Nagyon sok topikba nem lehet írni a szombat éjjeli karbantartás óta szoftver hiba miatt. A probléma már jelezve lett a fejlesztők felé. Reméljük a legjobbakat.
OFF Valamelyik moderátori topikon olvastam ma de. erről, tegnap elég sok topik nem működött, nem lehetett bele írni. Azt mondták az illetékesek, hogy dolgoznak rajta.
Mindig tanulunk valami újat. Honpolgáraink igen leleményesek, ha egymás átveréséről van szó. OFF: Nem tudjátok, hol lehet szólni az indexnek, hogy nem műxik egy topic? Szombat óta nem tudunk írni a Dísztyúkok és egyéb kapirgálók http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9078284&la=63679066 topicba, ráadásul pont utánam történt vele valami.
2005 előtt egy 1300 nm -es kertet műveltem. Ott megtermett a krumpli, dinnye, fűszerpaprika, csemege és pattogatni való kukorica, sütőtök, mák. A sortávolságok Robi kapához voltak méretezve mindenhol. Miután ezt a kertet el kellett adnom, az itthoni kiskertet kell azóta kihasználnom, amiben már 10 évvel korábbról volt tapasztalatom. A fenti terményekről lemondtam, mert olyan mennyiségben, hogy biztosítsák az éves szükségletet, helyre van szükség. A többi konyhakerti növényből azonban a kisebb sortávolságok, jobb helykihasználás, és elő-utó termesztés alkalmazásával nem lett kevesebb termés. Tehát a szükségletek felmérésével, gondos tervezéssel ki lehet használni minden helyet. Krumplit pedig én is permeteztem (ezt a bio topicban nem írom le). A véleményem az, hogy ezt permetezés nélül nem lehet normálisan megtermelni. Én is azt a Bancolos módszert alkalmaztam, amit előttem leírtak. Most próbálom a krumplimszükségletet ismert helyről beszerezni, mert már engem is csaptak be. Pl csak okulásként egy módszer. A raschel zsákokba töltéskor egy 20 cm átmérőjű műanyag csövet tesznek, azt körülrakják szép krumplival, majd a közepét apró, selejttel, majd a csövet kiveszik. A piacon pedig nem bontassz zsákot, csak majd otthon.
A 100 m2-rő van tapasztalatom. Meg lehet termelni, természetesen kompromisszumokkal. Krumpli nélkül. Ekkora területből nem érdemes elfoglalni vele a földet, mert aránytalanul kevés a termés, a ráfordított munkával nincs arányban,( mint már lejjebb mások írták, miért) a területet más növényekkel lehet hasznosítani.
Paprikából paradicsomból, zöldségféléből hagymákból lehet biztosítani az ellátást. Mint ezekről már írtam Neked a 722, 736 hsz.-ben. Függ művelési módtól, sor és tőtáv elrendezéstől.ki kell kísérletezni, miből, mennyire van szükséged. De a lényeg, hogy meg lehet ekkora területen termelni.
Akkor most elárulom, hogy tavalyelőtt, amikor vettem a házat, akik művelték a földet, otthagyták rajta az apró krumplit, amit persze én fölszedegettem, hogy majd megfőzöm az állatoknak. De rossz helyre tettem, és megfagyott, így tavasszal ment a komposztba. Aztán amikor átforgattam a matériát, nem győztem kikapkodni belőle a párleveles krumplinövénykéket. :)))
Ma lecsíráztam egy mázsa krumplit, nagyon beindultak ebben a jó időben. Nagyon szép, kövér csírák voltak. Bezzeg, mikor ültetem, majd cérnavékony vackok lesznek rajta.
Vagy 8 évig mi sem ültettünk, akkoriban ősszel spájzoltunk be zsákosból, anyagi okokból. Én mindig is a világ dolgait illetően kimondottan tájékozott gyerek voltam, de ha hiszed, ha nem, már jóval elmúltam 10 éves, mikor rájöttem, hogy léteznek emberek, akik kilónként cipelik haza a krumplit a boltból. Addig természetesnek tartottam, hogy akinek nem terem, az ősszel megveszi az olcsó zsákosat. Ez olyan trauma volt, hogy még ma is emléxem rá. :)
A régi világban néha rá voltak kényszerülve az emberek, hogy a vetőgumókat is megegyék. Akkor azt csinálták, hogy vastagon meghámozták a krumplit, a belsejét megették, a héját elültették.
Flanell, most beírtad magad a komposzt-történelme, mert új tecnológiát fedeztél fel. Eddig ugyanis minden komposzt-téma úgy kezdődött, hogy "gyűjtsünk össze ...", de most már hozzátehetjük, hogy "vagy vegyünk ismeretlenektől zsákos krumplit".:))))))
A feketedés eltúlzott nitrogén műtrágyától lehet? Már én is láttam ilyet. Sztori: Vagy 3 éve 20-25 közötti, kedves dakota pár dudált az utcán, egy rozzant Ifával, szabolcsi krumplival, és egy 1 éves gyerekkel. Nem ment a bolt, megörültek, hogy megláttak az utcán. Mondtam, hogy van nekem krumplim, nem veszek, de az asszonyka meglátta a rengeteg növényemet, megkérdezte, van-e eladó. Hát hogyne lenne! Bejött, szétnézett. Kiválasztott egy szobainak kapott örökzöldet, valami tujaféleséget, amit kint tartottam nyáron, és kint is akartam hagyni próbára télen. Felajánlotta, hogy cseréljünk krumplira, értékegyeztetéssel. Na, jó, egye fene. A csávó fent a kocsin lemért egy zsákkal: 42 kiló. Najóvammá, 42 kilót így hajigálnál! Kihoztunk egy fürdőszobamérleget, azon 30 sem volt. Így elcseréltük pénz nélkül, darab-darab. Kicsit furdalt a lelkiismeret, hogy azt mondtam, télálló az örökzöld, pedig nem is voltam biztos benne. De csak addig furdalt, míg próbából egy bő hónap múlva nem akartunk főzni a szóban forgó krumpiból. Totál fekete volt a belseje. Utána gyorsan elhasználtuk, de 5 kilónál többet nem tudtunk hasznosítani, a többiből komposzt lett.
Krumplit mindenképpen érdemes ültetni, aki konyhakertet művel. A legfontosabb oka, amint előbb írták az, hogy nem tudod milyen vegyszermaradványos krumplit veszel-eszel. Bizonytalan, hogy meddig áll el, feketedik-e a belseje, tehát sokat nem érdemes előre venni. A következő oka az, hogy sok kell belőle, 400kg x 70-80 Ft (volt ősszel)=30 000 Ft. A másik oka, hogy tudsz ültetni pár bokor szuper korait is, ami május végi szedéssel felhasználható. Én évek óta Bancollal permetezem, de tudni kell hogyan és mikor: amikor megjelenik az áttelelő csíkos bogár a friss hajtásokon, akkor kézi 2 literes permetezővel lefújom csak a bogarat és környékét. Tömeges lárvakeléskor június elején háti permetezővel az egész lombfelületet lefújom. Utána egy héttel ismét a kézi permetező a későn kelőknek, majd júliusban újabb lárvakeléskor megint a lombot fújom le. Eddig bevált.
Azért egy permetezés hatása tovább tart, mint egy bogárszedésé. :) Tavaly 4x permeteztem Actarával (+gombaölővel), 2 hétig hat, tehát permetezéstől számítva 3-4 hét a komoly kárt okozó lárvák kikelése, addig nem kell hozzányúlni. Mondjuk, a szomszéd is permetez. De ha neki is csak 20 tő lenne, és nem szórná, akkor arról nem tudna annyi átjönni az én 200 négyzetméteremre, hogy jelentős kárt okozzon. Azt belekalkuláltam, hogy nyáron északnyugati az uralkodó szél, ezért délre meg keletre nem ültettem olyat, amit mindig szedni kell.
Az a baj a krumplival, hogy azt szinte mindig muszáj permetezni. Nekem tavaly összvissz 20 bokrom volt, de ha nem mentem naponta háromszor bogarat szedni (alkalmanként 1-1 jó marékkal jött le), akkor lezabálták a leveleket, meg a paradicsomét is, ennélfogva mentem, de ezt 200-600 m2-rel nem lehet csinálni, vagy akkor semmi mást nem csinálsz. Főleg, ha a szomszédod de permetez.
Krumpliból annyit mindenképpen érdemes, hogy a nyáron elég legyen. Mert nyáron drága. Viszont ősszel már sokkal olcsóbban lehet venni zsákosat, ha tudod tárolni.
Növényvédőszer-szempontból érdemes mégis egész évre, ha lesz neki hely. Te csak akkor permetezed bogár és burgonyavész ellen, ha muszáj, a nagytermelő viszont amikor letelt a 10 vagy akárhány nap az előző óta. Paprikából, uborkából megeszel egyet, krumpliból meg sokat, így sok permetmaradványt is.
Köszi a választ. 3 gyerek, 2 felnőtt, és minden étkezés itthon. Azt már látom, hogy irreális a teljes szükséglet fedezése, de azért a lehető legtöbbet szeretném kihozni a kertből. Egyik lehetőség, hogy lemondunk a krumpli termeléséről, és akkor a többi zöldségenk több hely jut, bár ebben az a rossz, hogy pont abból fogy a legtöbb.
Én ugyanezt tettem január 10-én, és mostanra (17 nap múlva) gyönyörű, 3 leveles növénykéim vannak. 8 magból (Kobak fajta) mind a 8 kikelt. Nemsokára vetek megint, hogy folyamatosan legyen majd salátánk.
Asszem kizárt. A délelőtti a munkahelyi gépem, ott qrvára komolyan veszik a vírusirtást meg az ellenőrzést. Igaz, én nem értek hozzá, lehet, hogy most ezzel szedtem be???
Attól függ, hogy hány fős a családod, milyenek az étkezési szokásaitok. Pl. : vannak kisgyerekek, iskolában esznek? A felnőttek munkahelyen ebédelnek? Meleg vacsorát kívántok inkább, mint hideget? Nálunk csak hétvégén 2 nap +szabadság alatt van saját főtt kaja, de 200 nm krumpli kb. 3 mázsa nem elég egy évre 4 főre. Kb. 600 nm van beültetve konyhakertnek, de a paprika, paradicsomot június végéig a piacon veszem. Nyugodtan számolhatsz 200 nm/fő.
Mekkora az a terület szerintetek, amekkorán egy családi önellátás megoldható? Egy német fórumon 100 nm-t írnak minimálisan, de inkább 200-300 nm-t. Egy magyar könyvben pedig személyenként 100 nm-t olvastam. Zöldségre gondolok, krumplival együtt. Van erről tapasztalatotok? Ha idén még egy területet felszabadítunk a kertben zöldségágyások számára, akkor lesz meg a kb 100 nm-ünk. Az az álmom, hogy ezen a területen megtermeljem a család ellátásához szükséges mennyiséget.