Sziasztok, továbbra is várom az ágyásszegélyezésröl a véleményeket.
Ti is szívtok az esö miatt?
Hiába volt olyan sok szokatlan jóidö, ha én itt vagyok, mindig esik.
A lexükségesebbeket (metszés permetezés, korai magvetés) ugyan üggyel-bajjal elvégeztem, de különben olyan a kertem, mint a dzsungel, azágyások tisztításához tavaszi gereblyézésnek még neki se láttam.
Nekem mindenesetre bevált, két éve így van elválasztva egy virágágyás a fűtől. Igaz, hogy a virágok között a talaj mindig takarva van fűnyesedékkel, nyár közepétől meg már a növények takarják a talajt, úgyhogy fölülről nem is nagyon akar benőni a fű. Viszont nem a legkisebbet vettük, úgy emlékszem, 25 cm széles volt és olcsóbb. Nálunk van a fű közt tarackbúza, ha nincs mélyen leásva valami, jó messzire átnő.
Nem vettem. 1700 volt a legkisebb, legsilányabb fajta, nekem meg kellett volna min 3, helyböl látszott rajta, hogy kicsit rásüt a nap, aztán törik, mint a száraz levél.
Ha meg teljesen beásom, fölötte húzódik át a gyom, olyan, mintha nem lenne.
Ilyen kis 15 cm magas fakerítést is akartam akerítés mellé venni, mert a kert magasabban van, mint a külsö szint. 299-ért volt hirdetve, valójában meg 699 volt:(, azt is hagytam, ez jo kör volt:-(
Én teljesen be szoktam ásni a műanyag gyepszegélyt, így megakadályozza, hogy a föld alatt átnőjenek a tarackok, és nem is olyan ronda, mint ha látszik.
Ha jót akarsz műanyag fűszegélyt nem veszel, nagyon könnyen törik, nekünk egyszer volt egy kis darabon, nem győztem a darabjait kiszedegetni ahová a szél elfújta.
Kombinátorozás? Ezt nem tudom, hogy mi. De mifelénk csak eke, borona van az önkormányzatnál, talajmaró meg egy maszeknál, aki már ősszel se vállalt munkát. A boronára azt mondják, nagyon nehéz a traktor, ami húzza, és csak lenyomja a földet, nem fogom tudni majd megkapálni. Ebben biztosan van igazság, mert éppen a traktor keréknyoma miatt van végig a kert hosszában a félméter mély keréknyom, amit az erózióra fogok bízni. Szóval lehet, hogy marad a gereblye az idén, a kukorica, krumpli meg megy bele így, ahogy van, nagyrögösen, takaratlanul...
Egy -szvsz- eddig nem szerepelt témában szeretném a tanácsotokat kérni:
látom, hogy többségetek szépen szegélyezett ágyásokat ápol, az enyémek meg olyan girbe-gurbák, esetlegesek. Az öszi ásással valamelyest mindig rendbehozom, aztán összenöl megint a füvel. Arra gondoltam, hogy veszek müanyag füszegélyt, de attól meg nem lehet majd se rendesen füvet nyírni, se ásni, annélkül, hogy az ember ki ne forgassa a szegélyt újra.
Más. Halálmegvetö bátorsággal (vagy gondatlansággal) a hideg idö ellenére kint felejtettem a veteményt az üvegházban. Károsodhat ettöl, vagy cdak lassul valamelyest a fejlödésük?
Szia! Most, hogy elég vizes a talaj, a kombinátozozás is megfelel.Amint szikkad a föld, megkezdik a gépekkel a magágykészítést a napraforgó és kukorica alá.Akinek arra van a járása, talán kerülne benne.Ez tavaszi szántás, minél előbb le kell zárni a talajt.
Bocs, hogy beleszólok, tavasz óta olvasgatlak Benneteket.Nekem is van kertem.Ősszel volt szántva, most veteményezés előtt meg kombinátorozva./pedig van talajmarónk is, csak kicsit messziről kellett volna vonulnia/.
Finom volt a fejessaláta, a jégsaláta és a spentót! - csak sajnos nem nekünk, hanem a GANAJTÚRÓ bogaraknak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezek a pimaszok tövig rágták őket!!!! Tele lett a kert a másfél centi átmérőjű lyukaikkal, amikbe behordták a salátaleveleket.
Mit tudtok tanácsolni ellenük? Vegyszerellenes vagyok egyébként, de az ő irányukba most nem leszek az.
Tegnap délelőtt felszántották a kertemet. Az újtelepítésű fasorom mellett mélyjárda lett emiatt. Mielőtt keresnék valaki talajmaróst, várom, hogy kiderüljön: ez őszi szántás volt, vagy tavaszi. Esik az eső, hátha szétesnek tőle a nagy rögök. Ha meg mégse, akkor lehet, hogy ti már rég szeditek majd a tököt, amikor én még mindig a gereblyézéssel fogok tökölni. Viszont rengeteg gilisztát láttam (sőt szedtem, meg a kapirgálóim is), pajort csak egyet találtam, lótetűt meg egyáltalán nem. Úgyhogy vagy nagyon klassz a földem, vagy nagyon vaksi vagyok.
Amúgy én sem tétlenkedtem a napokban: a lányom hozott új facsemetéket: sárgabarackot, őszibarackot, meggyet, cseresznyét, ezeket elástuk, aztán megmetszette a tavalyiakat. Most izgulunk, hogy megmaradnak-e. Ha nem, akkor meg majd fogalmunk sem lesz arról, hogy a metszés, vagy a hirtelen újra-tél miatt... Aztán csináltunk egy kis sziklakertet, be is kerítettük csibedróttal, nehogy elszaladjon (a kapirgálóim elől).:))) A portám előtti árokparton a fű tele lett sárgás mohával. Ezt kigereblyézzem? Vagy nem árt a komposztnak?
Azér asse tudom, hogy ki elöl bújdokolsz ennyire ezzel a harmincféle Nick-, fedö-, és becenévvel meg E-mail címmel, míg végül lassan már asse tudod, ki vagy te magad, és milyen néven kit mivel hitegettél:-)
Azért nem kapcsoltam, hogy ki lehetsz, mert pár nap alatt kaptam tizenvalahány nevet és címet 3 helyre, és nem tudtam, hogy nem-e csak megfeledkeztem valamiről, vagy valakivel megbeszéltem valamit...
Sziasztok, kedves kertészek! Folyamatosan olvasgattalak benneteket, csak nem írtam, mert nem tudtam volna érdemben hozzászólni. 1. A négynapos hétvégénket végigkertészkedtük, szép képes beszámoló késik, de nem múlik. Legnagyobb művünk egy újabb ágyás kialakítása, ami hatalmas öröm, de iszonyat munka volt. Hegyvidéken lakunk, a kert lejtős, teraszosítani kellett ezt az új ágyást, hogy vízszintes legyen. A föld tele van kővel, a gyökerekről nem is beszélve, ezeket szedegettük szorgalmasan. Szép lett, egy 25 cm magas fa ágyásszegély határolja lentről, az tartja a földet.
2. Másik nagy művünk 4 ribizli, 2 málna és 1 áfonyabokor elültetése, valamint egy őszibarackfáé.
3. A paradicsompalánták gyönyörűen nőnek, lassan hurkapálcát kell melléjük szúrni, hogy tartsák őket. Szépek a kaliforniai paprikapalánták is, meg az Albaregia második vetés is, ezek a házban vannak.
4. A fóliasátorban már majdnem 10 cm magas a borsó, 3-4 cm-es a retek, 8-10 cm-es a spenót, a káposztafélék palántái pedig egy asztalon cserepekben sorakoznak és nőnek.
5. Aztán érnek meglepetések: a madáretetőből télen kihullott napraforgómagok ezerrel csíráznak és nőnek, a komposztba kiszórt dinnyemagok ezerrel csíráznak, mindenfelé dinnye nő, ahova csak kihordtam a komposztföldet az ágyásokra. Néhányat poénból meghagyok, meglátjuk, fincsi lesz-e.
6. Egy német kertészfórumon olvastam a hordós, vagy autógumiabroncsos krumplitermesztésről. Ki fogom próbálni.A módszer lényege a következő: Első gumiabroncsot leteszed a földre, bele 1-2-3 vetőburit, rá földet. Ha kibújt a hajtás, temesd be földdel. Rá a második abroncsot, és töltögetni mindig, ha kb. 10 cm-s lesz a szára, újra betemetni, míg 1 m magas nem lesz a torony. Ha leszáradt a hajtás, lebontod az építményt, és tele lesz krumplival, kb 3-4 négyzetméternyi területen termelhető krumplimennyiség lesz benne. Ezt többen írták, hogy bevált.
Lélekzetelállító a gyönyörü kerted, a katonásan bekeretezett ágyásokkal, (az enyémek olyanok, mint az ökörpisi:-), meg az akkurátus szakértelmed.
Én már két hete kitettem mindent az üvegházba, megelözendö, hogy megnyuljanak a növények. Tegnap jöttem vissza és már megint szomorú állapotokat találtam:
a paradicsomok, amik nagyon gyorsan kikeltek, mégiscsak kidöltek, gözöm sincs mitöl, pedig egy órát sütöttem a földjüket, az óriásvirágú bársonyvirágok meg szemlátomást kisültek.
a növényház belülről. a fal mellé epret palántáztam, retek karalábé korai kelkáposzta elvetve benne.
a z őszi és az elduggatott tavaszi fokhagyma sorait forgáccsal takartam. Mellette balról a szalmával letakarva néhány tő krumpli, előtte a területre fahamut és forgácsot tettem a korai káposztának.
balra a fólia altt korai zöldborsó van.
középen az ágyat bevetettem körömvirággal, ide jön majd a paprika. Jobbra a zöldség és hagymafélék elvetve. A baloldali ágyás még takarva, ide káposztafélék jönnek.
a palánták ma. A nagyok az időtől függően nem sokára mennek ki a növényházba.
Üdv Neked! Elég nehéz ekkora területet felosztani,de lehetséges. Azt nem írtad milyen a tájolás, de szabadon elfordítható a rajz alapján. Azt rajzoltam le, én hogyan osztanám be a kertet. Nény fő részre tagoltam I-IV-ig, ezt minden évben el lehet tolni eggyel, ami a vetésváltást biztosítja I-III-ig. A IV. tábla az évelőké és a fűszernövényeké. A talajt lehet kéreg, forgács, fűnyesedék mulccsal takarni.. A hossztengely irányában egy 40 cm széles utat készítenék, ez elvesz valamit a területből, de bőven visszajön a kényelmeseb kezelhetőségen. Ezt le lehet burkolni is, ami még kényelmesebbé teszi (13 db 40*40 cm méretű járdalap, kb 300 Ft/db). Az alap sortávolság 20 cm, ami még nem sűrű, de biztosítja a megfelelő talajfedettséget. Nem tudom így lekicsinyítve mennyire látszik a rajz. Az I. tábla a zöldségféléké, amik nem igényelnek trágyázott földet, répa, hagymafélék, petrezselyem, retek, cékla, zöldborsó. Egymást kiegészítve, védve. ( a Biokert topic 1884-es Hsz-ben írtam a társításokról, 1893-ban a vetési időpontokról. Ebben a topic 722-ben az elő és utónövényekröl). II. tábla a kisebb trágya igényűeké,paradicsom, padlizsán, paprika fajtáké. 40cm sort- és tőtávra. Ízlés szerint lehet a palántákat összeállítani. A paprikafjatákról írtam valahol., a paradicsomban biztos ad tanácsot más is. 5-5 tő palántot később bármely piacon kapsz. de ha van kedved ilyen keveset otthon is lehet nevelni. A juniusban legkésőbb lekerülő borsó után lehet savanyításra kerülő paprikákat ültetni, amikre csak szept végére van szükség. (pl: alma, kecskeszarv) Az ágyás szélébe lehet vetni egy sor csemege kukoricát, ami a széltől védi a táblát. Ezt lehet bármelyik oldalon, a fő szélirány felől.A III. tábla a fokozott trágyázást igénylőké:40cm sor, 40-50 cm tőtávra uborkák. Az első sor karó mellé ültetve 4 tő Bernadette F1 saláta uborka. A következő 4 tő Mohikán, vagy Perez berakó, kovászolható, savanyítható uborka, szintén karózva. Melléjuk kelkáposzta, karalábé akár magról, akár palántázva, majd pár tő cukkíni. Közöttük zeller. Végül a IV. ágyás főleg az eperé, a fűszer és gyógynövényeké. Ezek szeretik a homokos talajt. A rajz, vagy elgondolásod szerint a következőket vetheted. kapor, metélő petrezselyem, bazsalikom, borsfű és a gyönyörű muskotályzsálya.. Palántázható a zsálya, citromfű, kakukfű, (ezekből több változat van.) lestyán, levendula,esetleg rozmaring. metélőhagyma, sarjadékhagyma. Ezeket kertészetben, supermarketekben is be lehet szerzni, évelők. Az eper közé lehet dugdosni néhány fokhagymát, amit nem kell felszedni. Végül: feladni nem kell semmit, elvégre néhány cserépben, ládában nevelt növény is okoz örömet, figyelheted mi nő, hogyan fejlődik. Az a lényeg, hogy örömöt, és boldogságot okozzon a munka és ne kényszert. Jó munkát és jó egészséget kívánok, remélem tudtam segíteni. IL.