Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szerintem is már megmarad kat. Most ne csinálj vele semmit ... túlöntözni nem kell !!! .... meleg kellene ennek is mint mindennek . Az alsó részeken is megindul a hajtás ha erőre kap . Majd nyáron kell visszavágni a csúcson levő hajtásokat ha nagyon megindulnak . ..olyan június közepén addig had erősödjön .
Főleg azon kajszi kedvelőknek, akik nem, vagy csak ritkán tudnak permetezni, messze van a telek stb...
Ahogy korábban is már jelezték többen, a hűvös, csapadékos időben igencsak megindúltak a fertőzések.
Felénk most szinte folyamatosan volt több kevesebb eső, ami kicsit akadályozta a munkákat, és továbbra is érkezik az utánpótlás.
Mi kb 2 hetes fordulókkal megyünk az ültetvényvben növényvédelemmel. Az idő miatt egy kissé csúsztunk az utolsóval, és máris látható volt, hogy nagyon is van miért dolgozni. Most két eső között megyünk, ahogy tudunk.
Körülöttünk vannak más telkeken teljesen permetezésmentesen tartott fák, ahol sajnos már most a gyümölcs fele, kétharmada sztigminával borított.
Különösen " jól mutat" most a ritkítás nélküli túlkötött fákon.
Otthon van 1 magyar kajszink, amit nem permetezünk egyáltalán. Monília, sztigmina egyaránt van rajta.
Csak azért jeleztem, mert még lehet, és érdemes dolgozni rajta, hátha oda tudtok érni...
Amúgy meg a múltkori gondolat, hogy tele lesz a piac apró kajszival itt délen, kiegészül annyival, hogy majd még lesz mellé " jó áron" gombás apró kajszi is.....
Eltelt 2 hét, mi a véleményed? Ritkítva lett, picit metszve is, lombtrágyázva, illetve gyökér növekedést serkentő tápot kapott beöntözve, ezt hétfőn ismétlem.
Az elmúlt pár napban sokat hajtott, nekem érzésre megmarad kategória.
Amit még szeretnék kérdezni, hogy a felkopaszodott ágakkal hogyan járjak el, ha továbbra is csak a csúcs közelében lesznek levelek.
Plusz ehhez még annyit, hogy az én cseresznyéim közül csak a koraiak kötöttek jól, a normál idejű nem. Tavaly pedig rendben volt. A a meggyeknél az érdi bőtermő jó, de a debreceni szintén pocsék. A szomszédomban szintén elég rosszul kötött a cseresznye és a meggy is. Ez mondjuk nálam olyan negyven fa tapasztalata, de járva a kertvárost, ahol van meggy meg cserkó, ott sem sokkal jobb a termés. Mondjuk felénk a kajszi sem lesz az igazi, pláne a koraiak a fagy miatt. Szóval errefelé biztos lesz ára.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is találkozott az átcsomagolással, tapasztalatuk szerint főleg pár éve volt nagyon gyakori ez a fajta jogsértés. Az eper mellett a dinnyénél, a szamócánál és az áfonyánál fordul elő gyakrabban az átcsomagolásos csalás a hatóság szerint - írta a 24.hu megkeresésére a hivatal.
( ma ráérek )
Az eper mellett a szamócát is átcsomagolják ...és gondolom a földiepret is .
Szóval ez van , ez a " hazai magyar vagy nevezhetjük nemzeti " kertészetnek a jövője . És ez nem a nagybani piacon történik hanem valami kertészetben háttérben a fóliasátrakkal .
Vissza térve a kajszi árára ... ( ma ráérek ilyenekkel foglalkozni ) ... bent jártam a piacon és beszélgettem pár árussal . Ugye előzőleg azt mondtam , hogy sok mindentől függ majd hogy mekkora kereslet lesz a kajszira mert ugye ettől függ az ára .
Kérdezgettem hogy az eper hogy áll és szinte mindenki morgott , hogy a termelők már idén is kevesebbet csináltak jövőre meg még kevesebbet fognak mivel valóban gond ez az átcsomagolósdi . A termelők nem kapnak olyan árat az eperért amit szeretnének mert jóval olcsóbban kínálnak hazai epernek tűnő külföldit . Kérdeztem a szabadföldivel mi van azt mondták , hogy azt egyre kevesebben csinálnak mert az időjárás ( lásd a jelenlegit ) erősen kérdésessé tudja tenni a jövedelmezőségét . Tehát eperdömping a kajszi indulásakor valószinűleg nem lesz .
Cseresznye .... az még kérdéses de eddig úgy néz ki hogy a korai fajták finoman szólva gyengén fognak muzsikálni ha egyáltalán lesz belőle szedés . A későbbi fajták elméletileg még lehetnek jók feltéve ha javul az idő .
A kajszi egyelőre nem érzékeny a sok esőre ha rendesen kap növényvédelmet esetleg csak érésben lehet az hogy felázik vagy reped de attól még messze vagyunk . Nem tartom kizártnak hogy az idén jó pozícióban lesz majd a kajszi a piacokon mivel más nem nagyon lesz és ha lesz is az sem olcsón . ( a későbbi cseresznyéket sem lehet majd olcsón adni hogy kompenzáljon a koraik buktájából )
Persze ez csak az én eszmefuttatásom , de talán nincs nagyon elrugaszkodva a valóságtól .
Igen , a téli csapadékhiány okozza ezt a negatívumot .
Én azért figyelgetem már lassan 30 éve a fákat meg a csapadékot is és ebben az esetben nem is az éves összeg a döntő hanem a vegetációban lehulló sőt inkább a növekedés időszakára jutó ( tavasz vége nyár eleje ) . Ha akkor van bőséggel akkor a többi időszak annyira nem lényeges a fák szempontjából . Persze ez az itteni agyagos talajon és az itteni körülmények között . Azt már régóta figyelem , hogy ha ilyenkor sok az eső akkor következő évben sok metszeni való lesz ...meg sok termés is . Ha összességében kevesebb is de jó az eloszlása a csapadéknak az még megfelelő a barackfáknak .
Oltóvesszőként kaptam más fajokkal együtt...csak nekem a kajszi oltása nem megy. Tavaly próbáltam először ezt a módszert , elég jó arányban sikerült...idén is :)...ha nem is mind. Igazából a téli kifagyást, kiszáradást ki lehet vele küszöbölni...őszig meg utoléri növésben a tavaly szemzetteket. Én biztos a jövőben is alkalmazni fogom / főleg ha 1-1 kurrens fajtát csak tavasszal tudok beszerezni /
Van már itt olyan ember aki folyton titokzatoskodik, a tapasztalatok érdeklik, de a sajátjait nem osztja meg, bármit kérünk tőle valahogy sose jön össze. Remélem nem ebbe az irányba tart ez a fórum, mert ez eddig egy jó hely volt.