Keresés

Részletes keresés

dracaena Creative Commons License 2006.05.22 0 0 683
A palántáimról én is azonnal tudtam, hogy hová kerülnek: hát be a földbe.:)))
Előzmény: outdownS (682)
outdownS Creative Commons License 2006.05.22 0 0 682
Ez a negyedóra körözés velem olyankor fordul elő, amikor nem tudok ellenálni egy új növénynek. (Bár ez inkább virágoskerti téma.) A palántákat viszont csakis akkor veszem meg, ha tudom hova kerülnek.

A mostani hétvége nagyon jó volt nekik. Dolgozni ugyan nemigen hagyott az eső, dehát lustálkodni is szabad hébe-hóba.
Előzmény: Flanell (681)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 681

Az itthoni kertben én is negyedórát köröztem, hogy 3 paradicsomnak és 4 paprikának helyet találjak...

Ez a 250 már a telekre is sok, legfeljebb a felét tudom ide-oda eldugdosni. De hát erre vannak a rokonok, hogy nekik lehet adni a felesleget.

A zöldhagyma már szépen ritkul, majd közé ültetem.

Előzmény: outdownS (679)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 680

A "m2" után nem tudtam rendes méretű betűt írni, hiába kattintottam újra a Felsőindexre. Most sikerült.

Előzmény: outdownS (678)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 679
Bosszantod itt a szegény embert, aki öt-tíz (drága) palántát is csak hosszas fejtörés után tud elhelyezni a kertjében. De majd jól halálra dolgozhatod magad. Úgy kell neked! (-:)
Előzmény: Flanell (675)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 678
Fene "todományos" könyv volt, még több átkos rendszerrel ezelőttről. (-:)

A betűid jók, csak az utolsó sor ment össze.
Előzmény: Flanell (672)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 677
Mocsári ciprus, vízipálma, gyékény? (-:)
Előzmény: stiglinc (671)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 676

A retket általában egy repülő jószág kicsinyei furkálják össze. Ha van idő kivárni a permet é.v. idejét, akkor én lefújnám valami felszívódóval.

A Növényvédelem topic-ban van szakember.

Előzmény: xyzw (673)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 675

Maradt még egy kis helyem, elmentem az ismerős öreg kertészhez, van-e valami palánta kimaradva.

Az öregasszony ért rá, ő most éppen nem akarja összekenni a kezét, de ott van, markoljak bele, szedjem tele az egyik vödröt paprikával, a másikat zellerrel, a harmadikat poharas sárgadinnyével.

Nem is kért pénzt a kb. 250 palántáért, úgyis kihajigálná, mert jövő héten hozzák a fóliába a krizantémot.  :)

stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 674

Én már csináltam ilyet céklával. Ott bejött. Rövidebb sor is elég volt és szépen kitöltötték a helyüket, csokorba rendeződtek. Úgysem hagytam nagyra nőni, mert a bébicéklát szeretjük.

Előzmény: Flanell (672)
xyzw Creative Commons License 2006.05.19 0 0 673

Sajna a hónapos retek kukacos lett a kertünkben :-(

régebben is írtam már  ez ügyben ide, de akkor már ki volt kelve a retek, nem alkalmazhattam a talajfertőtlenítést.

Van ültetve valamilyen hosszú "fehér" retek is, nem jégcsap, attól félek, abba is belemennek a kukacok. Szerintetek ennek védelmében lehet így utólag kikelés után tenni valamit?

Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 672

Én még ilyet nem hallottam, hogy szalagos vetés, és szélesen meghagyni.

Amúgy a kertészeti rész kb. 2500 m2.

Azannya. Nem tudok rendes méretű betűket írni.  

Előzmény: outdownS (664)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 671

Ez jó hír! A 2003-ban elrakott uborka éppen kezd elfogyni...

A mi vizes kertünkben az volt a jó év:három 7 méteres soron több mint 70 kg termett (folyamatos szedéssel, elrakással). Meg a paradicsom is akkor volt jó. Azóta csak kínlódom.

Akkor próbálkozom a hétvégén a mocsárban...

Előzmény: outdownS (670)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 670
Zöldbabot, tökrokonságot nyugodtan vethetsz még. Céklát is, ha szeretitek, nekem őszre elég szokott lenni a másodvetés. A spenótot viszont kerüld, mert melegben az is rögtön felmagzik. Elvileg mángolddal helyettesíthető.
Előzmény: stiglinc (668)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 669
Igen, inkább rövid.
Előzmény: stiglinc (668)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 668

Köszi! Meg, gondolom, rövid tenyészidejűeket érdemes, vagy éppen fordítva?

Előzmény: Flanell (667)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 667

Ha nem tápanyagszegény a kert, akkor még nagyjából mindent érdemes, ami nem magzik fel a hosszúnappalos megvilágításra (saláta, hónapos retek), vagy rendes körülmények között  sem csak nyár végére, őszre nőne meg (sütőtök).

Koraiak már nem lesznek, de a gyökérzöldségek ilyenkor már 10-14 nap alatt képesek kikelni, ha nem teszed túl mélyre, és nem is hagyod kiszáradni. Ha csak kis területre akarod, jöhet a beáztatós módszer. Esetleg a szokásosnál jobban ki kell ritkítani.

Uborkát és borsót még én is akarok vetni késeinek.

Előzmény: stiglinc (663)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 666
Szia Frint!

Ha áztatással és belocsolással indítod a magot, akkor tényleg mindig vigyázni kell, hogy ki ne száradjon. Aki nem tudja csepegtetni, (mint te), vagy egyfolytában őrizni, jobb ha a természetre bízza.

Én is a természetre bíztam a petrezselymemet, és végül is előbújtak.
Előzmény: Frint (654)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 665
Na, olvastam volna tovább, mielőtt írok. Most már látom, Te egy Nagyon Nagy Gazda vagy! (-:)
Előzmény: Flanell (656)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 664
Igen, azt értettem szalagos vetésen, hogy széles a sor.

Egy korai kertészkönyvemben nevezték így, ott kb. egy sarabolónyi szélességben szórták el a magot, és azzal bíztatták a nyájas olvasót, hogy így nem is kell a répát egyelni, mert mindnek lesz elég helye. Én meg nem tudom, hol élt a nyájas író, hogy feléjük nem termett tyúkhúr, meg egyéb gizgaz?

Ahogy írod, te alaposan lekarcsusítod a sort, mire a gyomláláshoz érsz. Nagy területet művelsz, hogy rota is kell hozzá?
Előzmény: Flanell (655)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 663

Szia! De jó hogy itt vagy! :-)

Segítenél nekem?

A mi kertünk nagyon talajvizes, még most is hatalmas koloncokká áll össze a föld, az idén eddig még semmit nem tudtam vetni (és most is esik az eső :-((()

Érdemes még egyáltalán valamit elvetni? Általában sárgarépát, pasztinákot, uborkát, zöldborsót szoktam. Meg paradicsomot, de az már ki van ültetve .

Előzmény: Flanell (661)
dracaena Creative Commons License 2006.05.19 0 0 662
Képzeljétek, a tescoban vett pattogtatni való kukorica gyönyörűen kikelt.:)))
Flanell Creative Commons License 2006.05.17 0 0 661

Elfelejtettem a korai vetés okait leírni:

- korábban szedhetőek lesznek

- megnyúlik a növekedésre használható idő (ez semminél nem árt, de pl. a retek és a saláta felmagzik a hosszú napi megvilágítás hatására)

- a kora nyári szárazságok idejére már megerősödnek

- a felénk leginkább gyomosító disznóparéj és a paprikafű melegigényesebb, később csírázik, és pl. a gyökér és répa megerősödik, mire kikelnek, nem úgy kell őket nagyítóval szétbolhászni.

Előzmény: Flanell (657)
Flanell Creative Commons License 2006.05.17 0 0 660

Ó, én nem vagyok olyan nagy kertész. Csak munka mellett, félig hobbiból, félig zsebpénzként termelgetek piacra gyümölcsöt, zöldséget, meg egy kis vágott- és cserepes virágot. Idén próbára már 300 lucfenyőt is eltettem.

Ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit. A hozzáértés is : ehhez is egy kicsit, ahhoz is egy kicsit. A hagyományos zöldségtermesztés azért megy valamennyire, óvodáskorom óta csinálom.

Én is gondolkodtam csepegtető öntözésen, de a falu szélén van a telkem, félek, hogy ellopnák. Úgyhogy még nem ástam magam bele a témába.

Üvegházam meg azért nincs, mert kicsi városi telken lakom, semminek nincs hely. Szerencsére van palántatermelő ismerős.

A paprikát általában én is sziklevélig teszem, kivéve, ha meg van nyúlva, mert akkor kitörné a szél.

Előzmény: Frint (659)
Frint Creative Commons License 2006.05.17 0 0 659
Szia, öröm olvasni a soraidat, egy cipőben járunk, bár én jó 100km-rel délebbre követem el ugyanezt.
Nekem nincs víz gondom, csepegtetővel öntözök, kényelmes megoldás, víztakarékos, és nem jön a gyom annyira. (abból nálunk is mindig jó termés van :)
A paprikát én nem szoktam sokkal lejjebb tenni, mint ahol volt, max a sziklevelekig.
Szaporító tálcákat használok, abból is vagy 3 méretet, mást a salátára, mást a paprikára és egész nagyot a paradicsomra. A képosztafélék kivételével mindenben át akarok térni a tápkockára, bár ez is kockázatos tud lenni, pl az uborkám már ki van rakva, de még nem tudja, hogy mit akar...
Előzmény: Flanell (658)
Flanell Creative Commons License 2006.05.17 0 0 658

Ha már így belejöttem, még pár szó a palántázásról. (Bár annak szezonja is már a vége felé tart.)

Aki csak pár darabot tesz a ház mellé, és naponta tudja locsolni, az nem tudja elrontani.

De akinek kannában kell vinni a vizet a telekre, az ezekre figyeljen:

Először is, gyomtalanított földbe kell ültetni.

A palántának lehetőség szerint minél kisebb lyukat kell gyártani, mivel az "élő", összeállt talajban a hajszálcsövesség szállítja a föld nedvességét a gyökerekhez, és ezt nem szabad elvágni. (Csak a felszínen, hogy a levegőbe ne illanjon el a pára.)

Kisebb szabadgyökerű palántának legjobb furkóval (ültetőfával) lyukat készíteni, bele a palántát, behúzni rögmentes földdel, és ezt belemosatni vízzel. Mikor a ráöntött víz elszivárog, még furkóval mellészúrni vagy kézzel lenyomni, hogy tömörödjön, és ha lyuk keletkezett, száraz földdel feltölteni, hogy ne cserepesedjen.

Ha még ennyi víz sincs, de a föld valamennyire nedves, akkor a régi móccer szerint edényben sárpépet készíteni, minden egyes palántát belemártani, és így ültetni. Így az öregek szerint öntözés nélkül is megmarad.

Ha meg van nyúlva a palánta, akkor mélyebbre kell tenni, mint eredetileg volt, hogy ne legyen túl törékeny. Ez pl. paprikánál és paradicsomnál azzal az előnnyel is jár, hogy a földbe kerülő szár még plusz gyökeret fejleszt.

Ha a poharas palánta a tejfeles pohárból nem akar kijönni, akkor nem kell sokat nyomkodni, mert lejön a föld a gyökérről, és ott vagyunk, mintha szabad gyökerűt vettünk volna fele pénzen. Ilyenkor, hacsak nem gyűjtjük az üres tejfeles poharakat, a pohár szélét néhány helyen kifelé hajlítva megtörjük, és a banánhéjhoz hasonlóan lehúzzuk.

Flanell Creative Commons License 2006.05.17 0 0 657

A vörös- és fokhagymát, petrezselymet, retket, salátát, korai borsót nem akkor szoktam elszórni, amikor már fürdőruciban lehet napozni, hanem amikor rá lehet lépni a földre, egyből. Ez nálunk Dél-Hevesben március 15. körül van. Néha szélsőséges esetben egy hónap plusz-mínusz. (Igen, vagy 5 éve már február 15-én elkezdtük.)

Hagyományosan március 15. a veteményezés elkezdésének ünnepe volt, április 4. a sárgarépa és krumpli, május 1. pedig a tök és a bab ünnepe. Mióta nincsenek igazi fagyosszentek (meg április 4), azóta a két utóbbi előbbre van hozva 1-2 héttel.

Flanell Creative Commons License 2006.05.17 0 0 656

Ez is jó móccer, csak kisüzemi, és sok odafigyelést igényel. Nekem meg sárgarépa+petrezselyem van legalább 25 sor, egy sor 20 méter körüli, és ez csak egy dolog a sok közül.

A beáztatott magot nem lehet gyorsan szórni, mert a kezemhez meg egymáshoz ragad, hidegben, túl korai ültetésnél bedöglik ( a petrezselyem talán nem, de azon kívül minden), mindenképpen be kell öntözni, és később sem száradhat ki, mert a kis növény gyökere megszakad. Viszont sokkal gyorsabban kel, ha el van késve vele az ember.

Én helybe vetett kabakosoknál szoktam néha olyat, hogy a gödröt slaggal telenyomatom vízzel, a sárpépbe nyomom a magokat, és húzok rá egy kis szárazat, hogy ne cserepesedjen.

Nálam a Blondy nevű vetőmagcég van feketelistán, mivel pár éve vettem egy mittudoménhányezerszemes csomag céklamagot, vagy 300 méterre elegendőt. A felét elvetettem időben, áprilisban, de csak valami 4 szál kelt ki. Akkor elvetettem a másik felét, abból már kikelt vagy 10 szál, de még ennek sem tudtam örülni.

Előzmény: Frint (654)
Flanell Creative Commons License 2006.05.17 0 0 655

A gyökérzöldségek (többek között) magjai úgy érnek, hogy a legfejlettebb virágernyőből már régen kipergett a mag, mikor az utolsó érni kezd. Házikertben megoldható, hogy hetente szedem. Vagy ha nincs időm vackolódni vele, meg nem akarok minden szemet megérlelni, mert úgyis sok van, akkor mikor peregni kezd, a föld fölött elvágom, száraz helyen egy nejlonzsákra kiterítem, és így utóérik a többség.

A magtermelők, amint peregni kezd, nekiesnek.

Mit értesz azon, hogy szalagos vetés? Hogy széles lesz a sor?

Én úgy szoktam ezt, hogy gyomlálás (egyelés) előtt végigmegyek a sorok között a rotával, ez megrendezi egy kicsit, aztán egy kis kézi szerszámmal, amit kapircsnak hívnak, végighúzom a sornak azt az oldalát, amelyik a szomszéd sorhoz közelebb van, vagy ahol kisebbek a növények. A maradék már elég keskeny sor, abból kézzel kiszedem a kisebbeket, ez már nem sok.

Léteznek ennél pontosabb vetési móccerek is, de ez a leggyorsabb, és tavasszal az a legfontosabb, hogy minden a földben legyen, aminek ott van az ideje.

Előzmény: outdownS (652)
Frint Creative Commons License 2006.05.17 0 0 654
Én magam is a saját termesztésű magra esküszöm, azzal még csírázási gondom nem volt. A vetőmag amúgy erősen bizalmi kérdés, vannak gyártók, akikben vakon megbízom, van akitől soha nem vásárolok. Neveket itt ne kérjetek tőlem...
A gyökérzöldségeket én teljesen más módszerrel vetem: egy napig langyos vízban áztatom a magot, és belocsolt sekély árokba szórom bele a még nyirkos, megduzzadt magot, majd lazán takarom és belocsolom óvatosan. MINDIG nedvesen kell tartani, a kelésig egy pillanatra sem száradhat ki. Annyira sekélyen van a gyökere, hogy a felső pár cm-es talajréteg kiszáradása végzetes lehet. A talaj becserepesedése, befülledése dettó meghiúsítja a kelést. Frint

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!