Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 713

Tényleg jól értem, hogy egyszerüen kihagyod a tálcába vetés állomását és a tüzdelést, és  mindjárt pohárba vetsz?

A földröl : nekem most nincs komposztom,csak egyszer egy évben keletkezik, mikor tavasszal fölforgatom, de ezzel is mindenféle gondom van, amiröl a "Komposztálásban" írtam. Lehet marhatrágyával helyettesíteni? Vagy virágfölddel?

Köszönjük az oldalajánlókat, föleg a német tetszett, de azt egy életmü lesz végigolvasni.

Előzmény: il1321 (710)
il1321 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 712
Nem láttad a képeket?, Írtam, hogy az enyém csak barkécsolt, az oldala üveg nagyrészt, a teteje műanyag cső és fólia. Ilyen anyagom volt. Majd egyszer, ha újat építek.
Előzmény: taormina1 (711)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 711
Miért teszel az üvegház tetejére fóliát?
Előzmény: il1321 (710)
il1321 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 710

Persze hogy lehagytam a képet. (2004-es felvételek)

f1

f2
il1321 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 709

Üdv! Szépen felállítottátok a vázat. Ez a méret pont megfelelő egy család számára. Javasolnám, hogy a jóó időt kihasználva fel lehetne rá tenni e fóliát, legalább melegedne alatta a talaj. Ekkora méretűre igazából 1 ember is fel tudja tenni, de kettőnek könnyebbb. A váz hosszában mindkét oldalon ássatok egy ásónyom mélységű árkot, kifelé dobva földet. Mindenképpen megérné kétrétegű fóliát alkalmazni, úgy, hoy egy vékonyat felhúzni először a vázra. Ez lehet a kár az a fjta is, amit néhány száz Ft-ért árulnak festéshez bútort takarni. Ez elválassza az értékesebb vastagfóliát a váztól, no meg jobban szigetel a két réteg között rekedt levegő miatt. Ráteszitek a vékonyat, egy kis földdel rögzítve, majd a vastag fóliát az egyik oldalon rögzíteni az árokban, felhúzod, eligazítod, majd rögzíted a másik oldalon is. Ha kellően sima mindenhol, a maradék földet visszateszed az árokba, és lábbl folyamatosan taposod, hogy a fólia feszüljön. A két végén valamilyen ajtó megoldást alakítsatok ki. A hátsó végén a későbbi szellőztetés miatt van ajtóra szükség. Na most az élettartamról  Sokan javasolják évente feltenni és levenni a fóliát. Én UV álló fóliát tettem fel, ami drágább valamivel, de tartósabb. Három évig volt fennt a vázon , és csak azért vettem le, mert azt a kertet eladtam. Most az a fólia van a z üvegház tetetjén is. Így hosszan ki lehet használni a fólia lehetőségeit.

A képen a régi fóliám. A kép nem tul jó, merv videóról szedtem le, fényképezőm, csak ez évtől van.

Előzmény: földtúró (707)
földtúró Creative Commons License 2007.01.13 0 0 708
Még egyszer megpróbálom a képet!
földtúró Creative Commons License 2007.01.13 0 0 707
Sziasztok, házi veteményezők!

A Biokert topikban egy idő óta házi veteményezés, konyhakert témában folyik a társalgás, s felvetődött, hogy beszélgetésünk jobban illene a "Házi veteményes" című topikba. Ha egyetértetek, folytassuk itt!
A képen a fóliasátrunk váza látható, az "Üvegház építése" topikban írtam le a történetét, hogy a szomszéd falu lomtalanításakor találtam!
Ebbe (is) szeretném majd kiültetni a szobában előnevelgetett palántáimat (no meg persze először fóliával bevonjuk, ami egy szakkönyv szerint 4 emberes munka!)
Köszönöm, Il, a tanácsokat. Az ősszel vetett áttelelő saláta szépen nő a sátorváz alatt, meg a spenót is.
taormina1 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 706
hello Flanel, jó étvágyat!!!
Előzmény: Flanell (705)
Flanell Creative Commons License 2006.12.24 0 0 705

Ezért érdemes tavasszal időben elduggatni a fokhagymát...

Felénk a hagyományos karácsonyböjti ebéd első fogása 1 gerezd fokhagyma, ugyanabból a fejből, a család egységét, egészségét biztosítandó.

Na, de ekkora gerezdek főfogásnak is megfelelnek.  :)

taormina1 Creative Commons License 2006.11.21 0 0 704
én támogatom. mint a legtöbb témában, ehhez is lenne egy csomó kérdésem, pl hogy ti hogy oldjátok meg a vetésforgót; mi jó elsö és másodnövénynek. Az is érdekelne, mi nö a picike üvegházban. Botcsinálta újdonsült üvegháztulajdonos lettem, és gözöm sincs az üvegházi termesztésröl. Az is eltartott egyideig, mig rájöttem, hogy odabent sohasem esik az esö
Előzmény: il1321 (701)
il1321 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 703
Köszönöm, megfogadtam, ott vagyok. Elnéztem másfele is. A véleményem azonban továbbra is az, hogy rengeteg altéma van, nagyon sok topic, amiken 5-50 Hsz. évek alatt, megtalálni elég sok idő, és lehet értelmetlen, mert hónapok óta állnak.  Jó lett volna legalább egy néhányatz feléleszteni. De ha ez a vélemény akkor keresgélek. Üdv.
Előzmény: Zitka (702)
Zitka Creative Commons License 2006.10.30 0 0 702

Nézd meg a Biokert topikot, ott valamivel nagyobb a forgalom.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9038443

Előzmény: il1321 (701)
il1321 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 701

Üdv mindenkinek! Úgy látom mire ide találtam ki is hal lassan ez a topic. Sajnálom, mert azt hittem, hogy az amatőr kertészkedés több embert foglalkoztat. Ahogy szét néztem, azt láttam, hogy a kertészkedők tábora rengeteg apró, nagyrészt halódó topikra esett szét. ha valami érdekel valakit, alig tudja megtalálni.

Mi a véleményetek arról, hogy nyitni kellene egy új topicot Hobbikertész címen, Ahol egymásra találhatna a veteményes, gyümölcsös, bio és nem bio, fűszer és gyógynövény kertész.  Módszerek eszközök, tanácsok, esetleg mit főzzün és hogyan a terményeinkből.A dísznövényeket csak érintenénk, hisz ez egy teljesen más jellegű téma. De ez is folytatható, ha a témaköröket lehet bővíteni és nem OFF.

Magam ma már csak a házikertben termelek a családom részére, vegyszermentesen.

A kertem egy részén fiatal gyümölcsfák, a másik 100 nm-en van a zöldséges, pici üvegházzal.

Várom a véleményeket, hátfa felélednek a kertészek.

Flanell Creative Commons License 2006.10.21 0 0 700

Már megint elb.tam a retket. Nem vettem figyelembe a szárazságot, és majdnem egy hónap múlva kelt ki. Most meg már nem akar nőni semmit. Pedig már szedni kellene.

A paprika és a paradicsom mind elfagyott. Máskor le szoktuk szedni a fagy előtti napon, be a pincébe, ott beérik, és még a karácsonyi levesbe is saját paradicsom kerül.

Flanell Creative Commons License 2006.09.01 0 0 699

Az Írás szerint ilyenkor kell vetni a hónapos retket. Már vagy két ősszel próbálkoztam vele, de mindig csak szeptember végén, és már nem nőtt meg.

A retek a hosszabbodó nappalok hatására megy magszárba, tehát ilyenkor nem várható, hogy felmagzik. Csak nő, csak nő...

Arról nem találtam semmit, hogy a kártevői ilyenkor bántják-e. Van valakinek erről tapasztalata?

Flanell Creative Commons License 2006.06.24 0 0 698

Idén a magról vetett uborka, főzőtök, cukkini, patisszon napokkal (1 héttel) korábban termett, mint a palántázott.

Ebből szerintem az következik, hogy ha ilyen későn tavaszodik, nem érdemes palántára költeni a pénzt.

Flanell Creative Commons License 2006.06.17 0 0 697

Szerintem kellene nyitni (de tényleg!) egy topikot valami ilyesmi címmel, hogy

Az enyém nagyobb (nem csak férfiaknak)

:)

Előzmény: Beodra (696)
Beodra Creative Commons License 2006.06.16 0 0 696
Ha már a dicsekvésnél tartunk: az idei év első paprika termése!
Előzmény: Flanell (694)
Zitka Creative Commons License 2006.06.08 0 0 695
Szerintetek mi rághatja a hónaposretket? Végre idén, a harmadik kertes évünkben meghíztak a retkek (korábban már a gyökér kialakulása előtt tiszta lyuk lett minden levél :-( ), de ma kiszedtem egy egész sort kb. kövér cseresznye méretűeket, mert mindegyiken van már valami rágáskezdemény. :-(((( Lehet ez ellen védekezni? Lehetőleg persze ne vegyszerrel.
Flanell Creative Commons License 2006.06.07 0 0 694

Itt egy ok, hogy miért érdemes korán veteményezni (ez március 25-én lett). És ezek még nem is a legnagyobbak, csak a sor végéről ezeket lehetett elérni. A gyökér is hozzá mérhető.

A jobb szélső nem véletlenül ilyen formájú, vagy 10 métert ebből is vetettem érdekességképpen. (Pár éve hónapos retek helyett vettem egy csomaggal, aztán meglepődtem, mikor kibontottam a zacskót.)

dracaena Creative Commons License 2006.05.31 0 0 693
Frint, küldtem neked mailt.
Előzmény: Frint (692)
Frint Creative Commons License 2006.05.30 0 0 692
Déli határ is (5 km-re Romániától) ugyanezekkel a problémákkal...ez egy érdekes év lesz :(
Frint
Előzmény: dracaena (691)
dracaena Creative Commons License 2006.05.30 0 0 691
Állítólag az idén összvissz két hétig lesz nyár... Nálunk (Nógrád megye, szlovák határnál) megint esik, és hideg is van, el nem tudom képzelni, hogy lesz a kertemben paprika meg paradicsom.
dracaena Creative Commons License 2006.05.29 0 0 690
Rizs?
Előzmény: stiglinc (671)
outdownS Creative Commons License 2006.05.28 0 0 689
Hasonlóképpen... most, hogy nem kell locsolni, rengeteg vizünk van.
Előzmény: dracaena (688)
dracaena Creative Commons License 2006.05.28 0 0 688
Hát most már hozzánk is jöhetne egy picike aszály, minden esőgyűjtőm teli van, járkálhatok ki a szakadó esőbe ürítgetni őket, nehogy a ház falára ömöljenek ki.:(
Előzmény: stiglinc (687)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.24 0 0 687

Az aszályos nyarakat imádom! De hogy mással se legyek gonosz, azért javasoltam, hogy ez az egész csak a mi "teknőnkben" valósuljon meg :-)))

(A mocsári ciprust nagyon szeretem, bár nem vetemény, isteniek a színei ősszel! Sajnos az egyik gyengélkedik, fogalmam sincs mi baja van, kihajt ugyan de nem nő, a másik meg mint a gomba...)

Előzmény: outdownS (686)
outdownS Creative Commons License 2006.05.24 0 0 686
Nézzenek oda, tényleg van mocsári ciprusa!

A globális felmelegedés meg - ha egyáltalán lesz - nagy felfordulással járhat. Pl. aszályos nyarakkal.
Előzmény: stiglinc (685)
stiglinc Creative Commons License 2006.05.23 0 0 685

Mocsári ciprust kettőt ültettem, mammutfenyőt is egyet, a nád magától nő... nem elég...

A tavalyi katasztrófális idény után az idén egyszerűen már nincs kedvem hátramenni a veteményes részbe, mert csak a fű nő, mint a bolond.

Szerencsére néhány helyen a málna meg a ribizli legalább megmarad, az eper is jó, csak azt meg a millió meztelen csiga zabálja...

Én várom ezt a beígért globális felmelegedést, legalább ott nálunk, azon a pár hektáron (nem minda mienk persze, de az egész "teknőben" szívnak a kerttulajdonosok).

Előzmény: outdownS (677)
outdownS Creative Commons License 2006.05.23 0 0 684
Akinek van elég.... (-:)

Én már csináltam olyat, hogy a paprikapalántákat egy vesszőkosárba ültettem addig, míg a zöldborsó letermett, és a helyére kerülhettek. (Igaz, ott is földben voltak.)
Előzmény: dracaena (683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!