Keresés

Részletes keresés

xyzw Creative Commons License 2006.04.29 0 0 634

Sziasztok!

Nálunk a hónapos retek évek óta sajnos kukacosodik, és az oldalát a hangyák megrágják...

Mi lehet szerintetek a védelem ezen kártevők ellen?

dracaena Creative Commons License 2006.04.11 0 0 633
Vodka lehajtva, mik a további lépések a csodatök termesztéséhez? :)))
Előzmény: eR-dei (631)
stiglinc Creative Commons License 2005.09.28 0 0 632
Nem baj, azt is szeretem...:-)))
Előzmény: eR-dei (631)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.26 0 0 631
Viszi az asszony Lengyelországba valami faluba büszkélkedni, úgyhogy szerintem ezen a módon ez a tök át lesz konvertálva vodka valutába :)))
Egyébként a többi belsejéből krémleves szok lenni ...
Előzmény: stiglinc (630)
stiglinc Creative Commons License 2005.09.26 0 0 630

:O)))

Na, most már elhiszem! És mihez kezdtek vele? Én speciel imádom a sült tököt...

Előzmény: eR-dei (629)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.26 0 0 629
kép:tök
Előzmény: stiglinc (628)
stiglinc Creative Commons License 2005.09.25 0 0 628
Le kell kicsinyíteni kb. öt kilósra... :-)
Előzmény: eR-dei (627)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.25 0 0 627
egy húsz kilós tök, de nem tudom aképet feltölteni: [imagetök]
Előzmény: eR-dei (626)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.25 0 0 626
nekem ez nőtt:
erdeiboroka Creative Commons License 2005.08.27 0 0 625

Lehet, hogy konyhasóval el lehet érni, hogy ne nőjön gaz egy adott területen, de akkor ott más növény sem fog nőni (fa, ilyesmi), és ez nem valami környezetbarát megoldás. A területen évekig nem tud a természet regenerálódni, az eső bemossa a talajvízbe a sót, ezzel tovább szennyezve a környezetet :(((

Még hasonló, számomra nem szimpatikus megoldás a gyomirtó...

Fűnyírótok (kaszátok) nincs? Mert ha ez egy terület, rendszeres fűnyírással ősgyeppé lehet a gazt alakítani. Csak a fűfélék bírják a rendszeres nyírást.

Ekkor egy szép füves terület alakulna ki a gazok helyén :)))

Le lehet esetleg burkolni a területet, vagy murvával leszórni, bár ez költségesebb megoldás. Nehéz bármit mondani így látatlanba.

Előzmény: Heuro (623)
Thor Creative Commons License 2005.08.27 0 0 624
Hátez marha jó :)))
Előzmény: Heuro (623)
Heuro Creative Commons License 2005.08.27 0 0 623

Szevasztok!

Kérlek Benneteket, igazítsatok el a jungelben ... :-)

Anyósomék gazdasági udvarán felverte fejét a gaz, és egyéb szemtelen növények.

Kérdezték tőlem: mi a fenét kellene csinálni?

Több ezer éves történelmi tapasztalatokra emlékezvén, azt mondtam, be kell hinteni sóval.

(mert azt mondták, ott semmilyen növénynek nem kell lennie)

Sógorom ezt fél füllel hallotta ... másnap elrohant pétisót venni és jól lepermetezte a területet.

Múlt hét végén ott jártam ... hát olyan vadregényes tájat esetleg Máj Károly leírásaiban lehet találni, mint amit láttam.

A gaz, és egyéb növények olyfajta burjánzásba kezdtek, ami csak scifikben van.

Nem igazán értem, miért nem fogadták meg a konyhasóra vonatkozó tanácsomat.

Kérdem tőletek: most hülyeséget mondtam nekik, vagy nem ?

(Karthago -nál bevált ... )

Köszönettel, Szkárosi Gyula

erdeiboroka Creative Commons License 2005.08.26 0 0 622

Van két kérdésem:

Tudja esetleg valaki, hogy mikor kell a padlizsánt leszüretelni? Mert ma leszedtem 5 kívülről teljesen egyformát, és ebből kettőben már elég érettek voltak a magok. Biztos van valami módszer, hogy kitaláljuk, mikor optimális leszedni?

A másik egy rejtély: a petrezselymet én minden évben bent szoktam hagyni a földben, és hagyom következő tavasszal kihajtani, majd felmagzani, akkor kihúzom, és vége. Idén valamiért nem kihúztam, hanem ollóval kivágtam a felmagzó szárakat. Legnagyobb meglepetésemre, nem pusztultak el a növények, hanem hozzák a leveleket, és úgy néz ki, mintha idei vetés lenne. Nem értem. A petrezselyem kétéves növény, nem? A tavaly tavasszal vetettnek már sesolsem szabadna lennie, nemhogy a zöldséglevesben :)

Zitka Creative Commons License 2005.08.17 0 0 621
Kedves Frint, jársz még erre? :-) Mikor kell (vagy kellett volna :-) ) "becsomagolni" a szárzellerek szárát, hogy halványak maradjanak? Nem lettek túl magasok és hát a vastagságuk sem olyan, mint a bolti. Vagy ilyen házi körülmények között nem is lesz olyan?
erdeiboroka Creative Commons License 2005.07.26 0 0 620

Nem lehet, hogy lisztharmat?

Nekem ugyanilyen lesz mindig az uborka és a tökfélék is.

Próbálj meg rezisztens uborkafajtákat szerezni jövőre.

Nekem a piacon vett nem rezisztens palánták már majdnem tönkrementek, és most a helybe vetett rezisztens fajták egész jól bírják :)

Előzmény: zsigrai76 (619)
zsigrai76 Creative Commons License 2005.07.24 0 0 619

sziasztok,

hazaérve a nyaralásból vettem észre, hogy az uborkáim levele sárga, sőt helyenként barna és összetöpötödött. ezeket levágtam, most gyakorlatilag kopasz az uborkám, csak a rengeteg virág látszik. most indult érésnek, tegnap két ubit szedtem róla. permetezzem, vagy mit csináljak. mi a baja?

Zitka Creative Commons License 2005.07.05 0 0 618

OFF

Köszi a meghívást, mindjárt írok neked mailt. :-)

ON

Előzmény: erdeiboroka (617)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.07.04 0 0 617

Én már megszoktam a mulcsozás látványát, és nagyon tetszik. Nekem már az a "rendetlen", ha kilátszik a föld. Egy száraz szénaszínű szőnyeg van a veteményben. Bár nálam annyira sűrűn van minden, hogy az is alig látszik ki.

Rendetlennek persze rendetlen a vetemény, mert ki kellene gazolni, meg paradicsomot és uborkát kötözni. (Sóhaj...) Ez van...

Ha van kedved, nézd meg valamikor, hogy szerinted rendetlen-e a mulcs látványa? Ha jól rémlik, 5 percre lax kocsival :)))

Előzmény: Zitka (616)
Zitka Creative Commons License 2005.07.04 0 0 616
Én is folytatom a málnás mulcsozását, végül is csak most került rá a második réteg, ebből még nem akarok messzemenő következtetést levonni. :-) A veteményes mulcsozásától viszont kicsit ódzkodom. Nem kelt olyan "rendetlen" benyomást? Persze lehet, hogy csak a megszokás mondatja velem, hogy ott fekete földnek kell(ene) lenni.... :-)  Az új málnasarjakat majd figyelem. Ősszel kell őket kiszedni és megfelelő helyre ültetni? A paradicsomok már nálam is kezdenek pirulni (a paradicsomos topikba tettem fel képeket), de még csak a korai. Viszont rengeteg van rajtuk. A cukkinim még csak kb. 5 cm-es, de már látom magam előtt a tavalyi állapotot, mikor úgy beindultak, hogy naponta masíroztak be a konyhába arról a 3 tőről... :-)))
Előzmény: erdeiboroka (615)
erdeiboroka Creative Commons License 2005.07.04 0 0 615

Nem tudom min múlik.

Én épp tegnap állapítottam meg, milyen zseniális találmány a mulcs, mert míg régen ilyenkorra rendszeresen térdig érő gaz volt a veteményben, most ehhez képest igazán mérsékelt a kínálat, pedig hetek óta (!!!) nem gazoltam a kertben. Ahol "beállt" a mulcs, nem tudok rá jobb szót, többszöri leszórás után lesz belőle egy egységes szőnyeg, például a málnák alatt, és ott gyakorlatilag egyáltalán nincs gaz.

Kicsit aggódom, hogy esetleg a málnatövek sem tudnak alulról átörni ???

A veteményben lenne mit gazolni, de a helyzet nem drámai.

Már érik a paradicsom, már szüreteltem 3 uborkát, és szépen nőnek a cukkinik :)))

Előzmény: Zitka (614)
Zitka Creative Commons License 2005.07.04 0 0 614

Sziasztok! :-) Csak én görnyedtem tegnap majd' egész nap, vagy más is kihasználta, hogy a jól átnedvesedett földből viszonylag könnyen kijönnek a gyomok? :-) Persze messze nem lett tökéletes (nem is törexem rá :-) ), de jó érzés, hogy legalább megpróbáltam. :-D  Ez a két-három nap eső a rendes növényeknek is jót tett, bár a gazok szemmel láthatólag többet profitáltak belőle. :-)

erdeiboroka, a mulcsozás tapasztalatai: ha jól emlékszem, két hete szórtam fel a két sor málnás mögött és között. Háááát.... Nem tudom, ennyi idő alatt milyen lett volna mulcsozás nélkül, de olyan vígan előjöttek a szokásos gyomok, hogy nacsak! Mondjuk nem voltak óriásiak, de azért voltak. Itt tegnap nem is húzkodtam, egyszerűen leszórtam a tegnapi fűnyírás termésével. Arra mindenképpen jó, hogy nem sáros a föld, lehet menni málnát legelészni. Jó sok van. :-)

Előzmény: erdeiboroka (587)
stiglinc Creative Commons License 2005.07.04 0 0 613

Megcsináltam ezt a mikrós sütit!

Nagyon finom lett!

És pont nekem találták ki, annyira egyszerű!

Köszi!

(Nálam 850 W-on 7 perc kellett, valószínűleg a sok rebarbara és ribizli miatt, amit beletettem.)

Előzmény: outdownS (611)
outdownS Creative Commons License 2005.06.30 0 0 612
Vágjad! Biztos megártottak neki az enyhe télkezdet után jövő kései fagyok. Nálam pl. a levendulabokrok sínylették meg az időjárást, pedig éveken át semmi bajuk nem volt.
Előzmény: Zitka (610)
outdownS Creative Commons License 2005.06.30 0 0 611

Üdv mindenkinek! (Derékfájással és gazzal egyetértek)

Süteményreceptnek egy meleg időre valót ajánlok (nem kell a sütőt bekapcsolni).

Start piskóta

5 ek liszt
4 ek cukor
3 egész tojás
2 ek olaj
1 ek ecet (1o%-os)
1/2 cs. sütőpor

A tojásokat keverd össze a cukorral (lehet habverővel is, nem kell elővenni a robotgépet), add hozzá az olajat, az ecetet, és a sütőporral összekevert lisztet. Keverd simára, tedd mikrózható edénybe, és rakd a mikróba, fedő NÉLKÜL , nagy fokozatra, kb. : 3 - 5 percre. Ennek e tetejére lehet gyümölcsöket (rebarbarát) dobálni, a felemelkedő tészta körbenövi.

A minap csak 2 tojás volt otthon, ezért 4-ről indultam, az olajat valahogy kifelejtettem, az ecetet meg egy zöld citrom levével helyettesítettem. (A héja reszelve a tésztába került). Egy jó összemaroknyi kimagozott cseresznyét és meggyet szórtam a tetejére.

Saját termésű zöldborsóleveskével komplett vacsora volt.

Előzmény: Csali42 (601)
Zitka Creative Commons License 2005.06.28 0 0 610

Sziasztok! Nem kifejezetten veteményes téma, de kert. :-)

Ha idén nem hajtott ki a fügebokor a szép, kehely alakban elhelyezkedő ágakon, onnan már soha nem is fog? Ez azt jelenti, hogy elfagyott? Középről hajt, mint a bolond, de a meglévő nagy barna ágak kopaszok. :-( Vágjam le ezeket tövig? Vagy mi a teendő? Gondolom, ezeken az új hajtásokon idén ne számítsunk termésre... :-(

ZsuR Creative Commons License 2005.06.25 0 0 609
Sziasztok! Latom nem csak az en derekam fajos. . .sok a gaz! Nagyon! Ennek ellenere a paradicsom no mintha fizetnek erte :)). Na meg a paprika is, meg a gyogynovenyek is.
Alig varom, hogy lehessen enni roluk!

Előzmény: Zitka (608)
Zitka Creative Commons License 2005.06.24 0 0 608

:-)))))))  Az összes fázis megvolt már (inklusive derékfájás :-) ), most a karóhosszabbítás, ill. -csere következik. Hihetetlenül kapaszkodnak felfelé a paradicsomok.

Köszi a tanácsot, megnézem, melyikben van piretroid...

Előzmény: Frint (607)
Frint Creative Commons License 2005.06.24 0 0 607

Nem alszanak: gazolnak, kötöznek, permeteznek, és utána nyögve kenik csodatevő krémmel a derekukat :)

Még nem láttam a jelzett tetvesedést, de ma délután odafigyelek.

Zolon jó a problémára, vagy este valamilyen piretroid

Frint

Előzmény: Zitka (606)
Zitka Creative Commons License 2005.06.24 0 0 606

Sziasztok! Itt is felteszem a kérdést, mert a paradicsomtopikosok még alszanak. :-)

Nálatok volt már tetves a paradicsom? :-O :-O Egyedül a tegnapelőtti nap maradt ki a "gazda szeme hízlalja a jószágot" napi rutinból, mert későn értem haza. Erre tegnap három paradicsomtövön is látom, hogy telistele vannak fehér apró tetvekkel. :-(((((  Első felindulásomban lefújtam őket Zolone-nal, mert az volt bekeverve (pár napja a rózsákat permeteztem).  Ti mit csinálnátok? A legszebb, olasz magról vetett San Marzano paradicsomjaim, ráadásul már 3 db van is rajta, a többi erős virágzásban.

stiglinc Creative Commons License 2005.06.23 0 0 605
Légyszíves, emlékeztess majd ősszel egy e-maillel, vagy itt!
Előzmény: Csali42 (604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!