Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 815
Még azt felejtettem el megkérdezni, hogy befolyásolja-e a csírazóképességet, ha már fölnyitott zacskóban vannak a magok?
Előzmény: il1321 (791)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 814

OK, kösz, mostmár értem. Egy életmü lesz beszerezni...

A tálcákat nem vettem; palántákat kaptam benne évekkel ezelött. Nem tudtam, hogy ez tözegkockának való. (Mi a különbség különben?)

Előzmény: magyarliba (813)
magyarliba Creative Commons License 2007.01.25 0 0 813

Egyáltalán nem különleges anyagok ezek, viszont nem rohadnak, mint pl a rongy és át is engedik a vizet, nem úgy, mint a rágógumi.

A legegyszerűbb az lett volna, ha eleve olyan tálcát veszel, amit erre a célra készítenek, nem pedig tőzegkockás neveléshez...

Előzmény: taormina1 (811)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 812
jövö héten kapok magokat.
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 811
Szia Liba, bocs, hogy értetlenkedek, de a lukak betöméséhez miért szükséges ilyen különleges anyag? Mi van, ha egyszerüen ronggyal tömöm be? Vagy rágógumival:-)?
Előzmény: magyarliba (782)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 810

Képzeljétek, ma majdnem óriási szerencsém lett, de aztán mégse.

Az utcán észleltem ezt a dexion -salgót, és mire elkértem már fordult is be a sarkon a szemetes. A polcok rajta ilyen fordított teknö formájúak, szóval ha megfordítom épp jó, pont az, amit kerestem. Csak a méretei nem stimmelnek sehogy se: a mélysége 30 cm (az ültetötálcáim sajnos 34 szélesek), keresztbe 75 cm, a magassága 150, tehát, ha kettévágom és egymás mellé teszem, lesz két borzasztó alacsony polcom.

taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 809

az igen!

gratula!

Nem tudom, az enyémek akkor már alaszanak; egy apró fütetlen üvegház nem olyan attraktiv téli szállás:-(

Előzmény: Törölt nick (808)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 808
igen! Mit hisznek majd a katicabogarak novemberben...?
Előzmény: taormina1 (806)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 807
Egyszer készítettem ilyen fülbemászóházat, de nem akart beköltözni a fülbemászó. Inkább aszölöfürtökbe bújt, onnan ijesztegette a szölökedvelöket:-)
Előzmény: il1321 (799)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 806
fütött üvegházad van?
Előzmény: Törölt nick (797)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 805
Hú erröl a bakhátról már amúgy is akartam kérdezni. Sok helyütt látom, de nem tudom mire jó. Erre még nem gondoltam, hogy a kötött talaj miatt.
Előzmény: il1321 (796)
taormina1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 804

Igen, a szakirodalmat láttam erröl már valahol, de sose tudom, hogy a gyári magok milyen idösek, tehát ebböl az idöböl mennyi telt már el, ill, hogy a szavatosság mire vonatkozik. Arra, hogy ezen az idön belül biztosan kikel minden mag, vagy arra, hogy ezen kívül már nem kel ki semmi, ne is próbálkozzunk.

Vagy csak egyszerüen úgy van az, hogy bármikor kikelhet bármi, csak minél távolabb vagyunk a szavatossági idötöl, annál rosszabb arányban.

Előzmény: il1321 (794)
kiseg Creative Commons License 2007.01.25 0 0 803
Szia!

Vettem én is ZKI-s magokat, köszi.
A fóliaházam már készülget, ha minden igaz, holnapra a fémváz kész lesz. Már nagyon várom. Az egyik oldala az nem fólia lesz, hanem a falhoz (téglakerítés) csatlakozik. Szerintetek azt kell majd szigetelni. Arra gondoltam, lehet, hogy egy vékony hungarocell réteg nem ártana.

Kiseg
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 802

Elveszek azon a weboldalon es most rohannom kell, de majd egyszer megnezem a kertedet. Veszek majd egy helyi biokertesz tanacsado konyvet vagy nezelodom a neten, nalunk milyen rovarok mire hasznosak (nalunk kicsit mas a fauna) es nagyszeru otleteddel elni fogok. Nadam van a kertben, a gyerekekkel epitunk katicabogarhazat (katica van) aztan majd jovok meg kerdezoskodni. Koszi megegyszer.

Előzmény: il1321 (799)
Flanell Creative Commons License 2007.01.25 0 0 801
Az "ormós" elnevezést még nem hallottam, de van egy ismerős öreg kertész, egykori állami gazdasági főkertész, aki bakhátra, ikersorban ülteti a gyökérzöldségeket.
Én nem alkalmazom, mert rotációs kapával művelem, amíg lehet, és a bakhát ezt nem tenné lehetővé. Meg a bakhátazás több locsolást igényelne, a megnövelt felszín miatt. Mondjuk, a bakhát talaja hamarabb átmelexik tavasszal, koraiaknál lényeges.
Előzmény: il1321 (796)
Flanell Creative Commons License 2007.01.25 0 0 800
Én csak akkor locsolom be a helyét, ha késve vagyok vele. Kényelmi okokból...
A bolti magok sem megbízhatóak, pl. volt olyan, hogy a tasakos karalábémagból valami karalábé-káposzta hibrid lett. Hivatalosan a magtermelőknek kellene tartani hasonló fajoktól legalább ezer méter védőtávolságot, a gyakorlatban ezt nem ellenőrzik, vagy kollégám pl. a kertjében termelt uborkamagot leadásra, amire a sógora volt leszerződve. A sógor földje persze hivatalosan távol volt mindentől, de a kollégám szomszédságában mindenféle tököt termeltek a szomszédok.
A kelésbiztonság még rosszabb. Több ezer szemes Blondy céklamagból egy éven belüli kétszeri ültetésre kikelt összesen vagy 8 szál.
Két éve vettem valami új fajtájú zöldséget vagy 10 kis tasakkal, abból sem kelt ki tasakonként 10 szál.
Előzmény: il1321 (794)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 799

Néhány kép a kertben és növényházban elhelyezhető katica, fátyolka, fűlbemászó "lakásokról". Ezek mind hasznos segítők.

h1

h2

ladycabin
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 798
Csak az ősz vége óta vagyok itt, azóta van NET kapcsolatom. Gyerekként a nagyszüleim mellett sokat voltam kertben, ők ebből élte. Aztán sokáig nem volt kertem, azonban most már lassan 20 éve van, abból kb 8 éve vegyszermentesen termelek. A jelenlegi kertem már elég kicsi, kb 100 m" területű, ezen termelem a családi zöldség szükségletet. Képeket e kertről az adataimnál levő weboldalon találsz. Üdv.
Előzmény: Törölt nick (797)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 797

Elmentem minden szavadat es beraklak a kedvencekbe!!

Petrezselyem lett mar tetves, igen. Akkor kezdtem az egy rozmaring, egy csapat petrezselyem, egy fokhagyma, egy kakukkfu ladakat telepiteni. Nemcsak fuszereket ultetek, lesz edeskomeny, rebarbara, stevia, chilipaprika ladakban. Es az uveghazban teleltetnek majd nehany disznovenyt is, amik most a furdoszobaban lognak. 

jaj a katicabogartelepitest mar elore elvezem!

A biotopikban irtal ilyeneket? akkor elolrol elkezdem olvasni.

Előzmény: il1321 (795)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 796

Tetszik ahogy leírtad a vetési módszert. Így csinálták a nagyszüleim is. Belefér a "csak egyszerűen" elvbe. Próbáltad már az "ormós" módszert? Ez főleg kötött talajon alkalmazható. A laza talajból bakhátat képezünk, úgy, hogy két sor elfér rajta, ebbe vetjük a répát, petrezselymet. A bakhát melletti alsó részbe pedig zellert, hagymát, karalábét. Így a gyökerek hosszúak lesznek.

Zöldségből (nálunk a petrezselyemgyökeret hívják így)

Felénk is.

Előzmény: Flanell (753)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 795
Az arborétumban mondták nekem, hogy erre alkalmazzák. Tény, hogy rágásnyomokat nem láttam a növényeken. Aztán garanciát nem vállalok az ötletre. A csalántea jó hatású, azonban, mint tápanyagként jöhet szóba, főleg nitrogén forrásként. A hagymának gombaölő hatása van. Tetű ellen a friss csalánázalék jó hígtítlanul, mert ehhez az az anyag kell, amitől a csalán csíp. Ha nincs friss csalán a szappannal próbálkozz. Erősíteni lehet a szappan hatását 1 liter vízhez kb 0,5 dl denaturált szesszel, vagy valami olcsó tömény itallal, ami a kitinváz oldását segíti. Fogjál össze negy jó nagy marék, kb 20-30 cm hosszú valamilyen nádat, azt összekötve helyezd el az üvegházban ebbe lehet telepíteni a katicákat, itt "ellaknak". A bogárka lárvája több száz tetvet eszik meg egy nap alatt. A fűszernövények erős illata általában elriasztja a tetveket. Nem jellemző a tetvesedésük. Nállad előfordult már?
Előzmény: Törölt nick (793)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 794
Ez a szakirodalom írása. A saját tapasztalatom ennél több, de azt azért nem írom ide, mert hivatkozás lehetne esetleges nem kikelt magért. Az biztos, hogy ezek az idők vállalhatók. Az is biztos, hogy nekem is van ennél lényegesen idősebb magom, de ezeknél már az ember kockáztat. Tehát mindenki saját kockázatára vessen öreg magot. Vetéskor én minden kihúzott barázdát belocsolok, abba vetek, utánna tömörítem atalajt. A tetejét nem öntözöm be, mert kérgesedik a felszín. Azokat a zöldségféléket, amiket Te is termelsz, sráckoromban a nagyiék mindíg saját mfogott magból vetették, azzal piacoztak. De én már nem merek mindenből magot fogni, mert a régi biztos fajták nagyrésze eltűnt.
Előzmény: Flanell (792)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 793

Bocs, nem olvastam vegig a biotopikot, csak egy par oldalt. Aztatott csalan jo otlet csak nehez lesz beszereznem. (van csalanteam, az nem jo...?)aztatotthagymavizzel szoktam furdetni-locsolni, az olyan egyszeru.

Szappan, tenyleg, mar hallottam rola. A katicabogar nagyszeru otlet, koszi.

Az emberhaj erdekes, ozre lehet, hogy mukodik is. Nyulra? Ha raorditok is csak arrebbugrik :) (Amikor vakond turt "rossz" helyen, vettem rokapisit (!) az mukodott a vakondnal is, es a nyulak is eltuntek egy idore. )

koszonom, hogy valaszoltal!

Előzmény: il1321 (788)
Flanell Creative Commons License 2007.01.25 0 0 792
Ezeket olvastad valahol, vagy saját tapasztalat, hogy tovább nem jók?

Azért érdekel, mert petrezselyemnél korábban is olvastam már nagy csodálkozással, hogy 2 év után már nem szabad elültetni, viszont nekem régebben egyszer termett több kiló mag, és még a 8. évben is tökéletesen kelt, a 9. évben volt vele probléma, de szerintem akkor is csak azért, mert száraz földbe (porba) lett vetve, és egy hónapig nem ázott meg.
Előzmény: il1321 (791)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 1 791

Amint ígértem, egy kis áttekintés a magok csíraképességének megőrzéséről:

Káposztafélék: 3-4

Zeller:2-3

paradicsom: 2-4

Paprika: 2-4

Kabakosok: 5-8

Kapor: 2-3

jégsaláta: 3

fejessaláta: 3

cékla: 4-5

Petrezselyem, répa: 2-3

hagymafélék: 1-2

borsó, bab 2-3 év

Ezek alapján egy zacskó mag felhasználható több időszakban is. Én sem veszek minden évben új magot.

Előzmény: taormina1 (770)
dracaena Creative Commons License 2007.01.25 0 0 790
Taormina, ha sok a növ.védőszer, akkor ne keverd be az egészet, hanem fogj egy fehér papírlapot, arra borítsd ki a port, aztán egy késsel igazgasd téglalap alakúra, és oszd pl. kétfelé, ha ez is sok, akkor a felet is kétfelé, stb. És persze a szükséges vízmennyiséget is vedd kevesebbre, vizet biztos tudsz mérni. A megmaradó por-adagokat meg csomagold be, és írd rá mindegyikre, hogy az hány gramm, és úgy rakd vissza az eredeti zacskóba. Ugyanez műxik apró magvakkal, állatgyógyszerekkel is.
Előzmény: taormina1 (770)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 789
Kedves Tao! Azt hiszem picit túlbonyolítod a dolgokat:-). A rekesz jó ötlet. Vegyél alá 100-as boltban kapható 10-330 Ft-os tálcát, akkorát amrekkora kell bele. Igenis a poharak, edények alá KELL víz, mert jobb alulról öntözni, hogy fel tudják a növények szívni a vizet. Nem is kell elvezetni! A felülről öntözés, főleg ha tulzott, segíti a palántadőlés betegség kialakulását. Szerintem is a legjobb egy állvány, ami két oldalon a talajra, vagy a betonszegélyre támaszkodik. Amiilyen hosszú az üvegházad egy L vasnak alul nincs szüksége középen alátámasztásra, mert a palántok súlyától nem hajlik meg, mnem kell a ház keretéhez erősíteni. (25*25mm L) annak a tetejére meg olyan tálcát lehet tenni, amilyet akarsz. Nincs szükség semmilyen peremre, bepattintásra, egyébb tecvhnikaii huncutságra. Fogadd meg a tanácsom: Mindent csak egyszerűen.
Előzmény: taormina1 (772)
il1321 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 788
Nyugodtan használd továbbra is a csalánázalékot. Nem biztos, hogy lesz tetű fertőzés az üvegházon belül. Továbbá kenőszappan, vagy ha nem kapsz, valamilyen lúgos kémhatású (Lanolinos, mint nálunk a babaszappan, vagy a háziszappan, amit szintén gyártanak) beáztatott levévek permetezni, ami a tetvek kitinvázát oldja fel. Próbálkozhatsz katicabogarak telepítésével az üvegházba. Én azért nem reagáltam kérdésedre, mert ezeket már a biotopicban korábban leírtam. Az őzek és nyulak elriasztásának legjobb módja, amit a Szarvasi Arborétumban alkalmaznak, hogy raschell zacskóba, amiben a narancsot árulják, fodrásztól beszerzett emberi hajat akasztanak a vésdendő fák, örökzöldek ágára, kb 0,5m magasan Aszag a riasztó hatású.
Előzmény: Törölt nick (787)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.25 0 0 787

Probaltam bio topikban, nincs senki, akinek jotanacsa lenne. Karacsonyra kaptam egy uveghazat, ket heten belul all, napos helyen. Kezdenem a biokerteszkedest benne, amit eddig a teraszon muveltem csak (mert a kert diszkert es kulonben is nyulak meg ozek, akik megesznek mindent, ami zoldseg - a disznovenyek is ugy vannak valogatva, hogy ne szeressek)

A fuszernovenykertem remekul uzemel bio-kent a teli madaretetessel es egy-ket trukkel (fokhagyma, rozmaring es hagyaaztatott vizzel locsolas) a rovarok ellen. Uveghazon beluli jotanacsot kernek a fenti novenytarsitason-locsolason kivul? A tetvektol tartok foleg, mert azzal riogatnak.  

erdeiboroka Creative Commons License 2007.01.24 0 0 786
Lehet, hogy nem értem pontosan a problémát. Az a kérdésem, miért nem lehet az L alakú vasakra néhány méretre szabott deszkából polcot készíteni, és akkor utána akármekkora műanyag tálcákat lehetne rárakni. ???
Előzmény: taormina1 (772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!