Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2007.01.24 0 0 785
"Ugyanez a bajom a növényvédö szerek többségével is; kénytelen vagyok többet bekeverni, mint amennyit el tudok használni."

Miért vagy kénytelen? Ez úgy hangzik, mint a történet a majomról, aki egyszer felemelt egy olyan nagy követ, hogy nem bírta letenni.
Ha nekem fél deci permetlére van szükségem, akkor fél decit keverek.
Előzmény: taormina1 (770)
Flanell Creative Commons License 2007.01.24 0 0 784
"Ha pedig ez közvetlenül a tálcán, vagy rekeszben áll, nem fok tudni elfolyni a viz, mert a tálca alja teljesen síma. A képen, amit föltettem, bordák voltak az edény alján."

A víz ügyesebb, mint gondolnád! :)
Flanell Creative Commons License 2007.01.24 0 0 783
Nem értem én ezt, hogy minek perem annak a tálcának. Ha úgyis szögvasból áll a keret, akkor pont bele lehet passzintani egy méretre gyártott alu tálcát, amit egy 9-es erősségű földrengés sem tud onnan kirázni.
De még egyszerűbb lenne a szögvas keretbe egy-két deszkát illeszteni, és arra lehetne tenni tetszőleges méretű és formájú tálcákat, virágalátéteket. Így nem is lennél később mérethez kötve, akár le is lóghatna a deszkáról a tálca, ha már máshogy nem férsz vele.
Előzmény: taormina1 (763)
magyarliba Creative Commons License 2007.01.24 0 0 782
Hát az óriási lukak kitöméséhez, hogy a föld ne potyogjon ki...
Előzmény: taormina1 (781)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 781
Mire alkalmas ez az anyag? Miért  javaslod ezt?
Előzmény: magyarliba (779)
magyarliba Creative Commons License 2007.01.24 0 0 780
Ja, jut eszembe, pl. kiérdemesült, bélelt téli holmi bélését is felhasználhatod ilyen célra...
Előzmény: taormina1 (778)
magyarliba Creative Commons License 2007.01.24 0 0 779

Geotextilt tó-, útépítés maradékaként ismerősnél (ekkora mennyiségben), a kőzetgyapotot házépítés helyszínén. Szerintem bárki ad 2-3 marékkal, aki ilyet használ, de építőanyag-bótban is nézhetsz hulladékot... De ezt kesztyűben intézd! :)

Előzmény: taormina1 (778)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 778

Az ültető-bigyó aljába pedig vagdoshatsz geotextilt, vagy bármilyen (nem szövött, hanem hengerelt) műszál alapó textilt. De pl. kőzetgyapotból is dugdoshatsz bele, csak ez eléggé szúrós munka..:)

A luk betömésére gondolsz?

És ilyen kelmét hol lehet zsákmányolni?

Kösz a tanácsokat!

Előzmény: magyarliba (776)
magyarliba Creative Commons License 2007.01.24 0 0 777
... műszál alapú, persze...
Előzmény: magyarliba (776)
magyarliba Creative Commons License 2007.01.24 0 0 776

Szia!

Mi lenne, ha a fóliával bélelt gyümölcsös rekesz az egyik oldal felé lejtene? Mindjárt eltűnik a víz. Kisebb ékekkel is megoldható ez talán. Ha ez nem szimpatikus, akkor néhány helyen lyuggasd ki a fóliát.

Az ültető-bigyó aljába pedig vagdoshatsz geotextilt, vagy bármilyen (nem szövött, hanem hengerelt) műszál alapó textilt. De pl. kőzetgyapotból is dugdoshatsz bele, csak ez eléggé szúrós munka..:)

Előzmény: taormina1 (772)
cserella Creative Commons License 2007.01.24 0 0 775
aha,értem.
Előzmény: taormina1 (774)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 774
Nem, ezért nem tudtam elfogadni il 758-as javaslatát. Ld 759.
Előzmény: cserella (773)
cserella Creative Commons License 2007.01.24 0 0 773
ugye nem az üvegház vázához akarsz hegesztetni?????
Előzmény: taormina1 (751)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 772

Azért ilyen összefüggéstelen, mert nincs itt a fényképezögépem, így csak a levegöbe beszélek.

Tehát: adva van (ill.lesz:-) egy keret L-alakú vasakból. Az L vízszintes részébe kapaszkodnak a tálcák, tehát alattuk nincsen semmi, "önhordók." A tálcák a körülmények jeln állása szerint gyümölcsösládákból fognak állni, melyek egyetlen hátránya, hogy alul lukacsosak. Ezt, ha le is takarom valami fóliával, vagy ilyesmivel, az alja teljesen sík, tehát nem vezeti el a vizet.

A tálcában fognak állni kisebb cserepek, vetödobozok, sejtes palántázo szerkentyük, amik kb.úgy néznek ki, mint egy óriás tojástartó.

Az utóbbi hsz. róluk szólt, van belölük néhány még régröl. 5x4 vagy 3x5 palánt számára. Egy-egy növény helye elég nagy ezeken, talán még túl nagy is, hátránya viszont, hogy az aljukon, tehát a tojástartó alján egy-egy óriási luk van, amit be kellene tömni valamivel, ha nem akarom, hogy a föld is kiszoródjon rajta.

Előzmény: il1321 (771)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 771

Dugdoshatsz nyugodtan szabadföldbe is, csak takard le valami gazzal. Már nem teljesen értem, milyen rekeszről beszélsz. Ha a pohár, rekesz, táca, amibe a földet teszzük, és a magot vetjük egy másik "Lukatlan" tálcában áll ebbe folyik a víz. (Virágcserép, alátét)Vagy a rekesz alá tegyél néhány egyforma vékony lécet, kavicsot, bármit ami megemeli.

A magokat nyugodtan használd el, legfeljebb vess egy kicsit többet. Nekem sem fogy el egyszerre, jó még egy két évig. Holnap leírom, melyik növény magja hány évig csíraképes. A szereket is inkább  csak annyit bekeverve használd, amennyi kell. Na üdv, most mennem kell.

taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 770

Megnéztem ezeket a sejtes ültetörekeszeket; elég nagyok az egyes rekeszek rajta, de a többségük 30 cm mély csak. Úgy látom, ezzel az fog problémát okozni, hogy az aljukon egy nagyon nagy, kb 10 ft-os nagyságú luk van. Ezt mivel tömjem be? Ha pedig ez közvetlenül a tálcán, vagy rekeszben áll, nem fok tudni elfolyni a viz, mert a tálca alja teljesen síma. A képen, amit föltettem, bordák voltak az edény alján.

Más találtam itthon régebbi magokat. Mennyire kell komolyan venni a szavatossági idö lejártát? Ezután már egyáltalán nem jó, vagy csak rosszabb hatásfokkal kelnek a magok. az is a problémám, hogy minthogy nagyon kicsi a helyem, sose tudok elhasznáni egy egész zacskó magot, hanem egy része megmarad. Ez fölnyitva meddig marad jó?

Ugyanez a bajom a növényvédö szerek többségével is; kénytelen vagyok többet bekeverni, mint amennyit el tudok használni. Meddig jó a maradék?

taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 769
Akkor nem lesz jó a gyümölcsös rekesz?
Előzmény: il1321 (766)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 768

Il, még itt vagy? Most elbizonytalanodtam; lehet most szabad földbe dughagymázni?

Valahol írtál erröl, kerestem, de nem találom.

Előzmény: il1321 (767)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 767
Bocs, Tescoba (OBI)
Előzmény: il1321 (766)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 766
Lásd 747 sz. Hsz. Nézzél be műanyagos boltba, nagyobb méretű tálcát nézni. Obiban ezer valamennyiért tároló rekesz néven kapható átlátszó műanyag, van több méret, teteje is van.
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 765
Speciális kiöntövel, meg saválló meg lúgálló meg mindenálló...de pereme ennek sincs.
Előzmény: stiglinc (764)
stiglinc Creative Commons License 2007.01.24 0 0 764

6000,-Ft????????????????????

Ez őrület!

taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 763

kalapács, fogó, satu van, de szerintem az aluminium szörnyü drága. Hátránya ennek még, hogy nincs pereme, amivel a profilvason megkapaszkodhatna.

Az összes kisgazda-, müanyag -és fotoboltot végigtelefonáltam, de csak az utóbbiban jártam sikerrel: 40x60-as elöhívó tálca 6000 Ft.

A Hermeszben viszont találtam, de sajnos kicsit keskeny 30x 60-as. Mikor fizetésre került volna a sor, kiderült, hogy üres a  pénztárcám. Úgy látszik azonban a jóisten akarta így; hazafele menet csüggedten betértem a sarki közértbe, hogy az utolsó filléreimen vegyek 1 kilo kenyeret, a bolt tele volt optimális méretü müanyag rekeszekkel, de adni sehogy se akartak. Holnap majd édesanyám próbálkozik.

Igaz ezek lukasak alul, de annyi baj legyen, majd teszek bele valami fóliát.

Kikelt a retek az üvegházban, most letakartam. Édesanyám szerzett dughagymát, azt meg mindjárt ledugom, de szabadföldbe.

Egyéb magom még nincs. Most minek a vetése aktuális?

Előzmény: il1321 (762)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 762

Ilyen, de ennél szebbre is lehet. Egy kalapács, fogó, és ha van egy satu a szerszámszükséglet.

t1

t2
Előzmény: il1321 (761)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 761
Nézd meg a telefonkönyvben a kis gazdaboltokat, ott láttam 40-60 méretű tálcát, a sejtes tálcákhoz. A kis boltokban sokszor jobb a választék, mint a nagyoknál. Én eleinte örültem, hogy itt is lesz nálunk gazdag választék, de később rájöttem, hogy ezek az üzletek semmit sem érnek. A következő lehetőség vágatsz valahol 50*70 cm méretű alu lemezt, max 1mm vastagot, és ennek a szélét 5 cm magasan felhajtod,a sarkokat begyűröd, mintha papírból hajtanád. Az enyém is ilyen, majd teszek fel képet. A víz sem folyik ki belőle, és örökéletű. 
Előzmény: taormina1 (759)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 760

Hát ez a link bizony nem sikerült, pedig mennyit szívtam vele, hogy jólegyen. Talán akkor igy:

http://www.wamadirekt.de/scripte/shop/auswahl_produkte_modell.php?IDX_MOD=12

Előzmény: taormina1 (759)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 759

Szia, milyen jó, hogy mindig "szolgálatban" vagy!

Én innen vettem le a képet. Nem a méret a probléma, meg hogy ne lehetne ilyet venni méregdragán Németországban, hanem az, hogy itt nem kapok hozzá egyszerü müanyag tálcát, kb 40x50, vagy 40x60-as méretben.

Bocs, de a fölsorolt ötletek azért nem jók, mert a müanyag polc esetén az üvegház rozoga oldalsó, vagy fölsö kostrukciójának kellene tartani az egész súlyt. A Dexion -salgó, az meg egyszerüen lábakon áll a földön, amit pont el akarok kerülni.

van viszont körbe egy jó erös beton lábazat, azon lehet támaszkodni bárminek, és akkor mindkét hátrányt kiküszöböltük. A virágláda alátétek pedig túl keskenyek.

Azért jó a fenti méret, mert abba tehetek akár apró cserepeket, vagy olyan "sejtes" szaporító szerkentyüt, vagy kis vetöládát fagylaltosdobozból. Bármi ráfér, és utána nyomtalanul eltávolítható, ha nyáron már nem kell. Azért kell a stabil tálca, mert az önmagát tartja anélkül, hogy polcot kellene alá tennem

Előzmény: il1321 (758)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 758

Kukkants ide a méretekért.

http://www.mesem24.de/uebersicht/76/gewaechshaus.html

Ott van a regaléknál, meg tis, meg mindenféle cubehőr.

Na a polcra még e két ötlet. Bármely műanyagos boltban lehet kapni különbözö méretű, műanyaggal bevont polcokat. legfeljebb kihagyod valamelyik polc elemet. Sokkal olcsóbb lesz, mint amit csináltatnál. nekem ilyen polcok voannak a műhelyembe, kamrában, és a tálcákat meg fogják, bírni ez biztos, ráadásul esztétikus.

A másik ötlet a Dexion-Salgó polc, ha még lehet kapni, ez fém. de én az előzőket javaslom. Tálcánal szintén lehet kapni a balkonláda alá való tálcákat, én ezeket is használom. ( Ne bonyolítsd túl a dolgokat-:))

A polc lába alá kell tenni valamit,(lemez, fémtalp) hogy ne sűllyedjen le.

Előzmény: taormina1 (751)
dracaena Creative Commons License 2007.01.24 0 0 757
Köszi.:)
Előzmény: il1321 (750)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 756
Icipicik, darabja 1300 (vagy ilyesmi), kb tojástartó minöségü müanyag.
Előzmény: földtúró (755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!