Keresés

Részletes keresés

erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1051
Nekem is pont ilyen a tél alá vetett spenót és borso :)
Előzmény: zsebi41 (1047)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1050

A mi kertünk elég árnyékos, és az árnyékban a fű szép mohás. Mi szeretjük a mohát, és örülünk neki :)

De lehetne gyepszellóztetővel mohátlanítani, aztán vetni árnyékba való fűmagot.

Úgy terveztem, hogy ma metszek, permetezek, vetek... tegnap minden halaszthatatlant elintéztem házon belül, hogy legyen rá időm... erre ma olyan esős idő van, hogy még, egy darabig metszettem az esőben, de aztán összefagytam és muszáj volt bejönni :(

Előzmény: Zitka (1049)
Zitka Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1049

Eddig nagyon gyomirtó-ellenes voltam, de idén lehet, hogy meggondolom magamat... ;-)

Nem kifejezetten ontopik, de nem akarok átmenni a pázsitos topikba, mert a mi kertünk füves része, háááát... , szóval ott is offtopik lenne. :-))))

Szerintetek az enyhe tél miatt lehet, hogy valami iszonyatos mennyiségben bemohásodott a füvünk? Nem az a bársonyos moha, hanem a halványzöld csipkeleveles... Mit lehetne ezzel csinálni? :-(((

Előzmény: zsebi41 (1047)
Zitka Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1048
De, jó az is, csak szerintem kettő egymás tetején. :-) Legtökéletesebb a papírtörlő hengere. Bár.... nem tudom, elég nagy-e az átmérője.  Mivel még nem próbáltam ki, csak elviekben osztom az észt. :-))
Előzmény: dracaena (1044)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1047

Szia Petra!

Biztos nem kapsz tőlem minden kérdésedre választ de egy biztos a kert művelésbe bele lehet tanulni ha van kedved menj egy kicsit a hozzászólásokban lefele megfogod látni, hogy milyen kertem volt régen és milyen van most.

Én is és a férjem is pesten nőttünk fel még egy vidéki nagyi se volt már felnőtt voltam és azt hittem a karalábé a föld alatt nő.Mindent többnyire könyvekből és szomszédoktól tanultunk

Tarack ügyben van tapasztalatom az ellen a feket fólia nem használ,  mi méterről méterre szedtük ki ásóvillával , mert ha kapálod szét csapod a gyökerét és egy helyett többet csinálsz mert a legkisebb gyökérdarabból kikel.

A legegyszerűbben mégiscsak a glialka nevű gyomírtóval lehet, ez a talajt nem károsítja használata után bármit azonnal lehet ültetni.

De azt csak úgy lehet használni, hogy megkell várni míg a tarack 10-15 cm-re megnő akkor kell a szerrel  a használati utasítás szerint lefújni, a szer nem a talajban fejti ki a hatását hanem a levélen keresztül felszívódik és a gyökeret pusztítja el.

Kb. 2-3 hét mire látható, hogy a földfeletti rész lesárgul, akkor már kilehet kapálni.

Természetesen ez hátráltatja az idei veteményezésed de megéri mert a leggondossabb kézi kiszedés mellett is még évekig fogsz vele küzdeni.

A tyukhúr bizony zavarni fog, még egy rendes sort se tudsz tőle húzni. Jobb összegyűjeteni és a komposztra tenni, ha az nincs akkor egyhelyre elásni ott is elfog bomlani.

A hagyma amit elültettél csak zöldhagymának lesz jó mert az ilyen hidegben ültetett hagyma nyár elején felmagzik.

őszi borsó

Itt küldöm a késő ősszel vetett spenótom és borsóm

Előzmény: petra* (1045)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1046

Mindig csak bent vetem el mert korán kell vetni amikor még kintre nem lehet. Amikor már van lomblevele egyesével megy a tejfölös pohárba. Mikor kiültetem és elkezd nőni folyamatosan töltöm fel úgy ahogy a krumplit szokták. Akkor szép halvány marad a szára.De soha nem olyan vastag mint a bolti pedig ültettem olyan magot amit Francia országból hoztam de u.o. lett mint amit itthon veszek. De nekem nagyon megfelel karikákra vágva fagyasztom és egész télen van levesekbe, kinai kajákba és salátának

Az uborka 6-8 nap altt kikel így még nem kell vetni. Május 15 előtt nem érdemes kiültetni ha megfázik nagyon nyavalyás lesz. Csak 2-4 tő saláta uborka palántát készítek bent a többit helybe vetem. A benti ültetés nálam kb. ápril. 1-én lesz ebből május 15-re lesz kiültethető palánta, így készítek 2 db. cukkinit és 2 db. tököt szabadba május első hétvégén vetek először és utána  2 hét mulva a következő adagot így nekem egész nyáron van ubim.  Az enyém felfelé van futtatva és a tövek között zeller van ami semmire nem megy az ubik között csak védő növény előtte meg bazsalikom az nagyon szép mert nincs takarásban  igaz kicsit túl sok de megy a komposztba a felesleg.

Mi a tulinpaprikát karácsonyig ettük a felesleget savanyítottam. Mindig ültetek 3 nagy csrépbe 1-1 tövet mert ha jön a korai fagy akkor azt behozom és bent beérik.

Előzmény: kiseg (1042)
petra* Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1045
Sziasztok!

Elolvastam nagyon-nagyon sok hsz-t, (újszülöttnek minden ....) majdan totál zöldfülű lévén egy csomó kérdésem maradt. Szívesen fogadok minden okos ötletet, stb...
Kert kb 120 nm, (6X20)az előző tulaj 4X30-as területekre osztotta. Fekvése ÉK-D, ebből a hosszú keleti és a rövid déli oldal fallal határolt. Hol 3m, hol 1,5m magasan. A északról a második 30-as terület teljes egészében eperföld, szép, sötétzöld levelekkel, és sok-sok kutyaszarral a tetjén....
Első kérdés: eperkaki föld (kapálatlan, nem túl gyomos, de nagyon összevissza... nyomokban mulccsal) vajon fog-e teremni, vagy ássuk fel azt is...? Esteleg ültessük máshová, vagy szedjem szét a palántákat...?
Ásást egyébként két sor petrezselyem kivételével megtettük már, éspedig úgy, hogy a föld egy része egybefüggően tarackos volt+ rengeteg tyúkhúr- ezeket nem szedtük ki, hanem elvágtuk és fejjel lefelé beforgattuk. Zavarja-e ez a leendő veteményest...?
Nagymama tanácsára elvetettem pár sor korai krumplit, részint kavicsszemcsés- tarackos, részint humuszos tarackos (de megforgatott) talajba. Krumpli szomszédsága hónapos retekből, dug-és fokhagymából áll. Egyesek szerint ez még korai mindegyiküknek (tegnapelőtt történt). Ez igaz...?
Il vetésforgós tanácsait, forgatom, mint a bibliát, de még így sem tudom, az vajon mindegy-e, égtájilag milyen irányú ágyásokat kreáljak...?
Palántázós kérdésem is van: egyazon tálcába vetett paprikák és paradicsomok között óriási különbségek lettek. Paradicsom él, virul, nem nyurgul, nem dől. Kettő sziklevelük van, és alakulnak az újabbak is. Paprikák közül azonban csak néhány dugta ki a fejét, U alakban meghajolva, és csak mostanra... Mi lehet a gond...? Valamint tarackirtás (iszonyat meló lenne, főleg, hogy már ástunk) helyett jobban járok-e, ha sötét fóla segítségével vetek-ültetek, vagy akad-e alternatív ötlet. Gyomirtót nem szeretnénk...
Uccsó kérdés- első körben, hogy kb 3 napos fóliasátor (3X2-es) számára nyilván idő kell, míg felmelegszik alatta föld-levegő, stb. a salátával is várjak addig? Vagy rakhatom kapásból szabad földbe?
Köszi mindenkinek a helpdesket, és nagyon jó kertészkedést!

(Ugye mindenki beletanul előbb-utóbb...?)

petra
dracaena Creative Commons License 2007.03.03 0 0 1044
Papírhengernek nem jó a wc-papír-guriga? Az folyamatosan termelődik, nem kell csinálgatni.
Előzmény: Zitka (1043)
Zitka Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1043
Tavaly lakásban vetettem, egyszer pikíroztam, aztán tejfölösdobozban kb. 10-15 cm-es magasságig nevelgettem. Aztán kiültettem. De végül nem csináltam meg a papírhengereket (hogy szép halvány maradjon a szára), így csak nőtt, ahogy gondolta. :-)  Sajnos kiskerti körülmények között azért nem lesz olyan húsos a szára, mint a bolti. De legalább tudjuk, hogy nincs felpumpálva mindenféle huncutságokkal. :-)
Előzmény: kiseg (1042)
kiseg Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1042
Én is vettem már szárzeller magot. Lakásban fogod palántázni, vagy egyenesen kintre veted?
Nekem is volt tavaly tulipán paprikám, de látod eszembe sem jutott savanyítani.
Mikor kell az uborkát vetni?

Kiseg
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1041

Aranyos vagy!

Nincsenek máshol képek, már a búbos is emlék. A faragott bútor az a mostani étkezőnkben van.

Előzmény: dracaena (1036)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1040

Egyenlőre Ti még nem modtatok nemet a képre de én elbénáztam, megpróbálom mégegyszer!

Fűszernövény magokat ültettetek?  Szár zellert ismeritek? az üzletekben lehet kapni borsos áron de palántát senki nem árul ezért én magam nevelem magról

Tulipán paprikát ültetetek? Annak a palántáját se árulják. Most kell ültetni, mert ez egy késői paprika. Erről is küldök képet, sajnos pirosról fotó csak savanyítva van

óriás flamingó virág

még zöldensavanyú tulipán paprika
Előzmény: zsebi41 (1039)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1039

Szia köszönöm a dicséretet!

A régi kertemben valóban sok munka volt a mostani nem munkaigényes. Van fúrt kutunk a locsolás csepegtetővel történik a málna és a leylandiak alatt, más helyeken slaggal, még a legnagyobb melegben is csak az uborka és a bab kap mindennap vizet.

A fű a férjem dolga én kapálok, de ez olyan kicsi kert, hogy heti 2 délelőtt megvan.

Persze ennél több időt töltök a növényeim között mert a virágaim babusgatom. De az passzió.

A palántázáshoz én "agró" palánta földet vettem /évek óta ezt használok/ idén a Baumaxban fél áron adták mert a zacskók sérültek voltak vittem hozzá másikat és beletettük abba. ezek 5kg-os zsákban vannak most 166 ft volt gyönyörűek a palántáim itt benn a lakásban.

Addig míg ki nem kel egyátalán nem locsolom, utána is csak nagyon óvatosan.

Alapszabály, hogy ha egy növény kiszárad az sokszor még megmenthető ha elkezd rothadni azzal már nem lehet mit csinálni, ez áll a szoba növényekre, és a palántákra még fokozottabban.

De ne szomorodj el, még lesz időben palántád.

Nekem 10 féle paradicsomom van de alapvetően két féle az egyik csoport a tojás alakú aszalni való, és salátának való.

A másik a nagy gömbölyű befőző, és még van ribizli paradicsom olyan mint a koktél és van körte alakú sárga, de ezekből nem sok ezeket inkább díszítésre használom meg a kis kerek szeműt fagyasztom le.

Nem szentségtörés ide feltenni az egyik szobanövény szépségem?  hátha elnézitek nekem most még olyan kevés a virág hátha szivesen megnézitek ha valaki rossznéven veszi többet nem csinálok ilyent.

Előzmény: földtúró (1038)
földtúró Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1038
Zsebi, gyönyörű a kerted! Mennyi munka van egy ilyenben úgy napi vagy heti szinten? Mert gondolom, hogy nem az anyagi ráfordítás a sok, hanem a benne munkával töltött órák száma!

Szépen nő a retek meg a saláta a fólia alatt, ha sütni fog a nap, kiültetem a karalábépalántákat is.
A szobai paparikapalántáim viszont megunták az életet. Lekonyultak, aztán elkezdett szétrothadni a száruk. Gyorsan vetettem egy újabb szaporítótálcányit, a következő külömbséggel: nem saját komposztot és homokot használtam, hanem bolti földet. Lehet, hogy volt a komposztban egy kis palántadőlés gomba, mert a többi palántám is így végezte. Meg aztán az is lehet, hogy buzgón túlöntöztem őket. Most majd kevesebbet fognak kapni. Kicsit elszomorított a dolog, mert olyan szépek voltak már, de még az a jó, hogy csak március eleje van, nincs még veszve semmi.
A paradicsomok gyönyörűek, három fajtát vetettem: balkonparadicsomot, korait és konzervet. A korai csak úgy uzsgyi jött ki a földből, a konzerv viszont lassan, komótosan.
Előzmény: zsebi41 (1032)
kert* Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1037
"Ja és a hátsó téglafalhoz nehogy tegyetek fóliát, mert a fal és a fólia között fog a pára lecsapódni,,

Láttam már ilyen fólia kialakitást és igen csak bánták a dolgot később.
De had ne legyen igazam.
Azt te is tudod mennyi pára gyűlik össze a fóliában és vizes lesz a fal.
Előzmény: il1321 (1035)
dracaena Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1036
OFF
Zsebi, a búbos, meg a faragott székek, meg az egész gyönyörűűűűű!:) Vannak fennt valahol a neten még képeid?
Előzmény: zsebi41 (1031)
il1321 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 1035
Igen. Megkönnyíti a munkát, nem mosódik az útra a föld. Ja és a hátsó téglafalhoz nehogy tegyetek fóliát, mert a fal és a fólia között fog a pára lecsapódni.
Előzmény: kiseg (1034)
kiseg Creative Commons License 2007.03.01 0 0 1034
Azt szeretném kérdezni, hogy a fóliában érdemes-e az út két szélére valamilyen magasítót tenni, mert már most trágyázás és ásás után magasabban van a föld szintje a téglából kirakott útnál?
Flanell Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1033
Arra gondolsz, hogy ha ráviszed a kurzornyilat a képre, akkor jelenjen meg a szöveg?
Mielőtt a kép feltöltésénél megnyomnád a Feltölt gombot, közvetlenül előtte van a Kép felirata mező.
Előzmény: zsebi41 (1032)
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1032

Közvetlenül a szegély mellett akus ollóval vágja a férjem az is tavalyi beszerzés a Lidl-ből

Magyarázzátok el, hogy ,hogy kell a képhez a feliratot feltenni.

Küldök a mostani kertünkből egy pár tavalyi képet.

érika paradicsom
Előzmény: kiseg (1029)
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1031

a kerítés

Igérem több régi képet nem küldök!  Az üvegház csak úgy mint a ház a tervezéstől a kivitelezésig leszámítva a kőmüves és ács munkát sk.

Előzmény: kiseg (1028)
il1321 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1030

Nagyon szép, hangulatos. A üvegház gyári, vagy saját készítés volt?

Tao- még nem késtél el. A kabakosokkal meg főleg nem. Kinnt még hideg a föld.

Előzmény: zsebi41 (1025)
kiseg Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1029
Ez a szegély a fűnyírást nem nehezíti meg? A fa szegély körül mivel vágjátok le a füvet?
kiseg Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1028
Zsebi!

Gyönyörü a kerted! Nagyon irígy vagyok!
A leylandiakat mivel választód el a fűtől? Milyen szegély van mellette, feltéve ha van?
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1027

É letakarnám de gondosan figyeld és ahogy kikelnek lehet levenni a takarót. Én soha nem locsolom addig mig ki nem kelnek addig elég az a nedvesség amit ültetéskor kap ezek a kicsi növények nagyon könnyen belerothadnak.

A petrezselmet azért jó késő ősszel vetni mert akkor nem baj ha nem tudsz rámenni kikel magától.De ne aggódj nem fogsz elkésni a később vetett mag hamarabb kel és gyorsabban nő.

Spárgáról nincs tapasztalatom az nálunk két éves így én nem kinlódok vele .

A kabakosok magjai 5 évig is jók. nem kell csíráztatni elég ha elülteted és 6-7 nap alatt vagy kikel vagy nem. Ha nem, veszel másik magot és még nem késtél le semmiről.

Amikor volt üvegházunk többször meglocsoltuk tálen is aztán kora tavasszal jól eláztattuk és hagytuk megszáradni annyira, hogy jól ásható legyen jó sok trágya ment bele mert az intenzív termelés nagyon kizsarolja a földet és ktszer ki is cseréltük 40 -50cm mélyen. Az bizony nem kis munka.

Nekünk a leylandiak alatt  van mulcs ott nem kapálunk ha kikel egy kósza gaz azt kitépjük.

Nem csak az az előny. hogy nem nő gaz hanem a talaj olyan puha marad mint az erdei főld a csapadék nem tömöríti úgy.

Előzmény: taormina1 (1023)
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1026

Bocsánat de kép felrakásba még nem vagyok ok. Jöhet belső kép is?

Előzmény: il1321 (1021)
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1025
Előzmény: il1321 (1021)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1024

Nem kapálunk :)

Ahol mulcsozva van, ott egy szőnyeg képződik a lenyírt fűből, amin átmegy az esővíz, viszont a takarás miatt kevésbé szárad ki a föld, és csak kevés gaz nő át rajta. Azt a párat kézzel szoktam kigyomlálni. Tavasszal minden fűnyíráskor mulcsozni szoktam, ha körbeértem, kezdem előről, így több réteg kerül ugyanoda. Aztán nyár közepére olyan masszív ez a szőnyeg, hogy már nem is kell több réteg.

Elég sok fű kell egyébként. Többször akkora terület füve, mint amekkora a mulcsozott rész. A fű nagy része novemberre eltűnik (komposztálódik), ha marad egy kevés, vagy beásódik, vagy a komposztra kerül.

Tavaly először próbáltam ki az ásóvillát ásás helyett, mert a biokertben azt ajánlják. Az biztos, hogy gyorsabb, aztán majd meglátom, van-e különbség.

Előzmény: taormina1 (1023)
taormina1 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1023
Én -nem utolsó sorban itteni tanácsra-- kis sejtes ültetö-alkalmatosságba vetettem egyenként, vagy kettönként a magvakat, de annak nincs teteje. Kellene takarni zacsival vagy fóliával?

Eddig elvetettem 10-10 cserép paprikát és paradicsomot, fehér csillagfürtöt, duplavirágú daturát és 6 serlegloncot a szobába,
1-1 sor salátát és retket az üvegházba (+ egy sor tavalyi sonkahagymát dugtam le)
1 hosszú sor dughagymát és 1 fej fokhagymát a szölö sorába a kertbe. A borsó- és petrezselyemvetést sajnos megakadályozta az esö. Ha egyszer esik, egy hétig nem lehet rámenni. (Ez mikor esedékes különben?)
Régi cukkini, spárga és sütötökmagvakat kis doboztetöben tesztelek, hogy csíraképes-e még. Apró magvakkal ugyanezt hogy lehet elvégezni régi magok esetén? Nem akarom kockáztatni, hogy elvetem, várok-várok, a helyet foglalja. aztán nem kel ki.

Rájöttem, hogy az üvegházban minden igyekezetem ellenére még sokkal hitványabb a föld, mint kívül, pedig tavaly annyi finomságot hordtam bele. Azt látom, hogy kint, ahol szépen föl van ásva, egész összel -télen megdolgozza a csapadék meg a fagy, az nagyon jót tesz az állagának. Szép egyenletes porhanyósra lehet gereblyézni. Bent viszont porszáraz, kökemény nagyrögös, sárga agyag az egész. nagyon hiányzik neki a természetes esö, fagy.
Már kérdeztem: ti hogyan kapáltok-ástok, ha mindenhol mulcsozva van? Én eddig még nem próbáltam ki, viszont rengeteget kell gyomlálni
Előzmény: zsebi41 (1018)
zsebi41 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1022

Igen !  Mi a leylandiak alá rakjuk ha legalább 5cm vastag akkor nem nő ki a gaz!

Előzmény: erdeiboroka (1020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!