Idén nekem is elég rossz tapasztalatom van jónéhány vetőmaggal. :-( Pedig elvileg még szavatossági időn belül volt mind! A jégsaláta pl. a vetett sor kb. egyharmadában kelt ki, sűrűn egymás után, de a sor többi része pusztaság. :-O Hasonló a helyzet a lollo rossonál. A frissen vásárolt cukorborsó (az, amelyiknek cellulózmentes a hüvelye, és az is ehető) csak imitt-amott kelt ki.
Levélpetrezselyem alatt kétfélét is lehet érteni: a fodrosat (hivatalos nevén "mohafodrozatú") meg a simalevelűt.
A fodros nagyon csinos dekorációnak (kertben és tányéron), de a simalevelű petrezselyemízűbb, főzéshez ezt ajánlom.
Szép sűrűn nő, enyhe télen és kora tavasszal is szedhető, és rendes körülmények között kikel az új sor, mire ez magba megy. De idén nem rendesek a körülmények... Vagy régi volt a mag.
Tényleg szedek magamnak, most megfogadtam. (Általában azért nem kerül sor ilyesmire, mert kevés a helyem, és az éppen nem használható növényeket kidobom, hogy tehessek oda valami mást.)
Nálam is iszonyú lassan jönnek elő ezek a répák+petrezselymek. A fodros már látszik valamicskét, de a normál levelű levélpetrezselyem még sehol sincs... Pedig még öntözöm is.
A reménytelen ágyásba újat vetettem, a másikban még mindig csak gyomokat látok. Lehet ám, hogy a vetőmag nem volt jó, például a szarkalábból sem kelt ki semmi.
Először is saját termelésű mag. A vetőmagtermelők a szemveszteség megelőzésére féléretten aratnak, és az ilyen magok rosszabbul csíráznak. A saját mag láthatóan kövérebb, és akár 10 évig is csíraképes marad.
Keresni kell olyan répát és zöldséget, ami a tetején meg van pattanva, hajtani akar. Olyan mélyre kell tenni, ahogy eredetileg volt. (Ezt még most is lehet.)
Egy növényből lesz akár 30-100 bolti tasakra való mag.
Vetés előtt 1-2 nappal gyomtalanítom (rotálom) a területet.
Vetéskor a kapa hegyével húzok egy kb. 4-5 cm mély (vagy ahogy sikerül) V formájú árkot.
Úgy szórom a magot, hogy az árok aljára és tetejére is kerüljön. Valamelyik biztos, hogy jó mélységbe kerül. Márciusban, veteményezéskor mindig fúj a szél, ennek erősségét figyelembe véve olyan magasról szórom, hogy kb. 10 cm szélességben szóródjon. Jó bőven, úgysem kel ki minden szem.
Végül az árok két oldaláról bakanccsal visszatúrom a földet. (Nem jó, ha egyenletes, mert vagy így lesz jó, vagy úgy. Ez az adott év időjárásától függ.)
Ha nagy a szárazság, és porba került a mag, akkor egy kicsit meglocsolom.
Ilyentájt, amikor már 10 centis a növény, az első gyomláláskor kiritkítom.
Én is bejelöltem bottal, az egyik ágyásba csak úgy simán sorba vetettem, a másikba meg olyant, amit előtte szemenkét felragasztottam csirizzel wc-papírcsíkra. Mindkét ágyásban olyan növénykék tömkelegét látom, amit máshol is, ahová semmi nincs vetve. Zitka, köszi, megnézem, hátha találok valami hasonlóból sort.
Az én móccerem ismeretlen, újfajta növénynél: a sor két végére 1-1 ág, és ami a kettő között, sorban kel ki, az az illető növény.
Mondjuk, nekem nem túl sok ág kell, mert nem ágyásokba ültetek 1 méteres sorokba, hanem csak úgy egymás mellé a különféle dolgokat, 15-20 méter egyvégtében, hogy a rotációs kapa elmenjen közte.
A sárgarépa nálam épp most kel. A két sziklevél nagyon hosszúkás, úgy 2 mm széles, 2 cm hosszú. A petrezselyemnek még nyoma sincs. A gazok között keresed, vagy nem emlékszel, hová vetetted? :-) Idén megfogadtam erdeiboroka tanácsát, és egy A/4-es papírra szépen felrajzoltam, hogy mit hová vetettem. Tényleg hasznos, mert fejből már most nem emlékszem rá... :-)))) Később persze azért kiderül, de jó tudni, nehogy kigyomláljak valami haszonnövényt.
Ez a cikk elvileg nem a hangyákról, hanem a fáraóhangyákról szól. Boltban vehető csaliknál nem mindegy, különfélét lehet venni ellenük. De lehet, hogy ez a bóraxos a kerti hangyák ellen is jó.
A hangyákkal én is sokat küzdök, a talajfertőtlenítővel meg vagyok elégedve, csak ehető növényre nem szabad kerülnie. De 20 centire a retektől már rá lehet szórni a boly tetejére. Ahol látni a morzsalékos földet, amit kitermeltek, oda.
A kukac ellen meg megelőző permet, ajánlanak a boltban. Inkább kontakt (nem felszívódó) szert használj, mert a retek az ehető részében tárol.
Szia, saját tapasztalatom nincs ezügyben, de hangyákra ezt találtam: "... a hangyák nem szeretik a páfrány, a fokhagyma, a boróka, az ezerjófű és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban. Magunk is készíthetünk hangyacsapdát: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Ez a módszer sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes. " (http://www.otthonunk.hu/?cikk=h-20021408062243-170)
Viszi az asszony Lengyelországba valami faluba büszkélkedni, úgyhogy szerintem ezen a módon ez a tök át lesz konvertálva vodka valutába :))) Egyébként a többi belsejéből krémleves szok lenni ...
Lehet, hogy konyhasóval el lehet érni, hogy ne nőjön gaz egy adott területen, de akkor ott más növény sem fog nőni (fa, ilyesmi), és ez nem valami környezetbarát megoldás. A területen évekig nem tud a természet regenerálódni, az eső bemossa a talajvízbe a sót, ezzel tovább szennyezve a környezetet :(((
Még hasonló, számomra nem szimpatikus megoldás a gyomirtó...
Fűnyírótok (kaszátok) nincs? Mert ha ez egy terület, rendszeres fűnyírással ősgyeppé lehet a gazt alakítani. Csak a fűfélék bírják a rendszeres nyírást.
Ekkor egy szép füves terület alakulna ki a gazok helyén :)))
Le lehet esetleg burkolni a területet, vagy murvával leszórni, bár ez költségesebb megoldás. Nehéz bármit mondani így látatlanba.
Tudja esetleg valaki, hogy mikor kell a padlizsánt leszüretelni? Mert ma leszedtem 5 kívülről teljesen egyformát, és ebből kettőben már elég érettek voltak a magok. Biztos van valami módszer, hogy kitaláljuk, mikor optimális leszedni?
A másik egy rejtély: a petrezselymet én minden évben bent szoktam hagyni a földben, és hagyom következő tavasszal kihajtani, majd felmagzani, akkor kihúzom, és vége. Idén valamiért nem kihúztam, hanem ollóval kivágtam a felmagzó szárakat. Legnagyobb meglepetésemre, nem pusztultak el a növények, hanem hozzák a leveleket, és úgy néz ki, mintha idei vetés lenne. Nem értem. A petrezselyem kétéves növény, nem? A tavaly tavasszal vetettnek már sesolsem szabadna lennie, nemhogy a zöldséglevesben :)