Attól függ, hogy hány fős a családod, milyenek az étkezési szokásaitok. Pl. : vannak kisgyerekek, iskolában esznek? A felnőttek munkahelyen ebédelnek? Meleg vacsorát kívántok inkább, mint hideget? Nálunk csak hétvégén 2 nap +szabadság alatt van saját főtt kaja, de 200 nm krumpli kb. 3 mázsa nem elég egy évre 4 főre. Kb. 600 nm van beültetve konyhakertnek, de a paprika, paradicsomot június végéig a piacon veszem. Nyugodtan számolhatsz 200 nm/fő.
Mekkora az a terület szerintetek, amekkorán egy családi önellátás megoldható? Egy német fórumon 100 nm-t írnak minimálisan, de inkább 200-300 nm-t. Egy magyar könyvben pedig személyenként 100 nm-t olvastam. Zöldségre gondolok, krumplival együtt. Van erről tapasztalatotok? Ha idén még egy területet felszabadítunk a kertben zöldségágyások számára, akkor lesz meg a kb 100 nm-ünk. Az az álmom, hogy ezen a területen megtermeljem a család ellátásához szükséges mennyiséget.
Inkább a lapozást érdemesebb használni, mert ha a bélyegképekről nyitod meg, akkor mind új ablakban nyílik. Ez sem baj, csak megnézés után rögtön bezárni, ne terhelje a gépet. Most agyalok a növényház nagyobbításán. már beszereztem 200*150 cm méretű bontott ablakokat, a tetőszerkezeten gondolkodom. Polikarbonát drága, PVC trapézlemezről nincs tapasztalatom mennyire őrzi meg az átlátszóságát. Lehet hogy marad a fólia. A terv szerint 2,2*4 m lesz.
Na, ez már más! :) A tegnapi linken a szolgáltató központi oldala vagy mi jött be. OFF Rákattintottam a P vasúti kocsikra is. Ezeket miért fényképezted? Én semmi különlegeset nem látok rajtuk. ON
Ez csak egy képtár. Amikor belépsz egy albumba, bélyegképek jönnek elő. Ha rákattintasz egyet megnézel, akkor vagy lapozol benne, vagy egyszerűen az X-re (Jobb fölső sarok) bezárod, azután minden ablakot bezársz, amit már néztél. Vagy lenn a WINdows tálcán jobb egérgomb-bezár, vagy Alt+F4. Nem tudok más képtárt hírtelen, ide tettem fel a képeimet. aműködését az üzemeltetője állította össze.
A Kert 2006 című mappa. Ebben nézheted meg a tavalyi képeket. Kérdezz nyugodtan, ha tudok válaszolok. Ez a más fauna és flóra merre van? Az Újvilágban?
Variációk egy témára. (Bocs az előző Hsz-beli íráshibákért, de nincs nálam az ókula)
Még valami! Bármit is vetsz most palántának, nehogy az üvegházba tedd ki, mert ott hideg van. A keléshez ezeknek a növényeknek (paprika, paradicsom, fűszerek) 18-20 fokra van szükség. A karlábé retek kevesebbel beéri, azt lehet, ha nem fagy.
Semmi baj ezekkel a blokkkokal. A lyukra tehetsz kisebb kavicsokat, cserépdarabokat amik nem esnek ki, rongyot, kartonpapír darabot, bármit. (Rágót ne, az szigetel:-)) A különleges anyaggal nem a lukat tömték, hanem ún. termesztőközeges szaporításhoz használták, ami azt jelenti, hogy a növényt nem földkeverékbe, hanem tőzemoha kockába, kőzetgyapotba ültetik, és tápoldattal alulról táplálják, a lukon szívje fel a tápanyagot a növény. (Máar eszembe jutoot, hiogy erre a részre válaszoltak)
Telfonáld körbe a gazdaboltokat, én a falusi boltban vettem most 240 Ft/db.
Mi bajod a balkonláda tálcával? A legkisebben is elfér 12 db 2,5 dl-es műa pohár. fajtánként külön lehet rakni az edényeket, könnyű, olcsó. 10 tálca is 120 palánt, és csak max 1000 Ft. Én ezekkel eladásra is termeltem fűszernövényeket.
Azért a 100%-os kelés sosem biztos, azt befolyásolja a nedvesség, fény, hőmérséklet, a mag érettségi foka. A zacskón rajta kell lenni a csíravizsgálat idejének, innen 2-3 évig nagyrészt jó minden mag. Mint már írtam úgyis többet vetünk mindenből. Azt attól a kereskedőtől tudom ,akinél vásárolok, hogy pl. a ZKI minden évben visszaviszi az előző évi kimaradt magokat és cseréli.
Vagy csak egyszerüen úgy van az, hogy bármikor kikelhet bármi, csak minél távolabb vagyunk a szavatossági idötöl, annál rosszabb arányban.
Pontosan így, ahogy írod. A kertezés mindíg egy folyamatos kísérletezés. A bevált módszerek sem jönnek be mindíg, erről tapasztalt kertésztársak mesélhetnének eleget. Pl én rendszeresen szeptember végén dugdosom el az őszi fokhagymát. Kihajt ősszel, áttelel, és tavasszal megerősödve fejlődik tovább. Na az ősszel is így tettem, egyetlen szál sem hajtott ki, ellenben most a héten egymás után bújtak ki. Bánkódni nem kell semmin, minden év más, miníg újat hoz, és ez a szép ebben a mi hobbinkban. Minden nap mást látunk a kertben.
A tápkockák tőzegből, esetleg kókuszrostból vannak szárazon préselve. Ezeket (kis pogácsa-szerű cuccok) helyezik azokba a nagy lyukú "sejtekbe", amit alulról szivatnak fel tápoldatos vízzel és a magot abba ültetik. Rostos szerkezeténél fogva ez a tápközeg nem potyog ki belőle.
A másik fajta, amibe rendesen földet raknak, egészen apró lyukakkal van ellátva.
Kertészeti témájú kiállításokon szoktam venni, de kaptam már kertészetből is olyat, amit ők már kidobtak volna. A google-ban keress rá, asszem szaporítótálca a hivatalos neve. Általában olyan cégek gyártják, akik műanyag cserepekkel, konténerekkel is foglalkoznak.
Ha a közelemben laknál, szívesen juttatnék az enyémből, maradt egy pár darab, amit nemigen fogok már használni.
Nem befolyásol semmit. Újabban a zacskókon a csíravizsgálat idejét, és az ajánlott felhasználás dátumát írják. Én most is nagyrész 2004-2005-ben vásárolt magokat vetek. ílegfeljebb ha kell 20db, vetek 30 szemet. Jó lesz pótolni, vagy elajándékozni. Egy zacskó mag így is elég két-három évig.
Szia Liba, bocs, hogy értetlenkedek, de a lukak betöméséhez miért szükséges ilyen különleges anyag? Mi van, ha egyszerüen ronggyal tömöm be? Vagy rágógumival:-)?
Képzeljétek, ma majdnem óriási szerencsém lett, de aztán mégse.
Az utcán észleltem ezt a dexion -salgót, és mire elkértem már fordult is be a sarkon a szemetes. A polcok rajta ilyen fordított teknö formájúak, szóval ha megfordítom épp jó, pont az, amit kerestem. Csak a méretei nem stimmelnek sehogy se: a mélysége 30 cm (az ültetötálcáim sajnos 34 szélesek), keresztbe 75 cm, a magassága 150, tehát, ha kettévágom és egymás mellé teszem, lesz két borzasztó alacsony polcom.
Igen, a szakirodalmat láttam erröl már valahol, de sose tudom, hogy a gyári magok milyen idösek, tehát ebböl az idöböl mennyi telt már el, ill, hogy a szavatosság mire vonatkozik. Arra, hogy ezen az idön belül biztosan kikel minden mag, vagy arra, hogy ezen kívül már nem kel ki semmi, ne is próbálkozzunk.
Vagy csak egyszerüen úgy van az, hogy bármikor kikelhet bármi, csak minél távolabb vagyunk a szavatossági idötöl, annál rosszabb arányban.