Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2006.06.08 0 0 695
Szerintetek mi rághatja a hónaposretket? Végre idén, a harmadik kertes évünkben meghíztak a retkek (korábban már a gyökér kialakulása előtt tiszta lyuk lett minden levél :-( ), de ma kiszedtem egy egész sort kb. kövér cseresznye méretűeket, mert mindegyiken van már valami rágáskezdemény. :-(((( Lehet ez ellen védekezni? Lehetőleg persze ne vegyszerrel.
Flanell Creative Commons License 2006.06.07 0 0 694

Itt egy ok, hogy miért érdemes korán veteményezni (ez március 25-én lett). És ezek még nem is a legnagyobbak, csak a sor végéről ezeket lehetett elérni. A gyökér is hozzá mérhető.

A jobb szélső nem véletlenül ilyen formájú, vagy 10 métert ebből is vetettem érdekességképpen. (Pár éve hónapos retek helyett vettem egy csomaggal, aztán meglepődtem, mikor kibontottam a zacskót.)

dracaena Creative Commons License 2006.05.31 0 0 693
Frint, küldtem neked mailt.
Előzmény: Frint (692)
Frint Creative Commons License 2006.05.30 0 0 692
Déli határ is (5 km-re Romániától) ugyanezekkel a problémákkal...ez egy érdekes év lesz :(
Frint
Előzmény: dracaena (691)
dracaena Creative Commons License 2006.05.30 0 0 691
Állítólag az idén összvissz két hétig lesz nyár... Nálunk (Nógrád megye, szlovák határnál) megint esik, és hideg is van, el nem tudom képzelni, hogy lesz a kertemben paprika meg paradicsom.
dracaena Creative Commons License 2006.05.29 0 0 690
Rizs?
Előzmény: stiglinc (671)
outdownS Creative Commons License 2006.05.28 0 0 689
Hasonlóképpen... most, hogy nem kell locsolni, rengeteg vizünk van.
Előzmény: dracaena (688)
dracaena Creative Commons License 2006.05.28 0 0 688
Hát most már hozzánk is jöhetne egy picike aszály, minden esőgyűjtőm teli van, járkálhatok ki a szakadó esőbe ürítgetni őket, nehogy a ház falára ömöljenek ki.:(
Előzmény: stiglinc (687)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.24 0 0 687

Az aszályos nyarakat imádom! De hogy mással se legyek gonosz, azért javasoltam, hogy ez az egész csak a mi "teknőnkben" valósuljon meg :-)))

(A mocsári ciprust nagyon szeretem, bár nem vetemény, isteniek a színei ősszel! Sajnos az egyik gyengélkedik, fogalmam sincs mi baja van, kihajt ugyan de nem nő, a másik meg mint a gomba...)

Előzmény: outdownS (686)
outdownS Creative Commons License 2006.05.24 0 0 686
Nézzenek oda, tényleg van mocsári ciprusa!

A globális felmelegedés meg - ha egyáltalán lesz - nagy felfordulással járhat. Pl. aszályos nyarakkal.
Előzmény: stiglinc (685)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.23 0 0 685

Mocsári ciprust kettőt ültettem, mammutfenyőt is egyet, a nád magától nő... nem elég...

A tavalyi katasztrófális idény után az idén egyszerűen már nincs kedvem hátramenni a veteményes részbe, mert csak a fű nő, mint a bolond.

Szerencsére néhány helyen a málna meg a ribizli legalább megmarad, az eper is jó, csak azt meg a millió meztelen csiga zabálja...

Én várom ezt a beígért globális felmelegedést, legalább ott nálunk, azon a pár hektáron (nem minda mienk persze, de az egész "teknőben" szívnak a kerttulajdonosok).

Előzmény: outdownS (677)
outdownS Creative Commons License 2006.05.23 0 0 684
Akinek van elég.... (-:)

Én már csináltam olyat, hogy a paprikapalántákat egy vesszőkosárba ültettem addig, míg a zöldborsó letermett, és a helyére kerülhettek. (Igaz, ott is földben voltak.)
Előzmény: dracaena (683)
dracaena Creative Commons License 2006.05.22 0 0 683
A palántáimról én is azonnal tudtam, hogy hová kerülnek: hát be a földbe.:)))
Előzmény: outdownS (682)
outdownS Creative Commons License 2006.05.22 0 0 682
Ez a negyedóra körözés velem olyankor fordul elő, amikor nem tudok ellenálni egy új növénynek. (Bár ez inkább virágoskerti téma.) A palántákat viszont csakis akkor veszem meg, ha tudom hova kerülnek.

A mostani hétvége nagyon jó volt nekik. Dolgozni ugyan nemigen hagyott az eső, dehát lustálkodni is szabad hébe-hóba.
Előzmény: Flanell (681)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 681

Az itthoni kertben én is negyedórát köröztem, hogy 3 paradicsomnak és 4 paprikának helyet találjak...

Ez a 250 már a telekre is sok, legfeljebb a felét tudom ide-oda eldugdosni. De hát erre vannak a rokonok, hogy nekik lehet adni a felesleget.

A zöldhagyma már szépen ritkul, majd közé ültetem.

Előzmény: outdownS (679)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 680

A "m2" után nem tudtam rendes méretű betűt írni, hiába kattintottam újra a Felsőindexre. Most sikerült.

Előzmény: outdownS (678)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 679
Bosszantod itt a szegény embert, aki öt-tíz (drága) palántát is csak hosszas fejtörés után tud elhelyezni a kertjében. De majd jól halálra dolgozhatod magad. Úgy kell neked! (-:)
Előzmény: Flanell (675)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 678
Fene "todományos" könyv volt, még több átkos rendszerrel ezelőttről. (-:)

A betűid jók, csak az utolsó sor ment össze.
Előzmény: Flanell (672)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 677
Mocsári ciprus, vízipálma, gyékény? (-:)
Előzmény: stiglinc (671)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 676

A retket általában egy repülő jószág kicsinyei furkálják össze. Ha van idő kivárni a permet é.v. idejét, akkor én lefújnám valami felszívódóval.

A Növényvédelem topic-ban van szakember.

Előzmény: xyzw (673)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 675

Maradt még egy kis helyem, elmentem az ismerős öreg kertészhez, van-e valami palánta kimaradva.

Az öregasszony ért rá, ő most éppen nem akarja összekenni a kezét, de ott van, markoljak bele, szedjem tele az egyik vödröt paprikával, a másikat zellerrel, a harmadikat poharas sárgadinnyével.

Nem is kért pénzt a kb. 250 palántáért, úgyis kihajigálná, mert jövő héten hozzák a fóliába a krizantémot.  :)

stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 674

Én már csináltam ilyet céklával. Ott bejött. Rövidebb sor is elég volt és szépen kitöltötték a helyüket, csokorba rendeződtek. Úgysem hagytam nagyra nőni, mert a bébicéklát szeretjük.

Előzmény: Flanell (672)
xyzw Creative Commons License 2006.05.19 0 0 673

Sajna a hónapos retek kukacos lett a kertünkben :-(

régebben is írtam már  ez ügyben ide, de akkor már ki volt kelve a retek, nem alkalmazhattam a talajfertőtlenítést.

Van ültetve valamilyen hosszú "fehér" retek is, nem jégcsap, attól félek, abba is belemennek a kukacok. Szerintetek ennek védelmében lehet így utólag kikelés után tenni valamit?

Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 672

Én még ilyet nem hallottam, hogy szalagos vetés, és szélesen meghagyni.

Amúgy a kertészeti rész kb. 2500 m2.

Azannya. Nem tudok rendes méretű betűket írni.  

Előzmény: outdownS (664)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 671

Ez jó hír! A 2003-ban elrakott uborka éppen kezd elfogyni...

A mi vizes kertünkben az volt a jó év:három 7 méteres soron több mint 70 kg termett (folyamatos szedéssel, elrakással). Meg a paradicsom is akkor volt jó. Azóta csak kínlódom.

Akkor próbálkozom a hétvégén a mocsárban...

Előzmény: outdownS (670)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 670
Zöldbabot, tökrokonságot nyugodtan vethetsz még. Céklát is, ha szeretitek, nekem őszre elég szokott lenni a másodvetés. A spenótot viszont kerüld, mert melegben az is rögtön felmagzik. Elvileg mángolddal helyettesíthető.
Előzmény: stiglinc (668)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 669
Igen, inkább rövid.
Előzmény: stiglinc (668)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.19 0 0 668

Köszi! Meg, gondolom, rövid tenyészidejűeket érdemes, vagy éppen fordítva?

Előzmény: Flanell (667)
Flanell Creative Commons License 2006.05.19 0 0 667

Ha nem tápanyagszegény a kert, akkor még nagyjából mindent érdemes, ami nem magzik fel a hosszúnappalos megvilágításra (saláta, hónapos retek), vagy rendes körülmények között  sem csak nyár végére, őszre nőne meg (sütőtök).

Koraiak már nem lesznek, de a gyökérzöldségek ilyenkor már 10-14 nap alatt képesek kikelni, ha nem teszed túl mélyre, és nem is hagyod kiszáradni. Ha csak kis területre akarod, jöhet a beáztatós módszer. Esetleg a szokásosnál jobban ki kell ritkítani.

Uborkát és borsót még én is akarok vetni késeinek.

Előzmény: stiglinc (663)
outdownS Creative Commons License 2006.05.19 0 0 666
Szia Frint!

Ha áztatással és belocsolással indítod a magot, akkor tényleg mindig vigyázni kell, hogy ki ne száradjon. Aki nem tudja csepegtetni, (mint te), vagy egyfolytában őrizni, jobb ha a természetre bízza.

Én is a természetre bíztam a petrezselymemet, és végül is előbújtak.
Előzmény: Frint (654)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!