Keresés

Részletes keresés

erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 591
Fogyókúrás javaslat: rebarbara üresen :((((
Előzmény: Nonamekata (589)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 590
Legalább nem fáj miatta a szívem.
Előzmény: Zitka (588)
Nonamekata Creative Commons License 2005.06.20 0 0 589
Fogyókúrázók az alját egyék?:)))
Előzmény: erdeiboroka (585)
Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 588
Szép volt az eper, de még érhetett volna egy napot... Szerencsénk volt, mert szombaton korán mentünk, és az előző napon azt a részt nem nyitották ki, tehát nem volt letarolva. De mondta a nő, hogy hétfő-kedd nem is érdemes menni, hétvégén még a félérettet is leszedik. :-(
Előzmény: erdeiboroka (587)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 587

Majd számolj be a mulcsozásos tapasztalatokról!

Milyen most a csepeli eper? Érdemes kimenni?

Bár, ha belegondolok, két héten belül nincs egy nyugodt félnapom :(

Nem tudja valaki, mitől törnek le a málnaágak?

Ne gyanusítsam hiába a fiamat :)

Előzmény: Zitka (584)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 586
Én mindig elhatározom, hogy leszokok arról, hogy felírom a feladataimat...
Előzmény: stiglinc (583)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 585

Szörnyű egészséges süti:

(mert nincs benne cukor)

A tészta: 6 tojás sárgáját összekeverek 75 dkg túróval, 6 evőkanál búzadarával, marék mazsolával és a tojások felvert habjával. Kivajazott, zsemlemorzsával !  megszórt tepsibe terítem. (centisnél kicsit vékonyabb legyen).

A legfinomabb, ha erre nagyon sok érett körtét szeletelek, és megsütöm, kb. háromnegyed órán keresztül. Más édes gyümölccsel is jó.

Rebarbarás változatok:

1. ami most mégis elfogyott, pedig nem lett az igazi, mert a széle kicsit odaégett:

30 dkg cukorból és pici margarinból karamellát készítettem, a végén késhegynyi szódabikarbóna ment bele, ráöntöttem a túrós tésztára, és erre szeleteltem rengeteg rebarbarát. És hát nem kellett volna egy egész órán keresztül sütni :(

2. Tavalyi próbálkozás: 50 dkg pucolt rebarbarát 25 dkg cukorral 1 dl vízben péppé főztem, ezt kentem rá a tésztára, és cseresznyéket szórtam a tetejére, majd sütő.

Ez tökéletes lett, viszont a gyerekek kevésbé ették, több jutott nekem :)))

Előzmény: stiglinc (582)
Zitka Creative Commons License 2005.06.20 0 0 584

Azért van pangás, mert mindenki  a kertben szorgoskodik. :-) Épp ma készültem írni, feltétlen el akartam mesélni Neked, hogy tegnap én is mulcsoztam. Már napok (mit napok... hetek!!!) óta készültem arra, hogy kigazoljam a málnást. Két sor kordon az egész a hátsó (rövidebb) kerítés mellett, és mivel ilyen hátul van, szegénykém kissé el van hanyagolva. A fű helyenként méteres volt közte, az a szárra feltekeredő gyom pedig sűrűn befonta. Míg én ezzel foglalatoskodtam, a férjem lenyírta a füvet. Ezt a nyíradékot terítettem el a málna lábánál. Kíváncsi vagyok, ér-e valamit, vagy inkább tápanyagként szolgál majd a gyomoknak. :-))) Mert azért nem "feketére" tisztogattam ki, ahhoz túl meleg volt. NÁlunk is vannak letört ágak a málna közt. :-( Némelyiken annyi a gyümölcs, hogy nem is csodálom. De könnyen lehet, hogy nálunk is járnak a szomszédok macskái...

szombat reggel kint voltunk Csepelen eprészni, 9 kilót hoztunk. Lementem a pincébe kis üvegeket keresni (leginkább ilyen 2-3 dl-esekbe szeretek befőzni dzsemet), alig találtam néhányat. Viszont megtaláltam a tavalyi komplett eperdzsemkészletet. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ........ :-) Jól eldugtam, hogy ne fogyjon el már novemberre... :-)))))))))))))  De így legalább nyakló nélkül lehetett zabálni a friss epret. Kb. 3 kilóból azért csináltam dzsemet is.

Megettük az utolsó borsót is levesnek, a kiszedett szárakat egyelőre szintén mulcsozásra használom, hogy a szabadon hagyott veteményes rész ne  gazosodjon annyira.  Még gondolkodom, mit ültessek a borsó helyére.

A hétvégi bevásárlás közben egy cserép thai bazsalikom szédült a kosaramba ;-), pedig már mondtam a lányaimnak, hogy lőjenek le, ha még egy újfajta fűszernövényt veszek az idén. :-))))))

Előzmény: erdeiboroka (581)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.20 0 0 583
És közben elfelejtem azt az 5-öt, ami a legfontosabb lett volna...
Előzmény: erdeiboroka (580)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.20 0 0 582

Na, akkor jövök:

kérem a rebarbarás süti(k) receptjét! :-)))

Előzmény: erdeiboroka (581)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 581

Mi ez a pangás a topicon? Tessék örömökről-bánatokról beszámolni !!!

Nálunk az elmúlt pár nap kudarcai:

- az eper között valóban több rohadt szem van, mint az elmúlt években. Azt hiszem ezentúl nem mulcsozom meg az érő epret frissen vágott fűvel háromnapos eső előtt :((

- a málnánkon rendszeresen találok letört ágakat. Gyanusítottak:

1. a három éves kisfiam, aki időnként egyedül is szed málnát

2. a szomszéd macskája, aki esetleg rendszeresen pont ott ugrik le a kerítésről

3. a természetes kiválasztódás, mert túl sűrűre hagytam a málnát és esetlen így védekezik a dolog ellen

- az őszibarackfánkat időt és energiát nem kímélve megpermeteztem Biolával, mert már megint ellepték a zöld őszibaracktetvek. Eredmény: a tetvek, az elpusztult néhány ezrelék kivételével, köszönik, tök jól vannak. A barackfának viszont egy csomó levele pöttyös lett, meg elsárgult

-az egyik adag bazsalikom elkezdett sárgulni, átültetésük folyamatban.

:(((

Örömök: érik a málna, érik az eper, érik a ribizli, terem a borsó, nyílnak a virágok

itt ugyan van egy bökkenő, mert régóta kerestem margarétát, és idén végre kaptam, anyukám kedvenc virágja, tudjátok fehér virág és a közepe sárga, no... szépen megmaradt, bimbózott, kinyílott ... és ... kicsi és lila :((( ....

van három darab 8 cm-es uborka, és egy ugyanekkora tök, kapor meg zellerlevél meg petrezselyem, és a rebarbarás-karamellás-túrós süti ízlik a gyerekeknek, és az egyik paradicsom mintha pirosodna

:)

erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 580
Más is így van ezzel? Nekem is az a gondom, kimegyek a kertbe, mert 5 dolgot szeretnék megcsinálni. De ahogy járok-kelek, ezembe jut még 15 tennivaló...
Előzmény: Thor (576)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.19 0 0 579

Ez nagyon tetszik, ez a napszemüveges megoldás :)))

Én azt találtam ki pár hónapja, hogy vasárnaponként "nem dolgozom", értsd ezalatt, csak azt a 10 óra munkát csinálom meg a család körül, amit muszáj, és ezen kívül csak olyanba kezdek, amihez kedvem van :)))

Ma például a nem teljesen gyönyörű, nem teljesen rendberakott kertben LEÜLTÜNK szalonnát sütni :)))

Előzmény: stiglinc (575)
Frint Creative Commons License 2005.06.17 0 0 578
Egyetértek veled...a kertben egymagam soha nem fogok tudni rendet varázsolni, így szeretem, kicsit gazosan, kicsit kuszán :)
Előzmény: Zitka (577)
Zitka Creative Commons License 2005.06.16 0 0 577

Ezt szó szerint én is írhattam volna. :-)  Ezért nem is törekszem a tökéletességre. Hadd legyen kicsit természetes. :-)

Előzmény: Thor (576)
Thor Creative Commons License 2005.06.16 0 0 576
Ezzel a leüléssel csak az a gond, hogy ha tényleg sikerül, akkor túl sok ideig látod ugyanazt a részt a kertben és így van időd 15 újabb tennivalót felfedezni 1 négyzetméteren. :)
Előzmény: erdeiboroka (574)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.16 0 0 575

... a gyönyörű, rendberakott kertben LEÜLJEK...

Leülsz, hátradőlsz, felveszel egy sötét szemüveget, becsukod a szemed és mondogatod: ...gyönyörű... rendberakott.... gyönyörű... rendberakott...

Mi olyan nehéz ebben ?

Előzmény: erdeiboroka (574)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 574

De vetettem jégsalátát, de pont az kelt nagyon rosszul a 7-8 féle salátából.

3-4 darab talán lesz belőle, de még kicsik.

Valószínűleg, ha nem nyersen kóstolgatnám a veteményben, hanem fognám, leszedném, megmosnám és beízesíteném jobban ízlene ... valahogy erre mostanában nem jutott energia :(

Most nagyon el vagyok szánva, hogy "utolérem magam", a házban is, de elsősorban a kertben. Ma sikerült a füvek szegélyeit lenyírni, és megpermetezni tetű ellen az őszibarackfát :)))

Arra vágyom, hogy a gyönyörű rendberakott kertben LEÜLJEK !!!!

Szerintetek létezik ilyen?

Szőlő ügyben : én erősen szőlőpárti vagyok, miután az apukám metszi (évi 9 és fél perc munka) és a férjem kötözi (az azért több), és én csak szüretelem. És mivel nekünk összesen 6 tőke van egy kb 5 méter hosszú pergolára futtatva, az egésznek a volumene nem nagy. Permetezni még nem permeteztük. Tavaly varrtam egy madárhálót, amit mint egy zsákot "egy mozdulattal" az egészre rá lehet húzni, és még darázscsapdákat szoktam kirakni, hogy jusson a szőlőből nekünk is. Perverz módon szüretelünk: Kifigyeltem, hogy a fürtötnek a felső része hamarabb érik. Ha ilyenkor az egész fürtöt leszeded, az alsó szemek még savanyúak. Ezért ollóval a felső, már érett oldalfürtöket levágjuk, és az alsó részt csak akkor szedjük le, ha már az is teljesen érett :)))

Előzmény: Zitka (571)
Zitka Creative Commons License 2005.06.15 0 0 573
Talált, süllyedt! :-) Időközben megtaláltam a szőlős topikot, és ott is ezt mondták. Azóta már meg is permeteztem Mitac-kal, remélem nem terjed tovább. Mondjuk van helyette más növényen más, de ez már a kerttel jár.
Előzmény: kgy2316 (572)
kgy2316 Creative Commons License 2005.06.14 0 0 572
valószinüleg szőlő gubacsatka.
Előzmény: Zitka (567)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 571

Nem próbáltál még vetni jégsalátát? Persze olyan jó tömött fejek nem lesznek, mint a bolti, de nálunk sikerágazat :-).  Sűrűn vetettem, és egy-egy ritkítás alkalmával több vacsorányi adag megvan. Rengeteg vegyes salátát eszünk, hol sima borecet-olívaolajos, hol joghurtos öntettel. Ezt a képet még május 25-én csináltam. Azóta kicsit rosszabb a helyzet, az eső miatt ki kellett szedni néhány berohadt tövet, meg a túl erős nap se jó neki. Legközelebb picit árnyékosabb helyre ültettem. Lehet, hogy akkor meg az lesz a baj...

Szerintem ha ez a szőlő "kimúlik", nem fogunk újra azt ültetni. Szívesen elbíbelődök a kertben, de a szőlő ennél többet kíván.

A málna már nálunk is érik, a jelek szerint nagyon meghálálta a ritkítást. :-)

Előzmény: erdeiboroka (570)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 570

Nem látok semmi drámát az epresben, pedig rám ijesztettetek :)

Most is van egy-egy rohadt szem, mint mindig, de nem több, mint máskor.

A lenyírt fű nekem az orgonabokor alatt felkupacolva kapta meg az esőt. Nekem is berohadt :( Nem szép tőlem, én a virágoskertbe azért felhasználtam. A többi (gázálarcban) a komposztra került. Oszlódjon ott tovább, ahogy akar.

Én nem látom értelmét ennek a mulcsszárításnak, de biztos bennem van a hiba. Igaz én csak 2-3 cm vastagon terítem a füvet, aztán tök jól megszárad, ott ahova szántam :)

A hétvége kudarca, hogy két sor salátát dobtam ki a komposztra :(

Valahogy az idén mindegyiket keserűnek éreztem, rakosgattam többször is a konyhában, aztán kidobtam. Szerintem a bolti jégsaláta kényeztetet el, azért nem ízlik  :(    Telepítettem padlizsánokat a helyére :))

A hétvége sikerélménye, hogy a tavaly telepített méregdrága szupermálnából az első pár szem megérett, és nagyon féltem, hogy túl késői fajta lesz, de ezek szerint  nem, és mivel egy napon értek be az első szemek a fehér málnával, reménykedem, hogy sikerült ugyanannak a fajnak a piros változatát megkapnom :))))

A szőlőid közé ősszel telepítsetek biofajtákat !!! Aztán ha termőre fordultak, le lehet őket cserélni :)

A borsóból meg figyelmedbe ajánlom a Rondo nevűt: 10 cm-nél nagyobb hüvelyek, és óriási szemek. Nálunk most kezd érni :)))

Előzmény: Zitka (569)
Zitka Creative Commons License 2005.06.14 0 0 569

erdeiboroka, nagyon érdekelne, hogy mi lett a mulcsoddal a nagy esőzések után.

A végén nem mulcsoztam, a férjem múltkor lenyírta a füvet, és a szokásos helyre (szőlőkordon és a kerítés közé) szórta. Gondoltam, majd szárad egy kicsit, és akkor... De közbejött az eső. Ne tudjátok meg, mennyire berohadt az egész. :-(((((((((((  Nem tudom, mit csináljak vele, lehet, hogy bezsákolom, és kiteszem a kukába.

Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 568

Köszi az információt, megjegyzem ezt a nevet. Én is oda szoktam járni a Bartók B. útra. Főleg ha ilyen nyavajgásaim :-) vannak, mint most. Annyira jó, hogy ott szakértő eladók vannak, bevisz az ember egy ragyás levelet, és rögtön tudják, mi a baja. És nem akarnak rögtön rádtukmálni ezer vegyszert. A pasi tavaly felsoroltatta velem, hogy mim van otthon, és abból kiválasztotta, hogy mivel permetezzem az őszibarackfát. Tafrina volt. :-((( Idén is volt sajnos, de pont nem voltunk itthon, és iszonyú pusztítást végzett. Alig lesz rajta gyümölcs, és nem is tudtam leszedni az összes összefodrozódott levelet. :-(

Szombaton mi is leszedtük a második két sor borsót, ebédvendégünk volt, úgyhogy büszkélkedtem a saját termelésű zöldborsólevessel. :-)  A hüvelyek kb. egynegyedét kiválogatom, a legszebbeket, azt felfőzöm, és azzal a lével eresztem fel a megdinsztelt borsót+zöldségeket. Kár lenne veszni hagyni azt a jó ízt. :-)

Előzmény: outdownS (562)
Zitka Creative Commons License 2005.06.13 0 0 567

Húú, nagyon irigyellek ezekért a fertőződésre nem hajlamos szőlőkért. (Eszünkbe nem jutott volna szőlőt telepíteni, én aztán tudom,mivel jár, a nagypapám az "ántivilágban" :-) bortermelő volt.)  Így vettük a házat, hogy a telek egyik hosszanti kerítése mentén egy nagy kordon fut végig. Azt se tudom, milyen fajták pontosan. Néhol muskotályos csemege-szerű, van közte nagyszemű piros, meg egy-két szőlőskertek királynéja, vagy vmi hasonló nagyszemű finom fehér. Természetesen én is úgy indultam neki, hogy én bioszőlőt fogok termeszteni. :-)))) Na, ahogy móricka elképzeli... Mire észrevettem, két oszlop közötti részt elvitte tavaly (első szezonunk) a peronoszpóra. :-(((( Mint az őrült nekiálltam permetezni, de már késő volt.

BEvallom, én még azt se tudom, hogy most bimbó, ami rajta van, vagy már a fürt pici szemei. Ennyire nem értek hozzá. :-) De az tény, hogy már a kordonról egy méteres indák nyúltak ki, és alig lehetett szétfésülni a sűrű hajtásokat. Tavasszal is én metszettem, ki volt téve egy kis asztalra könyv, és abból. :-))))))  Nem mindenhol mertem két szemre visszametszeni, hogy hátha nem is hajt ki... Ebből lett aztán ez a dzsungel. Mert ugye a kacsolást kis kihagytam (ezt is kell áállítólag) és így a szőlő felkötözte magát. :-)))  Még tovább is kell ritkítani, mert a belsejébe nem is jut napfény. A felső kordon feletti részeket is levágtam, ezt csonkázásnak hívják a szakirodalomban. NAgyon kiművelődtem már... :-)

Eddig csak tavasszal, közvetlenül metszés után csináltam egy lemosópermetezést, de most muszáj lesz, nézzétek meg, tegnap ilyen leveleket találtam. :-((( Mi ez? A peronoszpóra másfajta, azt már ismerem. :-( Mindjárt megnézem, van-e szőlővel foglalkozó topik itt a kertészet fórumon, meg kell kérdeznem.

Előzmény: erdeiboroka (566)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.06.12 0 0 566

Én szinte semmit sem tudok a szőlőtermesztésről, de amikor szőlőt telepítettünk, többen felhívták a figyelmünket arra, hogy csak akkor szabad levágni a vesszők végét, ha már a szőlő elvirágzott, addig tilos. Azt hiszem levet ereszt akkor a növény, vagy mi a baj vele, "elvérzik" ????? Ezért lepődtem meg a mostani metszésen, a mi szőlőnk csak bimbózik még. Mi még nem vágjuk le a végét ilyenkor. Mondjon már valaki erről valami okosat!

Nem teljesen szerencse kérdése nálunka szőlőpermetezés hiánya. Komoly kutatómunka előzte meg a telepítést, és sikerült is 5 rezisztens fajtát telepíteni, plusz egyről tavaly kiderült, hogy mégsem rezisztens, mert az összes fürtje lerohadt :(

Ennek már vagy öt éve, azóta bírják permetezés nélkül (azt az egyet kivéve), és nagyon finomak. Én mindenkit rábeszélek, hogy a szőlőtőkéi közé ültessen rezisztens fajtákat, és ha termőre fordultak, váltsa le a régi fajtákat, szerintem érdemes :)))

Előzmény: outdownS (563)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.12 0 0 565
Pont így tanultam az anyukámtól! És pont ma főztem így az idei első borsólevest !Isteni volt! (Márminthogy héját külön, aztán a levet hozzá, ízanyagnak...)
Előzmény: outdownS (564)
outdownS Creative Commons License 2005.06.12 0 0 564
A kifejtőborsó zsenge hüvelyeiből is szoktam a levesbe főzni, de ennek van belül egy hártyája, amit le kell húzgálni. A cukorborsónál ez hiányzik - de nem hiányzott. (-:)

A borsóhüvelyeket úgy is lehet hasznosítani, hogy külön megfőzöd őket, és ebben a lében készül a leves.
Előzmény: kozak26 (561)
outdownS Creative Commons License 2005.06.12 0 0 563
Szölőt zöldmetszeni is kell. Nagyanyám "tetejezés"-nek mondta. Ez azt jelenti, hogy a karóhoz kötözött hajtások végét valamivel a karó fölött levágják. Egy magára hagyott szőlő több méteres hajtást hozna, és nem a termésre fordítaná az energiáját. Kordonosnál persze más a technika, de ott is meg kell regulázni. Nagyüzemben, gépii művelésnél néhol úgy bánnak velem mintha sövény lenne.

Szerencsés vagy, ha olyan fajtátok van, amit nem kell permetezni. (Kivéve, ha noha az illető.)
Előzmény: erdeiboroka (560)
outdownS Creative Commons License 2005.06.12 0 0 562
"Early Snap" cukorborsó a royal Sluistól, 100 g-os dobozka, 176 Ft. Ha jól emlékszem, a Bartók Béla úti vetőmagboltban vettem. A felét használtam el eddig. (Ez kb 4 folyóméter, csíkban vetve.)

A vetési ideje március-április, úgyhogy csak jövőre tervezd be! (Legalábbis nálam az augusztusi másodvetéseknem szoktak beválni.)

Jelentem, a leves finom lett belőle! Pedig aggódtam, mert tisztításkor úgy viselkedett, mint az erősbajuszú zöldbabok: a hüvely mindkét oldaláról, mindkét irányban jött le róla szál. (Egyébként pont úgy tisztítottam és daraboltam, mintha zöldbab lenne.) Szerencsére főzés után semmi nyoma nem maradt, az egész puha lett, és mindenkinek ízlett. A leves egésze zöldesebb lett, mintha borsószemekből főztem volna.

Tudna ő gömböcskéket is növelni, egy-két hüvelyben voltak, viszont muszály volt letesztelnem, milyen, ezért a levesrevalót többnyire laposakból szedtem. Az érettebbje sem volt kemény, ezért a következő adagot hagyom egy kicsit hízni.

Előzmény: Zitka (559)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!