Keresés

Részletes keresés

cserella Creative Commons License 2007.01.24 0 0 773
ugye nem az üvegház vázához akarsz hegesztetni?????
Előzmény: taormina1 (751)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 772

Azért ilyen összefüggéstelen, mert nincs itt a fényképezögépem, így csak a levegöbe beszélek.

Tehát: adva van (ill.lesz:-) egy keret L-alakú vasakból. Az L vízszintes részébe kapaszkodnak a tálcák, tehát alattuk nincsen semmi, "önhordók." A tálcák a körülmények jeln állása szerint gyümölcsösládákból fognak állni, melyek egyetlen hátránya, hogy alul lukacsosak. Ezt, ha le is takarom valami fóliával, vagy ilyesmivel, az alja teljesen sík, tehát nem vezeti el a vizet.

A tálcában fognak állni kisebb cserepek, vetödobozok, sejtes palántázo szerkentyük, amik kb.úgy néznek ki, mint egy óriás tojástartó.

Az utóbbi hsz. róluk szólt, van belölük néhány még régröl. 5x4 vagy 3x5 palánt számára. Egy-egy növény helye elég nagy ezeken, talán még túl nagy is, hátránya viszont, hogy az aljukon, tehát a tojástartó alján egy-egy óriási luk van, amit be kellene tömni valamivel, ha nem akarom, hogy a föld is kiszoródjon rajta.

Előzmény: il1321 (771)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 771

Dugdoshatsz nyugodtan szabadföldbe is, csak takard le valami gazzal. Már nem teljesen értem, milyen rekeszről beszélsz. Ha a pohár, rekesz, táca, amibe a földet teszzük, és a magot vetjük egy másik "Lukatlan" tálcában áll ebbe folyik a víz. (Virágcserép, alátét)Vagy a rekesz alá tegyél néhány egyforma vékony lécet, kavicsot, bármit ami megemeli.

A magokat nyugodtan használd el, legfeljebb vess egy kicsit többet. Nekem sem fogy el egyszerre, jó még egy két évig. Holnap leírom, melyik növény magja hány évig csíraképes. A szereket is inkább  csak annyit bekeverve használd, amennyi kell. Na üdv, most mennem kell.

Előzmény: taormina1 (770)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 770

Megnéztem ezeket a sejtes ültetörekeszeket; elég nagyok az egyes rekeszek rajta, de a többségük 30 cm mély csak. Úgy látom, ezzel az fog problémát okozni, hogy az aljukon egy nagyon nagy, kb 10 ft-os nagyságú luk van. Ezt mivel tömjem be? Ha pedig ez közvetlenül a tálcán, vagy rekeszben áll, nem fok tudni elfolyni a viz, mert a tálca alja teljesen síma. A képen, amit föltettem, bordák voltak az edény alján.

Más találtam itthon régebbi magokat. Mennyire kell komolyan venni a szavatossági idö lejártát? Ezután már egyáltalán nem jó, vagy csak rosszabb hatásfokkal kelnek a magok. az is a problémám, hogy minthogy nagyon kicsi a helyem, sose tudok elhasznáni egy egész zacskó magot, hanem egy része megmarad. Ez fölnyitva meddig marad jó?

Ugyanez a bajom a növényvédö szerek többségével is; kénytelen vagyok többet bekeverni, mint amennyit el tudok használni. Meddig jó a maradék?

taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 769
Akkor nem lesz jó a gyümölcsös rekesz?
Előzmény: il1321 (766)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 768

Il, még itt vagy? Most elbizonytalanodtam; lehet most szabad földbe dughagymázni?

Valahol írtál erröl, kerestem, de nem találom.

Előzmény: il1321 (767)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 767
Bocs, Tescoba (OBI)
Előzmény: il1321 (766)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 766
Lásd 747 sz. Hsz. Nézzél be műanyagos boltba, nagyobb méretű tálcát nézni. Obiban ezer valamennyiért tároló rekesz néven kapható átlátszó műanyag, van több méret, teteje is van.
Előzmény: taormina1 (763)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 765
Speciális kiöntövel, meg saválló meg lúgálló meg mindenálló...de pereme ennek sincs.
Előzmény: stiglinc (764)
stiglinc Creative Commons License 2007.01.24 0 0 764

6000,-Ft????????????????????

Ez őrület!

Előzmény: taormina1 (763)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 763

kalapács, fogó, satu van, de szerintem az aluminium szörnyü drága. Hátránya ennek még, hogy nincs pereme, amivel a profilvason megkapaszkodhatna.

Az összes kisgazda-, müanyag -és fotoboltot végigtelefonáltam, de csak az utóbbiban jártam sikerrel: 40x60-as elöhívó tálca 6000 Ft.

A Hermeszben viszont találtam, de sajnos kicsit keskeny 30x 60-as. Mikor fizetésre került volna a sor, kiderült, hogy üres a  pénztárcám. Úgy látszik azonban a jóisten akarta így; hazafele menet csüggedten betértem a sarki közértbe, hogy az utolsó filléreimen vegyek 1 kilo kenyeret, a bolt tele volt optimális méretü müanyag rekeszekkel, de adni sehogy se akartak. Holnap majd édesanyám próbálkozik.

Igaz ezek lukasak alul, de annyi baj legyen, majd teszek bele valami fóliát.

Kikelt a retek az üvegházban, most letakartam. Édesanyám szerzett dughagymát, azt meg mindjárt ledugom, de szabadföldbe.

Egyéb magom még nincs. Most minek a vetése aktuális?

Előzmény: il1321 (762)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 762

Ilyen, de ennél szebbre is lehet. Egy kalapács, fogó, és ha van egy satu a szerszámszükséglet.

t1

t2
Előzmény: il1321 (761)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 761
Nézd meg a telefonkönyvben a kis gazdaboltokat, ott láttam 40-60 méretű tálcát, a sejtes tálcákhoz. A kis boltokban sokszor jobb a választék, mint a nagyoknál. Én eleinte örültem, hogy itt is lesz nálunk gazdag választék, de később rájöttem, hogy ezek az üzletek semmit sem érnek. A következő lehetőség vágatsz valahol 50*70 cm méretű alu lemezt, max 1mm vastagot, és ennek a szélét 5 cm magasan felhajtod,a sarkokat begyűröd, mintha papírból hajtanád. Az enyém is ilyen, majd teszek fel képet. A víz sem folyik ki belőle, és örökéletű. 
Előzmény: taormina1 (759)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 760

Hát ez a link bizony nem sikerült, pedig mennyit szívtam vele, hogy jólegyen. Talán akkor igy:

http://www.wamadirekt.de/scripte/shop/auswahl_produkte_modell.php?IDX_MOD=12

Előzmény: taormina1 (759)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 759

Szia, milyen jó, hogy mindig "szolgálatban" vagy!

Én innen vettem le a képet. Nem a méret a probléma, meg hogy ne lehetne ilyet venni méregdragán Németországban, hanem az, hogy itt nem kapok hozzá egyszerü müanyag tálcát, kb 40x50, vagy 40x60-as méretben.

Bocs, de a fölsorolt ötletek azért nem jók, mert a müanyag polc esetén az üvegház rozoga oldalsó, vagy fölsö kostrukciójának kellene tartani az egész súlyt. A Dexion -salgó, az meg egyszerüen lábakon áll a földön, amit pont el akarok kerülni.

van viszont körbe egy jó erös beton lábazat, azon lehet támaszkodni bárminek, és akkor mindkét hátrányt kiküszöböltük. A virágláda alátétek pedig túl keskenyek.

Azért jó a fenti méret, mert abba tehetek akár apró cserepeket, vagy olyan "sejtes" szaporító szerkentyüt, vagy kis vetöládát fagylaltosdobozból. Bármi ráfér, és utána nyomtalanul eltávolítható, ha nyáron már nem kell. Azért kell a stabil tálca, mert az önmagát tartja anélkül, hogy polcot kellene alá tennem

Előzmény: il1321 (758)
il1321 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 758

Kukkants ide a méretekért.

http://www.mesem24.de/uebersicht/76/gewaechshaus.html

Ott van a regaléknál, meg tis, meg mindenféle cubehőr.

Na a polcra még e két ötlet. Bármely műanyagos boltban lehet kapni különbözö méretű, műanyaggal bevont polcokat. legfeljebb kihagyod valamelyik polc elemet. Sokkal olcsóbb lesz, mint amit csináltatnál. nekem ilyen polcok voannak a műhelyembe, kamrában, és a tálcákat meg fogják, bírni ez biztos, ráadásul esztétikus.

A másik ötlet a Dexion-Salgó polc, ha még lehet kapni, ez fém. de én az előzőket javaslom. Tálcánal szintén lehet kapni a balkonláda alá való tálcákat, én ezeket is használom. ( Ne bonyolítsd túl a dolgokat-:))

A polc lába alá kell tenni valamit,(lemez, fémtalp) hogy ne sűllyedjen le.

dracaena Creative Commons License 2007.01.24 0 0 757
Köszi.:)
Előzmény: il1321 (750)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 756
Icipicik, darabja 1300 (vagy ilyesmi), kb tojástartó minöségü müanyag.
Előzmény: földtúró (755)
földtúró Creative Commons License 2007.01.23 0 0 755
Szia taormina,

pont ma vett nekem a férjem két ilyen szaporítótálcát a baudaörsi baumax kertrészlegén! Még átlátszó műanyag teteje is van, szellőztethető.
stiglinc Creative Commons License 2007.01.23 0 0 754

Ha ilyen tálcákat nem kapsz, nézd meg fotós boltokban (ha még van ilyen) az előhívó tálcát. Azok kb ilyen mélyek és erős műanyagból vannak, különböző méretben.

Ha pesti vagy, az Astoriánál volt egy nagy fotós bolt régebben, de kb. 3 éve nem jártam arra.

Flanell Creative Commons License 2007.01.23 0 0 753
Igen, a takarást még nem próbáltam. Idén majd komolyabban rámegyek a témára, már csak a "csakazértis" miatt is... Köszi!

Én sem szoktam tudományosan veteményezni, már csak a mennyiség miatt sem. Félprofi vagyok, úgy értve, hogy eladni is szoktam mindenféle növényzeteket (őstermelőként).
Zöldségből (nálunk a petrezselyemgyökeret hívják így) pl. 10 db 20 méteres sort szoktunk vetni, nálunk az a hagyományos módszer, hogy kapa hegyével menet közben húzunk egy V alakú gödröt, és a saját termelésű magot jó magasról, szintén menet közben 10 centi szélesen beleszórjuk. Aztán visszafelé jövet bakanccsal betúrjuk. Így egyszerűen nem lehet elrontani, vagy a mélyen lévő kel ki, vagy a sekélyen lévő.

Erről jut eszembe, van feleslegben egy csomó petrezselyem, sárgarépa, céklamagom, majd felteszem valamelyik topikba, csak még utána kell nézni, hogy miből mennyi (liter körül).
Előzmény: il1321 (741)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 752
taormina1 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 751

Ma teljesen kétségbeestem. A múlt héten egy berlini kiállitáson végre megtaláltam azt a konstrukciót, amit szeretnék az üvegházba polc gyanánt. L alakúszögvasakból áll, és úgy támaszkodik, hogy középen nem állnak lábak az ágyás közepén. (Van róla képem is, csak sajnos scannerem nincs. Erös, robusztus müanyagból készült, kb.50x40-es, alul zárt szaporítótálcák vannak rajta, amik saját szélükkel kapaszkodnak meg az L-vasakon. Ez azért nagyon jó konstrukció, mert fölépítve is nagyon kevés helyet foglal, de ha a tálcákat leveszem róla, alig vesz el helyet.

A kiállításon tömegével árulták ezeket a tálcákat jó drágán, de AKkor azt gondoltam, nem fogom ennyiért megvenni és onnan ide hozni.

Ma kihívtam egy hegesztöt, aki vállalta, hogy olcsón megcsinálja, de a pontos méreteket tálcák híján még nem tudtam megmondani. Mondtam, semmi baj, kiszaladok a kertészetbe, megveszem a tálcákat és visszaszolok a méret miatt. Máskor nem vagyok ilyen könnyelmü, alaposan megérdeklödöm elöre, hogy van-e valahol valami, mielött személyesen útnak indulok, de ezúttalazt hittem, olyan mindennapi termékröl van szó, hogy tényleg bárhol fillérekért megkapom. Hát nagyot tévedtem. Egymás után jártam a kertészeteket, de sehol nem tartottak ilyet.

Kinek van ötlete? Budapest nyugati szélén lakom, Budaörs is jó, de a környéken már mindenhol voltam.

(Azt is mondták valahol, hogy ha péntek éjjel fél háromkor kimegyek a naygbani virágpiacra, van ott egy müanyagos, az megmondja, hol szerezzek. Csak bejutni nem fogok, mert valami speciális kártya kell ahhoz is.

Még egy kérdés: ha mégis sikerülne tálcákat szerezni, a naphoz közelebbi, vagy távolabbi oldalra építsem a polcot?

il1321 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 750
Hát mit mondjak? Nem irígyellek. Ha a föld többször volt forgatva, akkor csak azt mondom, hogy legalább egy darabon, amelyik rész nem esik tavasszal útba ott próbáld fellazítani a tetejét, majd takard le gazzal. Ha lehet vetni szedd le a gazt és gereblyézd el. A sorközöket takarni kell, akkor ott a paré nem kel ki. A kukoricagyökér meg majd elkorhad hamar, legfeljebb útban lesz. Ezután már ne szántasd a földet, mert a nagygép akkora barázdát csinál, hogy nem győzöd betemetni. Tavasszal csak talajmarót engedj rá.  A boronálás semmit nem ér, ne hagyd magad rábeszélni, mert az már talajmarózott föld egyengetésére, magágykészítésre való. Az ilyen állapotú kertet ha nincs legalább egy saját kapálógéped, nehéz egyszerre beművelni. Inkább ha lehet arra törekedj, hogy egy veteményes sarkot alakíts ki, ami tiszta és sima lesz. idwe mehetnek az aprómagvak, palánták. Oda többet nagygépet ne engedj be. A többi rögösebb részébe pedig kapásnövényeket vethetsz, de kiváló a tökféléknek. Én egy ilyen területbe dinnyeféléket palántáztam, és nagyon jól sikerült. Ha benő, árnyékolja a talajt. Akkor szintén jó a sütőtök. Sütni, levesnek, ivólének. A gaz ami kinő, vágd le és hagyd a földön. Nem engedi kinőni a többi gazt, és porhanyós lesz a föld alatta. vess be egy nagyobb részt körömvirággal, több évig elleszel látva maggal. Most hírtelen ennyi jut eszembe.
Előzmény: dracaena (748)
dracaena Creative Commons License 2007.01.23 0 0 749
Egyébként az önkorm.nak ekéje van és boronája, de a boronát is nehéz gép húzza. Esetleg most tavasszal csak boronáltassak? Vagy az kevés?
Előzmény: dracaena (748)
dracaena Creative Commons License 2007.01.23 0 0 748
Il, a földem minden évben volt bolygatva. Tavalyelőtt vettem, akkor aki művelte, azt mondta, hogy csak talajmaróztatták, és elől krumpli, hátul kukorica volt benne (így nekem mindenhol van krumplibogaram). Tavaly tavasszal az önkormányzat szántotta, akkor lett benne középen az a mély gödör, és akkora rögök, hogy sikítófrászt kaptam tőle. Rá pár napra egy magánvállalkozó ráment a talajmaróval, és akkor jöttem én a veteményemmel. Szántottak ősszel is, csak én lekéstem, mert nem tudtam időben kivágni a kukoricaszárat, és mire szóltam, már átszerelték a gépre a hótoló eszközt, és ezt tavaszig le se szedik. A magánvállalkozó meg elment dolgozni valahová szerelőnek, úgyhogy most nem vállal itthoni különmunkákat.
Próbálgattam pár helyen kicsit feltúrni a földet, de ahol a nyáron jól összemászkáltam. mert nekem folyton ott kell ám lennem a kertben :)), ott nagyon kemény. Meg van benne pár masszív gyökér is (kukorica, pitypang, disznóparéj), ha ezeket nem forgatják ki, akkor hogy tudom majd rendesen kapálni a veteményt?
Előzmény: il1321 (745)
il1321 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 747

Mivel felénk napok óta borús, esős idő van, kint nem lehet kertezni, legfeljebb nézegetni. Ezért is, valamint azért mert itt az ideje, elvetettem a növényházba szánt karalábé, fejessaláta, paradicsom és paprika magokat. A cserepeken afehéres por bentonit ásvány, ami gátolja a föld cserepesedését, kiszáradását. Áttűzdeltem a 01-06-án vetett bazsalikomot. Az ugyanekkor vetett zeller is kikelt. Vajon lesz téli hideg? A növényházban kezd a retek pirosodni. Mivel kevés a kinti munka, azon agyalok, hogy a növényházat nagyobbítani kellene.

vetes

tüzdelt
il1321 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 746

(Az utolsó mondat kérőjeles.)

Ilyenkor már nem szánt senki? Hisz még jó idő van rá.

Előzmény: il1321 (745)
il1321 Creative Commons License 2007.01.23 0 0 745
Hallottam róla, de eléggé drága. Az ásással nekem is gondom van, tavaly vettem egy normál ásóvillát, azzal is jóval könnyebb ásni, mint a hagyományos ásóval. (biokertben meg főleg nem kell megforgatni a talajszerkezetet, hisz nem azért lazítjuk és komposztáljuk a felszínt évente, hogy aztán leforgassuk.) Nem is szoktam mindenhol ásni, csak ahol nagyon tömörödött a felszín, azt lazítom, és takarom, így morzsalékos marad. A képeden azt nézem, hogy legalább elsőre fel kellene szántani. Ilyenkor már nem szánt senki, hisz még jó idő van rá.
Előzmény: dracaena (744)
dracaena Creative Commons License 2007.01.23 0 0 744
Tudod, errefelé főleg idősek laknak. Ha van is robikapájuk, akkor tudják használni, ha a gyerek hazalátogat a messzi városból. Aki meg esetleg mégis vállalná, többet kérne érte, mint amennyiért az egész földet felszántják. (Az üres terület az enyém.)
Valahol itt a neten láttam olyat, hogy rugós ásó, a gyártója azt írta, hogy azzal gerinc-problémások is fel tudnak simán ásni ekkora földet (és akkor nem kéne a szántás-talajmarózás). De elég borsos ára van, ha jól emlékszem, tavaly 16 ezer körül volt, és talán még évente cserélni is kell rajta valamit. Talán Bp. vagy környékén árulják, már nem emlékszem. Hallottatok már erről, és ha igen, mi a tapasztalat?
Előzmény: il1321 (743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!