Az újpestiben, de mire észbekaptam, hogy kéne vennem egy pirosat, addigra elfogyott. :-(((
Viszont a sárga, amit vettem, az gyönyörű. Telis-tele lett bimbóval, majd ha kinyílik lefotózom. De itt lentebb valaki írta, hogy Budaörsön a Sasadnál van sárga.
Ha minden igaz, akkor van sárga leanderem. :o)))
Az obiban sikerült vennem, van rajta bimbó is, úgyhogy hamarosan (legalábbis remélem) megtudom, hogy valóban sárga-e. Alig várom máááár!!! :o)))
A Sasad a Budaörsi úton van, pontos címet nem tudok, de szerintem járok majd arra a napokban és akkor megnézem neked.
Volt ám piros és sárga is........
Szeretném megosztani leander szaporítási módszeremet. Az ötlet egy szobanövényekkel foglalkozó könyvből való, ott a felkopaszodott szárú növények megújítására ajánlották, ezt adaptáltam a leanderre.
Május közepe-vége felé amikor elindul a növekedés kiválasztunk 1-2-3 ágat amelyet jövőre úgyis le kellene metszeni, és egy oldalán és alján felvágott műa. cserepet illesztünk az ágra, ezt dróttal erősen rögzítjük az ághoz, és feltöltjük erősen zömített virágfölddel.
A földet mindennap locsoljuk, szept elején az ágat a cserép alatt lemetsszük, és a már erős gyökérzettel rendelkező új növényt elültetjük.
Tavaly 3-5 éves 2-3cm átmérőjű ágakat is sikeresen gyökereztettem így, egy felkopaszodott példányt is szalonképessé sikerült tenni, valamint megduplázni hiszen a megmaradt csonk -a meglévő nagy gyökérzetnek köszönhetően- az idén intenzív növekedésbe kezd.
A módszer nagy előnye, hogy egy idény alatt létrehozhatunk egy 5 éves példányt.
Sziasztok!
Pest környékieknek ajánlom, ma vettem a Sasadnál (barackszínü (ha más szine lesz ölök)leandert, kb. 70 cm magas és jó dús, 1950.-Ft. volt, ami szerintem jó ár, eddig mindenhol 1000.-Ft-tal drágábban láttam ekkorát és azok satnyábbak is voltak. Volt amúgy sárga, fehér, piros.....
Zildi!
Lógok egy kaspóval, nem felejtettem el, jövő héten lesz időm átültetni és akkor visszaviszem.
Néhány friss, idei leander kedvcsinálónak. Persze fólia alatt ilyenek és sajna nem az enyémek...
Apropó! Jövő hét végén lesz Pesten a Mogyoródi úton a Varga Márton suliban növényvásár, ott lesznek hasonlóak!
Nem maradt egy sem, mert mindet kinthagytuk. Nem érdekelnek, viszont annak nagyon örülök, hogy a minirózsák átvészelték a telet. Hét végén felkapirgáltuk a füvet, most már eshetne rá egy kis eső! Hiába ígérték a meteurológusok(!), nem látom nyomát.
Elhatározom mindig,hogy nem kegyelmezek nekik,mert a legtöbb akkor virágzik,mikor jön a fagy,de csak becipelem őket.Ki kéne már tenni őket,igaz?Nektek maradt?
Adtam neki! ;-) Még nem látszik, hogy beindult volna, tegnap kiraktam. Remélem nem lesz már túl nagy fagy! Viszont a fű mintha elkezdett volna élni. Aranyosak a törperózsák, a bokrok, de a trombitavirág még kérdéses. Imádom a tavaszt!!!!
Így igaz, "nyomatni" kell a tápot, és minden nap teljesen átnedvesíteni a földjét.
Nekem is volt/van egy ilyenem. --nagybácsi meghalt, nagynéni nem tudta időben levinni a pincébe, mire jött egy rokon elfagyott szegény. Következő évben tövig visszavágás. Ifjú, növénybolond unokahúg elörökölte -nála biztos jó helyen lesz- Jó helyen volt. Ma is gyönyörű. Fogalmam nincs hány éves lehet, úgy 25 éve örököltem meg--
A bokrot néha nehéz teleltetni, mert terjedelmes, de megoldható, jól bírja az összekötözést. :)
kEDVES aAGNUS! aZÉRT NEM OLYAN TRAGIKUS AZ A LEVÁGÁS. mEGLÁTOD OLYAN SZÉPEN FOG MEGÚJULNI A LENULLÁZOTT,HOGY ÖRÖM LESZ NÉZNI. nEM BESZÉLEB ARRÓL,HOGY AZ ÓDIVATÚ TÖRZSES LEÁNDERED HELYETT LESZ EGY SZÉP TELEVIRÁGOS BOKROD.pERSZE AZ IDÉN NE SZÁMÍTS MÉG VIRÁGRA.