de azért érdekelne ő is...)

Előzmény: csinnnKA (425)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 448

:)))

A tábláknak komoly előnye, hogy ott vannak a helyszínen :)

Te ebből élsz? Már ha szabad ilyet kérdezni. Vagy csak hobby?

Nem kis időbefektetés. Gyönyörű a kerted :)))

Még egy kérdés, ha szabad, mulcsozni nem szoktál?

Előzmény: Frint (447)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 447
Én minden évben A3-as lapra pontos kerttérképet készítek, és amióta van digit gépem mindent lefényképezek. Így könnyebb a vetésforgót is megtervezni. A kertet megjárt munkapéldányt a dolgozószoba nyugalmában ( az éj leple alatt) átrajzolom egy "kultúr" példányra is :) Közel 100 fajta növény esetében kell is...
Előzmény: erdeiboroka (444)
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 446
És így használom:
paprika tábla
Frint Creative Commons License 2005.05.25 0 0 445
A tél során horganyzott lemezből saját tervezésű táblákat készítettem, közel 140 darabot. Így néznek ki:
fémtáblák
Előzmény: zsigrai76 (435)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 444

Kétlem, hogy beválna a számítógép, hacsak nincs föld-álló laptopod vagy szuper memóriád. Nekem legalábbis problémát jelentene megjegyezni, hova vetettem négyféle sárgarépát, hatféle salátát stb. És ott állok nyakig földesen... a papír meg legfeljebb maszatos lesz.

De a papírról át lehet ám másolni :)

A papírral a legnagyobb baj, hogy ritkán érdekel valami annyira, hogy előhalásszam a papírt :( Tavaly ősszel meg mindent felírtam, csak pont azt nem, ami most igencsak érdekelne:  milyen fajta az a spenót, amivel most Dunát tudnék rekeszteni, annyi terem?

Előzmény: Zitka (443)
Zitka Creative Commons License 2005.05.25 0 0 443

Az előbb igazolódott be, mennyire rövidéletű az alkoholos filc. Aztán elolvastam a Te kommentárodat. :-) Szerencse, hogy egyelőre még emlékszem, mi hol van. Vagy hol mi van... :-)))))))

A borsónál pont ezt a madzagos megoldást csináltam, de azt hittem, szimpla buherálás. Néha beletrafál az ember a megoldásba... :-)

--biohumusz

Ja, szóval ez nem olyan, mint a virágtápok, hogy a locsolóvízbe kell tenni? Kicsit tájékozatlan vagyok még. :-)

A jégsalátát én már kb. két hete szétültettem (ill. hát kiszedtem kb. 20 tövet és azt), de nem igazán akarnak nőni. :-( Ami ottmaradt egymás hegyén-hátán, az meg nő mint a vadalma. :-))))) Időnként kihúzogatok 10-15 tövet, pont elég vacsorára.

erdeiboroka: megfontolandó ötlet ez a papírozás. Sőt, lehet mindezt a számítógépen .jpg-ben. :-))))))) Talán Autocad nem kell hozzá.. ;-)

Ja, még egy paradicsomos probléma. :-( Az előbb meglocsoltam őket, és két tövön (persze pont a két legerősebb, legszebb korai) láttam, hogy néhány levél szélén száraz pici foltok jelentek meg. Ez lenne a fitoftóra? Tavaly legalább a paradicsomoknak nem lett semmi baja...  Még ezt is permeztezni kell?

Előzmény: outdownS (437)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.05.25 0 0 442

nagy szorgalommal kiritkítottam a saláta helyett a retket :) anyósom szólt, hogy az bizony tutira nem saláta, szerinte uborka. mondom, á azt középre vetettem, erre a kert másik felében rátaláltunk a salátára. sűrű az is, de még kicsi így elhalasztottam a szétültetést. a humuszt elszórtam, a tövek köré tettem.

hát igen. elég lett volna felírni. én négy ládába szórtam a palántának való magokat. na mindegy, majd jövőre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!