Hát igen! Én minden nap elbotorkálok ide, hogy van-e erre valaki de nem senki. Nálam éppen úgy néz ki a dolog elpusztul két fám! Hát igen! A szár közepén lebarnukt és elkezdett az egész fonnyadni!
Ha nagyon száraz a talaj inkább locsold többszőr . Lakásban nem szerencsés tartani mert télen megnyúlnak a hajtásai . Pajzstetves lesz stb. Lépcsőház ...?
Kicsit el vagyok keseredve. A leandereim levelei száradnak el. A szobába van de nem fűtőtestnél aránylag hideg helyen. Ritkán locsolom és szeretgetem sokat. Na most mi van? Már lakóteret is változtattam a szobán belül!
Lehet, hogy félreértem, de ha nem, akkor a dupla rózsaszin 'rétes' nevének eredete a kérdés? Talán a fehér csikok miatt, amik a virág szirmain vannak. De ez csak tipp.
Ha magról neveled ,nőveszted, az oleander/eket akkor szimpla virágja lesz .
Mert vissza áll az eredeti állapot amiből oltották ,vagy nemesítették.
Nekem is van 1 Rodosz szigetről hoztam a 7 forrás völgyből de nem magot hanem magoncot . A folyó ágyból szedtem rettemtő sok nőtt ott. A buszban mindenki kapott 5-10 gyökeres tövet .
Szerintem ne aggodalmaskodj, mert a leander az egyik legigénytelenebb növény, ugyanúgy mint a yukka is. Akinek sikerül kipusztítani, az már tényleg nagyon elvetemült és inkább gyűjtsön bélyegeket....
Szóval ugyanúgy tartsd mint az idősebbeket....semmi különleges nem szükségeltetik nekik talán a hidegre érzékenyebbek, mint az idősebb példányok, mivel még nem fásodott be a száruk. Egyébként jó hely az az ablakpárkány. Kevés viz és tápoldat. Pihenjenek. Februártól lehet nagyobb dózist adni nekik, hogy beinduljanak.....
Óóóó, végre valaki, aki segít nekem a magról nevelt leanderekkel kapcsolatban (már az öt-tíz centis növénykékből gondolom)! Nekem van vagy 20 aprócskám (kb 15-20 cm-esek). Nagyon szépen fejlődgettek, de most leálltak. Téli álmot alszanak? Benn vannak már a konyhaablakban, de sajnos igazán sok fénnyel nem tudok nekik szolgálni. Főleg így, tél elején, amikor sosem süt igazán be a napocska. Szerinted túlélik? Mit csináljak, hogy szépek maradjanak és biztosan ne pusztuljanak el?
Köszi a tanácso(ka)t előre is! :-)
Ami azt illeti, nagyon is jól ráéreztél a lényegre.
Eléggé mediterránnak érzem magam. Ilyenkor csak szenvedek hogy mit tehetnék, de se költözőmadár nem vagyok, se nem bújhatok melegházba tavaszig, se pénzem nincs hogy elutazzak valahova télre.
Én két-három éven keresztül apám sötét és hűvös (kb. 10 fok) pincéjében teleltettem át az összes leanderemet, akkor voltak 5-10 cm-es fiatal növénykék is köztük, de semmi bajuk sem lett.....persze jobb világosban ha megoldható!
Hááát igen, a szeptember az egyik legbujábban virágos hónap. Milyen régen is volt! Mennyit kell még aludni tavaszig?
A petúniák és muskátlik még nagyon szépek odakinn pedig már szúrkálós, hideg eső esik.
Ugye a pincuri leándereket nem jó fénytelen helyen teleltetni? (Tudom, a nagyoknak sem jó, de azért megvannak így is.)
Itt Érden plussz nég fok volt reggel.....valószínűleg erre kedvezőbbek a klimatikus viszonyok. Aki völgyben vagy hegyek közelében lakik annak tuti sokkal rosszabbmikroklimája van a háza körül.....