Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2006.05.17 0 0 651
Mert "hétszer kell neki elfutni az ördögig, meg vissza" mielőtt kikelne. Csak azt nem tudom, hogy fut-e már, vagy el se indult. (-:)
Előzmény: Zitka (648)
Zitka Creative Commons License 2006.05.17 0 0 650
Idén nekem is elég rossz tapasztalatom van jónéhány vetőmaggal. :-( Pedig elvileg még szavatossági időn belül volt mind! A jégsaláta pl. a vetett sor kb. egyharmadában kelt ki, sűrűn egymás után, de a sor többi része pusztaság. :-O Hasonló a helyzet a lollo rossonál. A frissen vásárolt cukorborsó (az, amelyiknek cellulózmentes a hüvelye, és az is ehető) csak imitt-amott kelt ki.
Előzmény: dracaena (646)
outdownS Creative Commons License 2006.05.17 0 0 649
Levélpetrezselyem alatt kétfélét is lehet érteni: a fodrosat (hivatalos nevén "mohafodrozatú") meg a simalevelűt.

A fodros nagyon csinos dekorációnak (kertben és tányéron), de a simalevelű petrezselyemízűbb, főzéshez ezt ajánlom.

Szép sűrűn nő, enyhe télen és kora tavasszal is szedhető, és rendes körülmények között kikel az új sor, mire ez magba megy. De idén nem rendesek a körülmények... Vagy régi volt a mag.

Tényleg szedek magamnak, most megfogadtam. (Általában azért nem kerül sor ilyesmire, mert kevés a helyem, és az éppen nem használható növényeket kidobom, hogy tehessek oda valami mást.)
Előzmény: dracaena (647)
Zitka Creative Commons License 2006.05.17 0 0 648

Szia outdownS! :-)

Nálam is iszonyú lassan jönnek elő ezek a répák+petrezselymek.  A fodros már látszik valamicskét, de a normál levelű levélpetrezselyem még sehol sincs...  Pedig még öntözöm is. 

Előzmény: outdownS (645)
dracaena Creative Commons License 2006.05.17 0 0 647
outdownS, levélpetrezselyem alatt a fodrosat érted? Ahol én jártam, nem volt sehol kapható fodros mag (Salgótarján kertészeti boltok, tesco).
dracaena Creative Commons License 2006.05.17 0 0 646
A reménytelen ágyásba újat vetettem, a másikban még mindig csak gyomokat látok. Lehet ám, hogy a vetőmag nem volt jó, például a szarkalábból sem kelt ki semmi.
outdownS Creative Commons License 2006.05.17 0 0 645
Ide is bekukkantok.

Kikeltek már a répáid, dracaena? Nálam sárga nincs is idén, a petrezselymet lesem, de sehol semmi. A tavalyi meg már megy magba.

Azt hiszem, meghagyok egy-két tövet és gyűjtök magot róluk. (Levélpetrezselyem, a gyökér semmi módon nem nő rendesen minálunk.)
dracaena Creative Commons License 2006.05.17 0 0 644
Na igen. Sőt, én rögtön mirelit-répát termelek.:)))
Előzmény: Flanell (643)
Flanell Creative Commons License 2006.05.16 0 0 643
Milyen szerencsés vagy! Nem verte el a jég. :)
Előzmény: dracaena (642)
dracaena Creative Commons License 2006.05.14 0 0 642
10 centis... irigyellek.:))) Ma újravetettem, épp hogy kész lett, jött rá a jégeső.:(
Előzmény: Flanell (641)
Flanell Creative Commons License 2006.05.13 0 0 641

Én így vetek sárgarépát és zöldséget:

Először is saját termelésű mag. A vetőmagtermelők a szemveszteség megelőzésére féléretten aratnak, és az ilyen magok rosszabbul csíráznak. A saját mag láthatóan kövérebb, és akár 10 évig is csíraképes marad.

Keresni kell olyan répát és zöldséget, ami a tetején meg van pattanva, hajtani akar. Olyan mélyre kell tenni, ahogy eredetileg volt. (Ezt még most is lehet.)

Egy növényből lesz akár 30-100 bolti tasakra való mag.

Vetés előtt 1-2 nappal gyomtalanítom (rotálom) a területet.

Vetéskor a kapa hegyével húzok egy kb. 4-5 cm mély (vagy ahogy sikerül) V formájú árkot.

Úgy szórom a magot, hogy az árok aljára és tetejére is kerüljön. Valamelyik biztos, hogy jó mélységbe kerül. Márciusban, veteményezéskor mindig fúj a szél, ennek erősségét figyelembe véve olyan magasról szórom, hogy kb. 10 cm szélességben szóródjon. Jó bőven, úgysem kel ki minden szem.

Végül az árok két oldaláról bakanccsal visszatúrom a földet. (Nem jó, ha egyenletes, mert vagy így lesz jó, vagy úgy. Ez az adott év időjárásától függ.)

Ha nagy a szárazság, és porba került a mag, akkor egy kicsit meglocsolom.

Ilyentájt, amikor már 10 centis a növény, az első gyomláláskor kiritkítom.

dracaena Creative Commons License 2006.05.13 0 0 640
Én is bejelöltem bottal, az egyik ágyásba csak úgy simán sorba vetettem, a másikba meg olyant, amit előtte szemenkét felragasztottam csirizzel wc-papírcsíkra. Mindkét ágyásban olyan növénykék tömkelegét látom, amit máshol is, ahová semmi nincs vetve.
Zitka, köszi, megnézem, hátha találok valami hasonlóból sort.
Flanell Creative Commons License 2006.05.12 0 0 639

Az én móccerem ismeretlen, újfajta növénynél: a sor két végére 1-1 ág, és ami a kettő között, sorban kel ki, az az illető növény.

Mondjuk, nekem nem túl sok ág kell, mert nem ágyásokba ültetek 1 méteres sorokba, hanem csak úgy egymás mellé a különféle dolgokat, 15-20 méter egyvégtében, hogy a rotációs kapa elmenjen közte.

Zitka Creative Commons License 2006.05.12 0 0 638
A sárgarépa nálam épp most kel. A két sziklevél nagyon hosszúkás, úgy 2 mm széles, 2 cm hosszú. A petrezselyemnek még nyoma sincs. A gazok között keresed, vagy nem emlékszel, hová vetetted? :-)  Idén megfogadtam erdeiboroka tanácsát, és egy A/4-es papírra szépen felrajzoltam, hogy mit hová vetettem. Tényleg hasznos, mert fejből már most nem emlékszem rá... :-)))) Később persze azért kiderül, de jó tudni, nehogy kigyomláljak valami haszonnövényt.
Előzmény: dracaena (637)
dracaena Creative Commons License 2006.05.11 0 0 637
Valakinek nincs fotója kelő sárgarépáról és petr-ről? Nem tudom, hogy néznek ki, mit keressek az ágyásban.
Flanell Creative Commons License 2006.05.06 0 0 636

Ez a cikk elvileg nem a hangyákról, hanem a fáraóhangyákról szól. Boltban vehető csaliknál nem mindegy, különfélét lehet venni ellenük. De lehet, hogy ez a bóraxos a kerti hangyák ellen is jó.

A hangyákkal én is sokat küzdök, a talajfertőtlenítővel meg vagyok elégedve, csak ehető növényre nem szabad kerülnie. De 20 centire a retektől már rá lehet szórni a boly tetejére. Ahol látni a morzsalékos földet, amit kitermeltek, oda.

A kukac ellen meg megelőző permet, ajánlanak a boltban. Inkább kontakt (nem felszívódó) szert használj, mert a retek az ehető részében tárol.

Előzmény: dracaena (635)
dracaena Creative Commons License 2006.05.06 0 0 635
Szia, saját tapasztalatom nincs ezügyben, de hangyákra ezt találtam:
"... a hangyák nem szeretik a páfrány, a fokhagyma, a boróka, az ezerjófű és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban.
Magunk is készíthetünk hangyacsapdát: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Ez a módszer sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes. " (http://www.otthonunk.hu/?cikk=h-20021408062243-170)
Előzmény: xyzw (634)
xyzw Creative Commons License 2006.04.29 0 0 634

Sziasztok!

Nálunk a hónapos retek évek óta sajnos kukacosodik, és az oldalát a hangyák megrágják...

Mi lehet szerintetek a védelem ezen kártevők ellen?

dracaena Creative Commons License 2006.04.11 0 0 633
Vodka lehajtva, mik a további lépések a csodatök termesztéséhez? :)))
Előzmény: eR-dei (631)
stiglinc Creative Commons License 2005.09.28 0 0 632
Nem baj, azt is szeretem...:-)))
Előzmény: eR-dei (631)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.26 0 0 631
Viszi az asszony Lengyelországba valami faluba büszkélkedni, úgyhogy szerintem ezen a módon ez a tök át lesz konvertálva vodka valutába :)))
Egyébként a többi belsejéből krémleves szok lenni ...
Előzmény: stiglinc (630)
stiglinc Creative Commons License 2005.09.26 0 0 630

:O)))

Na, most már elhiszem! És mihez kezdtek vele? Én speciel imádom a sült tököt...

Előzmény: eR-dei (629)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.26 0 0 629
kép:tök
Előzmény: stiglinc (628)
stiglinc Creative Commons License 2005.09.25 0 0 628
Le kell kicsinyíteni kb. öt kilósra... :-)
Előzmény: eR-dei (627)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.25 0 0 627
egy húsz kilós tök, de nem tudom aképet feltölteni: [imagetök]
Előzmény: eR-dei (626)
eR-dei Creative Commons License 2005.09.25 0 0 626
nekem ez nőtt:
erdeiboroka Creative Commons License 2005.08.27 0 0 625

Lehet, hogy konyhasóval el lehet érni, hogy ne nőjön gaz egy adott területen, de akkor ott más növény sem fog nőni (fa, ilyesmi), és ez nem valami környezetbarát megoldás. A területen évekig nem tud a természet regenerálódni, az eső bemossa a talajvízbe a sót, ezzel tovább szennyezve a környezetet :(((

Még hasonló, számomra nem szimpatikus megoldás a gyomirtó...

Fűnyírótok (kaszátok) nincs? Mert ha ez egy terület, rendszeres fűnyírással ősgyeppé lehet a gazt alakítani. Csak a fűfélék bírják a rendszeres nyírást.

Ekkor egy szép füves terület alakulna ki a gazok helyén :)))

Le lehet esetleg burkolni a területet, vagy murvával leszórni, bár ez költségesebb megoldás. Nehéz bármit mondani így látatlanba.

Előzmény: Heuro (623)
Thor Creative Commons License 2005.08.27 0 0 624
Hátez marha jó :)))
Előzmény: Heuro (623)
Heuro Creative Commons License 2005.08.27 0 0 623

Szevasztok!

Kérlek Benneteket, igazítsatok el a jungelben ... :-)

Anyósomék gazdasági udvarán felverte fejét a gaz, és egyéb szemtelen növények.

Kérdezték tőlem: mi a fenét kellene csinálni?

Több ezer éves történelmi tapasztalatokra emlékezvén, azt mondtam, be kell hinteni sóval.

(mert azt mondták, ott semmilyen növénynek nem kell lennie)

Sógorom ezt fél füllel hallotta ... másnap elrohant pétisót venni és jól lepermetezte a területet.

Múlt hét végén ott jártam ... hát olyan vadregényes tájat esetleg Máj Károly leírásaiban lehet találni, mint amit láttam.

A gaz, és egyéb növények olyfajta burjánzásba kezdtek, ami csak scifikben van.

Nem igazán értem, miért nem fogadták meg a konyhasóra vonatkozó tanácsomat.

Kérdem tőletek: most hülyeséget mondtam nekik, vagy nem ?

(Karthago -nál bevált ... )

Köszönettel, Szkárosi Gyula

erdeiboroka Creative Commons License 2005.08.26 0 0 622

Van két kérdésem:

Tudja esetleg valaki, hogy mikor kell a padlizsánt leszüretelni? Mert ma leszedtem 5 kívülről teljesen egyformát, és ebből kettőben már elég érettek voltak a magok. Biztos van valami módszer, hogy kitaláljuk, mikor optimális leszedni?

A másik egy rejtély: a petrezselymet én minden évben bent szoktam hagyni a földben, és hagyom következő tavasszal kihajtani, majd felmagzani, akkor kihúzom, és vége. Idén valamiért nem kihúztam, hanem ollóval kivágtam a felmagzó szárakat. Legnagyobb meglepetésemre, nem pusztultak el a növények, hanem hozzák a leveleket, és úgy néz ki, mintha idei vetés lenne. Nem értem. A petrezselyem kétéves növény, nem? A tavaly tavasszal vetettnek már sesolsem szabadna lennie, nemhogy a zöldséglevesben :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!