Keresés

Részletes keresés

taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1164
Az újra elvetett paprika magjaim gyönyörüen bújnak ki, azt hiszem nagy lelkesedésembe túllocsoltam az előző adagot.

Körbenézek én is mángold mag ügyben.

Nekem tavaly bejött a cukkini uborka palántázás, nem sinylették meg az átültetést, de lehet, hogy szerencsém volt.
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1163
Én is meglepődtem mekkorát tud nőni a cukkini egy-két nap alatt.
Előzmény: Zitka (1159)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1162
Zitka: nem egyedül jártál így, én már hosszú évek óta ültetek soha nem volt vele baj 2006-ot, nem szerette, alig virágzott aztán volt kicsi termés de elrohadt, volt de formátlan stb………

 

Minden évben van valami, ami nem sikerül valamelyik évbe 100 Ft-ért vettem a piacon majdnem száraz kovi ubiba való kaprot és még jó, hogy kapni lehetett. Máskor nem győztem irtani és fűnek-fának adni

Taormina  max 10 nap meleg talajban kb.20 fokos.

 

Flannel    a kukacos hagymához mit szólsz, hogy amikor már szép hosszú zöld szára van, egyszer csak lekonyul girbe gurba lesz. Kihúzod és a hagymába ott tekereg a kukac.

A növény vegyszeres védelme is nagyon nehéz egyrészt mert a szokásos szerekre már rezisztens a dög, másrészt a kubatúrája olyan a növénynek hogy könnyen lecsurog róla a szer, hiába teszel bele nonitot v. más tapadás elősegítőt. Azon kívül a permetezéssel pontosan el kell kapni a hagymalégy rajzási idejét. Ahol már volt ilyen fertőzés ott jó pár évig nem lehet hagymát ültetni. Hát ennyire egyszerű a hagymatermesztés

 

 

zsebi41 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1161

Mostanában futó tarka babot keresek ezért mindenhol nézem a magokat. Mángoldot láttam: Baumax, Bricostore, Lidl, Metró ez tegnap volt.

 

Ma egy hermesz magboltban. Mindenhol van, keresd bátran nem egy különlegesség, nekem tavaly még az 5 éve vett mag is kikelt.

 

Ha nem boldogulsz akkor küldök neked póstán.

Előzmény: taffy (1153)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1160
Ezzel minden szempontból pont ugyanígy jártam
Előzmény: Zitka (1156)
Zitka Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1159

Nekem azt mondták az okosok :-), hogy a kabakfélék nem szeretik az átültetést. ezért végleges helyre kell vetni, persze megfelelő talajhőmérsékletnél. Idén megint megpróbálom... Csak tényleg ki kéne találni, hogyan lehet kordában tartani, és hogy rendesen teremjen is. :-)  Tavalyelőtt hihetetlen volt! Kimentem megnézni, hogy mekkorák, még picinek találtam (pedig az arasznyiakat szeretem a legjobban). Másnapra meg már félméteresek voltak. :-))))) Na jó, ebben van egy kis túlzás, de hihetetlen méretűeket szedtem le, mikor egy-kettő megbújt a bokor alatt.  Ez nem is a legnagyobbak közül való...

 

Előzmény: taffy (1158)
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1158
Szia, tavaly nekem viszonylag levés kelt ki a magokból, ugy tudom csiráztatáshoz "talpmeleg" a jó, én ezért szobában csíráztattam, és palántáról ültettem ki. Március vége, április eleje táján vetettem magot.
Előzmény: Zitka (1156)
taffy Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1157
Nekem tavaly amikor kinött az ágyás szélére a cukkini és letört a vége, akkor elkezdett tönkre menni és nem volt rajta több termés, pedig addig nagyon sokat szüreteltünk arról a tőröl.
Előzmény: Zitka (1156)
Zitka Creative Commons License 2007.03.10 0 0 1156
A cukkinivel tavaly nagyon pórul jártam. Persze nem teljesen biztos, hogy egy év alatt lejárt a mag, de nem tudok másra gondolni. Tavalyelőtt már a fülünkön jött ki a cukkini :-)))))), pedig csak két bokrot ültettem. Tavaly meg összesen volt rajta tán 3-4 darab, pedig ugyanúgy fészekbe ültettem 3-3 magot. Ezzel ráérünk szerintem április vége felé, nagyon hamar megnő. Tavalyelőtt kifejezetten metszeni kellett, mert méterekre kimászott a füves részre. :-)
Előzmény: taorminataormina (1154)
taorminataormina Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1155

Nálam minden sokkal de sokkal lassabban megy, mint máshol. Nem tudom mér:-(

A hagymák kb. 10 cm-esek, de van, aki még ki se nött a földböl. Tavalyi, jó nagy sonkahagymát dugdostam.

Csakugyan megfeledkezek néha a locsolásról, mert még szokatlan, hogy ott sose esik az esö:-)

Előzmény: Flanell (1145)
taorminataormina Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1154
Tudjátok, hogy töknek, cukkininek padlizsánnak mennyi a csírázási ideje? Én két hete próbacsíráztatok ilyeneket, mindegyikböl 3-at, amik regi, nyitott zacsiban voltak, és nem tudom, hogy még jo-e. Meddig várjak? Még találtam egy csomó régi magot, amik viszont aprók, úgyhogy nehéz próbacsíráztatni. Hogy tehetnék ezekkel próbát?
taffy Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1153
Mángoldot honnan lehet szerezni? Szívesen kipróbálnám én is. A spenótot nagyon szeretjük, és akkor ez is biztosan ízlene.
Előzmény: zsebi41 (1141)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1152

Sajnos ezúttal semmi különös érdekesség, kevés fajtából kaptam sokat:

gyári kukorica, répa, retek, pasztinák, petrezselyem, bab, hagyma, borsó, sütötök, spárgatök, lopótök stb. magot tudnék ajánlani, meg egy nagy doboz makói dughagymát, ami olyan apro, hogy nagyítóval kell ültetni; szerintem három év alatt se lesz belöle vöröshagyma.

Előzmény: Flanell (1147)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1151
Az enyém is most bújik.
Előzmény: dracaena (1150)
dracaena Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1150
Úgy nézem, hogy megeredt az ősszel ültetett rebarbarám.:)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1149
Tegnap elfelejtettem írni, hogy találtam egy zacskó téli sarjadékhagyma-magot, ha kell valakinek, küldjön címet.
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1148
Még hagyma-témához: a kicsi (1,5-2 cm alatti átmérőig) nem magzik fel januárban ültetve sem, kevés hozzá a raktározott tápanyag.
Mi mindig március elején-közepén duggatjuk, amint rá lehet lépni a földre, mert nem nagyon tudunk öntözni, és később már a szárazság miatt nem nő, májusig ki kell alakítania a gyökérzetét.
Ketté szoktuk válogatni a dughagymát, a 2 cm felettiekkel kezdünk, ezekből lesz korai zöldhagyma, így szedéskor nem kell összemászkálni az egész táblát, nem lesz foghíjas az ültetvény, a kiüresedő részt meg lehet rotálni.
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1147
Én alapvetően minden szükségest beszereztem, de azért küldhetsz listát, hátha van valami érdekesség, amit megpróbálnék.
Előzmény: taormina1 (1130)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1146
A vöröshagyma termelésénél kevés egyszerűbb dolog van. Elduggatod, kapálod, kiszeded. :) Semmi szakértelem nem kell hozzá. Legfeljebb az az alapismeret, hogy fás szárú növények alatt nagyon kevés konyhakerti növényből lesz valami.
Előzmény: taffy (1122)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1145
Hát, a szőlő közelségén kívül akkor más okot nem tudok, mi lehet a baj.
Hogy mikor lesz zöldhagymád, azt én innen nem tudhatom. :)
De most megnéztem az üvegházad képét, nem látszik benne, pedig amilyen régen elduggattad, már feltűnőnek kellene lennie. Szoktad locsolni?
Előzmény: taormina1 (1119)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1144
Szerintetk okos dolog ilyen hömérsékletnél, mint most van, kint hagyni a veteményt egy fütetlen üvegházban?
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1143
Ha magod is van belöle, akkor kérnék. Én botor módon fölszedtem az összel, mert úgy tudtam egynyári. Legközelebb bent hagyom.
Előzmény: zsebi41 (1137)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1142
Most a héten. Elvileg télállo, de állítólag nem érdemes második évben bent hagyni, mert fölmagzik, fásodik.
Előzmény: taffy (1132)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1141

onnan, hogy tudomásom szerint M. o. nem árulnak csak levél mángoldot.

 

A nyél mángoldot Párizsban vettem, de semmi vész nálam annak se lett a nyele olyan vastag mint ami a zacsin van. Mint ahogy a szárzellerem se olyan mint amit a bpltokban áruljnak!

 

De mint ahogy itt már egyik társunk nagyon szellemesen írta nincs benne legalább huncuság

 

Olyan  mint a Magyar citrom kicsi stb........... de a mienk!

Előzmény: erdeiboroka (1140)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1140

Számomra nagy rejtély ez a levélnyélmángold.

Honnan lehet tudni, hogy egy mángold levélnyélmángold, vagy sima. És ha az előbbi, akkor ki kell dobni a levelét?

Előzmény: zsebi41 (1137)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1139
Igaz egy nappal később de mindenkit köszöntök nőnapra a büszkeségemmel
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1138

 

Igen kérek szépen

Előzmény: taormina1 (1120)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1137

A mángold leveleit úgy használom mint a spenotot , még senki soha nem tudta,  nálam, hogy mángoldot eszik ha főzelék, vagy lassange, vagy kanellóni , v. palacsinta volt vele készítve.

 

Van levél és nyél mángold az utóbbinak szélesebb a nyele, de azért egyformán használható mind kettő.

 

Nekem van piros és zöld is.

 

A nyelet szeletekre  vágva kis olajon megpárolva fokhagymásan durva borssal megszórva körettként vagy csak magában parmezánnal megszórva fogysztjuk.

 

 

A felesleget fagyasztom. Ja és minden zöldséglevesbe és húslevesbe is teszek az ugyan ilyen szeletekre vágott szárzeller együtt

Előzmény: taffy (1131)
zsebi41 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1136

Hagyma ügyben elég tájékozott vagyok a kereszt komám a mezőgazdasági kutatóban hagymával foglalkozó kertészmérnök.

 

Sokáig próbálkoztam a hagymával, volt,

hogy tőle kaptam dughagymát garantált minőséget mégis egy csomó kukacos lett.

 

Feladtam , mert azt mondta olyan fertőzött a talaj, hogy a nyövény védelem csak olyan szerekkel valósítható meg amit csak nagyüzemi körülmények között lehet és szabad használni.

 

A felmagzásról csak annyit, ha úgy ülteted el, hogy a hőmérséklet alacsony felmagzik.

Korán csak azt szabad ültetni amit zöld hagymának szántok a többi ráér április közepe után.

 

Az őszre termesztett hagymának azért jó az  apró mert ott 1kg ra több darab esik és ígyolcsógg a termesztés, zöldhagymának a nagyobb a jó, mert hamarabb lesz belőle és nagyobb újhagyma.

Előzmény: dracaena (1112)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.03.09 0 0 1135
A mángolnak spenótíze van, de jó nagyok a levelei. Egyszerűbb szedni. Én tavaly kint hagytam a töveket, már elkezdett hajtani, és múlt hétvégén szüreteltem belőle, lett vacsira spenótos palacsinta :)
Előzmény: taffy (1131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!