Tényleg jól értem, hogy egyszerüen kihagyod a tálcába vetés állomását és a tüzdelést, és mindjárt pohárba vetsz?
A földröl : nekem most nincs komposztom,csak egyszer egy évben keletkezik, mikor tavasszal fölforgatom, de ezzel is mindenféle gondom van, amiröl a "Komposztálásban" írtam. Lehet marhatrágyával helyettesíteni? Vagy virágfölddel?
Köszönjük az oldalajánlókat, föleg a német tetszett, de azt egy életmü lesz végigolvasni.
Nem láttad a képeket?, Írtam, hogy az enyém csak barkécsolt, az oldala üveg nagyrészt, a teteje műanyag cső és fólia. Ilyen anyagom volt. Majd egyszer, ha újat építek.
Üdv! Szépen felállítottátok a vázat. Ez a méret pont megfelelő egy család számára. Javasolnám, hogy a jóó időt kihasználva fel lehetne rá tenni e fóliát, legalább melegedne alatta a talaj. Ekkora méretűre igazából 1 ember is fel tudja tenni, de kettőnek könnyebbb. A váz hosszában mindkét oldalon ássatok egy ásónyom mélységű árkot, kifelé dobva földet. Mindenképpen megérné kétrétegű fóliát alkalmazni, úgy, hoy egy vékonyat felhúzni először a vázra. Ez lehet a kár az a fjta is, amit néhány száz Ft-ért árulnak festéshez bútort takarni. Ez elválassza az értékesebb vastagfóliát a váztól, no meg jobban szigetel a két réteg között rekedt levegő miatt. Ráteszitek a vékonyat, egy kis földdel rögzítve, majd a vastag fóliát az egyik oldalon rögzíteni az árokban, felhúzod, eligazítod, majd rögzíted a másik oldalon is. Ha kellően sima mindenhol, a maradék földet visszateszed az árokba, és lábbl folyamatosan taposod, hogy a fólia feszüljön. A két végén valamilyen ajtó megoldást alakítsatok ki. A hátsó végén a későbbi szellőztetés miatt van ajtóra szükség. Na most az élettartamról Sokan javasolják évente feltenni és levenni a fóliát. Én UV álló fóliát tettem fel, ami drágább valamivel, de tartósabb. Három évig volt fennt a vázon , és csak azért vettem le, mert azt a kertet eladtam. Most az a fólia van a z üvegház tetetjén is. Így hosszan ki lehet használni a fólia lehetőségeit.
A képen a régi fóliám. A kép nem tul jó, merv videóról szedtem le, fényképezőm, csak ez évtől van.
A Biokert topikban egy idő óta házi veteményezés, konyhakert témában folyik a társalgás, s felvetődött, hogy beszélgetésünk jobban illene a "Házi veteményes" című topikba. Ha egyetértetek, folytassuk itt! A képen a fóliasátrunk váza látható, az "Üvegház építése" topikban írtam le a történetét, hogy a szomszéd falu lomtalanításakor találtam! Ebbe (is) szeretném majd kiültetni a szobában előnevelgetett palántáimat (no meg persze először fóliával bevonjuk, ami egy szakkönyv szerint 4 emberes munka!) Köszönöm, Il, a tanácsokat. Az ősszel vetett áttelelő saláta szépen nő a sátorváz alatt, meg a spenót is.
én támogatom. mint a legtöbb témában, ehhez is lenne egy csomó kérdésem, pl hogy ti hogy oldjátok meg a vetésforgót; mi jó elsö és másodnövénynek. Az is érdekelne, mi nö a picike üvegházban. Botcsinálta újdonsült üvegháztulajdonos lettem, és gözöm sincs az üvegházi termesztésröl. Az is eltartott egyideig, mig rájöttem, hogy odabent sohasem esik az esö
Köszönöm, megfogadtam, ott vagyok. Elnéztem másfele is. A véleményem azonban továbbra is az, hogy rengeteg altéma van, nagyon sok topic, amiken 5-50 Hsz. évek alatt, megtalálni elég sok idő, és lehet értelmetlen, mert hónapok óta állnak. Jó lett volna legalább egy néhányatz feléleszteni. De ha ez a vélemény akkor keresgélek. Üdv.
Üdv mindenkinek! Úgy látom mire ide találtam ki is hal lassan ez a topic. Sajnálom, mert azt hittem, hogy az amatőr kertészkedés több embert foglalkoztat. Ahogy szét néztem, azt láttam, hogy a kertészkedők tábora rengeteg apró, nagyrészt halódó topikra esett szét. ha valami érdekel valakit, alig tudja megtalálni.
Mi a véleményetek arról, hogy nyitni kellene egy új topicot Hobbikertész címen, Ahol egymásra találhatna a veteményes, gyümölcsös, bio és nem bio, fűszer és gyógynövény kertész. Módszerek eszközök, tanácsok, esetleg mit főzzün és hogyan a terményeinkből.A dísznövényeket csak érintenénk, hisz ez egy teljesen más jellegű téma. De ez is folytatható, ha a témaköröket lehet bővíteni és nem OFF.
Magam ma már csak a házikertben termelek a családom részére, vegyszermentesen.
A kertem egy részén fiatal gyümölcsfák, a másik 100 nm-en van a zöldséges, pici üvegházzal.
Várom a véleményeket, hátfa felélednek a kertészek.
Már megint elb.tam a retket. Nem vettem figyelembe a szárazságot, és majdnem egy hónap múlva kelt ki. Most meg már nem akar nőni semmit. Pedig már szedni kellene.
A paprika és a paradicsom mind elfagyott. Máskor le szoktuk szedni a fagy előtti napon, be a pincébe, ott beérik, és még a karácsonyi levesbe is saját paradicsom kerül.
Szerintetek mi rághatja a hónaposretket? Végre idén, a harmadik kertes évünkben meghíztak a retkek (korábban már a gyökér kialakulása előtt tiszta lyuk lett minden levél :-( ), de ma kiszedtem egy egész sort kb. kövér cseresznye méretűeket, mert mindegyiken van már valami rágáskezdemény. :-(((( Lehet ez ellen védekezni? Lehetőleg persze ne vegyszerrel.
Itt egy ok, hogy miért érdemes korán veteményezni (ez március 25-én lett). És ezek még nem is a legnagyobbak, csak a sor végéről ezeket lehetett elérni. A gyökér is hozzá mérhető.
A jobb szélső nem véletlenül ilyen formájú, vagy 10 métert ebből is vetettem érdekességképpen. (Pár éve hónapos retek helyett vettem egy csomaggal, aztán meglepődtem, mikor kibontottam a zacskót.)
Állítólag az idén összvissz két hétig lesz nyár... Nálunk (Nógrád megye, szlovák határnál) megint esik, és hideg is van, el nem tudom képzelni, hogy lesz a kertemben paprika meg paradicsom.
Hát most már hozzánk is jöhetne egy picike aszály, minden esőgyűjtőm teli van, járkálhatok ki a szakadó esőbe ürítgetni őket, nehogy a ház falára ömöljenek ki.:(
Az aszályos nyarakat imádom! De hogy mással se legyek gonosz, azért javasoltam, hogy ez az egész csak a mi "teknőnkben" valósuljon meg :-)))
(A mocsári ciprust nagyon szeretem, bár nem vetemény, isteniek a színei ősszel! Sajnos az egyik gyengélkedik, fogalmam sincs mi baja van, kihajt ugyan de nem nő, a másik meg mint a gomba...)
Mocsári ciprust kettőt ültettem, mammutfenyőt is egyet, a nád magától nő... nem elég...
A tavalyi katasztrófális idény után az idén egyszerűen már nincs kedvem hátramenni a veteményes részbe, mert csak a fű nő, mint a bolond.
Szerencsére néhány helyen a málna meg a ribizli legalább megmarad, az eper is jó, csak azt meg a millió meztelen csiga zabálja...
Én várom ezt a beígért globális felmelegedést, legalább ott nálunk, azon a pár hektáron (nem minda mienk persze, de az egész "teknőben" szívnak a kerttulajdonosok).
Én már csináltam olyat, hogy a paprikapalántákat egy vesszőkosárba ültettem addig, míg a zöldborsó letermett, és a helyére kerülhettek. (Igaz, ott is földben voltak.)