remélem senki nem orrol meg az OFFért:), itt egy nálunk nagyon kedvelt gyümölcsös süti-recept:
6 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
idény szerinti gyümölcs
A vajat (margarint) habosra keverjük a cukrokkal. Hozzáadjuk a tojások sárgáját.
A liszttel jól elkeverjük a sütőport.
A tojásfehérjéket habbá verjük, és felváltva, a liszttel, kanalanként hozzáadjuk a cukros-vajas-tojássárgás masszához.
Sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett) tepsibe öntjük a tésztát.
A tetejére jön a gyümölcs, lehet jó sűrűn is, megnő a tészta és körülfogja.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük, amíg a beleszúrt hústűre (nálam kötőtűre:)) nem ragad a tészta.
Ha rebarbarával csinálom (sajnos csak nagyritkán, mert a piacon mint a fehér holló, a kertemben pedig nincs:(), akkor a rebarbaraszárat kicsit megpárolom fahéjas cukorral, mielőtt a tésztára kerül.
Na, ez a piskótaszerű sütirecept érdekelne engem, ha valaki tudná.
Én is ajándékoztam el sok rebarbarát, szárat is meg tövet is, de van kb 9-10 bokor még mindig.
nonamekata, a gond az, hogy az egész családból szinte csak én szeretem a rebarbarát :-)) A férjem imádja a süteményeket - kivéve a gyümölcsösöket. Kompótot szoktam belőle csinálni, aztán beteszem a hűtőbe és a harmadik napon már el is felejtkezem róla... Szóval, egyáltalán nem a rebarbara a hibás! Tavaly rebarbara-málna lekvárt főztem, arra se volt túl nagy kereslet. Még a legjobban úgy fogy, ha behozom a munkahelyemre és felkínálom szabad elvitelre.
Valaki mondta, hogy olyan sütit is lehet csinálni rebarbarából, mint a cseresznyés pite (?így hívják azt, amikor a piskótaszerű tésztába vannak beledobálva a cseresznyék?). Gondolom ilyenkor nem kell pürésíteni a rebarbarát, csak nyersen belevagdosni a tésztába.
Nálunk sok rebarbara fogy elajándékozásos módszerrel. Legutóbb annyira örült neki egy barátnőm, hogy elhatároztam, én is sütök belőle valamit :)
Nekem is listám van minimum hétvégére, de nem akarok leszokni róla. Inkább tábla kéne a hátamra, hogy aszongya "szomszédnéni haggyálbékén, nemérekrá, én nem vagyok nyugdíjas, nekem csak a hétvége meg az esték vannak mindenre".
(Tavaly átültettem a rebarbaratöveket és hát most egy kicsit megszaladt... Ennyi rebarbarát egy család nemigen tud megenni. Tavaly azt csináltam, hogy megfőztem őket, leszűrtem és a masszát lefagyasztottam, "jó lesz még valamire" alapon... Asszem még mindig van néhány csomag a fagyasztó alján valahol...)
Szép volt az eper, de még érhetett volna egy napot... Szerencsénk volt, mert szombaton korán mentünk, és az előző napon azt a részt nem nyitották ki, tehát nem volt letarolva. De mondta a nő, hogy hétfő-kedd nem is érdemes menni, hétvégén még a félérettet is leszedik. :-(
A tészta: 6 tojás sárgáját összekeverek 75 dkg túróval, 6 evőkanál búzadarával, marék mazsolával és a tojások felvert habjával. Kivajazott, zsemlemorzsával ! megszórt tepsibe terítem. (centisnél kicsit vékonyabb legyen).
A legfinomabb, ha erre nagyon sok érett körtét szeletelek, és megsütöm, kb. háromnegyed órán keresztül. Más édes gyümölccsel is jó.
Rebarbarás változatok:
1. ami most mégis elfogyott, pedig nem lett az igazi, mert a széle kicsit odaégett:
30 dkg cukorból és pici margarinból karamellát készítettem, a végén késhegynyi szódabikarbóna ment bele, ráöntöttem a túrós tésztára, és erre szeleteltem rengeteg rebarbarát. És hát nem kellett volna egy egész órán keresztül sütni :(
2. Tavalyi próbálkozás: 50 dkg pucolt rebarbarát 25 dkg cukorral 1 dl vízben péppé főztem, ezt kentem rá a tésztára, és cseresznyéket szórtam a tetejére, majd sütő.
Ez tökéletes lett, viszont a gyerekek kevésbé ették, több jutott nekem :)))
Azért van pangás, mert mindenki a kertben szorgoskodik. :-) Épp ma készültem írni, feltétlen el akartam mesélni Neked, hogy tegnap én is mulcsoztam. Már napok (mit napok... hetek!!!) óta készültem arra, hogy kigazoljam a málnást. Két sor kordon az egész a hátsó (rövidebb) kerítés mellett, és mivel ilyen hátul van, szegénykém kissé el van hanyagolva. A fű helyenként méteres volt közte, az a szárra feltekeredő gyom pedig sűrűn befonta. Míg én ezzel foglalatoskodtam, a férjem lenyírta a füvet. Ezt a nyíradékot terítettem el a málna lábánál. Kíváncsi vagyok, ér-e valamit, vagy inkább tápanyagként szolgál majd a gyomoknak. :-))) Mert azért nem "feketére" tisztogattam ki, ahhoz túl meleg volt. NÁlunk is vannak letört ágak a málna közt. :-( Némelyiken annyi a gyümölcs, hogy nem is csodálom. De könnyen lehet, hogy nálunk is járnak a szomszédok macskái...
szombat reggel kint voltunk Csepelen eprészni, 9 kilót hoztunk. Lementem a pincébe kis üvegeket keresni (leginkább ilyen 2-3 dl-esekbe szeretek befőzni dzsemet), alig találtam néhányat. Viszont megtaláltam a tavalyi komplett eperdzsemkészletet. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ........ :-) Jól eldugtam, hogy ne fogyjon el már novemberre... :-))))))))))))) De így legalább nyakló nélkül lehetett zabálni a friss epret. Kb. 3 kilóból azért csináltam dzsemet is.
Megettük az utolsó borsót is levesnek, a kiszedett szárakat egyelőre szintén mulcsozásra használom, hogy a szabadon hagyott veteményes rész ne gazosodjon annyira. Még gondolkodom, mit ültessek a borsó helyére.
A hétvégi bevásárlás közben egy cserép thai bazsalikom szédült a kosaramba ;-), pedig már mondtam a lányaimnak, hogy lőjenek le, ha még egy újfajta fűszernövényt veszek az idén. :-))))))
Mi ez a pangás a topicon? Tessék örömökről-bánatokról beszámolni !!!
Nálunk az elmúlt pár nap kudarcai:
- az eper között valóban több rohadt szem van, mint az elmúlt években. Azt hiszem ezentúl nem mulcsozom meg az érő epret frissen vágott fűvel háromnapos eső előtt :((
- a málnánkon rendszeresen találok letört ágakat. Gyanusítottak:
1. a három éves kisfiam, aki időnként egyedül is szed málnát
2. a szomszéd macskája, aki esetleg rendszeresen pont ott ugrik le a kerítésről
3. a természetes kiválasztódás, mert túl sűrűre hagytam a málnát és esetlen így védekezik a dolog ellen
- az őszibarackfánkat időt és energiát nem kímélve megpermeteztem Biolával, mert már megint ellepték a zöld őszibaracktetvek. Eredmény: a tetvek, az elpusztult néhány ezrelék kivételével, köszönik, tök jól vannak. A barackfának viszont egy csomó levele pöttyös lett, meg elsárgult
-az egyik adag bazsalikom elkezdett sárgulni, átültetésük folyamatban.
:(((
Örömök: érik a málna, érik az eper, érik a ribizli, terem a borsó, nyílnak a virágok
itt ugyan van egy bökkenő, mert régóta kerestem margarétát, és idén végre kaptam, anyukám kedvenc virágja, tudjátok fehér virág és a közepe sárga, no... szépen megmaradt, bimbózott, kinyílott ... és ... kicsi és lila :((( ....
van három darab 8 cm-es uborka, és egy ugyanekkora tök, kapor meg zellerlevél meg petrezselyem, és a rebarbarás-karamellás-túrós süti ízlik a gyerekeknek, és az egyik paradicsom mintha pirosodna
Más is így van ezzel? Nekem is az a gondom, kimegyek a kertbe, mert 5 dolgot szeretnék megcsinálni. De ahogy járok-kelek, ezembe jut még 15 tennivaló...
Ez nagyon tetszik, ez a napszemüveges megoldás :)))
Én azt találtam ki pár hónapja, hogy vasárnaponként "nem dolgozom", értsd ezalatt, csak azt a 10 óra munkát csinálom meg a család körül, amit muszáj, és ezen kívül csak olyanba kezdek, amihez kedvem van :)))
Ma például a nem teljesen gyönyörű, nem teljesen rendberakott kertben LEÜLTÜNK szalonnát sütni :)))
Ezzel a leüléssel csak az a gond, hogy ha tényleg sikerül, akkor túl sok ideig látod ugyanazt a részt a kertben és így van időd 15 újabb tennivalót felfedezni 1 négyzetméteren. :)