Keresés

Részletes keresés

Csali42 Creative Commons License 2005.06.22 0 0 604
Köszönöm szépen, élnék majd a kedves felajánlással! Veresegyházi vagyok egyébként.
Előzmény: stiglinc (602)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.22 0 0 603
A rebarbaradzsem valami isteni! Miután összerottyant a lekvár bele kell dobni kb. 4-5 cm-es darabokat is, ettől olyan dzsemszerű lesz.
Előzmény: stiglinc (602)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.22 0 0 602
Megorrolásról szó se lehet, sőt köszönjük! Hálából adnék neked rebarbaratövet ősszel, ha Pest környékén laksz.
Előzmény: Csali42 (601)
Csali42 Creative Commons License 2005.06.22 0 0 601

Jó reggelt,

remélem senki nem orrol meg az OFFért:), itt egy nálunk nagyon kedvelt gyümölcsös süti-recept:

6 tojás

25 dkg porcukor

25 dkg vaj vagy margarin

25 dkg liszt

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

idény szerinti gyümölcs

A vajat (margarint) habosra keverjük a cukrokkal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját.

A liszttel jól elkeverjük a sütőport.

A tojásfehérjéket habbá verjük, és felváltva, a liszttel, kanalanként hozzáadjuk a cukros-vajas-tojássárgás masszához.

Sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett) tepsibe öntjük a tésztát.

A tetejére jön a gyümölcs, lehet jó sűrűn is, megnő a tészta és körülfogja.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük, amíg a beleszúrt hústűre (nálam kötőtűre:)) nem ragad a tészta.

Ha rebarbarával csinálom (sajnos csak nagyritkán, mert a piacon mint a fehér holló, a kertemben pedig nincs:(), akkor a rebarbaraszárat kicsit megpárolom fahéjas cukorral, mielőtt a tésztára kerül.

Előzmény: stiglinc (599)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.22 0 0 600
Ja, és az ültetvény pár évvel ezelőtt gyanútlanul elvetett néhány magból alakult ki...
stiglinc Creative Commons License 2005.06.22 0 0 599

Na, ez a piskótaszerű sütirecept érdekelne engem, ha valaki tudná.

Én is ajándékoztam el sok rebarbarát, szárat is meg tövet is, de van kb 9-10 bokor még mindig.

nonamekata, a gond az, hogy az egész családból szinte csak én szeretem a rebarbarát :-)) A férjem imádja a süteményeket - kivéve a gyümölcsösöket. Kompótot szoktam belőle csinálni, aztán beteszem a hűtőbe és a harmadik napon már el is felejtkezem róla... Szóval, egyáltalán nem a rebarbara a hibás! Tavaly rebarbara-málna lekvárt főztem, arra se volt túl nagy kereslet. Még a legjobban úgy fogy, ha behozom a munkahelyemre és felkínálom szabad elvitelre.

Előzmény: erdeiboroka (598)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.21 0 0 598

Valaki mondta, hogy olyan sütit is lehet csinálni rebarbarából, mint a cseresznyés pite (?így hívják azt, amikor a piskótaszerű tésztába vannak beledobálva a cseresznyék?). Gondolom ilyenkor nem kell pürésíteni a rebarbarát, csak nyersen belevagdosni a tésztába.

Nálunk sok rebarbara fogy elajándékozásos módszerrel. Legutóbb annyira örült neki egy barátnőm, hogy elhatároztam, én is sütök belőle valamit :)

Előzmény: stiglinc (592)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.21 0 0 597
Nekem az egy tő semmire sem elég. A múltkor főztem belőle lekvárt és két kicsi üveggel lett. Te mire használod, hogy túl soknak bizonyul?
Előzmény: stiglinc (592)
Thor Creative Commons License 2005.06.21 0 0 596
És nem mondtad neki, hogy "Így, ni!" ? :)
Előzmény: stiglinc (595)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.21 0 0 595
Tőlem is kérdezte már az idős szomszédnéni, hogy Húsvét hétfőn, ünnepen hogy lehet a kertben dolgozni?... :-) 
Előzmény: Thor (594)
Thor Creative Commons License 2005.06.21 0 0 594

Nekem is listám van minimum hétvégére, de nem akarok leszokni róla. Inkább tábla kéne a hátamra, hogy aszongya "szomszédnéni haggyálbékén, nemérekrá, én nem vagyok nyugdíjas, nekem csak a hétvége meg az esték vannak mindenre".

Előzmény: erdeiboroka (586)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.21 0 0 593
Hihihi... Nekem is van listám minden hétvégére... Én arról szoktatom le magam, hogy vasárnap este leellenőrizzem...
Előzmény: erdeiboroka (586)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.21 0 0 592

Nagyon köszönöm!

(Tavaly átültettem a rebarbaratöveket és hát most egy kicsit megszaladt... Ennyi rebarbarát egy család nemigen tud megenni. Tavaly azt csináltam, hogy megfőztem őket, leszűrtem és a masszát lefagyasztottam, "jó lesz még valamire" alapon... Asszem még mindig van néhány csomag a fagyasztó alján valahol...)

Előzmény: erdeiboroka (585)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 591
Fogyókúrás javaslat: rebarbara üresen :((((
Előzmény: Nonamekata (589)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 590
Legalább nem fáj miatta a szívem.
Előzmény: Zitka (588)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.20 0 0 589
Fogyókúrázók az alját egyék?:)))
Előzmény: erdeiboroka (585)
Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 588
Szép volt az eper, de még érhetett volna egy napot... Szerencsénk volt, mert szombaton korán mentünk, és az előző napon azt a részt nem nyitották ki, tehát nem volt letarolva. De mondta a nő, hogy hétfő-kedd nem is érdemes menni, hétvégén még a félérettet is leszedik. :-(
Előzmény: erdeiboroka (587)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 587

Majd számolj be a mulcsozásos tapasztalatokról!

Milyen most a csepeli eper? Érdemes kimenni?

Bár, ha belegondolok, két héten belül nincs egy nyugodt félnapom :(

Nem tudja valaki, mitől törnek le a málnaágak?

Ne gyanusítsam hiába a fiamat :)

Előzmény: Zitka (584)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 586
Én mindig elhatározom, hogy leszokok arról, hogy felírom a feladataimat...
Előzmény: stiglinc (583)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 585

Szörnyű egészséges süti:

(mert nincs benne cukor)

A tészta: 6 tojás sárgáját összekeverek 75 dkg túróval, 6 evőkanál búzadarával, marék mazsolával és a tojások felvert habjával. Kivajazott, zsemlemorzsával !  megszórt tepsibe terítem. (centisnél kicsit vékonyabb legyen).

A legfinomabb, ha erre nagyon sok érett körtét szeletelek, és megsütöm, kb. háromnegyed órán keresztül. Más édes gyümölccsel is jó.

Rebarbarás változatok:

1. ami most mégis elfogyott, pedig nem lett az igazi, mert a széle kicsit odaégett:

30 dkg cukorból és pici margarinból karamellát készítettem, a végén késhegynyi szódabikarbóna ment bele, ráöntöttem a túrós tésztára, és erre szeleteltem rengeteg rebarbarát. És hát nem kellett volna egy egész órán keresztül sütni :(

2. Tavalyi próbálkozás: 50 dkg pucolt rebarbarát 25 dkg cukorral 1 dl vízben péppé főztem, ezt kentem rá a tésztára, és cseresznyéket szórtam a tetejére, majd sütő.

Ez tökéletes lett, viszont a gyerekek kevésbé ették, több jutott nekem :)))

Előzmény: stiglinc (582)
Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 584

Azért van pangás, mert mindenki  a kertben szorgoskodik. :-) Épp ma készültem írni, feltétlen el akartam mesélni Neked, hogy tegnap én is mulcsoztam. Már napok (mit napok... hetek!!!) óta készültem arra, hogy kigazoljam a málnást. Két sor kordon az egész a hátsó (rövidebb) kerítés mellett, és mivel ilyen hátul van, szegénykém kissé el van hanyagolva. A fű helyenként méteres volt közte, az a szárra feltekeredő gyom pedig sűrűn befonta. Míg én ezzel foglalatoskodtam, a férjem lenyírta a füvet. Ezt a nyíradékot terítettem el a málna lábánál. Kíváncsi vagyok, ér-e valamit, vagy inkább tápanyagként szolgál majd a gyomoknak. :-))) Mert azért nem "feketére" tisztogattam ki, ahhoz túl meleg volt. NÁlunk is vannak letört ágak a málna közt. :-( Némelyiken annyi a gyümölcs, hogy nem is csodálom. De könnyen lehet, hogy nálunk is járnak a szomszédok macskái...

szombat reggel kint voltunk Csepelen eprészni, 9 kilót hoztunk. Lementem a pincébe kis üvegeket keresni (leginkább ilyen 2-3 dl-esekbe szeretek befőzni dzsemet), alig találtam néhányat. Viszont megtaláltam a tavalyi komplett eperdzsemkészletet. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ........ :-) Jól eldugtam, hogy ne fogyjon el már novemberre... :-)))))))))))))  De így legalább nyakló nélkül lehetett zabálni a friss epret. Kb. 3 kilóból azért csináltam dzsemet is.

Megettük az utolsó borsót is levesnek, a kiszedett szárakat egyelőre szintén mulcsozásra használom, hogy a szabadon hagyott veteményes rész ne  gazosodjon annyira.  Még gondolkodom, mit ültessek a borsó helyére.

A hétvégi bevásárlás közben egy cserép thai bazsalikom szédült a kosaramba ;-), pedig már mondtam a lányaimnak, hogy lőjenek le, ha még egy újfajta fűszernövényt veszek az idén. :-))))))

Előzmény: erdeiboroka (581)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.20 0 0 583
És közben elfelejtem azt az 5-öt, ami a legfontosabb lett volna...
Előzmény: erdeiboroka (580)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.20 0 0 582

Na, akkor jövök:

kérem a rebarbarás süti(k) receptjét! :-)))

Előzmény: erdeiboroka (581)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 581

Mi ez a pangás a topicon? Tessék örömökről-bánatokról beszámolni !!!

Nálunk az elmúlt pár nap kudarcai:

- az eper között valóban több rohadt szem van, mint az elmúlt években. Azt hiszem ezentúl nem mulcsozom meg az érő epret frissen vágott fűvel háromnapos eső előtt :((

- a málnánkon rendszeresen találok letört ágakat. Gyanusítottak:

1. a három éves kisfiam, aki időnként egyedül is szed málnát

2. a szomszéd macskája, aki esetleg rendszeresen pont ott ugrik le a kerítésről

3. a természetes kiválasztódás, mert túl sűrűre hagytam a málnát és esetlen így védekezik a dolog ellen

- az őszibarackfánkat időt és energiát nem kímélve megpermeteztem Biolával, mert már megint ellepték a zöld őszibaracktetvek. Eredmény: a tetvek, az elpusztult néhány ezrelék kivételével, köszönik, tök jól vannak. A barackfának viszont egy csomó levele pöttyös lett, meg elsárgult

-az egyik adag bazsalikom elkezdett sárgulni, átültetésük folyamatban.

:(((

Örömök: érik a málna, érik az eper, érik a ribizli, terem a borsó, nyílnak a virágok

itt ugyan van egy bökkenő, mert régóta kerestem margarétát, és idén végre kaptam, anyukám kedvenc virágja, tudjátok fehér virág és a közepe sárga, no... szépen megmaradt, bimbózott, kinyílott ... és ... kicsi és lila :((( ....

van három darab 8 cm-es uborka, és egy ugyanekkora tök, kapor meg zellerlevél meg petrezselyem, és a rebarbarás-karamellás-túrós süti ízlik a gyerekeknek, és az egyik paradicsom mintha pirosodna

:)

erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 580
Más is így van ezzel? Nekem is az a gondom, kimegyek a kertbe, mert 5 dolgot szeretnék megcsinálni. De ahogy járok-kelek, ezembe jut még 15 tennivaló...
Előzmény: Thor (576)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 579

Ez nagyon tetszik, ez a napszemüveges megoldás :)))

Én azt találtam ki pár hónapja, hogy vasárnaponként "nem dolgozom", értsd ezalatt, csak azt a 10 óra munkát csinálom meg a család körül, amit muszáj, és ezen kívül csak olyanba kezdek, amihez kedvem van :)))

Ma például a nem teljesen gyönyörű, nem teljesen rendberakott kertben LEÜLTÜNK szalonnát sütni :)))

Előzmény: stiglinc (575)
Frint Creative Commons License 2005.06.17 0 0 578
Egyetértek veled...a kertben egymagam soha nem fogok tudni rendet varázsolni, így szeretem, kicsit gazosan, kicsit kuszán :)
Előzmény: Zitka (577)
Zitka Creative Commons License 2005.06.16 0 0 577

Ezt szó szerint én is írhattam volna. :-)  Ezért nem is törekszem a tökéletességre. Hadd legyen kicsit természetes. :-)

Előzmény: Thor (576)
Thor Creative Commons License 2005.06.16 0 0 576
Ezzel a leüléssel csak az a gond, hogy ha tényleg sikerül, akkor túl sok ideig látod ugyanazt a részt a kertben és így van időd 15 újabb tennivalót felfedezni 1 négyzetméteren. :)
Előzmény: erdeiboroka (574)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.16 0 0 575

... a gyönyörű, rendberakott kertben LEÜLJEK...

Leülsz, hátradőlsz, felveszel egy sötét szemüveget, becsukod a szemed és mondogatod: ...gyönyörű... rendberakott.... gyönyörű... rendberakott...

Mi olyan nehéz ebben ?

Előzmény: erdeiboroka (574)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!