A vöröshagyma termelésénél kevés egyszerűbb dolog van. Elduggatod, kapálod, kiszeded. :) Semmi szakértelem nem kell hozzá. Legfeljebb az az alapismeret, hogy fás szárú növények alatt nagyon kevés konyhakerti növényből lesz valami.
Hát, a szőlő közelségén kívül akkor más okot nem tudok, mi lehet a baj. Hogy mikor lesz zöldhagymád, azt én innen nem tudhatom. :) De most megnéztem az üvegházad képét, nem látszik benne, pedig amilyen régen elduggattad, már feltűnőnek kellene lennie. Szoktad locsolni?
onnan, hogy tudomásom szerint M. o. nem árulnak csak levél mángoldot.
A nyél mángoldot Párizsban vettem, de semmi vész nálam annak se lett a nyele olyan vastag mint ami a zacsin van. Mint ahogy a szárzellerem se olyan mint amit a bpltokban áruljnak!
De mint ahogy itt már egyik társunk nagyon szellemesen írta nincs benne legalább huncuság
Olyan mint a Magyar citrom kicsi stb........... de a mienk!
A mángold leveleit úgy használom mint a spenotot , még senki soha nem tudta, nálam, hogy mángoldot eszik ha főzelék, vagy lassange, vagy kanellóni , v. palacsinta volt vele készítve.
Van levél és nyél mángold az utóbbinak szélesebb a nyele, de azért egyformán használható mind kettő.
Nekem van piros és zöld is.
A nyelet szeletekre vágva kis olajon megpárolva fokhagymásan durva borssal megszórva körettként vagy csak magában parmezánnal megszórva fogysztjuk.
A felesleget fagyasztom. Ja és minden zöldséglevesbe és húslevesbe is teszek az ugyan ilyen szeletekre vágott szárzeller együtt
Hagyma ügyben elég tájékozott vagyok a kereszt komám a mezőgazdasági kutatóban hagymával foglalkozó kertészmérnök.
Sokáig próbálkoztam a hagymával, volt,
hogy tőle kaptam dughagymát garantált minőséget mégis egy csomó kukacos lett.
Feladtam , mert azt mondta olyan fertőzött a talaj, hogy a nyövény védelem csak olyan szerekkel valósítható meg amit csak nagyüzemi körülmények között lehet és szabad használni.
A felmagzásról csak annyit, ha úgy ülteted el, hogy a hőmérséklet alacsony felmagzik.
Korán csak azt szabad ültetni amit zöld hagymának szántok a többi ráér április közepe után.
Az őszre termesztett hagymának azért jó az apró mert ott 1kg ra több darab esik és ígyolcsógg a termesztés, zöldhagymának a nagyobb a jó, mert hamarabb lesz belőle és nagyobb újhagyma.
A mángolnak spenótíze van, de jó nagyok a levelei. Egyszerűbb szedni. Én tavaly kint hagytam a töveket, már elkezdett hajtani, és múlt hétvégén szüreteltem belőle, lett vacsira spenótos palacsinta :)
A pasztináknak olyan a gyökere, mint a petrezselyemnek, de a levele inkább a zelleré és a sárgarápáé között van. Az illata is más (ezt nem lehet elmagyarázni). Én szeretem, ugyanúgy lehet használni, mint a petrezselyemgyökeret. Tavaly a budapesti hipermarketekben egy időben pasztinákot árultak petrezselyemgyökér helyett, a városi embereknek szerintem fel sem tűnt :)
Tényleg jó a jégsaláta, csak sajnos a csigák is szeretik. :-S Már harmadik éve vetek ilyet, még sosem magzott fel. Hamarabb megettük. :-) Vagy a csigák... Sajnos olyan tömött fejűre sose hízott meg, mint a bolti - viszont nem is kapott semmi hizlaló huncutságot. :-)
Igen, elszórtam a répa magot és ugyan oda a retek magot is, mert azt olvastam, hogy mire a répa megindul a retket már meg is etted, és legalább látod, hogy hol van a répa sora, ha pl kapálni kéne. Majd kiderül..... Mángoldot mire használod? Én nem nagyon ismerem. Én is kipróbálom a jégsalátát, azt hallottam kevésbé magzik fel mint a rendes saláta. A saláta palántáim nagyon elnyultak, pedig sokat voltak kint, de az ágyásba láttam már kis palántákat a tavalyi felmagzott salátáról, azokat fogom beültetni szépen sorba.
Van egy csomó zöldség magom, leginkább sokfajta zöldborsó, amit helyhiány miatt nem tudok mind fölhasználni. Akinek szüksége van valamire, írjon, küldök listát.
Mi az a pasztinák? Van belöle magom, de nem tudom, mire jó.
Elfelejtettem mondani, hogy feketegyökeret is vetettem, mert az nagyon jó. (Szintén most lehet vetni.) A tavalyit most szedtem föl és mindjárt meg is ettük.
Ebből a dughagyma lenne most nagyon aktuális, de még nem kaptam megfelelő minőségűt. Levélzöldségeket nem vetek, sajnos nincs helyem. Nem tudom, megpróbálkozzak-e még1x a lila sonkahagymával (magról), tavaly ki sem kelt. :-(
Nekem napok óta kint van a karalábé és karfiol, de a bazsalikomot és és a paprikát nem merem kitenni. A paradicsomot sem, mert még csak szikleveles. A répa közé vetettem, sorjelzőnek is egy kis retket próbáltátok már?
De jó, hogy mondod a jégsalátát! :-) Én is veteményeztem ma délután, de csak borsót, petrezselymet, répát és retket. Van is valahol tavalyról jégsaláta magom, holnap reggel elvetem (hacsak nem fog esni... :-( )
Én sose hittem volna, hogy ilyen nehéz a vöröshagyma termesztése. De azért elduggattam, néhány dughagymát. Ha most teszem fütőtest fölé, még nem késő? Ma elvetettem a répákat és a spenótot, mivel ez az első kert szezonom, izgulok, milyen lesz.
Mégis betettem a rozzant polcot az üvegházba, és halálmegvetö bátorsággal ma kitettem az összes veteményt és éjjelre is kint hagyom.
Paradicsom, 4-5 szál basilikum, óriásvirágú tagetes már kihajtott, futottak még: (de még nem értek célba): paprika, karalábé, karfiol, zeller, piroskáposzta,
Tökféléket, uborkát gondoltam majd késöbb. Megint az lesz a baj, hogy mir eljön az ideje ezeknek, ill. megnönek a palánták, még nem lesz hely. Nálam mindig minden nagyon lassú, de remélem az idén egy kicsit minden hamarabb lesz, mint különben.
Van egy öreg eperágyás, azt föl akarom szedni, de gondoltam, még megvárom, míg mégegyszer terem, majd aztán. De addigra megint junius lesz.
Szölö alatt van, de nagyon napos helyen! Locsolást is, trágyát is kapott (gondolom a szölöéböl neki is jut), mégse nött meg. Majdnem ugyanakkora maradt, mint dughagyma korában, Nem baj, most megegyszer megpróbáltam, meg 2 fej fokhagymát is ledugtam gerezdenként. Abból mikor lesz mi?:-)
A magvetésböl kb5x2,5 cm-es sonkahagymák lettek, azokat dugtam le az üvegházban. Mikor fogyasztható?