Aha, meleg nem tesz jót.Régebben beküldtem az iskolába egyet,de pajzstetvesen,meggyepáltan jött vissza.Alig tudtam kikupálni.
Jól van,majd figyelek,milyen névvel bukkansz fel.:)A mi pulink Csipet,de már nem is kicsi,hanem csipkedi a gázleolvasó,postás bokáját,ha mennek kifelé.:)
Szórakozok itt a nevekkel!Mazsinak hiv nindenki
Irénke vagyok és a nagyon kedves puli kutyám Suba.
Még lehet,hogy egyszer átkeresztelkedem,én is egy szép virág nevet szeretnék!Majd értesitlek a végeredményről!
Azt gondolom,hogy megmarad a leander csak attól félek,hogy sokára fog virágozni.
Tavaly a nappaliba teleltettem egy tövet,a melegben nagyon rosszul érezte magát elkapott valami betegséget és mire kikezeltem és nyilni kezdett ősz lett.Remélem most hamarabb magához tér.
Tavaly gonoszkodtam egy kicsit. kb két -három éve meggyökereztettem egy nyáron véletlelnül letört ágat.Egy olyan leanderemről,amit nem különleges.Aztán tavaly kiültettem védett fekvésbe a kertembe egy déli fal elé. Képzeljétek a leander már a második télen kint él,gyönyörű.Most is kint van. A tavalyi tél pedig nem volt semmi !
Persze értékesebb töveimmel ezt még nem merem megtenni.
A tetejében az északi országrészben lakom.
Nálunk mínusz tizenhét fok volt ezen a télen a leghidegebb,az elmúlt két hétben is volt mínusz tizennégy. Ezeket a fagyokat nem hiszem, hogy kibírták volna ezek a növények.
Nekem van két hatalmas leanderem és mivel el voltam foglalva mással,és helyet sem találtam nekik az őszön, betettem őket egy fa sufniba. Karácsony körül jutott eszembe hogy ott vannak a fagyban.Ekkor vittem őket fagymentes helyre.Nagyon kiváncsi vagyok mi lesz belőlük.Szerintetek? Most úgy látom hogy csak a bimbók feketedtek meg.
Izgulok értük.
Mazsi
sajnálom ezen a télen szegény leándereimet a pincében, mert nem volt eddig komoly fagy, lehet, hogy védett helyen kibírták volna. szerintetek mikor lehet majd kitenni védett helyre a nagy leándereket???
Tuti tipp Mindenkinek!
Hermes, vagy gazdaboltban lehet beszerezni a Mospilan nevű szert, ez felszívódó hatású és kis kiszerelésben is kapható. Több éve használom leanderre, rózsákra, minden dísznövényre. Egy évben csak 2-3x kell alkalmazni.A lakásban jelenleg is több leandert gyökereztetek,lekezeltem őket szeptemberbe (az erkélyen) és semmi bajuk.
Nincs túl meleg helyen,kicsiknek nem árthat a 12,pláne most,a garázsban hidegebb lehet.Igaz,tavaly a kicsinyeim kibírták a fagypont körülit is,mikor kint -25 volt.Ennél melegebbet is kibír,ha muszáj,de betetvesednek,minden bajuk lesz.Nem locsoltad esetleg többet,mert nem kell sokat.Aztán ha eddig pipáltad,akkor némi levél nem baj,ha elmegy,pihentet egy kicsit.Ha melegebb lesz az idő kint,szoktatással kiteheted a garázsba.Levegősen vannak?Nincs több 5-let.
Elég zagyva amit írtam,nem?
A pajzsoktól amúgy is a lemosássál,letörléssel tudsz megszabadulni.Van sok bioszer is,de többször kell kezelni.A csalánlé állítólag az ellenállóképességüket növeli,mert úgy támadnak a vackok,ha legyengül a növény,ami a meleg,stb esetén adott.Ne add fel!
Az embernek sírhatnékja van, ha tetűköpenyben látja a virágait. Így fogadtam el egyszer én is egy dögösnek mondott szisztematikus tetűírtót, amit a ház ritkán látogatott helyiségében vetettem be a pajzstetvektől meglepett leándereken (én is tetvesen kaptam)és egyéb szépségeken. Bio-énemmel ellenkezőn tettem, de épp feladós állapotban voltam. Eredmény: félelem a mérgezéstől, tetűtelenség a kezelt növényeken és soha nem látott invázió a lakás más helyiségeiben élő virágokon - olyanokon is, amiről azt gondoltam, nem kifejezetten tetűpréda. Úgy hatott a szer, mint az antibiotikumok: a kezelt családtag a gyógyulás jeleit mutatja, a kórokozók pedig átmenekülnek a többi családtagra a szertől megeddzve. Megerősödött az elhatározásom, hogy ilyesmit többé nem teszek. Inkább a kilátástalannak tűnő munka, mehanikus tisztogatás, lemosás, vagy növénypusztulás. Egyébként amióta kertem van és csalánnal öntözöm a lakás és a terasz növényeit is, alig találkoztam 'ellenségekkel'. A pajzstetvek kifejezetten irtóznak a csalánlétől. A gyapjasokkal kicsit nehezebb. Hallottam már csalánkivonatról, amit kertész szaküzletekben lehet kapni, bár sok-sok méreg után lehetséges, hogy az nem hat. Bocs, hogy hosszú voltam. Gondolom, demagógnak tűnhetek.
A felszívódó hat a földre is?Mert én kombiban gondoltam, hogy az esetleg földben levő szutykok is dögöljenek ki.Egy teáskanál elég egy nagy 60 literes dézsára belőle.(ajánlott dózis:30g/m2 kint)
Növénnyel együtt próbáltad a Galationt?Szerintem most lakásban békésebb a felszívódó rovarírtóval locsolás,mert ha a növénybe beépül nem telepszik meg a tetű sem,elpusztul.Nyáron meg kiteszi földbe és hali.Vagy még békésebb a Plant-plin,de ha nagy az edény sok kell.
Aranyos vagy, köszönöm, de közben megkért a nagynéném is, hogy az ő tetűtelepeire is (3 vagy 4 darab kb. 1,80 magas leander) vegyünk vegyszereket, úgyhogy mindenből nagyobb mennyiség kell.
Ha pesti vagy és napközben be tudsz jönni az Örsre, vagy reggel/este, hozhatok is neked, mert egy kanálnyi elég lenne.Emiatt nem kéne venni egy nagy adagot.Asszem van még otthon.De ezt meg kell nézzem.
Ha nem megy ez, akkor elsősorban valami olyan kéne, amiből kicsi kiszerelés van, lehetőleg Galition, az nekem nagyon bevált.A basudin elég büdös gázt fejleszt, ha időlegesen ki tudod tenni, ahol ez nem zavaró, akkor ez is jó.