Ha véletlenül sikererülnének a bazsalikomok, szívesen elajándékozom ám a felesleget :)
Közben azon gondolkodtam, hogy amit az ember vesz bazsalikomot boltban és van 8-10 szál benne, az tulképpen uganennyi növényke? Mert akkor ez nem 200 csak 20 cserép bazsalikomom lesz legeslegjobb esetben :(
Valami olyasmit olvastam, hogy a bazsalikomot úgy kell szedni, hogy 10-15 cm-rel a töve fölött vágni el, és akkor bokrosodik el. Tehát ahogy eddig én szedtem a boltit (tőből), az totál szakszerűtlen. Egyszer viszont véletlenül egy utolsó szálnak csak a felső felét vágtam le, és akkor ott elágazott ötfelé. Lehet, hogy ez a titka a bokrosodásnak?
Még egy kérdés: azt is olvastam, hogy a virágkezdeményeket le kell csípni, hogy ne virágozzon. Viszont a különleges fajtákból meg jó lenne magot nyerni. Tapasztalat valakinek? Nem vagyok én kicsit túl optimista a félcentis növényeimmel ?????
Azt mondjátok a bazsalikomot lehet fagyasztani? Veszek egy fagyasztógépet ;)
>mit csinálok egy hónap múlva kétszáz tő bazsalikommal :)))
:-)))) Szerintem pesto-gyárat alapíthatsz... :-) Én már alig várom, hogy az a 20-25 tő, ami megmaradt, nekikezdjen nőni... Egy családi adag pestohoz azért elég rendes mennyiségű bazsalikomlevél kell, és az elbokrosodásnak nálam még semmi jele. :-(
Volt már olyan nálam is (problémamentes), úgyhogy tudom milyen egy igazi kelbimbó, de többnyire úgy járok, ahogy írtam. A "fellazul" azt jelenti, hogy a gusztusos tömött kis bogyók helyett mintha megannyi apró káposztácska nőne a szár teljes hosszában. Azért én ezt is elhasználom, főzök belőlük frankfurti levest, de én igazi bimbókat akarok! Nem tudtam rájönni, hogy ez a fajta, a vízhiány, v. -többlet, a hőmérséklet, vagy minek a következménye.
A sarkadékhagyma - az én tapasztalataim szerint - csak az első évben ehető zöldhagymaként hosszasan. A második évtől kezdve viszont az az előnye, hogy tél végén, kora tavasszal szedhetsz róla zsenge hajtásokat, amikor máshol még nincs (bár ez manapság már nem igaz). Később könyörtelenül virágzik minden szál, ha a fejed tetejére állsz is. Egyszer megpróbáltam letépkedni a bimbókat, nem lett jobb a helyzet, hozott újat.
Azt olvastam valahol, hogy nagyon nehéz a padlizsánt nevelni, mert a csírázáshoz pont 19 fok kell neki, vagy valami ilyesmi. Nekem sem kelt ki még soha a mag.
Már többször termett a piaci palánta, idén viszont sárgásak, és nem hajlandóak fejlődni, rossz előérzetem van :(
Meg kellett keresnem a Szedd magad topikban, mert a memóriaegységem ;-) már nem a régi...
26/368-000, ez az Erdbeerland központi száma. Megmondják, hogy mikortól lesznek nyitva, és azt is, hogy mennyi az ár. Csepelen a Kwassay-híd és az első "benti" lámpás kereszteződés közt kb. félúton balra kell bemenni. Ha az M0 felől jössz, állítólag akkor is ki van táblázva. Van még Budakalászon is, meg talán Érd környékén is. De ebben nem vagyok biztos. Ha felhívod őket, tedd közzé az információt. :-) Szerintem már jövő hét végén biztos lesz...
Tavaly - ha jól emlékszem - 260-280 ft volt kilója, 10 kiló fölött 10% engedmény. Szerintem nagyon jó ár. Csak azt szeded le, ami valóban szép és hibátlan, nem túlérett, nem zöld, nincs összetörve. És ha még hozzászámoljuk azt a 2-3 kilót, amit szedés közben megeszünk.... :-))))))))) Mi már legalább ötödik éve járunk ki, egy szezonban legalább 2-3x. Befőzni is szoktam, meg lefagyasztani is.
Nem, nem ebből élek, tanácsadóként dolgozom. Ez csak hobbi, vagy inkább már SZERELEM. A táblák készítése nagy meló volt, de már megvan az alapanyag az újabb táblákhoz, lesz fehér és barnás színű is. Köszönöm a dícséretet, de inkább a növények érdemlik meg, reggel szólok nekik :) Mulcsozni csak ritkán szoktam, faköszörülettel(ami a Stihl fűrész után marad), fűrészporral. De idén ki akarom próbálni a szárított fűnyesedéket is. (komoly családi ellenállást kell leküzdenem majd) Frint
A kert füves részén vetett gyep van, de a sövény mögött.... mittudomén... Leginkább gaz. Mivel nem látszik, igen ritkán szoktam bemenni oda gyomlálni. Úgy átabotában :-) kihúzkodom a félméteres gyomokat, de azért alapos munkát nem végzek. A látható részekre sincs elég időm... 150 négyszögöl a kert, ami nem túl nagy, de azért ad bőven munkát. A másik "hosszú' oldalon szőlő van, amögé is szoktunk szórni a nyesedékből. Ott is átjön rajta a fű. Az olyan szélesebb levelű, talán ez az utifű???? Mi lenne, ha onnan gereblyéznék össze száradt nyesedéket? Az már majdnem szalma. :-) A szedd-magad-epresben (Csepelen) is szalma van végig az eperbokrok alatt, de azért ott is látni térdigérő gyomot... Na midnegy, kipróbálom friss fűvel is, meg szárazzal is... Aztán beszámolok. :-)
Gratula a bazsához. :-) Ez nagylevelű, vagy az az apróbb?
Én meg közben rájöttem, mi az, ami kikelt. :-) A sziklevelek után megjelentek az icipici harmadik levelek, és akkor beugrott, hogy koriander!!! Tiszta lüke vagyok, hogy felejthettem el....